Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İyi ve etkili bir öğretme iyi iletişime bağlıdır.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İyi ve etkili bir öğretme iyi iletişime bağlıdır."— Sunum transkripti:

1 İyi ve etkili bir öğretme iyi iletişime bağlıdır.
Bizim açımızdan iletişim konuşmadır. İletişimde oral yeteneklerimiz etkilidir.

2 Etkili İletişim Becerileri
Kendini tanımak Kendini açmak ve doğru ifade etmek Karşımızdakini etkin ve ilgili dinlemek Empati kurabilmek Hoşgörülü ve yargısız olabilmek Eleştirilere karşı açık olmak Beden dili, göz kontağı, hitap, ses düzeyini ayarlamak

3 Konuşmacının kişiliği
Konuşmacınını duyarlılığı – dinleme yeteneği, söylemleri “okuma” ve cevap Konuşmacının beden dili- duruş, jest ve mimik.

4 Etkili öğretme birçok daha faktöre bağlı olarak gerçekleşmektedir.

5 Bunlardan korkmamam gerek
Vurgu Dialekt: yine de dinleyicinin sizi anlayabilmesini etkileyen bir diğer unsur olarak karşımıza çıkabilmektedir.

6 Öğrenciler bu noktadan hareketle soluk almaya yarayan organlar, soluk basıncını düzenleyen organlar ile sesin oluşumunu sağlayan organların yapı ve işlevlerini birlikte tanıyıp öğrenmelidirler.

7 Diyafram: Soluk alıp verme olayında görevli yapılardan biri diyaframdır. Diyafram, akciğerlerin çalışmasını destekleyen güçlü bir kastır. Soluk Alma: Yandaki şekilde görüldüğü gibi diyafram, soluk aldığımız zaman kasılarak düzleşir ve akciğerlerin tabanını aşağıya doğru çeker. Bu sırada kaburgaların arasında bulunan kaslar kasılarak göğüs kafesinin genişlemesine yardımcı olur. Böylece akciğerler soluk borusundan gelen havayı içine alır. Soluk Verme: Diyafram ve kaburga kasları gevşediği anda göğüs kafesi daralır. Akciğerler eski hâline döner. Böylece akciğerlerdeki hava da dışarı çıkmış olur. Bu olay yandaki şekilde görülmektedir.  

8 "Nasıl doğru nefes alıp vermeliyiz?"
Doğru nefes alma Dünya Sağlık Örgütü'nün standartlarına göre: Ciğerleri dakikada 4 ile 6 litre arasında hava ile doldurmak. Nefes alıp verirken göğüs yerine diyaframı hareket ettirmek: Çünkü diyaframın kullanılması daha ağır ve her seferinde daha fazla hava teneffüs etmemizi sağlar. Ayrıca diyaframın hareket etmesi karın bölgesindeki organlara masaj etkisi yaparak göğüs ve karın boşluğundaki basınç farklılığını ortadan kaldırır. Mide ve safra kesesinin yukarı hareketini engelleyerek, reflüyü (mide suyunun yemek borusuna ve daha yukarlara çıkması) ve çeşitli safra kesesi hastalıklarına iyi gelmektedir. Solunumu ağız yerine burundan yapmak. (Ağızdan nefes almak nazal bölgede ve bronşlarda istenmeyen mukozalı salgılara yol açabilir.)

9 Konuşma eğitiminde teorik olarak işlenen bu konular ses eğitimde nefes egzersizi yapılarak uygulama boyutunda ele alınmaktadır.

10 Konuşabilmek için nefese ihtiyacımız var.
Sesinizi ve Konuşmanızı Kontrol Etme Yolunda Birinci Basamak: Solunum Kontrolu

11 Otonom ( kendi kendine çalışan ) organlarımız olduğunu biliyoruz
Otonom ( kendi kendine çalışan ) organlarımız olduğunu biliyoruz. Kalbimizin vuruşları , kan basıncımız , beden sıcaklığımız bu sisteme örnektir. Bu organlar veya fonksiyonlar bizim doğrudan denetim ve isteğimiz dışında çalışır. Ancak , eğitim ve egzersizle bu organ ve fonksiyonları kısmen veya bütünüyle kontrol altına almak mümkündür. Sesinizi ve konuşmanızı kontrol etme yolundaki ilk adım solunumu kontrol etmektir. Çünkü solunum konuşma ve ses çıkartmamızda enerji kaynağımızdır. Solunum olmadan ses çıkartamayız. Ancak diğer taraftan solunum , beyin sapındaki bir merkez tarafından kandaki oksijen ve karbondioksit dengesine göre bütünüyle otonom (kendi kendine) olarak yürüyen bir faaliyettir. Otonom faaliyetleri kontrol etmeye , " solunumu kontrol etmekten " başlamak gerekir. Aynı zamanda doğru ve derin nefes almayı öğrenmek , gevşemeyi öğrenmek yolunda atılan en önemli adımdır. Çünkü gevşemiş olmak ile sesinizi ve konuşmanızı daha doğru kullanabilirsiniz. Nefes almanın kendisi bir gevşeme yolu olduğu gibi, bütün gevşeme egzersizleri içinde , egzersizin bir parçası olarak da kullanılmaktadır. Ayrıca nefes egzersizleri günlük hayatın akışı içinde uygulanması en kolay egzersizdir.

12 Derin nefes almanın önemi nedir ?
Doğru ve derin nefes almanın kendisinin doğrudan damarları genişletme ve kanın (dolayısıyla oksijenin ) bedenin en uç ve en derin noktalarına kadar ulaşmasını sağlama özelliği vardır. Örneğin, panik atak sırasında kan beden yüzeyinden içeri çekilir ve yüzey sıcaklığı düşer (el ve ayaklarda soğuma). Hem stres tepkisinin biyokimyasal maddeleri , hem de gevşemenin biyokimyasal maddeleri bir arada bulunamaz. Bu sebeple doğru ve derin nefes alarak sağlanan değişiklik, özellikle kaygının da dahil olduğu birçok durumda başlayacak olan (veya başlamış olan) tepki zincirini kırmakta veya kaygının şiddetini azaltmaktadır.

13 İyi nefesin özellikleri
İyi nefes ağır , derin ve sessiz olmalıdır. Bunun içinde denge , ölçü ve uyum gerekir. İyi bir nefes yavaş olarak burundan alınır, sessiz olur ve akciğerin bütününü doldurarak diyaframı aşağı iter. Endüstrileşmiş ve şehirleşmiş toplumlarda yaşayan insanların büyük çoğunluğunun akciğerlerinin dörtte birini veya beşte birini kullandıkları saptanmıştır. Nefes egzersizlerinden amaç , akciğerin bütününü kullanmaktır. Akciğerinizin üçe bölünmüş olduğunu düşünün . Derin , tam bir nefes , diyaframın aşağı hareket etmesi ve akciğerin en alt bölümünün havayla dolmasıyla başlar . Daha sonra orta bölüm havayla dolar ve göğüs genişler. Son olarak da akciğerin üst bölümü dolar ve omuzlar hafifçe kalkabilir.

14 Hazırlık Ayak parmağınızdan, baş, boyuna kadar kasları gerin
Kolları ve bedeni sallayınız Dur ve ısınmayı hisset Omurganı uzat! Omuzları yuvarla kolları kaldır ve indir Dengede dur Başınızın tacını kollar ile kaldırıp indirin Bedenin rahat hareketini sağlayıp, boyun kaslarını gevşetiniz. Dik durunuz!

15 Nefes ile ses açma Omuzlar rahat ve gevşek durumda; nefes aldığınızda omuzlarınızın aşağı doğru çekildiğini hissediniz; göğüs kafesinizin öne doğru genişlediğini belirleyip; diyaframınızı genişletiniz Çenenizi hafifçe aralayınız, üfleme şeklinde hafifçe nefesi boşaltınız: soğuk hava içeri, sıcak hava dışarı. Verdiğiniz nefese konsantre olunuz. Elinizi göbeğinizin üzerine koyup, önce nefes alıp ve nefes verirken HUH-HUH-HUH seslerini söyleyiniz Bir eliniz göğsünüzdeyken, sesin tınısını hafifçe yükseltip, çeneyi aşağı indirerek HA-HA-A-A sesini söyleyiniz. Her iki el çene altında ve parmaklar çenedeyken tekrar nefesi alıp sesinizin tınısını biraz daha incelterek HOH HO-OO-OO-OO Başparmaklar kulaklarda, parmaklar alında, tınıyı yükseltip MM-MM-MM-MM seslerini söyleyiniz GÜNDE 2 KEZ (SABAH- AKŞAM 3ER DEFA TEKRAR)

16 Ayakta dik dururken, parmak ucu topuk üzerinde yaylanırken burundan nefes alıp, ağızdan hareketi devam ettirirken nefesini /s/ sesi ile boşaltmak. Dinlenirken; gövdeden öne doğru eğilip ritmik bir şekilde 1 den 10 a kadar sayı sayma Günde 2 kez 3 er defa

17 Ayakta dik dururken, kollar iki yana açık ve sağ elin parmakları aşağıda iken, sol elin parmakları yukarıyı göstermektedir. Hareketi devam ettirirken nefesi göbeğe alıp, sonra nefesi /s/ sesi ile ağızdan boşaltmaya çalışınız Dinlenirken; gövdeden öne doğru eğilip ritmik bir şekilde 1 den 10 a kadar sayı sayma Günde 2 kez sabah- akşam: 3’er defa tekrar

18 Ayakta dik dururken, kolları havaya indirip kaldırarak elma toplayınız
Ayakta dik dururken, kolları havaya indirip kaldırarak elma toplayınız. Bu burundan nefes alıp, ağızdan hareketi devam ettirirken nefesini /s/ sesi ile boşaltmak. Dinlenirken; gövdeden öne doğru eğilip ritmik bir şekilde 1 den 10 a kadar sayı sayma Günde 2 kez sabah- akşam: 3’er defa tekrar


"İyi ve etkili bir öğretme iyi iletişime bağlıdır." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları