Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Zararlı Alışkanlıklar HZR: İSMAIL HAKKı SEZGIN. Zararlı Alışkanlık nedir  Adı ne olursa olsun, insanın ruh ve beden sağlığına zarar veren her alışkanlık.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Zararlı Alışkanlıklar HZR: İSMAIL HAKKı SEZGIN. Zararlı Alışkanlık nedir  Adı ne olursa olsun, insanın ruh ve beden sağlığına zarar veren her alışkanlık."— Sunum transkripti:

1 Zararlı Alışkanlıklar HZR: İSMAIL HAKKı SEZGIN

2 Zararlı Alışkanlık nedir  Adı ne olursa olsun, insanın ruh ve beden sağlığına zarar veren her alışkanlık zararlıdır. İnsanları zararlı alışkanlıklara yönlendiren sebepleri üç grupta toplamak mümkündür: 1. Olumsuz çevreyle (özellikle arkadaş çevresiyle) ilgili sebepler. 2. Merak, özenti, taklit duygularıyla ilgili sebepler, 3. Mutsuzluk sebepleri.

3 Allah Teala’nın İnsanlık Var Oldu Olalı Korumasını İstediği Beş Şey  1. Dinin Korunması  İslam, insanların din ve vicdan alanında da özgürlük prensibini benimsemiş, ilgili ayette “De ki: Hak olan, Rabbinizden gelendir. Artık dileyen iman etsin di­leyen inkâr etsin” ifadesiyle din özgürlüğünü sonuna kadar teminat altına almıştır. Bununla beraber; Yüce Mevlâ’mız; “ Hakka yönelen bir kimse olarak yüzünü dine çevir. Allah’ın insanları üzerinde yarattığı fıtrata sımsıkı tutun. Allah’ın yaratmasında hiçbir değiştirme yoktur. İşte bu dosdoğru dindir. Fakat insanların çoğu bilmezler.” buyurarak; gerçek istikametin “ İslam Dini ” olduğunu ifade etmiş ve ondan başka bir dinin de Hakk katında kabul görmeyeceği hakikatini tâyin ve tespit etmiştir.

4  2. Canın Korunması Yüce dinimiz İslam; “ hayat hakkı ” nı en kutsal haklardan biri kabul etmiş, “ Kim, bir insanı, bir can karşılığı veya yeryüzünde bir bozgunculuk çıkarmak karşılığı olmaksızın öldürürse, o sanki bütün insanları öldürmüştür. Her kim de bir canı kurtarır ise, sanki bütün insanları kurtarmış gibi olur” buyurmuştur. Şüphesiz insanın en kıymetli varlığı kendi canıdır ve bütün canlar koruma altındadır.  3. Aklın Korunması İnsana verilen ve onu diğer canlılardan üstün kılan en büyük nimet hiç şüphesiz akıl nimetidir. Akıl, insana dini ve beşeri mesuliyetler yükler. İnsan da her zaman bu sorumluluğun bilincinde olmalı, akla zarar verecek her türlü uyuşturucu, kötü ve zararlı alışkanlıklardan uzak durmalıdır. Nitekim Allah’ın insan için en büyük lütfu olan aklın muhafazası çerçevesinde; “Ey iman edenler! içki, kumar, dikili taşlar, fal okları, şeytan işi iğrenç şeylerdir. Bunlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.” ayetiyle aklın izalesine ve fesadına vesile olabilecek fiil ve davranışlar kesinlikle yasaklanmıştır.

5  4. Neslin Korunması Sağlıklı ve nitelikli bir nesil yetiştirmek geleceğimiz açısından son derecede önemlidir ve bu bir milletin varlığının da teminatıdır. Yetiştireceğimiz nesil kötü akımlardan uzak, eğitimli, şuurlu, vatanına ve milletine faydalı sorumluluk sahibi hayırlı nesiller olmalıdır. Yüce Mevlâmız; insan neslini koruma altına almak için, “ Zinaya yaklaşmayın. Çünkü o, son derece çirkin bir iştir ve çok kötü bir yoldur ” emriyle fuhuş ve zinayı tamamen haram kılmış, bu anlamda dinimiz; bir milletin temel direği olan aile düzeninin muhafazası için bütün koruyucu tedbirleri almıştır.  5. Malın Korunması  İslam; meşru yollardan, harama sapmadan, mal ve servet edinmeyi helal sayıp; hırsızlığı ve her türlü haksız kazancı yasaklamıştır. Cenâb-ı Zülcelâl; “ Ey iman edenler! Mallarınızı aranızda batıl yollarla yemeyin ” fermanıyla ve Efendimiz (S.A.V.) de; “ Kim bir başkasının malını haksız yere aşırırsa ötede Allah’ın gazabıyla karşılaşır.” kutsi mesajıyla insanların mal ve servetlerini güvence altına almıştır.  İnsanların zaman zaman âdeta sırtlanları bile imrendirecek hal ve hareketler içerisine girebildiği günümüz dünyasında bu değerler bir kez daha gözden geçirilmeli, cehenneme çevrilen yaşlı dünyamızın yeniden cennet olması için her fert üzerine düşen görev ve sorumluluğun gereğini ifa ve icra etmelidir. Aksi halde dünyamız cehennem olduğu gibi dönüşü olmayan ukbâmız da ( Allah Muhafaza ) ebedi cehennem olabilir.

6  Cehâlet, tembellik, bencillik, bilgisizlik, kötü arkadaş, grup baskısı, aşağılık kompleksi, kötüleri merak etme, kötülere özenme, kötüleri taklit etme, birahane, diskotekler, millî kültürden uzaklaşma, ahlâkî değerlerin zayıflaması, uyuşturucu kültürünün benimsenmesi, dış güçlerin ajan ve mafya faaliyeti, sevgiden, ilgiden ve şefkatten mahrum kalma, işsizlik,

7 ZARARLI ALIŞKANLIKLARIN SEBEPLERİ  Cehâlet,  tembellik,  bencillik,  bilgisizlik,  zamanın değerlendirilmemesi,  kötü arkadaş,  aşağılık kompleksi,  kötüleri merak etme,  kötülere özenme,  kötüleri taklit etme,  ilgiden ve şefkatten mahrum kalma,  millî kültürden uzaklaşma,  “Bir defa denemekle bir şey olmaz” ve benzeri tuzak sözler,  ahlâkî değerlerin zayıflaması,  uyuşturucu kültürünün benimsenmesi,  dış güçlerin ajan ve mafya faaliyeti, sevgiden,  işsizlik,  uyuşturucu madde karışımı ilâçların kullanılması,  uyuşturucu karıştırılmış yiyecek ve içecekler,  çıkartmalar,  kutlama ve eğlence partileri,  başarısızlık ve mutsuzluk,  stres,  grup baskısı,  aşırı lüks ve eğlence hırsı,  birahane,  diskotekler,

8 1. Sigara  Sigaranın Zararları Sigarada 4000 çeşit zehirli madde vardır. Gırtlak ve beyin kanserinin %99’u, beyin kanamalarının %85’i, damar tıkanıklıklarının %90’ı, akciğer kanserlerinin %90’ı sigara kaynaklıdır.  Sigara içenlerin vücuduna %15 ila %33 oranındı daha az oksijen girmektedir.  (Kapalı bir odada içilen bir tek sigaranın dumanı iki aylık bir bebeğin ölümüne neden olmuştur.)  100 tiryakiden 50’si sigara yüzünden ölmektedir.  Sigara sağlığın olduğu kadar cilt güzelliğinin de düşmanıdır.  Anne adayı sigara içerse, çocuğu; %80 erken veya ölü, %65 özürlü (alkolde %100), %20 normal sürede, fakat normalden küçük doğar.

9 İstatistik  Erkeklerin % 53’ü, kadınların % 20’si sigara içmektedir.  Kişi başına sigara tüketiminde Avrupa ülkeleri arasında ilk sıralardadır.  Lise öğrencilerinin % 20.1’i sigara içmektedir.  Madde kullanım oranı % 3.5’dir.  Alkol kullanım oranı % 20’dir.  Bağımlıların % 70’i, 20 yaş altında ki gençlerdir.  Madde ile ilk tanışma genelde 12-17 yaş grubu arasındadır,  18-25 yaş grubu arasında düzenli kullanım görülmektedir.

10 Nasıl bırakılır  Kesin karar vererek herhangi bir gün seçilerek bırakılır  Sigara içmeden geçirilen gün sonunda kendinizi ödüllendirin  Sigara içtiğiniz zamanları tespit edip daha dikkatli davranın  Bırakmak için nedenleri belirleyin  Sigara içen arkadaş ve çevreden uzaklaşın  Sigarayı bıraktığınız andan itibaren yaşadığınız olumlu şeyleri not edin  Sigara içme isteği uyandıran yiyecek ve içeceklerden uzak durun  Planlı ve ölçülü bir yaşam seçin  Sizi strese sokacak konu ve tartışmalardan uzak durun  Boş zamanlarınızı açık havada veya dostlarınızla geçirin  Yanınızda sigarayı hatırlatacak eşya taşımayın  Olumlu alışkanlıklar geliştirin  Güne başlarken kendinize özen gösterin, kendinizi iyi hissedeceğiniz alışkanlıklarınızı mutlaka yerine getirmeye çalışın.

11 Sigarayı bırakan kimsenin  20 dakika: Kan basıncı ve kalp hızı normale döner. Eller ve ayaklar, dolaşım normale döndüğü için ısınmaya başlar.  8 saat: Kanda oksijen düzeyi normale döner. Kalp krizi riski düşmeye başlar.  24 saat: Karbon monoksit (egzoz gazı) vücuttan atılır. Akciğerlerdeki balgam ve diğer birikimler temizlenmeye başlar.  48 saat: Nikotin vücutta artık saptanamaz. Tat ve koku alma duyusu artmıştır.  72 saat: Solunum yolları gevşediği için nefes almak kolaylaşır. Vücut enerjisi artar.  2-12 hafta: Dolaşım bütün vücutta düzelir. Yürümek kolaylaşır.  3-9 ay: Öksürük, nefes darlığı düzelir. Akciğer işlevi yüzde 5-10 oranında artar.  5 yıl: Kalp krizi riski sigara içenlerin riskinin yarısına iner.  10 yıl: Akciğer kanseri riski sigara içenlerin riskinin yarısına iner. Kalp krizi riski hiç sigara içmemiş biri ile eşit olur.

12 2. Alkol (İçki)  يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ إِنَّمَا الْخَمْرُ وَالْمَيْسِرُ وَالأَنصَابُ وَالأَزْلاَمُ رِجْسٌ مِّنْ عَمَلِ الشَّيْطَانِ فَاجْتَنِبُوهُ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ إِنَّمَا يُرِيدُ الشَّيْطَانُ أَن يُوقِعَ بَيْنَكُمُ الْعَدَاوَةَ وَالْبَغْضَاء فِي الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِ وَيَصُدَّكُمْ عَن ذِكْرِ اللّهِ وَعَنِ الصَّلاَةِ فَهَلْ أَنتُم مُّنتَهُونَ  لعن رسول الله في الخمر عشرة عاصرها و معتصرها و شاربها و حاملها والمحموله اليه و ساقيها و بايعها و اكل ثمنها والمشتري لها والمشترا ت له ‏ ‏ ‏  ‏‏‏ ‏ ‏ كُلُّ مُسْكِرٍ خَمْرٌ وَكُلُّ مُسْكِرٍ حَرَامٌ وَمَنْ شَرِبَ الْخَمْرَ فِي الدُّنْيَا فَمَاتَ وَهُوَ ‏ ‏ يُدْمِنُهَا ‏ ‏ لَمْ يَتُبْ لَمْ يَشْرَبْهَا فِيالْآخِرَةِ  ‏ من كان يؤمن بالله واليوم الاخر فلا يجلس على مائدة يدار عليها بالخمر  ‏ ‏ ‏ لَا يَزْنِي الزَّانِي حِينَ يَزْنِي وَهُوَ مُؤْمِنٌ وَلَا يَشْرَبُ الْخَمْرَ حِينَ يَشْرَبُهَا وَهُوَ مُؤْمِنٌ وَلَا يَسْرِقُ السَّارِقُ حِينَ يَسْرِقُ وَهُوَ مُؤْمِنٌ  ‏ ‏ إِنَّهُ لَيْسَ بِدَوَاءٍ وَلَكِنَّهُ دَاء ٌ  ‏ مَا أَسْكَرَ كَثِيرُهُ فَقَلِيلُهُ حَرَامٌ

13 ALKOLÜN ZARARLARI  İnsanın bir santimetreküp kanında bir miligram alkol bulunması, alkol zehirlenmesinin bütün belirtileri için yeterlidir. Şayet bu miktar 4-5 miligrama kadar yükselirse, içen komaya girer. Komaya her giren kurtulamaz.  Alkol asla bir gıda değildir. Alkol için söylenmiş güzel sözlere, aldatıcı reklâmlara aldanmamalıdır.  Alkol ilâç olmadığı gibi, alkollü içkiler iştah açıcı da değildir. Bilakis zamanla mide rahatsızlıklarına, iştahsızlıklara ve sindirim bozukluklarına sebep olur.

14  Alkolün nihâî zararı akıl hastalıkları,  felçler, kalp, karaciğer, böbrek ve damar hastalıkları,  özürlü çocukları ve ölüm şeklindedir.  Alkolizmin tuzağı biradır.  İstatistiklere göre, alkoliklerin %80’i alkollü içki alışkanlığına bira ile başlamışlardır.  Birada bulunan nitrozamin adlı madde kansere sebep olmaktadır.  Bira yapımında kullanılan bira mayası, alkol üreten bir maya türü olduğundan alkolsüz bira olmaz.

15  Cinayetlerin % 5’i,  Boşanmaların% 80’i,  Irza tecâvüzlerin % 50’si,  Trafik kazalarının % 70’i,  Aile içi şiddetin % 70’i,  Görevini terk edenlerin % 60’ı, alkol yüzündendir.  İntihar olaylarında alkolün etkisi, içmeyenlere oranla 58 kat fazladır.  Alkol beyni % 17 oranında küçültmekte, bunun sonucu çocuklara da aynen intikal etmektedir.

16 ALKOLÜN OLUŞTURDUĞU BEDENSEL SORUNLAR  Yorgunluk, halsizlik  Kusma ve bulantı  Gastrit  Kilo alma  Karaciğer hastalıkları  Hipertansiyon  Kronik gerilim, baş ağrıları  Kronik diyare (ishal)

17 3. Kumar  يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ إِنَّمَا الْخَمْرُ وَالْمَيْسِرُ وَالأَنصَابُ وَالأَزْلاَمُ رِجْسٌ مِّنْ عَمَلِ الشَّيْطَانِ فَاجْتَنِبُوهُ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ إِنَّمَا يُرِيدُ الشَّيْطَانُ أَن يُوقِعَ بَيْنَكُمُ الْعَدَاوَةَ وَالْبَغْضَاء فِي الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِ وَيَصُدَّكُمْ عَن ذِكْرِ اللّهِ وَعَنِ الصَّلاَةِ فَهَلْ أَنتُم مُّنتَهُونَ  Yasaklanma Hikmetleri 1. Müslüman, hayat ve kazancını şansa ve tesadüfe değil, aldığı tedbirlere ve verdiği emeğin sonucuna bağlamalıdır. 2. Başkasının malı haramdır, kumar haksız bir kazançtır. 3. Kumar ibadetlere engel olur.” 4. Kumar, aile fertlerini ve toplumu menfi yönde etkiler. Sosyal bunalımların kaynağı olan işsiz ve güçsüzlerin artmasına sebep olur.

18 Kumarda veya oyunda harcanan şeyler  Para:  Vakit:  Aileyle ilgilenme:  Çocuklar:  Akrablaık:  Arkadaşlık:  Toplum:  Merhamet:  Yardımlaşma:  Komşuluk:

19 4. Uyuşturucu Maddeler  İslam Dini, uyuşturucu madde kullanımına yol açan bütün faktörlere savaş açmış, uyuşturucu madde kullanımını da kesin bir dille yasaklamıştır.  Uyuşturucu asla tecrübe edilemeyecek bir tehlikedir. Onu bir defa tecrübe eden, ondan bir daha kurtulma şansı bulamaz.  Uyuşturucu, kişiyi dış dünyadan koparmakta, her türlü suçu ve kötülüğü işlemeye hazırlamakta, böylece kişiyi özbenliğinden uzaklaştırmaktadır.  Manevi doyumsuzluğu olan insanların bu tatminsizliği maddiyatla tatmin etmeye çalışmaları, onları uyuşturucu gibi bağımlılık oluşturan maddeleri kullanmaya sevk etmektedir.

20 MADDE KULLANIMINA BAŞLAMA YAŞI  % 3115 YAŞ ALTI  % 4316-20  % 1221-25  % 626-30  % 830 YAŞ ÜSTÜ  Yani Buna mübtela olanların  % 86’sı 0-25 yaş aralığında

21 ZARARLI ALIŞKANLIKLARDAN KORUNMA YOLU  Anne-babaların, çocuklarını çok iyi koruyup kollamaları, onları bu tür alışkanlıklardan uzak tutmaları gerekir.  Aile helal yoldan kazanmalı ve çocuklarına haram lokma yedirmeme gayreti içerisinde olmalıdırlar. Çünkü haram lokma ile büyütülen nesiller, aileye ve topluma problem olacaklardır.  İslam’da çocuk eğitimi doğumdan önce başlamaktadır ve ölünceye kadar da devam etmektedir.  Sevgi, ilgiye ve şefkate  Eğitim  Genel ahlak sahibi olmak  Çevre (Aile, okul, arkadaş ve iş çevreleri)  Çocuğa çevre şartlarını o şekilde hazırlamalıdır ki, onun davranışı karşısında ona söyleyeceğimiz söz; “Sakın yapma” yerine, “Aferin!” olmalıdır  Medya,

22  Yüzyıllardan beri nesilden nesile intikal ettirilen milli ve manevi değerlerimiz gençlerimizin beyinlerine nakşedilmelidir.  Yönetici durumunda olanlar, okullarda öğretmenler, gençlere güzel örnek olacak davranışlar sergilemeli, kötü hareketlerden ve davranışlardan şiddetle kaçınmalıdırlar.  Çocuklarımızın doğum günlerinde, düğünlerde, okullarda veya başka yerlerde değişik vesilelerle tertip edilen partilerde içki içilmesi, gençlerimizin içki ile tanışmasında ve ileriki dönemlerde içki kullanmasında hiç de küçümsenmeyecek bir rolü vardır.  Okul idarelerinin ve ailelerinin bu konuda çok hassas davranmaları şarttır.  Sağlıklı bir gelecek ve sağlıklı bir nesil, fertlerin dayanışması, toplumda örnek olacak konumda olanların iyi hareketler sergilemesi ile gerçekleşeceği unutulmamalıdır.


"Zararlı Alışkanlıklar HZR: İSMAIL HAKKı SEZGIN. Zararlı Alışkanlık nedir  Adı ne olursa olsun, insanın ruh ve beden sağlığına zarar veren her alışkanlık." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları