Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KATILIM BANKACILIĞI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KATILIM BANKACILIĞI."— Sunum transkripti:

1 KATILIM BANKACILIĞI

2 Katılım Bankacılığı ne demektir ? Bankadan farkı nedir?

3 KATILIM BANKASI banka Fon toplarken, faiz yerine kar ve zarara katılma esasına göre fon toplayan fon kullandırırken, doğrudan kredi (borç para) vermek yerine ticaret ve ortaklık esasına göre fon kullandıran bankacılık türüne Katılım Bankacılığı denir. Karşılığında faiz vermek üzere halktan veya özel kaynaklardan para toplayan, bunları veya kendi sahip olduğu paraları, faizli yöntemle kredi olarak kullandıran ve böylece para akışına aracılık eden iktisadi işletmenin adıdır.

4 KATILIM BANKASI banka Banka faiz verme taahhüdüyle para toplar.
Faiz yerine kar ve zarara katılma (ortaklık) esasına göre fon toplar. Doğrudan kredi (faizli borç) vermek yerine ticaret ve ortaklık esasına göre fon kullandırır. Kar ederse elde ettiği bu karı anlaştığı oranlarla katılma hesabındaki ortağıyla (mevduat sahibiyle) paylaşır. Hem fon toplama, hem de fon kullandırma işlemlerini İslâmî esaslara göre yapar. Banka faiz verme taahhüdüyle para toplar. Topladığı paraları faizli olarak borç (kredi) verir. Bu yolla para akışına aracılık eder. İki faiz arasındaki farktan kazanç sağlar. İslâmî esaslara uyma zorunluluğu yoktur.

5 FON TOPLAMA

6 FON TOPLAMA

7 Katılım Bankası halktan nasıl fon toplar
Katılım Bankası halktan nasıl fon toplar ? Bankanın vadeli ve vadesiz hesabından farkı nedir?

8 Şeklinde iki hesap türüyle fon toplar.
KATILIM BANKASI banka 1- Cari 2-Katılma Hesapları 1- Vadesiz 2- Vadeli Hesaplar Şeklinde iki hesap türüyle fon toplar.

9 Cari hesap ne demektir ? Vadesiz hesaptan farkı nedir?
Vadesiz hesap gibi herhangi bir vadeye bağlı olmayan hesap sahibinin istediği zaman parasını çekebildiği hesaba denir. Bu hesap türündeki paralar Katılım Bankasına verilmiş “borç” olarak değerlendirilir. Katılım Bankası bu hesaplara yatırılan fonu işletir. Elde ettiği kârın tamamını kendisi alır. Zarar durumunda bütün zarar katılım bankasına aittir. Katılım Bankası bu hesaba herhangi bir getiri veremez. Borç olarak kabul edildiğinden dolayı «menfaat içeren her borç faizdir» ilkesi gereği diğer ürünlerde pazarlık konusu yapamaz. Ancak müşteriye herhangi bir menfaati taahhüt etmemek, şart koşmamak kaydıyla katılım bankası tek taraflı olarak müşterilerinden bazı hizmet ücretlerini almayabilir, fon kullanıdırım işlemlerinde indirim yapabilir. A. Vadesiz Hesap Vadeye bağlanmamış ve istenildiğinde herhangi bir fâiz tahakkuk ettirilmeden geri çekilebilme imkanı veren hesaplara “vadesiz mevduat hesabı” denir. Banka isterse vadesiz hesap sahiplerine faiz verebilir. Diğer ürünlerde pazarlık konusu yapabilir.

10 Katılma hesabı ne demektir ? Vadeli Hesaptan farkı nedir?
Kâr ve zarara katılma amacıyla açılan belirli bir vadeye bağlı hesaplara denir. Katılma hesabı açan kişi ile Katılım Bankası arasındaki ilişki emek sermaye ortaklığıdır (mudârebe). Anapara ve kar garantisi yoktur. Verilen sermayeye göre oransal veya maktu (miktarı belirli) bir kâr önceden taahhüt edilemez. Hesap sahibi kar paylaşım vadesinde kar varsa payını alır. Zarar varsa zarara katlanır. A. Vadeli Hesap Vadeye bağlanmış ve vade sonunda bankanın fâiz ödemeyi taahhüt ettiği hesaplara “vadeli mevduat hesabı” denir. Vadeli Hesap açanla banka arasındaki ilişki faizli borç ilişkisidir. Anapara ve faiz garantisi vardır. Banka kazansın kazanmasın hesap sahibi vade sonunda faizini alır.

11 Katılma Hesabı açarken Katılım Bankacılığı prensipleri açısından nelere dikkat edilmelidir?
İçki, domuz, şans oyunları (milli piyango), faiz geliri gibi tamamı haram ve tamamının buradan geldiği kesin olarak bilinen paralar için katılma hesabı açmak Katılım Bankacılığı prensipleri açısından doğru değildir. Bunların dışındaki paralar için katılma hesabı açılabilir. Konuyla ilgili tereddüt edilen hususlarda Danışma Kurulundan bilgi alınması gerekir. Katılma hesabı açarken emsal kar oluşmamışsa müşteriye herhangi bir kar oranı vermemelidir. Önceki kar oranı bir taahhüt değil sadece bankanın ortalama karı için bir göstergedir emsal gösterebilir. Kar paylaşım vadesinde daha fazla veya az olabilir.

12 Katılma Hesaplarındaki paraların 100
Katılma Hesaplarındaki paraların TL’lik kısmının devletin güvencesi altında olması Katılım Bankacılığı Açısından Doğru mudur? KB’sı müşterilerine karşı kar taahhüdünde bulunmadığı veya anaparayı garanti etmediği sürece 3. bir taraf tek taraflı olarak hem sermayeyi hem de karı garanti edebilir. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun katılma hesaplarındaki paraların tl’sine kadar verdiği güvence de Katılım Bankasının değil devletin tek taraflı olarak kamu maslahatını gözeterek verdiği güvencedir. Devletin teminat altına aldığı fon için talep ettiği sigorta bedeli SGK emeklilik sisteminde olduğu gibi ödenen yardımlaşma katkı payı olarak değerlendirilebilir.

13 FON KULLANDIRMA

14 Katılım Bankası topladığı fonları nasıl değerlendirip kar elde eder?
KATILIM BANKASI banka Vadeli Ticaret Murabaha: Kar beyanıyla satım İcare: Kiralama Leasing: Finansal kiralama Sat geri kirala B. Ortaklık: Mudârebe: Emek Sermaye ortaklığı Müşâreke: Sermaye ortaklığı Mevcut Katılım Bankacılığı mevzuatında vadeli ticaret; Bireysel ve Kurumsal finansman desteği ile Mal Karşılığı Vesaikin Finansmanı ve Finansal Kiralama, Ortaklıklar; Kar-Zarar Ortaklığı Yatırımı ve Ortak Yatırımlar İsmiyle düzenlenmiştir. Kredi: Faizli Borç

15 Banka Kredi Kullanıdırımı
Bankanın fon kullandırma yöntemi temelde nakdi olsun gayri nakdi olsun faizle borç verme, (1000 tl = 3 ay sonra 1100 tl) alacağı satın alma (1000 tl = 3 ay sonra 1100tl) veya borca kefil olmadır. (1000 tl’lik borca 3 ay kefalet = 100 tl) Bütün bu işlemlerin özünde borç ilişkisi vardır. Herhangi bir ticari faaliyette bulunmadan doğrudan paradan elde edilen ve karşılığı olmayan fazlalığa faiz denir.

16 Katılım Bankası Fon Kullandırımı
Katılım Bankası ise temelde vadeli ticaret ve ortaklığı esas alır. Banka gibi fon kullandırma yöntemi borç ilişkisine değil alım satım akitlerine veya ortaklığa dayanır. İster peşin, ister vadeli olsun bir malın alım satımından (bey’/murabaha - selem), ürettirilmesinden (ıstısna’) kiraya verilmesinden (icare – leasing ) elde edilen gelir kardır. Katılım bankası bu ticareti kendisi yapıp kar elde edebileceği gibi başka kişilerle ortaklık kurarak da kar elde edebilir.

17 Fon Kullandırırken Nelere Dikkat Edilmelidir ?
Finansmana konu mal / hak katılım bankacılığı prensiplerine uygun olmalıdır. Finansmana konu mal taksitli satıma elverişli olmalıdır. Altın ve gümüş vadeli olarak satılamaz. Ancak günümüzde külçe ve cumhuriyet altını dışında işlenmiş altınla ilgili farklı görüşler ileri sürülmektedir. Finansmana konu malın / hakkın satılmamış; kiralanmamış, siparişi verilmemiş olması lazım. Sözlü bir akitle bile olsa satılan, Peşinatı verilen, Faturası kesilen mal veya haklar finanse edilemez. Taraflar arasında akit yapılmış ise akdin Katılım Bankaları için düzenlenen özel bir belgeyle (ikâle belgesi) yazılı olarak feshedilmesi gerekir.

18 Fon Kullandırırken Nelere Dikkat Edilmelidir ?
4. Finansman işleminin gerçek bir alım satım, sipariş ve kiralama olmalıdır. Gerçek olmadığı halde, müşteriye nakit sağlamak amacıyla finansman işlemi yapılamaz. 5. Finansman işlemi yapılırken alım satımın gerektiği tüm süreçlere riayet edilmelidir. Satın alma, kiralama, sipariş verme: Finansmana konu şey Katılım Bankası tarafından doğrudan (sipariş vererek) veya vekalet yoluyla satın almalıdır. Satma, alt kiralama, alt sipariş: Katılım bankasının kar edebilmesi için mülkiyetinde bulundurduğu malı doğrudan veya vekalet yoluyla satması, alt kiralama yapması veya alt sipariş vermesi gerekir. Vekalet yoluyla yapılan alım satım ve diğer işlemlerde, söz konusu akdin gerektirdiği şartlara riayet edilmesi gerekir.

19 Diğer Bankacılık Faaliyetleri

20 Teminat Mektubu Verirken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Katılım Bankacılığı prensiplerine uygun olmayan işler veya bu işlerin icra edildiği yerler lehine teminat mektubu veremezler. Ücret: Teminat mektuplarında, teminatın bedeli olarak herhangi bir ücret veya komisyon alınamaz. Ancak sunulan hizmetlerin masraf ve giderleri alınabilir. Bu gider maktu olabileceği gibi oransal olabilir.

21 Akreditif Açarken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Akreditifin Konusuna dikkat edilmelidir: Katılım Bankaları, prensiplerine uygun olmayan mallar ve sözleşmeler için akreditif açamaz. Akreditif konusunun meşru olması için akreditife bağlı sözleşmenin şartlarının İslâm hukukuna uygun olması gerekir. Ücret: Faizsiz Banka, akreditif için katlandığı fiilî masrafları alabilir. Kendisinden talep edilen hizmetler mukabili maktu ya da akreditif tutarına göre oransal bir ücret de alabilir. Akreditif süresinin uzatılması karşılığı yalnızca fiilî masraflar alınabilir. Bu da maktu bir bedel olup yüzdelik bir oran şeklinde olmaz.

22 POS Hizmeti Verirken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Banka hem POS cihazı bağlayarak, hem bu sistemi ayakta tutarak işyeri sahiplerine hizmet sunmaktadır. Sunulan bu hizmetin karşılığında ücret alınabilir. Katılım Bankalarında POS hizmeti ancak meşru mallar satan yerlere verilebilir

23 Kıymetli Evrak İşlemlerinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Bono ve tahvil gibi faizli borç senetlerinin alımını, satımını, tahsilini yapamaz, İçki, domuz gibi katılım bankacılığı prensiplerine uygun olmayan işler yapan şirketlerin çek ve senetlerini kabul edemez. Alacağı temsil eden senetleri (çek, senet vb.) vadesinden önce üçüncü bir şahsa satamaz (kırdıramaz), bunlara aracılık edemez. Bu faizdir, faizli işleme aracılıktır. Bundan dolayı Katılım Bankaları Factoring Şirketlerinin yaptığı vadeli alacağı satın almaya dayalı işlemleri yapamaz.

24

25 Türkiye’de Katılım Bankacılığı

26 Türkiye’de Katılım Bankacılığının Tarihi
1975: Devlet Sanayi ve İşçi Yatırım Bankası faizsiz çalışmaya başladı. Amacı halk girişimlerinin ve yurtdışındaki işçilerimizin birikimini ekonomik bir güç halinde birleştirip, değerlendirmek ve sanayi kesimindeki yatırımlara yönelmektir. 1978’de faize döndü. 1983: Faizsiz sisteme dayalı kurumların ülkemizde faaliyette bulunmasına izin verilmiş ve bu kurumlara Özel Finans Kurumu denmiştir.

27 Türkiye’de Katılım Bankacılığının Tarihi
1985: Albaraka Türk, Faisal Finans 1989: Kuveyt Türk 1991: Anadolu Finans Kurumu 1995: İhlas Finans-----Faaliyetten çekildi. 1996: Asya Finans-----Faaliyetten çekildi. 2005: Özel Finans Kurumları Katılım Bankası adını aldı. 2005 : Türkiye Finans Katılım Bankası Kuruldu 2015 : Ziraat Katılım Bankası (Kamu Katılım Bankası) 2016 : Vakıf Katılım Bankası (Kamu Katılım Bankası)

28 Şube Sayısı 212 Çalışan Sayısı 3.796

29 Şube Sayısı 386 Çalışsan Sayısı 5.588

30 Şube Sayısı 286 Çalışan Sayısı 3.989

31 Şube Sayısı 44 Çalışan Sayısı 655

32 Şube Sayısı 30 Çalışan Sayısı 505


"KATILIM BANKACILIĞI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları