Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Recep KEÇEÇİ KASALAR Utku KAMALI Bilal ŞEN

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Recep KEÇEÇİ KASALAR Utku KAMALI Bilal ŞEN"— Sunum transkripti:

1 Recep KEÇEÇİ 165511033 KASALAR Utku KAMALI 165511045 Bilal ŞEN 165511083

2 KASA İÇERİĞİNİ TANIYALIM

3 Neden İhtiyaç Duyuldu ? Bilgisayar kasası, içine yerleştirilecek olan bilgisayar bileşenlerini dışarıdan gelebilecek fiziksel darbelere karşı korur, elektriksel olarak yalıtır, sahip olduğu fanlarla içerideki sıcak havayı dışarı atar. İçinde 1 tane anakart takma tepsisi, güç kaynağı yuvası, sabit disk ve CD-ROM sürücü gibi aygıtların yerleştirilebildiği 5,25 ve 3,5 inçlik yuvalar, arka tarafında soket boşlukları vardır. Dikey veya yatay yerleştirilebilenleri,alüminyum veya çelikten yapılanları vardır.

4 Kasa Çeşitleri Yerleşim Şekline Göre SlimLine (İnce Kasa) –Tower –Desktop Desktop Kasa (Yatık) Tower Kasa (Dik) –Mini-Tower –Mid-Tower –Full-Tower Güç Yapısına Göre AT KASA ATX KASA

5 Yerleşim Şekline Göre İlk olarak biçimlerine göre sınıflandırılır.3 biçim kasa mevcuttur. 1.Tower Kasa (Dik Kasalar) 2.Desktop Kasa (Yatık Kasalar) 3.SlimLine Kasa (İnce Kasalar) Tower Kasa: Daha çok bilinen ve enine göre boyu daha uzun olan kasa türüdür. Tower kasalar dik olarak yerleştirilir. Desktop Kasa: Tower kasa türüne göre düz ve enine uzun olan bir kasa çeşididir. Desktop kasalar, yatay olarak yerleştirilir. SlimLine: Hem yatık hem dik olarak kullanılır. Boyutları Mid-Tower kasa boyutundadır.

6 Desktop Kasa Görüldüğü gibi yatay olarak yerleştirilirler. En önemli avantajı alandan kazanç sağlamalarıdır. Monitör üstüne konur ve böylece kasa göz önünde olmuş olur. Tower kasaya göre çokça yaygın değildir.

7 Tower (Mini-Tower) Kasa En popüler olandır 50-60 cm boyutlarındadır. Desktop kasadan daha geniştir. Boyutundan dolayı diğer Tower kasalara göre daha az yer kaplar MicroATX anakartlar için uygundur.

8 Tower (Mid-Tower) Kasa Boyut bakımdan ikinci büyük kasadır. Birçok yönden Full-Tower kasalara benzer. Ama daha kısadır. MicroATX ve ATX anakartları destekler

9 Tower (Full-Tower) Kasa En büyük boyuta sahip olandır. 60 ile 90 cm yüksekliğindedir. Üzerine birçok sürücü takılabilir. Bu nedenle güçlü bir güç kaynağı bulunur. Bu boyuttaki kasalarda genişleme sorunu yaşanmaz. Boyutu büyük olduğu için çok iyi derecede soğutma yapılabilir. ATX anakartlar için uygundur. MicroATX anakartları destekler.

10 SlimLine Kasa Görünümü Nasıldır ? SlimLine Tower Kasa SlimLine Desktop Kasa Genelde Mid-Tower kasa büyüklüğündedirler. Hem dikey hem yatak olarak kullanılabilirler.

11 KASA İÇİNE DOĞRUDAN MONTE EDİLENLER ? 2. ANAKARTLAR 1. SÜRÜCÜLER 3. GÜÇ KAYNAĞI 4. FAN 5. İşlemci, RAM ve Diğer Donanım Kartları (Anakart üzerinden dolaylı olarak.)

12 Nedir Bu XT-AT-ATX ? ANAKART ÇEŞİTLERİ

13 XT ANAKART İlk kişisel bilgisayarlarda kullanılan anakartlardır. Bu anakartlar 8086 ve 8088 mikroişlemciler için üretilmiş olup bu işlemciler üzerinde sabit olarak sunulmaktaydı. Bu durumda işlemcinin değiştirilmesi için anakartın değiştirilmesi gerekiyordu.

14 AT ANAKART XT anakartlardan sonra 1982 yılından itibaren kullanılmaya başlamış ve günümüz ATX anakartlarına benzer anakartlardır. İşlemcinin değiştirilebilmesi için uygun olarak üretilmiştir. ISA, PCI ve AGP veri yollarını desteklemektedir. 5V ve 12 V güç desteği sunar

15 ATX ANAKART AT anakartlardan sonra üretilmeye başlanan ve önceki anakartlara göre daha fazla giriş çıkış desteği sunan anakartlardır Donanım birimlerinin montajı için daha esnek ve kullanışlı tasarımları ile dikkat çeken bu anakartlar günümüzde en çok kullanılan anakartlardır.

16 ATX ANAKART ATX anakartların Micro-ATX olarak küçük boyutlu kasalar için üretilen çeşitleri de mevcuttur. ATX anakartlar sadece ATX kasalarda kullanılabiliyor çünkü güç kaynağı ve bağlantı soketleri kendine özeldir. İlk kez Pentium2 işlemci ile birlikte piyasaya sürülmüştür.

17 ANAKART BOYUTLARI (FORM FACTORS)

18 FORM FACTOR Kasalar içine monte edilen ana kartların, form faktörlerine göre dizayn edilirler. Kasanın arkasında bulunan slotlar kasanın pozisyonuna göre değişirken güç kaynağı gibi diğer faktörler de farklı olabilir.

19 FORM FACTOR Bilinen iki ana faktör Baby AT ve ATX dir. Baby AT en fazla Bilinen faktördür. Bu model IBM AT dizaynından sonra tasarlanmıştır fakat IBM AT den daha küçüktür. Baby AT, AT dizayn bir ana karta ve güç kaynağına, ATX kasa ise bir ATX ana karta ihtiyaç duyar. Bu yüzden kasa alırken ana kartınızla uyumlu olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. ATX, Baby AT ye göre daha yeni bir dizayndır ve ilk olarak Intel bu tarz tasarımı kullanmıştır. ATX kasaların üzerinde bulunan delikler ATX ana kartla odaklanacak şekilde ve güç kaynağı da özel bir sistemle yazılım kontrollü olarak tasarlanmıştı. Bununla birlikte diğer özellikleri bu kasa türünü daha popüler ve daha pahalı bir hale getirmiştir.

20 Kasa İçerisindeki Bağlantılar

21 Bir kasa içinde temel olarak iki tür bağlantı vardır. Bunlardan birinci grup bağlantı, güç kaynağından çıkar ve çeşitli birimlere çalışması için gerekli olan elektrik enerjisini taşır. İkinci grup bağlantı ise, bir birimden diğerine veri taşıyan kablolar ve LED bağlantılarıdır.

22 KASA ÖN PANELİ

23 Kasa Ön Paneli Kasanın ön panelinde Power Tuşu, Reset Tuşu, Kulaklık - Mic girişi ve USB girişleri, Power LED, HDD LED, Speaker gibi elemanlar mevcuttur. Bu durumda anakartın kılavuzuna bakarak her kabloyu doğru yere takmamız gereklidir

24 Bilgisayar Kasası Alırken Dikkat Etmemiz Gereken Unsurlar

25 BİLGİSAYAR KASASI ALIRKEN Güç kaynağının gücü mümkün olduğunca yüksek seçilmelidir. (300-350-400-420 Watt gibi) Kasanın ön yüzeyi estetik açıdan plastik olabilir ancak diğer kısımları metal olmalıdır. Kasa dengeli olmalı sağa sola sallanmamalı. Kasanın içi yeteri kadar geniş olmalı, genişleme yuvası bulunmalı, yeterince hava giriş delikleri olmalı. Rahat bir çalışma ve içinde hava dolaşımının iyi olması bakımından önemlidir.

26 KASA ÜRETİCİLERİ HANGİLERİDİR ?

27 Başlıca Bilgisayar Kasa Üreticileri EVEREST FRISBYZALMAN GIGABYTE COOLER MASTER

28 KASA FİYATLARI

29 KASA FİYAT VE ÖZELLİKLERİ

30

31 SORULAR

32 Aşağıdakilerden hangisi ön panelde bulunmaz ? A-) Power TuşuB-) Reset Tuşu) C-) Kulaklık ve Mic GirişiD-)VGA Girişi

33 SORULAR Aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur? A-) Fan anakarta sonradan monte edilir. B-) İşlemci anakarttan bağımsızdır. C-) ATX Kasalara MicroATX anakart takılamaz. D-) ATX Anakart çeşidi XT anakart çeşidinden önce piyasaya sürülmüştür


"Recep KEÇEÇİ KASALAR Utku KAMALI Bilal ŞEN" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları