Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Varlıkların Özelliklerini Belirten Kelimeler (Sıfat – Ön Ad)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Varlıkların Özelliklerini Belirten Kelimeler (Sıfat – Ön Ad)"— Sunum transkripti:

1 Varlıkların Özelliklerini Belirten Kelimeler (Sıfat – Ön Ad)
Varlıkların biçimini, rengini, sayısını ve durumunu bildiren kelimelere sıfat (ön ad) denir. Uzun ağaç: Uzun kelimesi varlığın biçimini bildiriyor. Kırmızı elma: Kırmızı kelimesi varlığın rengini bildiriyor. İki kalem: İki kelimesi varlığın sayısını bildiriyor. Yaşlı kadın: Yaşlı kelimesi varlığın durumunu bildiriyor. Şu otobüs: Varlığın yerini işaret ediyor. Birkaç portakal: Birkaç kelimesi varlığı belirsiz olarak bildiriyor.

2 Adın Yerine Kullanılan Kelimeler (Zamirler)
Ben, sen, o, biz, siz, onlar, şunlar, bunlar gibi kelimeler ad olmadıkları halde adın yerine kullanılır. Bu kelimelere adın yerine kullanılan kelimeler (zamir) denir. Örnek: Emel eve gidiyor. O eve gidiyor. Emre, Suna çiçek topluyorlar Onlar çiçek topluyor. Deniz çok güzel Bu çok güzel.

3 İş-Oluş-Hareket Bildiren Kelimeler (Fiil-Eylem)
Çocuklar oyun oynuyor. Çocuklar ders çalışıyor. Balık yüzüyor. Kelebekler uçuyor. Sena saçını tarıyor Yukarıdaki cümlelerde koyu yazılan kelimeler bir hareket, bir iş, bir oluş bildiriyor. Bir iş, bir hareket, bir oluş bildiren kelimelere fiil (eylem) denir.

4 Fiillerde Zaman Cümlede iş, hareket ve oluş bildiren kelimelerin sonuna gelen bazı ekler, işin ne zaman yapıldığını veya ne zaman yapılacağını bildirir. geldi Fiil geçmişte yapılmış gelmiş Fiil geçmişte yapılmış. geliyor Fiil şimdi yapılmaktadır. gelecek Fiil gelecekte yapılacaktır.

5 FİİLLERDE ZAMAN 1. Yumurtalar kırılmış. Ne zaman? 2. Kitap okuyorum.
(Geçmişte) 2. Kitap okuyorum. Ne zaman? (Şimdi) 3. Tiyatroya gideceğim. Ne zaman? (Gelecekte) Ne zaman? 4. Sağlıklı beslenirim. (Her zaman)

6 Örnek: Dayım askerden geldi. (Geçmişte)
Aşağıdaki cümlelerde işin veya hareketin ne zaman yapıldığını söyleyiniz Örnek: Dayım askerden geldi. (Geçmişte) Eve gidince yemek yiyeceğim. (………….) Babam işe erken gider. (………….) Annem pazardan geldi. (………….) Ceyhun bize gelecek. (………….) Kırmızı ışıkta beklerim. (………….) Gönül resim yapıyor. (………….) Yeni defter aldım. (………….)

7 Noktalama İşaretleri Merhaba! Benim adım nokta. Genellikle tamamlanmış cümlelerin sonunda bulunurum. Merhaba! Benim adım virgül. Beni eş görevli kelimeler arasında görebilirsiniz.

8 Ben kısa çizgiyim. Satır sonuna sığmayan kelimeleri bölerim.
Ben de ünlem işaretiyim. Korku, heyecan, şaşkınlık ve sevinç bildiren cümlelerin sonunda bulunurum.

9 Yazım (İmlâ) Kuralları
Büyük Harflerin Yazılışı 1. Cümlelerin ilk harfi büyük harfle yazılır. Tiyatro saat kaçta? Cümlenin ilk harfi “T” dir. Büyük harfle başlamıştır. 2. Özel isimlerin ilk harfi büyük harfle başlar. Türkiye’nin başkenti Ankara’dır. “Türkiye ve Ankara” özel adlardır. Cümlenin içinde de olsa ilk harfi büyük yazılır.

10 3. Adreslerdeki her kelimenin ilk harfi büyük yazılır.
Bulvar Caddesi Sevgi Apartmanı Nu. 28 Daire 29 Döşemealtı/ Antalya 4. Kitap adları büyük harfle yazılır. Ali Baba Ve Kırk Haramiler Keloğlan Kırmızı Başlıklı Kız Kül Kedisi

11 5. Hayvanlara verilen özel adlar büyük harfle başlar.
Karabaş’ı dolaştırmaya çıkmış. Sarıkız’ın sütü azaldı. 6. Konu başlıklarının ilk harfleri büyük yazılır. Bugün “Canlıların Özellikleri” ünitesine başlayacağız. “Atatürk” ünitesini bitirdik. En son “Yunus Emre” metnini okuduk.

12 7. Belli tarih bildiren ay ve gün adlarının ilk harfi büyük yazılır.
Atatürk 10 Kasım 1938 yılında hayata gözlerini kapadı. 23 Nisan 1920 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi kuruldu. 8. Şiirde her dizenin ilk harfi büyük yazılır. Seviyorsan canını, Vücuduna iyi bak. Kuvvetlendir kanını, İstersen çok yaşamak.

13 “-Mi” Soru Ekinin Yazımı
Pikniğe gittiniz mi? Gazeteyi okudun mu? Bize gelir misiniz? Yukarıdaki cümlelerde de gördüğünüz gibi “mi” soru eki, önündeki sözcükten ayrı yazılır. Kendisinden sonra gelen eklere ise bitişik yazılır. “mi” soru eki, ünlü uyumuna göre “mı, mu, mü” şeklinde yazılır.


"Varlıkların Özelliklerini Belirten Kelimeler (Sıfat – Ön Ad)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları