Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜRKİYE’DE İLKOKUMA YAZMA ÖĞRETİMİ ÖZCAN PALAVAN.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜRKİYE’DE İLKOKUMA YAZMA ÖĞRETİMİ ÖZCAN PALAVAN."— Sunum transkripti:

1 TÜRKİYE’DE İLKOKUMA YAZMA ÖĞRETİMİ ÖZCAN PALAVAN

2 GENEL BAKIŞ Ülkemizde okuma yazma öğretiminin gelişimi şu şekilde özetlenebilir: - Ülkemizde yaklaşık bin yıldan beri Arap harfleriyle okuma yazma öğretimi harf yöntemine uygun olarak yapılıyordu. - Okuma yazmada Dr. Rüştü (1852’de)"elif" mertek gibi,"Be" tekne gibi "te" ona benzer diyerek harflerle nesneleri çağrıştırarak öğretim yapıyordu. Uyguladığı yöntem harfle öğretimdi.

3 Selim Sabit Efendi 1874’te Elifba- i Osmani adlı bir alfabe yazdı. Harflerle ilgili sorular sorularak harfler kavratılıyordu. Okuma yazma öğretimiyle Hayat Bilgisi dersi arasında ilişki kurulması 1892de başlıyor.

4 1913te yayınlanan Mektebi İptidaiye Müfredatında (İlkokul Programında) Satı Bey, okuma yazmada harf yöntemi öneriyor. Yöntem konusunda ilk ciddi öneri Nüzhet Sabit tarafından "Kelime Usulüyle Elifba" eseriyle oluyor

5 Çözümleme yönteminin savunucusu Nüzhet Sabitle, Harf Yönteminin savunucusu Satı Bey yöntem konusunda tartışıyorlar. İlkokuma yazma konusunda ilk ciddi çalışma 1924 yılında "Alfabe Kongresinde" yapılıyor. "Ses" yöntemiyle "sözcük" yöntemlerinden birinin seçilmesi 1924 ilkokul programında öğretmene bırakılıyor.

6 İki yıl uygulamadan sonra Harf ve Ses yöntemiyle okuma yazma Heceleme ile sonuçlanıyor. Harf ve ses yöntemi yasaklanıyor. İlkokuma yazma öğretiminde "Sözcük" ve "Karma Yöntem" 1926 İlkokul programında öngörülüyor.

7 "Decroli Usuluyle İlkokuma Yazma Öğretimi" adlı kitap Sadrettin Celal Anten tarafından Türkçeye çevrilmesiyle 1936 ilkokul programıyla ilkokuma yazma öğretiminde cümle öğretimi esas olarak alınıyor.

8 1948 ve 1982 de de aynı şekilde devam ediyor 2563 sayılı Tebliğler Dergisinde yer alan kararla Türkçe Dersi Öğretim Programı değişmiştir. Buna göre 1982 yılından bu yana uygulanmakta olan Çözümleme yöntemi yerini Ses Temelli Cümle Yöntemine bırakıyor.

9 CUMHURİYETİN KURULUŞ YILLARINDAKİ PROGRAM

10 İlk mekteplerin Müfredat Programının İlkokuma-yazma "Alfabe Öğretiminde Muhtelif Usuller" başlığı altında şu metotlara yer verilmektedir

11 1-Tesmiye Usulü ( Adlandırma, İsimlendirme Metodu ) : Harfleri önce (a), be (b), cim (c), dal (d), sin(s) gibi isimleriyle belirtip sonra heceler ve kelime oluşturmaktan ibarettir.

12 2-Savti Usul (Ses Metodu) : Bu metotta önce kelimeler hecelere, heceler seslere çözümlendikten sonra çıkarılan sesin harfi yazdırılır.

13 Bu metotta harfler ve heceler öğretilmeden doğrudan doğrudan kısa cümleler içindeki kelimeler öğretilir.

14 4-Muhtalit ( Karışık) Usul Ses metodu ile kelime metodunun karışımından meydana gelmiştir. Bu metot ile öğretim yapılırken sesler somut olarak mesela be (b), cim (c), kaf (k) şeklinde telaffuz ettirilmeyerek kendilerinden sonra gelen ses ile birlikte ( örneğin; baba, baca, ada, kaba gibi) anlamlı kelime ve heceler içinde öğretilecektir

15 1936 İLKOKUL PROGRAMI "İlkokuma yazmada basit cümle ve kelimelerden harekete geçilmek suretiyle terkibi-tahlili (birleşim- çözümleme) bir yoldan yürünerek okuma yazma mekanizması kazandırılacaktır" şeklinde ifade edilmektedir. Yani 1936 programında kısa, basit cümle ve kelimeleri başlangıç kabul edip sentez ve çözümleme ile öğretilmesi öngörülmüştür. Cümle yöntemi esas olmak üzere harf metodunun da uygulanabileceği ifade edilmiştir.

16 1936 Programı 1948 yılına kadar uygulanmıştır. 1944 yılında, şehir ve köy okulları programlarının birleştirilmesi ve geliştirilmesi konusunda bütün öğretmenlere bir anket uygulanmıştır. Öğretmenlerin anketler verdikleri cevapların da incelenmesiyle 1936 ilkokul programı günün ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilerek 1948 ilkokul programı hazırlanmıştır.

17 1948 İLKOKUL PROGRAMI "İlkokuma ve yazmaya, basit cümlelerle başlanacaktır. Zamanla bu cümleler kelimelere, kelimeler hecelere, heceler ise harflere bölünecektir. Bu çözümlemeler sonunda elde edilen kelime, hece ve harfle yeni cümleler ve kelimeler teşkil edilecektir" şeklinde ifade edilmişti

18 Ancak çözümleme metodu Cumhuriyetin kuruluş yıllarında öngörülmekle birlikte buna uygun bir kitabın olmaması sebebiyle 1948’e kadar kullanılmamıştır. 1948 de uygulanmaya başlanmasıyla birlikte olumlu sonuçlar alınmıştır.

19 Çözümleme yöntemi ile ilk okuma yazmanın önce büyük harflerle öğretilmesi, sonra küçük harflerin öğretilmesi önerilmiştir. !

20 1968 İLKOKUL PROGRAMI "İlkokuma ve yazmaya, öğrencilerin anlayabileceği kısa cümlelerle başlanmalıdır. Zamanla bu cümleler kelimelere, kelimeler hecelere bölünmelidir. Daha sonra heceler içindeki harflerin sesleri sezdirilmeye çalışılmalıdır. Bu çözümlemeler sonunda elde edilen kelime, hece ve verilen harflerle yeni cümle ve kelimeler kurulmalıdır" şeklinde ifade edilmiştir. 1948 ilkokul programından farkı ise; büyük ve küçük harflerin birlikte öğretilmesidir.

21 1981 İLKOKUL PROGRAMI ilkokuma yazma öğretiminde seçilecek yöntemle ilgili olarak 1948 ve 1968 programına benzer ifadeler kullanılmakta çözümleme yönteminin kullanımı benimsenmiştir

22 Millî Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulunun 22.09.1981 tarih ve 172 sayılı kararıyla kabul edilen ve 26.10.1981 gün ve 2098 sayılı Tebliğler Dergisinde yayınlandığı şelekliyle, çözümleme yöntemi tek geçerli yöntem olarak uygulamaya konmuştur

23 Ç̧özümleme yönteminin metin, cümle ve kelimeden başlayan türleri vardır. Ancak yöntemin en yaygın olarak kullanılan şekli okumaya geçen çocuk için anlam içeren cümlelerden başlanmasıdır. Cümleler kelimelere, kelimeler hecelere, heceler de seslere ayrılarak öğretilir. Sonunda elde edilen seslerden yeni hece, kelime, cümle oluşturulur.

24 Çözümleme yönteminin esasında çocuğun gördüğü eşyayı bir bütün olarak kavraması ve buna göre tepki verdiği ve ancak bütünü kavradıktan sonra parçaları görebileceği görüşü yatmaktadır.

25 Ses temelli cümle yöntemi ise 2004-2005 eğitim öğretim yılında pilot illerde 2005-2006 eğitim öğretim yılı itibariyle birlikte tüm okullarda uygulanmaya konmuştur.


"TÜRKİYE’DE İLKOKUMA YAZMA ÖĞRETİMİ ÖZCAN PALAVAN." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları