Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HİDROSEFALİ - MENENJİT

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HİDROSEFALİ - MENENJİT"— Sunum transkripti:

1 HİDROSEFALİ - MENENJİT

2 Hidrosefali Nedir? Ventriküler genişleme İntrakraniyal basınç

3 Hidrosefali Neden Olur?
Genelde BOS reabsorbsiyonunun normalden düşük olmasına ve BOS dolanım yollarında obstrüksiyona bağlıdır. Konjenital Sekonder

4 NEDENLERİ Spina Bifida ya da miyelomeningosel
Üçüncü karıncık ile dördüncü karıncık arasındaki BOS kanalı darlığı-tıkanıklığı Beyinciğin ve/veya beyin sapının kafatasından omurilik kanalına fıtıklaşması

5 BOS yollarını daraltan veya tıkayan içi sıvı dolu kesecikler (Araknoid kistler)
Beyin, beyincik ve beyin sapı tümörleri

6 Menenjit ve benzeri enfeksiyonlar sonrası
Beyin boşlukları içine veya beyin zarı altına kanamalar sonrası

7 Konjenital Nedenler Doğumdan önce fetüste kanama
Annede toksoplazmoz ya da sifiliz gibi bazı enfeksiyonlar oluşması Spina bifida

8 Edinsel Nedenler BOS aşırı yapımıdır. Bu genellikle bir tümör nedeniyle olabilir. BOS dolaştığı yollarda bir tıkanıklık söz konusudur. Tıkanıklığın nedeni, menenjit-ansefalit gibi enfeksiyonlar, travmaya bağlı kanamalardır BOS emiliminde bir bozukluk olmasıdır.

9 Hidrosefalinin Semptomları
Kranium, yüzün büyümesine oranla daha fazla genişler. Fontanelin dolgun ve kabarık olması Saçlı deri venlerinde genişleme ve şişkinlik

10 Batan güneş bulgusu Hiperaktif refleksler Düzensiz solunum Genişlemiş kranial sütürler

11 BELİRTİLERİ NELERDİR? 0-2 YAŞ 2-6 YAŞ 6 YAŞ ↑ Baş çevresinde büyüme
Kafa içi basıncın artmasına bağlı baş ağrısı Bıngıldakta genişleme ve gerginlik Kusma Kusma ve Kilo kaybı İnce- tiz bir sesle ağlama Çift görme Okul başarısında düşmeler Kafadaki damarlarda belirginleşme Huzursuzluk, denge sağlamada problemler Görme bozuklukları Gözlerde batan güneş manzarası(gözlerin yukarıya doğru bakamaması) Konuşma ve yürüme geriliği Dalgınlık, unutkanlık gibi davranış değişikleri

12 Hidrosefali Tanısı Nasıl Konur?
BT (Bilgisayarlı Tomografi) MRG(Manyetik Rezonans Görüntüleme): USG(Ultrasonografi):

13 Hidrosefali Tedavisi Günümüzde hidrosefali tedavisi planlaması;
Tıkanma nedeni tümör ise buna yönelik girişim yapılabilir ya da toplanan fazla sıvı, vücudun başka bir yerinden emilecek şekilde uygun bir yol ile yönlendirilir. Bu yönlendirme işlemi ise “şant” cihazları sayesinde yapılır.

14 ŞANT: Silikon bir tüpten oluşur
Şant üç bölümden oluşur: Ventriküler kateter Valf Distal kateter Valf’in özelliği, tek yöne doğru BOS akışına izin vermesidir.

15 Şant Sistemleri Ventrikülo–Peritoneal Şant:

16 Ventrikülo- Atrial Şant: 

17 Ventrikülo-plevral Şant: Ventrikülo–peritoneal şantın uygulanamadığı durumlarda ventrikülo-plevral şant uygulaması düşünülebilecek diğer bir yöntemdir . Ventrikülo-plevral şant 5 ya da 6 yaşından daha küçük çocuklarda uygulanmaz. Çünkü biriken sıvı akciğerlere bası yapıp solunum sıkıntısı yaratabilir

18 Şanta Bağlı Oluşabilecek Problemler
Mekanik sorunlar: Beyin-omurilik sıvısının içindeki kimyasal maddeler, enfeksiyonlar ve beyin dokusu şantı tıkayabilir. Çocuk hastalarda şantın mekanik sorunlarının ikinci en sık sebebi şant kopması ve ayrılmasıdır.

19 Dinamik sorunlar Aşırı drenaj problemi olduğunda, hastalar özellikle ayakta iken şiddetlenen baş ağrısından şikâyetçidirler. Ameliyat öncesi beyin karıncıkları çok genişlemiş olanlarda veya büyük çocuklarda şant takıldıktan sonra fazla çalışması halinde beyin boşlukları küçülür kafatası fazla küçülemediğinden ve beyin ile beyin zarı arasındaki boşluk artar.

20 Bu durumda beyin yüzeyinden beyin zarına uzanan köprü ve toplar damarlar yırtılabilir ve sonucunda beyin zarı ile beyin dokusu arasında kanlı sıvı toplanabilir.

21 Şant enfeksiyonu: Şantın takılmasından ilk iki ay içinde ortaya çıkar.
Yara enfeksiyonları genellikle ateş, şantın takıldığı alanda ya da şant yolu boyunca kızarıklık ile iltihaplı akıntı görülür.

22 ŞANT ENFEKSİYONU BELİRTİLERİ
Şant yolu boyunca kızarıklık-şişme-akıntı Ateş Kusma, karın ağrısı Sürekli huzursuzluk Uykuya eğilim Baş ağrısı Nöbet Dalgınlık, unutkanlık gibi davranış değişiklikleri

23 Şant enfeksiyonu tanısı konduğunda veya kuşkulanıldığında şant çıkarılır.
Kafa içindeki basıncı kontrol etmek ve enfeksiyonun seyrini izlemek amacıyla beyin karıncıklarına bir tüp yerleştirilir ve bu tüp içinden fazla miktardaki BOS kapalı bir sistemle dışarıya bir torba içine akıtılır. Bu sisteme eksternal ventriküler drenaj denir.

24 ŞANT KOMPLİKASYONLARINDAKİ BELİRTİLER
YENİDOĞAN OYUN ÇAĞI DAHA İLERİ YAŞLARDA Bıngıldakta şişkinlik Kusma Baş ağrısı Kafa venlerinde belirginlik Şant yolu boyunca kızarıklık/şişkinlik Kusma-bulantı Genel halsizlik Genel huzursuzluk Nöbet geçirme(anormal kasılmalar) Başın geriye doğru yay şeklinde çekilmesi Ateş Kafa büyümesi Aktivitelerde azalma Görme zorluğu Gözlerde batan güneş manzarası Kişilik değişiklikleri Algılama ve denge sağlamada azalma Yürüme zorluğu İş/okul yaşamında gerileme

25 Şant Ameliyatından Sonra Dikkat Edilecek Noktalar
Bu çocukların ciltleri gergin ve hassas olduğu için, pozisyonları çok önemlidir. Çocuk çarpmalardan, düşmelerden korunmalıdır. Çocuğun solunumu (hızlı-yavaş-zorlu) gözlenmelidir. Bu çocuklarda huzursuzluk ve kusma nedeniyle beslenme güçlükleri olabileceğinden, az ve sık beslenmeleri gerekir. Çocuğun başı ağır olacağı için, beslenirken kucağa alınmalı ve kolla ya da yastıkla desteklenmelidir.

26 Kabızlık bu çocuklarda önem taşır.
Çünkü ıkınma hareketleri kafa içindeki basıncı artıracaktır ve çocuğun huzursuzluğunu sürekli kılacaktır. Bu yüzden eğer yeni doğansa anne sütü ile daha ileri yaşta ise bol sulu ve posalı besinler verilmesi önerilir.

27 MENENJİT

28 Menenjit meninkslerin inflamasyonu olarak tanımlanır.

29 MSS’ni etkileyen major bir enfeksiyon sendromudur.

30 Beyinde dıştan içeri doğru 3 meninks bulunur. Bunlar;
DURA MATER ARAKNOİD MATER PİA MATER

31 Menenjitte bu meninkslerden en çok etkilenen en içte yer alan pia mater ve onun üstünde yer alan araknoiddir.

32 İltihaplanma araknoid altı aralıkta bulunan beyin-omurilik sıvısında da görülebilir.

33 PATOGENEZ Bakteriyel menenjitte bakteriler beyin zarına üç yolla ulaşır. Direk kan dolaşımı yoluyla Nazal kavite yoluyla Deri yoluyla zarlar arasına direkt şeklindedir.

34 Organizmanın savunma mekanizması yeterli ise, onu boğazda tutar ve yayılmasını önler.
Anjin yapan menengokoklar kan ve lenf yoluyla beyin zarına giderek yerleşirler.

35 görülme sIklIğI Yetişkinlerde 1-2/100.000 oranındadır.
Vakaların 2/3’ü çocuktur. Günümüzde mortalite oranı %25, Morbidite oranı % 60’tır. Sağ kalım erken tanı ve tedaviye dayanmaktadır.

36 Enflamasyon nedeni Virüsler: Herpes simplex virus Enteroviruses
Kabakulak virüsü Herpes zoster virüsü Kızamık virüsü Grip virüsü HIV

37 Bakteriler : %90 oranında meningokok (Neisseria meningitis) ve pnömokoktur (Streptococcus pneumoniae). Haemophüus influenzae Stafilokoklar Bebeklerde ise daha çok B grubu streptokoklar ve E. Koli etkendir.

38 diğer nedenler Kafa travması serebral şant gibi penetran durumlarda
İmmün suprese hastalarda Otitis media mastoidit ve işitme kaybı tedavisi için koklear implant uygulamanlarında

39 SEMPTOM VE BELİRTİLER 1-)Kernig belirtisi 2-)Brudzinski belirtisi
3-)Ense sertliği 4-)Vakaların %94ünde 38.5in üzerinde ateş 5-)Bilinç bulanıklığı,baş ağrısı 6-)Fotofobi 7-)Nöbetler ve kranial sinir defisitleri görülür.

40 Bebeklerdeki diğer belirtiler:
Fışkırır tarzda kusma Havale ,laterji Duyu bozukluğu Fontanel kabarıktır Beslenme güçlüğü.

41 Kernig belirtisi Hasta sırtüstü pozisyonda bacakları flexiona getirilir. Hasta doğrulacak olursa ve bacağı dizden açılmaya çalışılırsa çok şiddetli ağrı hisseder. Bırakılınca bacakları yine aynı şekli alır.

42 Brudzinski belirtisi Hasta yatarken ense sertliği nedeniyle başını göğsüne doğru yaklaştırır, dizleri flexionda ve bacaklarını karnına doğru çeker. Bu belirtilerin tanıda önemi büyüktür.

43 TANI Lomber Ponksiyon Beyin-omurilik sıvısı kültürü

44 Kafa filmi Sinüslerin filmi Göğüs filmi

45 Hasta fetal pozisyonda iken :
-Erişkinlerde L3-4, -Yenidoğanlarda L4-5 aralığı kullanılmalıdır.

46 TEDAVİ Menenjitin genel tedavisinde hızla antibiyotik ve bazen antiviral ilaçlara başlamaktır.Bazı durumlarda komplikasyonları önlemek için kortikosteroidler de uygulanabilir.

47 TEDAVİ ŞEKLİ A-Antimikrobiyal tedavi B-Destek bakım

48 Bakterilere bağlI menenjit
Antibiyotikler kullanılır. Hastayla yakın temasta bulunan kişilerin de koruyucu amaçlı antibiyotik kullanması gerekebilir. Bol sıvı alınmalıdır. Ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar kullanılır. Enfeksiyon odağı belliyse (kulak, sinüs gibi); tekrar menenjit gelişmesini engellemek için bu bölgenin cerrahi işlemlerle boşaltılması gerekebilir.

49 B-Destek bakım: Genel destek bakım yöntemlerine acil serviste başlanılmalıdır. Hastanın hava yolu korunmalıdır. Ajite ve deliryumda olan hastaların sedye kenarlarını ve bağları yastıkla destekleyerek korunmalıdır.. Eğer nöbet gelişirse antikonvülzan tedaviye başlanılmalıdır.

50 sağırlık davranış bozukluğu konsantrasyon bozukluğu koordinasyon bozukluğu

51 yorgunluk hareket kısıtlılığı epilepsi hidrosefali

52 Sağırlık ömür boyu sürebilir.
Çocuklarda menenjit sonrası aşırı hareketlilik,öğrenme problemleri olabilir. Yetişkinler bazen önceki işlerini aynı düzeyde yürütemezler. Böyle hastalara psikolojik danışmanlık da verilmelidir.


"HİDROSEFALİ - MENENJİT" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları