Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAYAT BOYU ÖĞRENME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAYAT BOYU ÖĞRENME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ"— Sunum transkripti:

1 HAYAT BOYU ÖĞRENME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

2 Çok boyutlu hale gelen küreselleşme süreci, yeni eğitim ve işgücü fırsatlarını da beraberinde getirmektedir. Bu süreç sayesinde iş alanları da değişmekte ve beceri sahibi olmadan yapılan farklı işler yok olmaktadır. Bu küreselleşme sürecinde teknolojinin çağa damgasını vuran etkileri, iş piyasasında talep edilen iş gücü niteliklerinin farklılaşması, hayat boyu öğrenme kavramını daha da önemli hale getirmektedir.

3 İnsanlar işlerini tam anlamıyla yapabilmek için daha fazla bilgi ve beceriye ihtiyaç duymakta ve formal eğitimlerini tamamladıktan sonra da eğitimlerine devam etmek ve kendilerini geliştirme ihtiyacı duymaktadırlar. Bu da hayat boyu öğrenmeyi bir bakıma zorunluluk haline getirmektedir.

4 1739 Sayılı Temel Eğitim Kanunu
Madde 40 – Çağımızın bilimsel, teknolojik, iktisadi, sosyal ve kültürel gelişmelerine uyumlarını sağlayıcı eğitim imkanları hazırlamak. Madde 41 – Yaygın eğitim, örgün eğitim ile birbirini tamamlayacak, gereğinde aynı vasıfları kazandırabilecek ve birbirinin her türlü imkanlarından yararlanacak biçimde bir bütünlük içinde düzenlenir.

5 Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü
652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararnamenin ile yaygın eğitim ve öğretim programlarını hazırlamak görevi genel müdürlüğümüze verilmiştir. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü MADDE 12 – (1) Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün görevleri şunlardır: a) Zorunlu eğitim dışında, eğitim ve öğretimi hayat boyu devam edecek şekilde yaygınlaştırmak amacıyla politikalar oluşturmak, bunları uygulamak, izlemek ve değerlendirmek. b) Yaygın eğitim ve öğretim ile açık öğretim hizmetlerini yürütmek. c) Örgün eğitim sistemine girmemiş, herhangi bir eğitim kademesinden ayrılmış veya bitirmiş vatandaşlara yaygın eğitim yoluyla genel veya meslekî ve teknik öğretim alanlarında eğitim ve öğretim vermek. ç) Yaygın eğitim ve öğretim okul ve kurumlarının eğitim ve öğretim programlarını, ders kitaplarını, eğitim araç-gereçlerini hazırlamak veya hazırlatmak ve Talim ve Terbiye Kuruluna sunmak. f) Bakan tarafından verilen benzeri görevleri yapmak.

6 Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü
Genel Müdürlük Özel Büro Eğitim Politikaları Daire Başkanlığı Açık Öğretim Daire Başkanlığı Sosyal, Kültürel Eğitimler ve Faaliyetler Daire Başkanlığı Göç ve Acil Durum Eğitim Daire Başkanlığı Sosyal Ortaklar ve Projeler İzleme ve Değerlendirme

7 HBÖ Genel Müdürlüğünce hayat boyu öğrenme kapsamında her yaş düzeyinden ve her gruptan bireylere mesleki ve teknik eğitim kursları ile genel kurs programları düzenlenmektedir. Kurs programları, Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği’nin 48. Maddesi gereğince Genel Müdürlük ve Genel Müdürlüğe bağlı kurumlar tarafından hazırlanmakta ve Bakanlığın Onayından sonra uygulanmaktadır. Mesleki ve teknik eğitim kurs programları modüler yapıda hazırlanarak yayımlanmaktadır.

8 Bakanlığın Diğer Öğretim Daireleri, Federasyonlar,
Kurs Programları Kurs programları; Bakanlığın Diğer Öğretim Daireleri, Federasyonlar, Sivil Toplum Örgütleri ile işbirliği çerçevesinde ve Ulusal Meslek Standartları ile Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi referans alınarak, Talim ve Terbiye Kurul Başkanlığı tarih ve 19 sayılı Onayı ile yürürlüğe giren Yaygın Eğitim Çerçeve Kurs Programı, Yaygın Eğitim Kurumları Yabancı Diller (A1, B1 Seviyeleri) Çerçeve Kurs Programları ve Diğer öğretim dairelerinin Talim ve Terbiye Kurulunca kabul edilen programlarına göre hazırlanmıştır.

9

10

11

12 En yaygın eğitim tanımı
Bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla ve kasıtlı olarak, kalıcı izli istendik davranış değişikliği meydana getirme sürecidir.

13

14 Birey: Biyolojik, psikolojik, sosyal ve kültürel bir varlıktır
Birey: Biyolojik, psikolojik, sosyal ve kültürel bir varlıktır. Bireyin bu özellikleri onun eğitim sürecine etki eden unsurlardır. Davranış Değişikliği: Eğitim bir davranış değiştirme sürecidir. Organizmanın gözlenebilen ya da gözlenemeyen örtük ya da açık etkinliklerinin tümüne davranış denilmektedir. 3 türlü davranıştan söz edilebilir: 1. Doğuştan Getirilen (Refleks , İçgüdü) 2. Geçici (Hastalık, Bağımlılık) 3. Sonradan Kazanılan (Öğrenme Ürünü) i. İstendik (Planlı Eğitim , Gelişigüzel Kültürleme) ii. İstenmedik (Eğitimin Hatalı Yan Ürünleri)

15 3) Kasıtlılık: Davranışlar bir hedefe-amaca yönelik biçimde değişmesidir. Kasıtlılık planlılığı gerektirir. 4) İstendiklik: Belirlenen, istenen hedeflere ulaşma yolunda olmasıdır. İstendiklik iki kaynağa dayanmaktadır: 1973 tarihli Türk Milli Eğitimi Temel Kanunu ile belirlenmiş olan ‘Türk Milli Eğitiminin Genel Amaçları ve Temel İlkeleri’ Talim Terbiye Kurulunca hazırlanan, eğitim programlarınca belirlenmiş olan hedef davranışlar (öğrenci kazanımları)

16 5) Deneyim (Kendi Yaşantısı Yoluyla): Öğrenenin, öğrenmeye bizzat katılmasıdır.
Bireylerin birbirleriyle ve çevresiyle etkileşimi sonucu bireylerde davranış değişikliği oluşmasına yaşantı denir. Eğitim açısından yaşantı, kazanılmış ve yaşanılmış olarak iki kategoride ele alınabilir: Yaşanılmış yaşantı; bireylerin birbirleriyle olan etkileşimleri sonucundaki etkinliklerin tümü olarak ifade edilir. Kazanılmış yaşantı; ise bu etkileşim neticesinde bireyde iz bırakan ve bireyin davranışında değişiklik oluşturan etkinliklere verilen addır. Yani kazanılmış yaşantı neticesinde bireylerde öğrenme gerçekleşir.

17 6) Süreç: Öğrenenin aktif olduğu dinamik süreçtir
6) Süreç: Öğrenenin aktif olduğu dinamik süreçtir. Süreç; olguların ya da olayların, belli bir taslağa uygun ve belli bir sonuca varacak biçimde düzenlenmesi olarak ifade edilir. Bu yönüyle bakıldığında eğitim bir süreçtir. Yaşam boyu devam eder. Kapsamlı ve çok boyutludur. Öğrenenin bu sürece etkin katılımı gerekmektedir.

18 Eğitimin Özellikleri Eğitim bir süreçtir, Eğitim sonunda bireyin davranışında bir değişme olmalıdır, Bu değişme istendik yönde olmalıdır, Eğitimde bir amaç ya da kazanım vardır, Eğitim bireyi geliştirir, Eğitim bireyi hayata hazırlar, İçsel ya da dışsal bir yaşantı sonucu oluşur

19 EĞİTİM VE KÜLTÜR İLİŞKİSİ
Kültür: Bir toplumun sahip olduğu maddi ve manevi her şeyidir. Kültürleme: Bireyin doğumdan ölüme kadar toplumun istek ve beklentilerine uyacak şekilde etkilenmesi ve değiştirilmesidir.

20 KÜLTÜRLEME Zoraki Kültürleme: Bireye hür iradesi dışında kültürel değerlerin zoraki olarak kabul ettirilmesidir. Gelişigüzel kültürleme: Bireylere plansız ve sistemsiz bir biçimde kültürel değerlerin benimsettirilmesi Kasıtlı kültürleme: Kültürel değerlerin planlı ve kasıtlı bir şekilde bireylere aktarılmasıdır.

21 EĞİTİM POLİTİKALARI DAİRE BAŞKANLIĞI
Kültürlenme: Bireylerin, içinde bulundukları kültürel unsurları benimseyerek o kültüre katılmasına denir. Kültürleşme: Farklı kültürlerin karşılıklı etkileşimi ile gerçekleşen serbest kültür alış-verişidir. Başka bir ifadeyle farklı toplumlardaki bireylerin karşılıklı olarak kültürel etkileşimde bulunmasıdır. EĞİTİM POLİTİKALARI DAİRE BAŞKANLIĞI

22

23 FORMAL EĞİTİM Amaç ve kuralları önceden belirlenerek planlı ve programlı olarak yürütülen eğitimdir. Formal eğitim, eğitimin kurumsallaştırılmış halidir. Bireyde davranış değişikliği meydana getirmek üzere bilinçli, planlı, kontrollü ve kasıtlı bir biçimde öğretim ortamı düzenlenir.

24 FORMAL EĞİTİM Örgün Eğitim: Örgün eğitim, belirli yaş grubundaki ve aynı seviyedeki bireylere, amaca göre hazırlanmış programlarla okul çatısı altında yapılan düzenli eğitimdir. Örgün eğitim, okulöncesi, ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim kurumlarını kapsamaktadır.  Yaygın Eğitim: Örgün eğitime hiç girmemiş, örgün eğitimin herhangi bir basamağından ayrılmış ya da örgün eğitimi tamamlamamış veya bir meslekte çalışan bireylere yönelik olarak yapılan eğitimdir.

25 FORMAL EĞİTİM Hizmet içi eğitim: Kişilerin hizmetteki verim ve etkinliklerinin artırılmasını, gelişmeye yol açan bilgi, beceri ve tutumların zenginleştirilmesini amaç edinen ve kurumların genel çalışma düzenini sürekli olarak etkileyen eğitimdir. Sargın eğitim: Sargın eğitim, örgün ve yaygın eğitim dışında kalan, bireylerin günlük yaşamda içinde belli bir eğitim almadan kendiliğinden gerçekleştirdiği öğrenme faaliyetleridir.

26 FORMAL EĞİTİM Hizmet öncesi eğitim: Kamu kurum veya kuruluşlarında çalışmaya hak kazanmış ancak henüz işe başlamamış bireylere yapacakları işi pekiştirmeleri için verilen eğitimdir. Halk eğitimi: Yetişkinlerin hayat standartlarını yükseltmek, sorunlarını çözebilmelerine ve yaşadıkları toplumun kalkınmasına katkıda bulunmalarına yardımcı olmak amacıyla düzenlenen eğitimdir.

27 FORMAL EĞİTİM Hizmet içi ve hizmet öncesi eğitimi, halk eğitiminden ayıran temel fark; Bir kurumun kendi çalışanları için iş öğretme amacıyla (kendi mesleklerinin direkt gerektirdiği bilgi ve becerilerle ilgili) bir program çerçevesinde bu eğitimlerin gerçekleşmesidir. Oysa halk eğitimde bireyler daha çok istihdam edildikleri meslekler dışında bir eğitim almaktadır.

28

29 Öğrenme: Yaşantı ürünü ve nispeten kalıcı izli davranış değişiklikleridir. Bireyin yaşantısının, bireyde bıraktığı kalıcı izdir. Öğrenmenin olabilmesi için bireyin davranışında değişiklik olması, yaşantı sonucunda meydana gelmesi ve belli bir süre (nispeten) kalıcı olması gerekir. Öğretme: Öğrenmeyi kılavuzlama ve yönlendirme işidir. Yani öğrenmeyi yapma işidir. Öğretim: Bireye istendik davranış kazandırma amacıyla amaçlı, planlı ve programlı olarak yürütülen eğitim süreçlerin tümüdür. Yani öğretim, öğretme işinin yapıldığı süreci ifade eder. Öğretme genelde eğitim kurumlarında (okul gibi) yerlerde gerçekleştirilir. Okulun üç önemli temel öğesi vardır: Öğrenci. Öğretmen Programdır Öğretimin en temel unsuru ise öğrencidir.

30 Eğitim – öğretim arasındaki benzerlikler
Hem eğitim hem de öğretim, içinde bulunulan toplumdan ve kültüründen etkilenir ve etkiler. Her ikisi de yerel, ulusal ve uluslararası özellikler taşır.  Her ikisi de birer süreci ifade eder.

31 STRATEJİ NEDİR? Öğrenme – öğretme sürecinin amaçlarına ulaşabilmesi için izlenen genel çerçeveye (yola) strateji denir.

32 Teşekkür ederim……

33 Konunun Hedef- davranışları İçerik Öğretmenin kişiliği Zaman Maliyet
ÖĞRETMENİN STRATEJİ SEÇİMİNİ ETKİLEYEN ETMENLER Konunun Hedef- davranışları İçerik Öğretmenin kişiliği Zaman Maliyet Öğrenci grubunun büyüklüğü Öğretim ortamının uygunluğu

34


"HAYAT BOYU ÖĞRENME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları