Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÜLKEMİZDE EKONOMİK FAALİYETLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÜLKEMİZDE EKONOMİK FAALİYETLER"— Sunum transkripti:

1 ÜLKEMİZDE EKONOMİK FAALİYETLER

2 İNSANLAR NEDEN EKONOMİK FAALİYETLER YAPARLAR?

3 Çünkü insan yaşamını sürdürebilmek için yiyecek bulmalıdır
Çünkü insan yaşamını sürdürebilmek için yiyecek bulmalıdır. 1- İnsan öncelikle çevresindeki bitkileri toplamış, ardından çevresindeki hayvanları avlayarak karnını doyurmuştur. 2- Nüfus artıkça, insanın atalarından öğrendiklerinin üzerine yeni şeyleri katması ve çevreden toplanan bitki ve hayvanların yetersiz kalması sonucunda yeni yiyecek kaynakları arayışına girmiştir. Bu durum TARIM faaliyetini doğurmuştur. 3- İnsanlar yiyecek kaynağı olarak, tarımın yanında HAYVANCILIK da yapmaktadır. Vahşi hayvanları evcilleştirmeyi öğrenmiş ve HAYVANCILIK FAALİYETİNİN doğmasını sağlamıştır. Çünkü insan soğuktan, sıcaktan, yağıştan, rüzgardan korunmak için GİYİNMEK zorundadır. 1- Bu nedenle öncelikle hayvanların derilerinden, yünlerinden yararlanmıştır. İpek Yolu ünitesini hatırlarsak üniteye ismini veren İPEK: İPEK BÖCEĞİNİN KOZALARINDAN ipek üreterek kılık kıyfette kullanılan çok pahalı bir üründü. Ülkemizde BURSA ilinde İPEK BÖCEKÇİLİĞİ buna bağlı olarak da İPEKLİ DOKUMA SANAYİSİNİ oluşturmuştur. Ayrıca büyük ve küçükbaş hayvancılıktan elde ettiği DERİ ve YÜNDEN de DERİ ve YÜN sanayisini ortaya çıkartmıştır. 2- Tarım ile uğraşmaya başlayan İNSAN; tarım ürünlerinin, bitkilerin liflerinden iplik yapmayı öğrenmiştir. 3- İpliğin üretimi, DOKUMA ve TEKSTİL SANAYİSİNİ doğurmuştur.

4 Çünkü insan diğer ihtiyaçlarını da gidermek zorundadır
Çünkü insan diğer ihtiyaçlarını da gidermek zorundadır. 1- İnsan ürettiği tarım ve hayvansal ürünleri satarak başka bir ihtiyacını karşılamıştır. 2- Bu durum insanların mallarını değiş-tokuş etmesine neden olmuştur. 3- İlkçağlarda TAKAS yolu ile yapılan bu değiş-tokuş LİDYALILARIN parayı bulması ile de PARA yoluyla yapılmıştır. 4- İnsanların mal alıp satmaları, dolayısıyla yaptıkları alış-veriş olayına da TİCARET denmiştir.

5 Çünkü insan doğadan ve diğer insanlardan korunmak zorundadır
Çünkü insan doğadan ve diğer insanlardan korunmak zorundadır. 1- İnsanlar; korunmak, avlanmak, bitki örtüsünden yararlanmak, tarlasını sürmek, hayvanlardan daha fazla yararlanmak için dayanıklı maddelere ihtiyaç duymuştur. 2- İlk zamanlarda kullandıkları TAŞ, ODUN parçaları işlerini yeterince görmeyince daha dayanıklı maddelere yönelmiştir. 3- Bu yöneliş insanın yeraltında saklı bulunan maddeleri yeryüzüne çıkartıp, bazı işlemlerden geçirip, ihtiyacına göre işlemesi sonucunda MADENCİLİK adını verdiğimiz EKONOMİK FAALİYET ortaya çıkmıştır. 4- Zamanla insan yeraltından bulup çıkarttığı bu madenlerden, süs eşyası yapmış(ALTIN-GÜMÜŞ vb.), silah yapmış(BICAK-KILIÇ-KALKAN-TÜFEK vb.), ısınmak, katı sert cisimleri eritmek için(DEMİR) için kullanmış, zamanla teknolojinin gelişmesi ile; SİLAH SANAYİ-ELEKTRİK SANAYİ-ELEKTRONİK SANAYİ-OTOMOTİV SANAYİ-UZAY SANAYİ-HAVA SANAYİ gibi birçok farklı alanda bu kaynaklardan yararlanmıştır. MADENCİLİK adını verdiğimiz bu ekonomik faaliyet toplumların, milletlerin ve devletlerin kısaca İNSANLIK TARİHİNİN gelişimine çok önemli katkılar yapmıştır.

6 Çünkü insan barınmak için, ısınmak için, ev eşyası olarak kullanmak için ODUNA ihtiyaç duyar. Bu durum insanın ORMANLARDAN faydalanmasını sağlamıştır. Bu faaliyet biçimine ORMANCILIK denir. İnsan ORMANDAN, dolayısı ile AĞAÇTAN kereste, mobilya, kağıt, yakacak olarak pek çok alanda yararlanmaktadır.

7 Çünkü çalışan insan dinlenmek, tarihi yerleri görmek, ibadetlerini yerine getirmek, yeni kültürler tanımak için bulunduğu yerlerin dışına tatile gider. Bu durum TURİZM adını verdiğimiz ekonomik faaliyetin doğmasını sağlamıştır. 1- Yaz Turizmi 2- Kış Turizmi 3- Kültür Turizmi 4-Sağlık Turizmi 5- Din Turizmi gibi pek çok TURİSTİK FAALİYET vardır.

8 Çünkü insan ürettiği tarımsal, hayvansal, yer altı ve yer üstü kaynakları İŞLEYEREK daha farklı alanlarda kullanır. İnsanlar ürettikleri bu kaynakları makineler vasıtasıyla işlerler. Bu durum da SANAYİ FAALİYETİNİN ortaya çıkmasını sağlamıştır. Ayçiçeğinden-Zeytinden-Mısırdan YAĞ, petrolden BENZİN, MAZOT, Buğdaydan UN, Sudan-Kömürden-Doğalgazdan ELEKTRİK üreterek yeni SANAYİ KOLLARININ doğmasını sağlamıştır. İnsan Makine Gücü’nden yararlanmaya başladıktan beri üretimi hem çoğaltmış hemde ucuzlatmıştır.

9 Çünkü insanlar kazandıkları parayı harcarken pek çok HİZMETTEN yararlanır. Eğitim, sağlık, ulaşım, güvenlik gibi pek çok HİZMET SEKTÖRÜ meydana gelmiştir.


"ÜLKEMİZDE EKONOMİK FAALİYETLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları