Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖZEL KÖRFEZ MARMARA HASTANESİ EĞİTİM KOMİTESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖZEL KÖRFEZ MARMARA HASTANESİ EĞİTİM KOMİTESİ"— Sunum transkripti:

1 ÖZEL KÖRFEZ MARMARA HASTANESİ EĞİTİM KOMİTESİ
ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ ÖZEL KÖRFEZ MARMARA HASTANESİ EĞİTİM KOMİTESİ

2 SUNUM PLANI Çalışan Güvenliği Nedir? Yasal Düzenlemeler
Hizmet Kalite Standartları Sonuç

3 ÇALIŞAN SAĞLIĞI NEDİR? Çalışanların;
Fiziki, ruhsal ve sosyal durumlarının en üst düzeye taşınması, sağlıklarına gelebilecek zararların en aza indirilmesi için korunma yöntemlerinin uygulanması,kişinin isine ve isin kişiye uygunluğudur.

4 MESLEK HASTALIKLARI TANIMI
Sigortalının; Çalıştırıldığı işin niteliğine göre tekrarlanan bir sebeple veya isin yürütüm şartları yüzünden uğradığı, geçici veya sürekli hastalık, sakatlık ya da ruhi arıza halleridir.

5 DÜNYADA İŞ KAZALARI ve MESLEK HASTALIKLARI
Her yıl; Hayatını kaybeden çalışan sayısı ; 1.2 milyon iş kazası geçiren kişi sayısı; 250 milyon Meslek hastalıkları sonucu zarar gören çalışan; 160 milyon

6 TÜRKYE’DE SAĞLIK KURUMLARINDA….
Bildirim mekanizması oluşmuş ender hastanelerde de; yaralanmaların %60 kadarının rapor edilmediği saptanmıştır. Çalışan güvenliği kavramı konusunda farkındalık yetersizdir.Çalışan Güvenliği ile ilgili amacın doğru algılanması gerekmektedir.

7 ÇALIŞANLARIN GÜVENLİĞİNİ DÜZENLEYEN YASA, STANDARTLAR:
İş Kanununun 77. maddesinde; İşverenler iş yerlerinde is sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için; her türlü önlemi almak, araç ve gereçleri noksansız bulundurmak, isçiler de is sağlığı ve güvenliği konusunda alınan her türlü önleme uymakla yükümlüdürler denmektedir.

8 BU YASA KAPSAMINDA ÇIKARILAN YÖNETMELİKLER
Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği Tehlikeli Atık Yönetmeliği Kimyasal Maddelerle Çalışanlarda Sağlık ve Güvenlik Hakkında Yönetmelik Kanserojen ve Mutajen Maddelerle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Hakkında Yönetmelik Radyasyon Güvenliği Yönetmeliği Biyolojik Etkenlere Marufiyet Risklerinin Önlenmesi Hakkında Yönetmelik Radyoloji, radyom ve Elektrikli Tedavi Müesseseleri Hakkında Nizamname Elle Tasıma İsleri Yönetmeliği Kişisel Koruyucu Önlemlerin İşyerinde Kullanılması Hakkında Yönetmelik Çalışanların İs Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Gürültü Yönetmeliği

9 SAĞLIKTA KALİTE STANDARTLARI AÇISINDAN AMAÇ
Hastanede çalışan güvenliği ile ilgili gerekli düzenlemelerin yapılması Belirlenen programın yürütülmesinin sağlanması Personelin is güvenliğine yönelik farkındalıgının artırılmasıdır.

10 Tüm kurum personelinin çalışma ortamları ve yaptıkları islerden dolayı karsılaşabilecekleri
Risk Değerlendirmesi Yapmak Tehlikeleri Tanımlamak Koruyucu Önlemler Almak Esasına dayanır

11 SAĞLIK ÇALIŞANLARINDA RİSK DEĞERLENDİRMESİ

12 ÇALIŞAN GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDEN ANA UNSURLAR

13 ÇALIŞANLARA YÖNELİK SAĞLIK TARAMALARI YAPILMALIDIR
Hasta bakım ve tedavisini sağlayan tüm sağlık personelinin HBsAg, Antı HBs, Anti HCV, Anti HIV tetkiklerine bakılır. Aşı listesi oluşturulur ve riskli alanlarda çalışan personelin aşılanması sağlanır. Mutfak ve yemekhane personelinin 3 aylık portör muayenelerini yaptırmaları ve yılda bir akciğer grafilerini çektirmeleri sağlanır.

14 1. ENFEKSİYON

15 5 ENDİKASYON KURALI

16 Alkol bazlı el antiseptiği
İzolasyon Önlemleri Her hasta ile temas öncesi gerekli koruyucu önlem Tedavi, Müdahale ve bakım süreçleri için gerekli koruyucu ekipman Kan veya vücut sıvısının damlama / sıçrama riskinin olduğu tüm hasta bakım ve müdahale durumlarında kişisel koruyucu ekipman

17 Çalışanların kişisel koruyucu önlemleri almasının sağlanması
Sağlık çalışanları koruyucu ekipmanlar kullanmalıdır. (kep, maske, koruyucu gözlük...) Kesici ve sivri uçlu aletler için atık kutuları kullanılmalıdır. Riskli alanlar için daha güvenli enjeksiyon sistemleri seçilebilir. Temizlik ve çamaşırhane çalışanları için enfekte materyaller işaretli ve izole taşınmalı. Personele yönelik aşı programları planlanmalıdır.

18 2. RADYASYON Radyasyon güvenliği el kitabı Dozimetre takipleri
Çekim esnasında alınacak gerekli koruyucu önlemler Uygun nitelikte kursun önlükler Çalışanların hematolojik tetkikleri

19 3.SİTOTOKSİK AJANLAR Yüksek riskli ilaçların üzerine uyarı etiketi yapıştırma Riskli bölümlerde çalışan personelin sağlık taramaları düzenli olarak yapılmalıdır. Yüksek riskli bölümlerde çalışan personelin güvenliklerini sağlamaya yönelik tedbirler alınmalıdır.

20 4.TEHLİKELİ ATIKLAR Tehlikeli Atıklar: Tehlikeli Kimyasallar,
Radyoaktif Maddeler, Sitotoksik İlaçlar, Amalgam Atıkları, Genotoksik Atıklar, Farmasotik Atıklar, Ağır Metaller v.b.

21

22 4 Mart 2005 Tarihli Resmi Gazete Sayı: 25755 Çevre ve Orman Bakanlığından:
Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği

23 Laboratuarda uygun tıbbi atık kapları ve poşetleri bulunmalıdır.
Mikrobiyolojik kontamine atıklar (kültür plakları) otoklavlanıp dekontamine edildikten sonra atılmalı ve kayıtları tutulmalıdır. Ameliyathanede tıbbi atıklar ve çöpler ayrı şekilde toplanmalı ve taşınmalıdır. Atıkların yönetimi ile ilgili yazılı bir düzenleme olmalı ve bu düzenleme ilgili tüm birimlerde bulunmalıdır.

24 5. Kimyasal Maddelerle Yaralanma
Laboratuar güvenliği ile ilgili düzenleme yapılmalı Laboratuar Güvenliği Rehberi hazırlanmalıdır.

25 6. Kesici Delici Alet Yaralanmaları
Kesici ve delici alet yaralanmalarını önlemeye yönelik düzenleme yapılmalı ve meydana gelen yaralanmalar takip edilmelidir. a) tanımlanmış bir süreç olmalıdır. b) takip edilerek kayıt altına alınmalıdır. c) özel kutular bulundurulmalı, d) personele planlanmıs egitimler verilmelidir. e) güvenlik önlemleri alınmalıdır.

26 7.Psikososyal Riskler ve Tükenmişlik Sendromu
Çalışan memnuniyeti anketleri usulüne uygun olarak gerçekleştirilmelidir. Personelin mesleki ve kişisel gelişimine katkı sağlayacak hizmet içi eğitimler verilmelidir.

27 8.Anestezi Gazları ve Etilen Oksidin Etkisi
Riskli bölümlerde çalışan personelin sağlık taramaları düzenli olarak yapılmalıdır. Yüksek riskli bölümlerde çalışan personelin güvenliklerini sağlamaya yönelik tedbirler alınmalıdır. Ameliyathanede ortamdaki narkoz gazları konsantrasyonunu düşürmek için yeterli hava debisi olmalı

28 9. Fiziksel Siddet 24 saat boyunca güvenlik personeli bulundurulmalıdır.

29 Çalışanlara yönelik fiziksel saldırıların önlenmesine yönelik düzenleme yapılması
Beyaz kod uygulamasını tüm personel bilmelidir. Kod alarmı verildikten sonra beyaz kod ekibi 3 dk içinde orada olmalıdır. Hastane güvenlik ekibi her an hazır olmalı ve olabilecek saldırılara karşı önlem almalıdır.

30 Beyaz Kod Nedir Hastanelerde çalışanlara yönelik şiddeti önlemeyi amaçlayan acil durum yönetim aracıdır. Bu kodla ilgili sağlık çalışanlarına eğitimler verilmekte, beyaz kod uygulamasına yönelik olarak her dönem tatbikat gerçekleştirilmektedir. Olaya maruz kalan çalışanlara ise gerekli destek sağlanmaktadır. Ardından, gerçekleşen olaylara ilişkin kayıtlar kalite yönetim birimlerine teslim edilmekte ve gerekli düzeltici önleyici faaliyetler yapılmaktadır.

31 10. Ergonomik Riskler Ergonomi; Uyum, uyumluluk anlamına gelir. Kişilerle diğerleri, yaptıkları is, bulundukları ortam, kullandıkları ekipman arasında uygunluk olmasıdır. Eğer bu uygunluk varsa kişiler üzerinden stres kalkar, daha rahat olur ve islerini daha kolay ve hızlı yaparlar.

32 11. Gürültü 23 Aralık 2003 tarih ve sayılı Resmi Gazete Dördüncü Bölüm Sağlık Gözetimi baslıklı 12. madde Laboratuar gibi çok cihazın çalıştığı birimlerde gerekli önlemler alınmalı Teknik ekipmanın bulunduğu kazan dairesi çamaşır hane gibi birimlerde gerekli ölçümler yaptırılmış olmalı.

33 Sonuç Olarak Çalışanların sağlık risklerinin tespit edilmesi
El Hijyenine bağlı risklerin azaltılması Çalışanların bulaşıcı hastalık riskinin azaltılması Çalışanların yaralanma riskinin azaltılması Çalışanlar üzerinde radyasyon riskini azaltmak Laboratuarlarda çalışanlar için riskleri azaltmak Sterilizasyon ünitesinde çalışanlar için risklerin azaltılması Kemoterapi uygulanan alanlarda çalışanlar için risklerin azaltılması Ameliyathanede çalışanlar için risklerin azaltılması ……


"ÖZEL KÖRFEZ MARMARA HASTANESİ EĞİTİM KOMİTESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları