Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hepatit C 11/E SBT Giresun/Bulancak 2016

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hepatit C 11/E SBT Giresun/Bulancak 2016"— Sunum transkripti:

1 Hepatit C

2  Hepatit C virüsü, 1989 yılında bulunmuş olup; dünyada 170 milyondan fazla kişiyi enfekte etmiştir.

3 Etken ve Bulaşma Yolları Hastalığın etkeni, hepatit C virüsüdür. Bu hastalık buluşma ve portör yönleriyle hepatit B’ye benzer. Bulaşma kan ve kan ürünleri ve bunlarla kontamine olmuş eşyalar, cinsel temas ve anneden fetüse geçme yolları ile olur.

4 Klinik Belirtiler  Hepatit C hastalığında kronikleşme görülür. Kronikleşme sonucu, siroz ve karaciğer kanseri ortaya çıkar. Genellikle etkeni taşıyanlar hastalık belirtisi vermezler. Hepatit C virüsü sinsice karaciğerde harabiyet oluşturup siroza dönüşür. Klinik belirtileri iştahsızlık, hâlsizlik, sarılık ve karaciğerde hassasiyettir.

5 Klinik Tanı Kan ve kan ürünleri ile kontaminasyon, özellikle diyaliz hastası olmak, sık sık kan transfüzyonu, idrar renginin koyulaşması, aşırı hâlsizlik ve sarılık belirtileri klinik tanıda önemli bulgulardır. Kesin tanı, etkene karşı oluşan antikorların (Anti- HCV) kan serumunda görülmesi ile konur. Karaciğer fonksiyon testleri ve bilirubin yüksektir.

6 Tedavi ve Bakım  Akut dönemde, 6 aya kadar semptomatik ve karaciğeri destekleyici tedavi uygulanır. Kronik hastalar mutlaka düzenli olarak doktor kontrolüne gitmelidir. Kronik Hepatit C tedavisinin, virüsü ortadan kaldırmak, karaciğer hasarını ve siroz gelişimini engellemek gibi başlıca iki amacı vardır. Karaciğerde virüsler çoğaldığı takdirde, hekim tarafından antiviral tedaviye başlanır. Doktora danışmadan ilaç kullanılmamalıdır. Alkol alınmamalıdır. Hastalığın özel bir diyeti yoktur. Bununla birlikte; karbonhidrat, vitamin ve mineralden zengin ve düşük yağ içerikli diyet, karaciğer için yararlı olur. Eğer çok şiddetli kusmalar varsa ve ağızdan besin alınamıyorsa damar yolu ile beslenme gereklidir.

7 Komplikasyonlar  Siroz ve karaciğer kanseri, başlıca komplikasyonudur.

8 Korunma  Hepatit C nin halen aşısı yoktur. Bu nedenle bulaşma yollarına yönelik önlem almak çok önemlidir.   Enfeksiyonlu kişilerin kanları ile bulaşmış, jilet, ustura, makas, tırnak makası, diş fırçası, temizlik kâğıtları gibi kişisel eşyalar kullanılmamalıdır   HCV’nin cinsel yolla geçişi çok nadir olmasına karşın, önlem olarak prezervatif kullanılmalıdır.   Dövme, piercing gibi girişimlerin riskli olduğu bilinmelidir.   Eğer Hepatit C taşıyıcılığı veya hastalığı var ise tıbbi bir girişim öncesi doktora mutlaka haber verilmelidir.   Hepatit C taşıyıcılığı ve ya hastalığı olanlar, kan ve organ bağışında bulunamazlar.   Hasta/taşıyıcı olanların düzenli olarak doktor kontrolüne olması önemlidir. Çok geç kalındığında tedavinin başarısız olabileceği unutulmamalıdır.


"Hepatit C 11/E SBT Giresun/Bulancak 2016" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları