Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

I.Dönem II.Yazılı Çalışma Notları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "I.Dönem II.Yazılı Çalışma Notları"— Sunum transkripti:

1 2016-2017 I.Dönem II.Yazılı Çalışma Notları
Sınav Tarihi : ARALIK Soru Sayısı : ? Bu dosyanın tamamında sınavda sorulacak soruların %80’i yer almaktadır. Geriye kalan sorular sınavdan önceki ilk konulardandır…… İYİ ÇALIŞMALAR

2 Bilgisayar Türleri Masaüstü Bilgisayarlar
Dizüstü Bilgisayarlar (Laptop) Tablet Bilgisayarlar Elde Taşınan Kişisel Bilgisayarlar (Cep telefonu, PDA, Akıllı telefonlar vb.)

3 Masaüstü Bilgisayarlar
Masada kullanmak için tasarlanmışlardır. Normalde, diğer kişisel bilgisayar türlerinden daha büyük ve daha güçlüdürler. Monitör, fare ve klavye gibi diğer bileşenler sistem birimine bağlanır.

4 Dizüstü Bilgisayarlar (Laptop)
İnce ekranlı, hafif ve taşınabilir PC'lerdir. Küçük boyutlarından dolayı defter bilgisayarlar olarak da adlandırılırlar. Dizüstüler pille çalışabildiklerinden, bunları her yere taşıyabilirsiniz. Ekran ve klavye fare hoparlör gibi birimleri tek bir kasada birleştirilmiştir.

5 Tablet Bilgisayarlar Dokunmatik ekranı sayesinde parmak ucuyla ya da özel kalaemiyle klavye ve fareye gerek kalmadan kullanılabilen bilgisayarlardır. Tek bir kasadan oluşur.

6 Elde Taşınan Kişisel Bilgisayarlar
Her yere taşınabilecek kadar küçük, pille çalışan bilgisayardır. Masaüstü veya dizüstü bilgisayarlar kadar güçlü olmasalar da randevuları zamanlamak, adres ve telefon numaralarını depolamak ve oyun oynamak için kullanışlıdırlar. Örn: Cep telefonu, PDA, Akıllı telefonlardır.

7 Bir bilgisayarın, elle tutulup gözle görülen, sökülüp takılabilen tüm fiziksel parçalarına donanım denir. Bilgisayarın çalışması için gerekli olan, internet, cd-dvd, usb bellek gibi fiziksel ortamlarda kayıtlı bulunan programlara yazılım denir.

8

9 Donanım Birimleri

10 Donanım Donanımlar, kasanın dışında olabileceği gibi içerisinde de yer alabilir. Kasa içerisinde yer alan donanımlara «dahili donanım» kasa dışında kalan donanımlara ise «harici donanım» denir.

11 Harici (Dış) Donanım Birimleri
Genel olarak bilgisayar kasasının dışında bulunan bazı donanımları inceleyelim. Fare Klavye Monitör Kasa Hoparlör Webcam Yazıcı Tarayıcı Kulaklık Mikrofon Oyun Kumandaları Kesintisiz Güç Kaynağı

12 Fare İşaretçi olarak da bilinir. Ekrandaki ok işaretini yani imleci hareket ettirmeye yarar. Kablosuz veya kablolu olabilir. Günümüzde optik ve lazer fareler kullanılır.

13 Klavye Bilgisayara bilgi girmemizi sağlayan daktilo benzeri donanımdır. Klavye üst sol köşedeki hangi alfabe tuşu ile başlamışsa o harf ile adlandırılır. Örneğin F klavye, Q klavye gibi..

14 Monitör (Ekran) Teknolojik bir aletten çıktıyı resim olarak aldığımız birimdir. Ekran çeşitleri 1- Tüplü (CRT), 2- LCD Ekran 3- LED ekran Etkileşimli tahta- larımız LCD ekrandır.

15 Ekran Bağlantı Tipleri
VGA – Sadece Resim bağlantısı DVI – Resim ve ses bağlantısı HDMI – Geniş Resim ve ses

16 Sabit Disk (hard disk):
Sabit disk, bilgisayarda tüm bilgilerin depolandığı yerdir. Sabit diskin İngilizce adı olan HDD Hard Disk Driver (Hard Disk Dırayvır)’ın kısaltmasıdır

17 Kasa Bilgisayarın iç donanımlarının bulunduğu kasa bu parçaların korunmasını ve bir arada durmasını sağlar. Çeşitli donanımların takılabilmesi için de yuvalar içerir. Kasayı, vücudumuzdaki iskelet olarak düşünebiliriz.

18 Dahili (İç) Donanım Birimleri
Kasa içerisinde yer alan bu donanımlar bilgisayarın temel çalışma sistemini oluşturur, hızını ve özelliklerini belirler. Anakart İşlemci RAM (Bellek) Sabit Disk (Hard disk) Optik Sürücü Güç Kaynağı Ekran Kartı Ses kartı Ağ Kartı (Ethernet) Mikrofon Oyun Kumandaları Kesintisiz Güç Kaynağı

19 Modem İnternete bağlanmayı sağlayan donanımdır.
Kablolu veya kablosuz çeşitleri vardır.

20 Access Point İnterneti kablosuz olarak dağıtmaya yarayan cihazdır. Sinyal güçlendirmek için de kullanılır.

21 Ethernet Kartı Bilgisayarın bir ağa veya başka bir bilgisayara bağlanmasını sağlayan donanımdır. Yeni anakartlar üzerinde tümleşik olarak yer alır.

22 İp Adresi Mac Adresi Modem tarafından bilgisayara otomatik olarak verilir. gibi Tc kimlik numaralarımız gibi internete bağlanan her cihazın bir numarası vardır. Parmak izlerimiz gibi asla birbirine benzemez. Cihazlar burdan tesbit edilir.

23 Sürücü Bilgisayara kaydettiğimiz her şeyin içinde yer aldığı fiziksel ortamlardır.

24 Sürücü Usb bellek, sabit disk, hafıza kartı olabilir.
A’dan Z’ye harf alırlar. Sürücü harflerinden sonra : işareti kullanılır ve parantez içinde yazılır.

25 Günlüğüm.TXT Dosya Nedir? Bir dosya ismi 3 kısımdan oluşur.
Sürücülere kaydettiğimiz her türlü resim, müzik, ses, film, yazı gibi bilgilere dosya denir. Dosya içerisindeki bilgi; resim, yazı, çizim, ses gibi her şey olabilir. Bir dosya ismi 3 kısımdan oluşur. Günlüğüm.TXT Dosya Adı Dosya Uzantısı Nokta

26 Dosya Adı / \ | : ? ‘’ < > *
Dosyaya kendimizin verdiği herhangi bir isimdir. Dosya adlarında yandaki noktalama işaretleri kullanılamaz. : ? ‘’ < > *

27 Dosya Uzantısı Dosyanın türünü, hangi yazılım tarafından oluşturulduğunu ve açılabileceğini gösteren kısımdır. İçindekiler hakkında ipuçları verir. Genellikle 3 harften oluşur.

28 En Sık Kullanılan Dosya Uzantıları
Dosya Uzantısı İçerik TXT, PDF, DOC, XLS Yazı MP3, WAV, AU Ses ve Müzik BMP, JPG, GİF, PNG, JPEG Resim AVİ, MPEG, MOV, MP4, MPG Film EXE Çalıştırılabilir Program ZİP, RAR, 7ZİP Sıkıştırılmış Dosya

29 Teşekkürler İMKB DOĞUKENT ORTAOKULU
Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Murat Selim EKEN


"I.Dönem II.Yazılı Çalışma Notları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları