Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Av. Bilge Aydın Temiz BİLGE AYDIN TEMİZ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Av. Bilge Aydın Temiz BİLGE AYDIN TEMİZ"— Sunum transkripti:

1 Av. Bilge Aydın Temiz BİLGE AYDIN TEMİZ

2 İçerik ; Genel Olarak Kişisel Veriler kavramı Kişisel Verilerin İşlenmesi ve ilkeler Yaptırımlar

3 KİŞİSEL VERİ KAVRAMI

4 Kişisel veri; Kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye ilişkin her türlü bilgi. Taklit ( Kopya İlaç) : Orijinal ürünün koruma süresi tamamlanmadan, piyasaya sürülen ve orijinal ilaçla aynı etkiye sahip bulunan ürünlere taklit (kopya) ilaç denir Orijinal veya jenerik tüm ilaçların sahtesi yapılabilmektedir.

5 Özel Nitelikli Kişisel veri;
Irkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi veya diğer inançları, Kılık ve kıyafeti, Vakıf yada sendika üyeliği, Sağlığı, cinsel hayatı, Ceza mahkumiyeti ve güvenlik tedbirleri ile ilgili verileri, Biyometrik ve genetik verileri Taklit ( Kopya İlaç) : Orijinal ürünün koruma süresi tamamlanmadan, piyasaya sürülen ve orijinal ilaçla aynı etkiye sahip bulunan ürünlere taklit (kopya) ilaç denir Orijinal veya jenerik tüm ilaçların sahtesi yapılabilmektedir.

6 Kişisel verinin işlenmesi;
Elde edilmesi, Kaydedilmesi, Depolanması, Muhafaza edilmesi, Değiştirilmesi, Kullanılmasının engellenmesi Yeniden düzenlenmesi Açıklanması Aktarılması Devralınması Elde edilebilir hale getirilmesi Sınıflandırılması Taklit ( Kopya İlaç) : Orijinal ürünün koruma süresi tamamlanmadan, piyasaya sürülen ve orijinal ilaçla aynı etkiye sahip bulunan ürünlere taklit (kopya) ilaç denir Orijinal veya jenerik tüm ilaçların sahtesi yapılabilmektedir.

7 İlkeler; Hukuka ve dürüstlük kurallarına uygun olma
Doğru ve gerektiğinde güncel olma Belirli, açık ve meşru amaçlar için işlenme İşlendikleri amaçla bağlantılı, sınırlı ve ölçülü olma Mevzuatta öngörülen şekilde muhafaza edilme Taklit ( Kopya İlaç) : Orijinal ürünün koruma süresi tamamlanmadan, piyasaya sürülen ve orijinal ilaçla aynı etkiye sahip bulunan ürünlere taklit (kopya) ilaç denir Orijinal veya jenerik tüm ilaçların sahtesi yapılabilmektedir.

8 Şartları; Kanunun açıkça öngörmesi
Zorunlu sebeplerle ( başkasının hayatı, benden bütünlüğü v.b.) işlenmesinin gerekmesi Veri sorumlusunun hukuki yükümlüğünün olması Bir hakkın tesisi, kullanılması ve korunması için veri işlemenin zorunlu olması Meşru menfaatin olması İlgilinin açık rızası Taklit ( Kopya İlaç) : Orijinal ürünün koruma süresi tamamlanmadan, piyasaya sürülen ve orijinal ilaçla aynı etkiye sahip bulunan ürünlere taklit (kopya) ilaç denir Orijinal veya jenerik tüm ilaçların sahtesi yapılabilmektedir.

9 Kişisel veri ile ilgili özel durumlar;
Sağlık ve cinsel hayat dışındaki veriler; Kanunda öngörülen hallerde ilgili kişinin rızası aranmaksızın işlenebilir. Ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbi teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ve finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla , sır saklama yükümlülüğü bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir. Taklit ( Kopya İlaç) : Orijinal ürünün koruma süresi tamamlanmadan, piyasaya sürülen ve orijinal ilaçla aynı etkiye sahip bulunan ürünlere taklit (kopya) ilaç denir Orijinal veya jenerik tüm ilaçların sahtesi yapılabilmektedir.

10 Veri Sorumlusu; Kişisel verilerin işleme amaçlarını ve vasıtalarını belirleyen, veri kayıt sisteminin kurulmasında ve yönetilmesinden sorumlu olan gerçek ve tüzel kişi Taklit ( Kopya İlaç) : Orijinal ürünün koruma süresi tamamlanmadan, piyasaya sürülen ve orijinal ilaçla aynı etkiye sahip bulunan ürünlere taklit (kopya) ilaç denir Orijinal veya jenerik tüm ilaçların sahtesi yapılabilmektedir.

11 Veri sorumlusunun aydınlatma yükümlülüğü;
Veri sorulusunun ve varsa temsilcisinin kimliği, Kişisel veririn hangi amaçla işleneceği, Kişisel verilerin hangi amaçla ve kimlere aktarılabileceği, Kişisel veri toplamanın yöntemi ve hukuk sebebi, Konularında veri sahibine bilgi vermekle yükümlüdür. Taklit ( Kopya İlaç) : Orijinal ürünün koruma süresi tamamlanmadan, piyasaya sürülen ve orijinal ilaçla aynı etkiye sahip bulunan ürünlere taklit (kopya) ilaç denir Orijinal veya jenerik tüm ilaçların sahtesi yapılabilmektedir.

12 Veri güvenliğine ilişkin yükümlülükler;
Hukuka aykırı işlenmesini önlemek, Hukuka aykırı olarak erişilmesini engellemek, Muhafazasını sağlamak için gerekli teknik ve idari her türlü tedbiri almak, Konularında veri sahibine bilgi vermekle yükümlüdür. Taklit ( Kopya İlaç) : Orijinal ürünün koruma süresi tamamlanmadan, piyasaya sürülen ve orijinal ilaçla aynı etkiye sahip bulunan ürünlere taklit (kopya) ilaç denir Orijinal veya jenerik tüm ilaçların sahtesi yapılabilmektedir.

13 Veri sahibinin hakları;
Kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme, Kişisel verileri işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme, Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme, Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme, Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme Taklit ( Kopya İlaç) : Orijinal ürünün koruma süresi tamamlanmadan, piyasaya sürülen ve orijinal ilaçla aynı etkiye sahip bulunan ürünlere taklit (kopya) ilaç denir Orijinal veya jenerik tüm ilaçların sahtesi yapılabilmektedir.

14 TCK’daki Düzenlemeler

15 Kişisel verilerin kaydedilmesi
MADDE 135. – (1) Hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydeden kimseye bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir./ (2) Kişisel verinin, kişilerin siyasi, felsefi veya dini görüşlerine, ırki kökenlerine; hukuka aykırı olarak ahlaki eğilimlerine, cinsel yaşamlarına, sağlık durumlarına veya sendikal bağlantılarına ilişkin olması durumunda birinci fıkra uyarınca verilecek ceza yarı oranında artırılır.

16 Verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme
MADDE 136. –(1) Kişisel verileri, hukuka aykırı olarak bir başkasına veren, yayan veya ele geçiren kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

17 Nitelikli haller MADDE 137. – (1) Yukarıdaki maddelerde tanımlanan suçların; a. Kamu görevlisi tarafından ve görevinin verdiği yetki kötüye kullanılmak suretiyle, b. Belli bir meslek ve sanatın sağladığı kolaylıktan yararlanmak suretiyle, c. İşlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.

18 Verileri yok etmeme MADDE 138. – (1) Kanunların belirlediği sürelerin geçmiş olmasına karşın verileri sistem içinde yok etmekle yükümlü olanlara görevlerini yerine getirmediklerinde bir yıldan iki yıla kadar hapis cezası verilir. (2) Suçun konusunun Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerine göre ortadan kaldırılması veya yok edilmesi gereken veri olması hâlinde verilecek ceza bir kat artırılır.

19 Şikayet MADDE 139. – (1) Kişisel verilerin kaydedilmesi, verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme ve verileri yok etmeme hariç, bu bölümde yer alan suçların soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlıdır.

20 Teşekkürler…


"Av. Bilge Aydın Temiz BİLGE AYDIN TEMİZ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları