Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

6. 1. KYOTO PROTOKOLÜ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "6. 1. KYOTO PROTOKOLÜ."— Sunum transkripti:

1 6. 1. KYOTO PROTOKOLÜ

2 Kyoto Protokolü, küresel ısınma ve iklim değişikliği konusunda mücadeleyi sağlamaya yönelik uluslararası bir protokoldür. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi içinde imzalanmıştır. Bu protokolü imzalayan ülkeler, karbon dioksit ve sera etkisine neden olan gazların salımını azaltmaya veya bunu yapamıyorlarsa karbon ticareti yoluyla haklarını arttırmaya söz vermişlerdir.

3 Sera etkisine neden olan gazlar
%36-70 Su buharı  %9-26 Karbon dioksit  %4-9 Metan   %3-7 ile Ozon Sera gazlarının bir kısmı kendi kendine oluşurken, bir kısmı da insanlar tarafından üretilir

4 Kyoto Protokolü Protokol, ülkelerin atmosfere saldıkları karbon miktarını 1990 yılındaki düzeylere düşürmelerini gerekli kılmaktadır. 1997'de imzalanan protokol, 2005'te yürürlüğe girebilmiştir.  Çünkü, protokolün yürürlüğe girebilmesi için, onaylayan ülkelerin 1990'daki emisyonlarının (atmosfere saldıkları karbon miktarının) yeryüzündeki toplam emisyonun %55'ini bulması gerekmekteydi ve bu orana ancak 8 yılın sonunda Rusya'nın katılımıyla ulaşılabilmiştir.

5

6 Kyoto Protokolü'ndeki amaç, “atmosferdeki sera gazı yoğunluğunun, iklime tehlikeli etki yapmayacak seviyelerde dengede kalmasını sağlamak”tır. Anlaşma Aralık 1997'de Japonya'nın Kyoto şehrinde görüşülmüş, 16 Mart 1998'de imzaya açılmış ve 15 Mart 1999'da son halini almıştır. Rusya'nın 18 Kasım 2004'te katılmasıyla 90 gün sonra 16 Şubat 2005 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Aralık 2006 tarihinde toplam 169 ülke ve devlete bağlı örgütler anlaşmaya imza atmışlardır.

7 Karbon Ayak İzi

8 Karbon Ayak İzi Karbon ayak izi, birim karbondioksit cinsinden ölçülen, üretilen sera gazı miktarı açısından insan faaliyetlerinin çevreye verdiği zararın ölçüsüdür. ‘Karbon ayak izimizi küçültüyoruz!’

9 Karbon Ayak İzi Birincil ayak izi ve ikincil ayak izi şeklinde iki ana parçadan oluşur. Birincil ayak izi:  fosil yakıtlarının yanmasından ortaya çıkan doğrudan CO2 emisyonları İkincil ayak izi:  ikincil ayak izi ise kullandığımız ürünlerin tüm yaşamın döngüsünden bu ürünlerin imalatı ve en sonunda bozulmalarıyla ilgili olan dolaylı CO2 emisyonlarının ölçüsüdür.

10 Karbon Ayak İzi Bireysel olarak Karbon Ayak İzimizi nasıl küçültürüz?
yürüyerek gidilebilecek mesafeler yürünerek Otomobil yerine bisiklet kllanmak/toplu taşıma aracı tercih etmek Yakıt /enerji tasarrufu sağlayan makine/cihazları tercih etmek Atıkların geri dönüşümüne dikkat etmek/ ambalaj atıkları Bir şeyler satın alındığında bu ürünlerin nerelerde üretildiği ve üretimde hangi maddelerin kullanıldığı göz önüne alma Doğada bozunabilen ambalazlı ürünleri tercih etme Yerli ürün tercih etme (taşımacılıktan kaynaklanan CO2 azaltılır)

11 https://tr.wikipedia.org/wiki/Kyoto_Protokol%C3%BC


"6. 1. KYOTO PROTOKOLÜ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları