Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ZAMIRLER(ADILLAR). ZAMİR (ADILLAR) İsimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Bütün zamirler sıfatlardan farklı olarak isim çekim eki alabilir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ZAMIRLER(ADILLAR). ZAMİR (ADILLAR) İsimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Bütün zamirler sıfatlardan farklı olarak isim çekim eki alabilir."— Sunum transkripti:

1 ZAMIRLER(ADILLAR)

2 ZAMİR (ADILLAR) İsimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Bütün zamirler sıfatlardan farklı olarak isim çekim eki alabilir.

3

4

5 ZAMIRLERIN ÖZELLIKLERI İsim soyludur. Bir ya da birden fazla ismin yerini tutarlar. Onları öğrenmek için de kullanılırlar. Anlamdan çok görev yönü ağır basar. İsimlerin yerini geçici olarak tutarlar. İsim çekim eklerini (hâl, iyelik, çoğul ekleri) –genellikle– alabilirler. Tekil ve çoğul şekilleri vardır. Dolayısıyla cümlede isim gibi kullanılabilirler. Cümlede tek başlarına görev üstlenebilirler. Birçok sıfat, zamir olarak da kullanılabilir.

6 ZAMIR ÇEŞITLERI Zamirler, isimlerin yerini tutma şekillerine ve yerini tuttukları isimlere göre çeşitlere ayrılırlar: 1. Şahıs (kişi) zamirleri 2.Dönüşlülük zamiri 3. İşaret zamirleri 4. Belgesiz zamirler 5. Soru zamirleri 6. İlgi zamiri 7. İyelik zamiri

7

8 Kişi (Şahıs) Zamirleri: Sadece insan isimlerinin yerini alan zamirlerdir. Ben, sen, o ; biz, siz, onlar.

9 ZAMIRLERE ÖRNEKLER Bu evi ben boyadım.

10 Bu benim kardeşim.

11 Bu resmi siz mi çizdiniz ?

12 O annemin arabası.

13

14

15

16 İÇINDE ZAMIR GEÇEN ATASÖZÜ Sen ağa, ben ağa, bu ineği kim sağa: (atasözünün anlamı) Herkes ben buyurayım derse işler yüzüstü kalır. Sen dede ben dede, bu atı kim tımar ede. Sen işlersen mal işler, insan öyle genişler: Ancak çalışarak zengin olunabilir, refaha erilebilir. Sen işten korkma, iş senden korksun: İşi gözünde büyütmeyip dirençle çalışanlar başarı kazanır. Sen kazan da düşmana kalsın: İnsan kazandıklarının düşmana kalacağını bilse bile çalışmaktan geri kalmamalıdır. Sen olursan bensiz, bende olurum sensiz: Karşılıklı sevgi ve ilgi olmazsa dostluk yürümez. Sen sen, ben ben: Herkes kişilik sahibidir; kimse kimseden üstün değildir. Sende devletli ile ortak olma: Sıkılmak, üzülmek istemeyen kendinden zengin kimseyle ortak işe kalkışmamalı. Sana taşla dokunana (vurana) sen aşla (ekmekle, pamukla) dokun (var): (atasözünün anlamı) Kötülük edene, sert davranana iyilik etmeli yumuşak davranmalı ki ancak bu sadeye onu kötülükten vazgeçirebilirsiniz.

17 İÇINDE ZAMIR GEÇEN DEYIMLER Sen giderken ben geliyordum: (deyiminin anlamı) "Senin şimdi öğrenmekte olduğunu ben çoktan biliyordum, senden daha tecrübeliyim, beni aldatamazsın" anlamında. Sen kim oluyorsun? Kendini ne sanıyorsun? Sana ne? Sen sağ, ben selamet: İş olmuş bitmiş, artık yapılabilecek bir şey yok. Sen sen ol! Kendini bil, sakın! Senin aradığın kantar, Bursa'da kestane tartar: Senin uygulamayı düşündüğün yöntem burada geçmez. Senin canın can da benimki patlıcan mı? Senin canının değeri var da benimkinin değeri yok mu? Senin gönlün Döndü ile Döne'de, benim gönlüm inekle danada: Senin eğilim ve isteklerinle benimkiler bağdaşmaz, yollarımız ayrı. Sana göre hava hoş: Seni ilgilendiren bir durum yok, her şey benimle ilgili. Sana pişmişse bana kotarılmış: Sence sorun çözümlendiyse bence de çözümlenmiş sayılır. Sana yalan bana gerçek: İnanmıyorsun ama söylediğim doğrudur.

18

19

20 CEVAP !!! B !!!

21

22 İZLEDIĞINIZ IÇIN TEŞEKKÜRLER


"ZAMIRLER(ADILLAR). ZAMİR (ADILLAR) İsimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Bütün zamirler sıfatlardan farklı olarak isim çekim eki alabilir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları