Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Depo Elleçleme Personel Eğitimi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Depo Elleçleme Personel Eğitimi"— Sunum transkripti:

1 Depo Elleçleme Personel Eğitimi
1. Depo İşlemleri Yagiz Ozbir, 2017 Izmir

2 1. Depo İşlemleri Bu modül ile depo ve ofis ortamında, bilgisayar, belge, yazıcı ve barkod okuyucu kullanarak, “ISO kalite standartlarına”, firma standartlarına ve VUK hükümlerine göre depo işlemlerini yapabileceksiniz.

3 1. Depo İşlemleri Depo Kavramı ve Türleri
Depoda Gerekli Donanımın Belirlenmesi Ürün Depo Kabul İşlemleri Teslim ve Tesellüm İşlemleri Adresleme

4 A. Depo Kavramı ve Türleri
Depo, Depo Elemanının Tanımı ve Önemi Depo İşlemleri Depolamanın Tanımı, Gereği, Faydaları Depolamanın Gerekli Olduğu Durumlar Depo İş Süreçleri Lojistik Firmalar ve Depolama Süreci Depolamanın İşletme İçindeki Yeri ve Diğer Bölümlerle Olan İlişkileri Stok Planı ve Stok Devir Hızı Süreçteki Sorumlular

5 I. Depo, Depo Elemanının Tanımı ve Önemi
Depo : Ürünlerin ham madde aşamasından üretim ortamına, oradan da tüketim merkezlerine dağıtımına kadar; eşyaların muhafaza edildiği, stoklandığı, korunduğu ve taşımaya hazır hale getirildiği açık veya kapalı alanlara denir. Depo Elemanı : Depolarda, eşyalarının düzenli bir şekilde teslim alınması, depolanması ve bunlarla ilgili kayıtların düzenli şekilde tutulmasını sağlayan kişilerdir.

6 II. Depo İşlemleri Depolama alanını iş süreçlerine uygun üretken ve verimli hâle getirmek, Gönderen veya üreticiden malları teslim almak, Malların depoya boşaltılması, stoklamak ve birleştirmek, Depo içinde forklift, raf ve paletlerden yararlanmak, Depo içinde bilişim (bilgisayar, iletişim ve barkod vb.) teknolojilerden yararlanmak, Malları depo içinde uygun bir şekilde istiflemek, raflamak ve saklamak, Depo içi ısı, nem, ses, ışık vb. risk faktörlerini asgari seviyede tutmak, Müşteri siparişlerine göre malların konsolidasyonunu yapmak, Sevkiyat öncesinde malları ambalajlamak ve etiketlemek, Malları yükleme ve sevkiyat için hazır hâle getirmek, Malları taşıma türlerine göre uygun araçlarla göndermektir.

7 III. Depolamanın Tanımı, Gereği, Faydaları
Depolama : Malların elde edilmesinden, gereksinim duyulacağı zamana kadar saklanmasıdır. Depolamanın faydaları; - Hazırlık maliyetlerini büyük miktarlara (adet vb.) yayma olanağı doğacaktır. - Daha az kırtasiye çalışması ve idari işlem yapılacaktır. - Birim başına genel gider ve enerji maliyeti azalacaktır.

8 IV. Depolamanın Gerekli Olduğu Durumlar
Deponun neden kurulacağı; kar esasına göre değil, maliyetler üzerine dayandırılmalıdır.

9 V. Depo İş Süreçleri Eşya giriş ve boşaltma Fiziksel depolama
Siparişlerin alınması ve depolanması Ambalajlama, etiketleme, konsolidasyon Eşya çıkış ve yükleme

10 V. Depo İş Süreçleri

11 VI. Lojistik Firmalar ve Depolama Süreci
Tedarik zinciri : ürün ve bilgilerin tedarikçiler, üreticiler, toptancılar, dağıtımcılar, perakendeciler ve nihai olarak da tüketiciler arasındaki hareketlerini sağlayan ilişkiler ve bağlantılar bütünüdür. Lojistik : Bir ürün veya hizmetin, üretildiği yerden son tüketiciye ulaştırılmasına kadar olan süreçteki; taşıma, depolama, stok yönetimi, elleçleme ve bilgilendirme faaliyetlerini kapsar. Depo işletmeciliği, günümüzde ayrı bir uzmanlık alanı ve profesyonellik gerektirir. Lojistik firma, depo işletmecisiyle almış olduğu hizmet karşılığında, depo hizmet anlaşması imzalar.

12 VII. Depolamanın İşletme İçindeki Yeri ve Diğer Bölümlerle Olan İlişkileri
Depolamanın bütünleşik çalıştığı bölümler; - Üretim - Satış - Satın Alma’dır. Maliyet unsurunun üç temel unsuru ise; satın alma, üretim ve depodur. Lojistik Planlama Departmanı : gelecekteki olası şartları veri olarak kabul ederek, talep tahmini ve üretim kapasitesini göz önünde bulunduran, maliyet ve zaman verimliliği üzerine kurulu departmandır.

13 VIII. Stok Planı ve Stok Devir Hızı
Stok Planı : İşletmede kullanılan; ham madde, yarı mamül ve mamüllerin, işletme evresinde kesintiye yol açmayacak şekilde planlanması ve denetlenmesidir. Stok Devir Hızı : Belli bir dönem içerisinde firmanın stoklarının satış yoluyla kaç defa kullanıldığını yani kaç kez satılıp tüketildiğini gösterir. Stok devir hızı arttıkça depolama maliyeti düşer.

14 IX. Süreçteki Sorumlular
Sipariş Sorumlusu : Satın alma ve müşteri siparişlerinin ilgili birimlerden takip edilerek alınmasını sağlar. Mal kabul ve ürün sevkiyatların programlanmasını sağlar. Stok kayıtlarının elle veya elektronik ortamda tutulmasını sağlar. Stok yenileme ve hurda malzemeler konusunda gerekli birimlerin uyarılmasını sağlar.

15 IX. Süreçteki Sorumlular
Nakliyat Sorumlusu : Satın alma siparişlerinin ve sevkiyatlarının takibini yapar. Müşteri sevkiyatlarını takip eder ve vaktinde olmasına dikkat eder. Tasarruf amacıyla mümkün olan siparişleri birleştirir.

16 IX. Süreçteki Sorumlular
c. Depo Sorumlusu : İşçilerden ve istif makinelerinden sorumludur. Gelen malların ve sevk edileceklerin doğru bir şekilde oluşturulmasına nezaret eder.

17 IX. Süreçteki Sorumlular
d. Sevkiyat ve Kabul Sorumluları Gelen ve giden malların aktarılmasından ve depolama işlemlerinden sorumludur.

18 Teşekkürler


"Depo Elleçleme Personel Eğitimi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları