Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SOSYAL GÜVENLİK KURUMU"— Sunum transkripti:

1 SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
EMEKLİLİK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KISA VADELİ SİGORTALAR DAİRE BAŞKANLIĞI

2 KISA VADELİ SİGORTA KOLLARI TEMEL MEVZUAT EĞİTİMİ
Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kısa Vadeli Sigortalar Daire Başkanlığı 2017

3 İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIĞI SİGORTASI

4 KALP KRİZLERİ ve Diğer Rahatsızlıklar 11.09.2014
İŞ KAZASI 5510 Sayılı Kanunun 13. Maddesinde Sayılan Hallerde Meydana Gelen ve Sigortalıyı Hemen veya Sonradan Bedenen ya da Ruhen Engelli Hale Getiren Olay Olarak Tanımlanmıştır. Olay; 1) Sigortalı işyerindeyken olduysa  (4/a ve 4/b) KALP KRİZLERİ ve Diğer Rahatsızlıklar Başka herhangi bir koşul gerekmeksizin iş kazasıdır.

5 İşyerinde gerçekleşip gerçekleşmediğine bakılmaksızın iş kazasıdır.
İŞ KAZASI 2) İşverenin yürüttüğü iş nedeniyle olduysa  (4/a) 3) Yürütülen iş nedeniyle olduysa  (4/b) İşyerinde gerçekleşip gerçekleşmediğine bakılmaksızın iş kazasıdır.

6 Görevi dışındaki sebeplerden doğmuş olsa da
İŞ KAZASI 4) Sigortalının, görevli olarak işyeri dışında başka bir yere gönderilmesi nedeniyle asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda meydana geldiyse (4/a) Görevi dışındaki sebeplerden doğmuş olsa da iş kazasıdır.

7 İŞ KAZASI 5) Emziren kadın sigortalının, iş mevzuatı gereğince çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda meydana geldiyse (4/a) Nerede olursa olsun (işyerinde, emzirilen yerde veya gidiş-dönüş yolunda) iş kazası sayılır.

8 İŞ KAZASI ÖRNEKLER Özel aracıyla kendi işlettiği bakkal dükkanına giden 4/1(b) sigortalısının yolda kaza geçirmesi 4/1(b) sigortalısının kendi işlettiği bakkal dükkanına özel aracıyla mal getirirken yolda kaza geçirmesi HAYIR EVET

9 İŞ KAZASININ BİLDİRİMİ
İş kazası vakaları İş kazası ve meslek hastalığı bildirim formu Elektronik ortamda Kuruma bildirim yapılır. Doğrudan, kargo veya posta yolu ile Kuruma bildirilebilir. *Adi posta ile yapılan bildirimlerde Kurum kayıtlarına intikal tarihi, taahhütlü, iadeli taahhütlü, acele posta, ALO POST ve PTT Kargo ile yapılan bildirimlerde postaya veriliş tarihi esas alınacaktır.

10 İŞ KAZASININ BİLDİRİMİ
DERHAL KOLLUK KUVVETİNE İŞVEREN SONRAKİ 3 İŞ GÜNÜ İÇİNDE KURUMA ÖĞRENİLDİĞİ 3 İŞ GÜNÜ İÇİNDE* * İŞVERENİN KONTROLÜ DIŞINDA BİR YERDE MEYDANA GELEN KAZALARDA, VAKANIN ÖĞRENİLDİĞİ GÜNDEN İTİBAREN 3 İŞ GÜNÜ İÇİNDE BİLDİRİLİR.

11 İŞ KAZASININ BİLDİRİMİ
Ek-5 DERHAL KOLLUK KUVVETİNE Kendisi veya İşveren SONRAKİ 3 İŞ GÜNÜ İÇİNDE KURUMA ÖĞRENİLDİĞİ 3 İŞ GÜNÜ İÇİNDE* * İŞVERENİN KONTROLÜ DIŞINDA BİR YERDE MEYDANA GELEN KAZALARDA, VAKANIN ÖRENİLDİĞİ GÜNDEN İTİBAREN 3 İŞ GÜNÜ İÇİNDE BİLDİRİLİR.

12 İŞ KAZASININ BİLDİRİMİ
Rahatsızlığın Bildirim Yapmaya Engel Olmadığı Günden Sonraki 3 İŞ GÜNÜ İÇİNDE * KURUMA Kendisi * 1 ayı geçemez

13 İŞ KAZASININ BİLDİRİMİ
İDARİ İZİN VE MALİ TATİL -İdari izinler resmi tatiller kapsamında değildir, bu nedenle bildirim sürelerini uzatmazlar. Örneğin iş kazası bildiriminin son gününün idari izne rastlaması durumunda, süre idari izin kadar uzamayacaktır. İdari izne denk gelen bu son günde bildirim yükümlülüğü devam edecektir. -5604 sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanuna göre iş kazası ve meslek hastalığı bildirimi mali tatil kapsamında girmediğinden yükümlülük süresi uzamamaktadır. Bildirim yükümlülüğü 5510 sayılı Kanunda belirlenen sürede yerine getirilmelidir.

14 6331 SAYILI KANUN UYGULAMALARI
*fabrika, bakım merkezi, dikim evi vb. işyerindekiler hariç.

15 KAPSAM VE İSTİSNALAR KAMU ÖZEL TSK Genel Kolluk Kuvvetleri* MİT*
(fabrika, bakım merkezi, dikim evi vb. işyerindekiler hariç) Afet acil durum birimlerinin müdahale faaliyetleri Ev hizmetleri Çalışan istihdam etmeden kendi nam ve hesabına mal/hizmet üretenler Hükümlü/tutuklu infazları sırasında iyileştirme kapsamında yapılan işyurdu, eğitim, güvenlik ve meslek edindirme faaliyetleri KAMU İşleri ve işyerleri ÖZEL İşler ve işyerleri *fabrika, bakım merkezi, dikim evi vb. işyerindekiler hariç.

16 Buna göre; Kanun kapsamı dışındaki bazı yerler:
KAPSAM VE İSTİSNALAR Buna göre; Kanun kapsamı dışındaki bazı yerler: AFAD birimleri Kızılay Belediye İtfaiye Teşkilatı vb. kuruluşların afet ve acil durum müdahalesi yapan personeli Kimsenin Yanında Çalışmayan Ek-6 ve Ek-5 *Vergi mükellefi olmayan Ek 6 sigortalıları 4/1(a) kapsamındadırlar. **Şirket ortağı olan veya serbest meslek olarak mesleğini icra eden hekimler, özel hukuk kişileri/vakıf üniversitelerinin sağlık kuruluşlarında hizmet vermeleri halinde 4/1(b)’li sayılırlar.

17 Kanun’da sayılan istisnalar arasında olmadığından;
KAPSAM VE İSTİSNALAR Kanun’da sayılan istisnalar arasında olmadığından; 2547 S.K. kapsamındaki İNTÖRN, TIP FAKÜLTESİ SON SINIF ÖĞRENCİLERİ, 5/1(b) kapsamındaki ÇIRAK ve STAJERLERİN, 5/1(e) kapsamındaki İŞ-KUR KURSİYERLERİNİN, 4/C Kapsamında sayılanlar İş kazası veya meslek hastalığı durumunda 6331’deki usul ve esaslara göre Kurumumuza bildirimleri yapılacaktır.

18 İŞ KAZASININ TESPİTİ VE SORUŞTURULMASI
*fabrika, bakım merkezi, dikim evi vb. işyerindekiler hariç.

19 İŞ KAZASININ TESPİTİ VE SORUŞTURULMASI
Kısa Vadeli Sigorta Servisince Tespit Yapılması İş Kazası Tespit Komisyonunca Tespit Yapılması Müfettişler Vasıtasıyla Tespit Yapılması

20 işin yürütüm şartları yüzünden
MESLEK HASTALIĞI Sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal engellilik halleridir.

21 MESLEK HASTALIĞININ BİLDİRİMİ
Meslek hastalığı vakaları İş kazası ve meslek hastalığı bildirim formu Elektronik ortamda Kuruma bildirim yapılır. Doğrudan, kargo veya posta yolu ile Kuruma bildirilebilir. *Adi posta ile yapılan bildirimlerde Kurum kayıtlarına intikal tarihi, taahhütlü, iadeli taahhütlü, acele posta, ALO POST ve PTT Kargo ile yapılan bildirimlerde postaya veriliş tarihi esas alınacaktır.

22 MESLEK HASTALIĞININ BİLDİRİMİ
Sigortalının meslek hastalığına tutulduğunu öğrendiği veya bu durumun kendisine bildirildiği günden başlayarak 3 iş günü 4(a)-İŞVERENİ SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA İKMH Bildirgesi Manuel->17.00 Elektronik->23.59 (Kurum Sağlık Kurulu kararı gerekli!!) 4(b)-KENDİSİ Durumun öğrenildiği günden itibaren 3 iş günü

23 MESLEK HASTALIĞININ BİLDİRİMİ
Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Öğrenildiği Tarih Bildirim Diğer kanunlarda yer alan ve görev alanına giren hususlarla ilgili iş ve işlemleri yapmak

24 MESLEK HASTALIĞININ TESPİTİ VE SORUŞTURULMASI
Meslek hastalığı tespiti ilgili Kurum Sağlık Kurulunca yapılmaktadır. İşlemler, sigortalının başvurduğu tarihte çalışmasının bulunduğu işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğü/merkezi tarafından yürütülecektir. İşten ayrılıştan sonra başvurulması durumunda en son çalışmanın bulunduğu işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğü/merkezi tarafından yürütülecektir.

25 MESLEK HASTALIĞININ TESPİTİ VE SORUŞTURULMASI
Tespit yapıldıktan sonra, meslekte kazanma gücü kaybı oranının %10’un üzerinde çıkması durumunda Rehberlik ve Teftiş Başkanlığınca soruşturulur.

26 SAĞLANAN YARDIMLAR İş Kazası Meslek Hastalığı SİGORTA KOLU
Geçici İş Göremezlik Ödeneği Sürekli İş Göremezlik Geliri Ölüm Geliri Evlenme Ödeneği Cenaze Ödeneği

27 YARARLANMA ŞARTLARI SİGORTA KOLU SAĞLANAN YARDIMLAR İş Kazası Meslek Hastalığı Geçici İş Göremezlik Ödeneği Sürekli İş Göremezlik Geliri Ölüm Geliri Evlenme Ödeneği Cenaze Ödeneği Gün şartı aranmaz Diğer kanunlarda yer alan ve görev alanına giren hususlarla ilgili iş ve işlemleri yapmak

28 SORUMLULUK HALLERİ

29 İŞVERENİN SORUMLULUĞU
İK veya MH nedeniyle yapılmış ödemeler ve bağlanan gelirin ilk PSD toplamı işverene KUSURU oranında rücu edilir. *kaçınılmazlık ilkesi 21.md./1. fıkra Kasıt veya mevzuata aykırı hareket Eldeki bilgi ve belgelerde işverenin kusurlu olduğu belirtilmekle birlikte kusur oranına yer verilmemişse, ödenen geçici iş göremezlik ödemelerinin tamamı olayda kastı veya kusuru bulunan işverene rücu edilecektir.

30 İŞVERENİN SORUMLULUĞU
Bildirim tarihine kadar geçen süre için sigortalıya ödenen geçici iş göremezlik ödeneği, kusur oranına bakılmaksızın işverene rücu edilir. 21.md./2. fıkra İK’nın işverence süresinde bildirilmemesi 14.md/4. fıkra MH’nin işverence veya 4/b’li tarafından süresinde bildirilmemesi Kurumca bu durum için yapılmış bulunan masraflar ile ödenmişse geçici iş göremezlik ödenekleri rücu edilir.

31 ÜÇÜNCÜ KİŞİLERİN SORUMLULUĞU
Sigortalıya ve hak sahiplerine yapılan veya ileride yapılması gereken ödemeler ile bağlanan gelirin başladığı tarihteki ilk PSD’nin yarısı, üçüncü kişiye ve varsa üçüncü kişiyi çalıştırana rücu edilir. İKMH ve Hastalık, üçüncü kişinin kusuruyla meydana geldiyse

32 ÜÇÜNCÜ KİŞİLERİN SORUMLULUĞU
Md. 21/5 - İŞ KAZASI --- MESLEK HASTALIĞI---HASTALIK Kamu görevlileri, er ve erbaşlar ile kamu idareleri tarafından görevlendirilen diğer kişilerin vazifelerinin gereği olarak yaptıkları fiiller sonucu meydana geldiyse rücu işlemi yapılmaz. Mahkumiyet kararı hariç ÖLÜM halinde, İş kazası veya meslek hastalığının meydana gelmesinde kusuru bulunan hak sahiplerine veya iş kazası sonucu ölen kusurlu sigortalının hak sahiplerine, Kurumca rücû edilmez.

33 TEŞEKKÜRLER


"SOSYAL GÜVENLİK KURUMU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları