Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bİlİmsel bİrİkİm nasıl oluştu

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bİlİmsel bİrİkİm nasıl oluştu"— Sunum transkripti:

1 Bİlİmsel bİrİkİm nasıl oluştu
Coğrafi Keşİfler, Rönesans, Reform, Sanayi İnkılabı, AYDINLANMA ÇAĞI, Sunu, Slayt, ppt Bİlİmsel bİrİkİm nasıl oluştu

2 Coğrafİ keşİfler 15 ve 16. yy.larda Avrupalıların başlattığı ve dünyanın bilinmeyen pek çok yerinin tanınmasını sağlayan keşif hareketlerine coğrafi keşifler denir. Coğrafi keşifler, İspanyol ve Portekizli denizciler tarafından gerçekleştirilmiştir.

3 Coğrafİ keşİflerİn nedenlerİ
İpek ve Baharat yollarının Osmanlı’nın eline geçmesi Doğu ülkelerinin zengin, Batı ülkelerinin fakir olması Coğrafya bilgisinin artması Pusulanın öğrenilmesi ve geliştirilmesi Avrupa’da cesur denizcilerin yetişmesi Okyanuslara dayanıklı karavel adı verilen gemilerin yapılması

4 COĞRAFİ KEŞİFLER HARİTASI

5 Yapılan keşİfler Coğrafi Keşiflerin gerçekleştiği dönemde Amerika kıtası, Okyanusya kıtası ve Afrika’nın güneyi henüz bilinmiyordu. Dünyanın yuvarlak olduğu bilgisi bilim insanları tarafından ortaya atılmış fakat henüz ispatlanmamıştı. İspanyol denizciler, sürekli batıya giderek Hindistan’a ulaşmayı amaçlıyorlardı. Portekizli denizciler ise Afrika kıtasının güneyini dolaşarak Hindistan’a ulaşmayı hedefliyordu. Böylece 15. yy.ın sonlarına doğru İspanyol ve Portekizli denizciler tarafından Coğrafi Keşifler başlatılmış oldu.

6 Yapılan keşİfler

7 Portekİzlİ denizcİlerİn yaptığı keşİfler
Portekizli Bartelmi Diaz, Afrika’nın güneyine ulaşarak Ümit Burnu’nu buldu (1486). Böylece Hindistan’a deniz yolu ile ulaşma imkanı elde edilmiş oldu. Portekizli Vasco de Gama, Ümit Burnu’nu geçerek Hindistan’a ulaştı (1497). Portekizliler ayrıca Güney Amerika’da Brezilya’yı keşfettiler.

8 İspanyol denİzcİlerİn yaptığı keşİfler
Kristof Kolomb, 1492 yılında Amerika kıtasına ulaştı. Fakat buranın yeni bir kıta olduğunu fark edemedi. Ameriko Vespuçi isimli İtalyan denizci, yılında buranın yeni bir kıta olduğunu keşfetti. Portekizli Macellan ve İspanyol Del Cano, dünyanın etrafını dolaşarak dünyanın yuvarlak olduğunu ispatlamaya çalıştılar. Macellan, hayatını kaybedince Del Cano yola devam etti. Böylece yılları arasında dünyanın çevresi ilk kez dolaşılarak dünyanın yuvarlak olduğu ispatlandı.

9

10 Coğrafİ keşİflerİn sonuçları
Yeni ticaret yolları bulundu. Böylece İpek ve Baharat yolları önemini kaybetti. Bu durum Osmanlı ekonomisini olumsuz yönde etkiledi. Atlas okyanusu kıyısındaki limanlar önem kazanırken Akdeniz kıyısındaki limanlar önemini kaybetti. Amerika, Okyanusya, Antarktika gibi yeni kıtalar keşfedildi. Keşfedilen yerlerdeki altın, gümüş gibi değerli madenler Avrupa’ya taşındı. Böylece sömürgecilik ortaya çıktı. Ticaretle uğraşan burjuva sınıfı güçlendi. Katolik Kilisesi dünyanın düz bir tepsi olduğunu söylüyordu. Dünyanın yuvarlak olduğu ispat edilince kiliseye uyulan güven azaldı. Ancak keşfedilen yerlerde Hristiyanlık dini yayıldı. Yeni kıtalar, ırklar, kültürler, hayvan ve bitki türleri keşfedildi.

11 Yenİden doğuş: rönesans
15 ve 16. yy.larda önce İtalya’da başlayan sonra tüm Avrupa’ya yayılan edebiyat, sanat ve bilim alanındaki gelişmelere Rönesans denir. Rönesans, ‘yeniden doğuş’ anlamına gelir.

12 Rönesansın nedenlerİ Kağıdın ucuza mal edilmesi ve matbaanın kullanılması sayesinde okuma-yazma oranının artması İstanbul’un fethinden sonra Avrupa’ya giden bilim adamlarının İtalya’da yaptığı çalışmalar Coğrafi Keşifler sayesinde zenginleşen Avrupalıların bilim, sanat ve edebiyata önem vermesi İslam dünyasına ait bilimsel eserlerin Avrupalılar tarafından takip edilmesi Haçlı Seferleri ve Coğrafi Keşifler sonucunda güç kaybeden Katolik Kilisesi’nin, skolastik düşünce baskısını azaltması

13 Montaigne: Edebiyat alanında yazdığı denemelerle ünlüdür.
Rönesans sanatçıları Leonardo da Vinci: Resim, bilim, mimarlık, mühendislik, anatomi gibi alanlarda önemli çalışmalar yaptı. Montaigne: Edebiyat alanında yazdığı denemelerle ünlüdür. Şekspir: Edebiyat alanında yazdığı tiyatro eserleriyle meşhurdur. Cervantes: Don Kişot adlı romanıyla ünlüdür. Mikelangelo: Davut Heykeli ile tanınır.

14

15 Din adamlarının ve kilisenin halk üzerindeki otoritesi sarsıldı.
Rönesansın sonuçları Avrupa’da skolastik düşünce yıkıldı, özgür ve bilimsel düşünce yaygınlaştı. Din adamlarının ve kilisenin halk üzerindeki otoritesi sarsıldı. Bilim, sanat ve edebiyatta yeni eserler ortaya çıktı. Avrupa’da bilimsel gelişmelerin önü açıldı. Reform hareketlerinin başlamasına zemin hazırlandı.

16 Reform hareketlerine Alman Martin Luther öncülük etmiştir.
Dİnde reform 16. yy.da Avrupa’da Katolik Kilisesi’nde yapılan yenilik ve düzenlemelere reform denir. Reform, önce Almanya’da ortaya çıktı sonra diğer Avrupa ülkelerine yayıldı. Reform hareketlerine Alman Martin Luther öncülük etmiştir.

17 Reformun nedenlerİ Rönesansın etkisiyle skolastik düşüncenin yıkılması, deney ve gözleme dayalı bilimsel düşüncenin yaygınlaşması Katolik Kilisesi’nin halkın dini duygularını sömürmesi Matbaa sayesinde İncil’in ulusal dillere çevrilmesi Avrupalıların, din adamlarının anlattığı din ile İncil’deki ifadelerin farklı olduğunu görmesi Martin Luther, Almanya’da Katolik Kilisesi’ni protesto ederek reformu başlattı yılında Martin Luther ile Alman İmparatoru arasında Augsburg Anlaşması imzalandı. Böylece Protestanlık Mezhebi resmen kurulmuş oldu.

18 Reformun sonuçları Kilise ve din adamlarına duyulan güven azaldı.
Eğitim-öğretim kilisenin elinden alındı. Eğitimde laik dönem başladı. Katolik Mezhebi parçalandı. Almanya’da Protestanlık, Fransa’da Kalvenizm, İngiltere’de Anglikanizm mezhepleri ortaya çıktı. Katolik Kilisesi kendini yenilemek zorunda kaldı. Avrupa’da mezhep savaşları çıkınca Osmanlı’nın Avrupa’da ilerlemesi kolaylaştı.

19 Aydınlanma çağı 17 ve 18. yy.larda Avrupa’da ortaya çıkan ve her alanda akla öncülük tanıyan düşünce sisteminin hakim olduğu döneme Aydınlanma Çağı denir. Aydınlanma Çağı’nın yaşanmasında Coğrafi Keşifler’in, Rönesans’ın ve Reform’un katkısı vardır. Aydınlanma Çağı’nda felsefe ve bilimde büyük gelişmeler yaşandı. Deney ve gözleme önem verildi.

20 Aydınlanma çağı’ndakİ gelİşmeler
Newton: Yer çekimi kanunu buldu. Kopernik: Dünyanın güneş etrafında döndüğünü ve güneş sistemini kanıtladı. Galileo: Dünyanın yuvarlak olduğu fikrini savundu. Dekart: Analitik geometriyi geliştirdi. Mozart, Bach, Beethoven gibi müzisyenler çeşitli besteler yaptı. Aydınlanma Çağı’nda meydana gelen gelişmeler Sanayi İnkılabı’na neden oldu.

21 Sanayİ İnkılabı 18. yy.da İngiltere’de başlayıp daha sonra Avrupa’ya yayılan üretim tekniklerinin geliştirildiği ve buharlı makinenin kullanıldığı gelişmelere Sanayi İnkılabı denir. Sanayi İnkılabı ile büyük fabrikalar kuruldu. Bu fabrikalarda seri üretime geçildi. Böylece üretilen ürünün maliyeti azaldı. Bu durum, bir ürünü ucuza üretip pahalıya satmanın yolunu açtı. Osmanlı Devleti, Sanayi İnkılabı’na ayak uyduramadı. Avrupalı devletler, ucuza ürettikleri ürünleri satarken Osmanlı Devleti, elde üretilen ürünleri satmak zorunda kalıyordu. Bu durum Osmanlı ekonomisinin Avrupa ekonomisiyle rekabet edememesine neden oldu. Sanayi İnkılabı ile ham madde ve Pazar ihtiyacı arttı. Bu durum sömürgecilik yarışının hız kazanmasına yol açtı.

22


"Bİlİmsel bİrİkİm nasıl oluştu" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları