Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ba ğ ımsız Bürolar Bu tür bürolar kendi ba ş larına tam bir i ş yeri ş eklinde faaliyet gösterirler. Ba ğ ımsız bürolar, genellikle mesleki uzmanlık hizmeti.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ba ğ ımsız Bürolar Bu tür bürolar kendi ba ş larına tam bir i ş yeri ş eklinde faaliyet gösterirler. Ba ğ ımsız bürolar, genellikle mesleki uzmanlık hizmeti."— Sunum transkripti:

1

2 Ba ğ ımsız Bürolar Bu tür bürolar kendi ba ş larına tam bir i ş yeri ş eklinde faaliyet gösterirler. Ba ğ ımsız bürolar, genellikle mesleki uzmanlık hizmeti sa ğ lamaktadırlar. Örne ğ in, emlâk bürosu sadece emlâk alım-satım ve kiralama i ş lerinin yapıldı ğ ı ba ğ ımsız bir bürodur. Avukatlık bürosu, mali mü ş avirlik bürosu, noterlik, mühendislik ve mimarlık bürosu gibi bürolar da bu grup içine girer.

3 Belli Bir Örgüt Yapısı İ çinde Yer Alan Bürolar Bürolar, özel bir i ş letmenin, devletin, kamu hizmet kurumlarının ya da di ğ er kâr amacı gütmeyen kurum ve kurulu ş ların içinde yer alabilirler. – Özel i ş letmelere ait bürolar: Üretim, ticaret ya da hizmet i ş letmelerinin kayıt yönetimi ve idari i ş lerinin yürütüldü ğ ü bürolardır. Ticaret ve hizmet i ş letmelerinde büronun önceli ğ i vardır. Örne ğ in, banka ve sigorta i ş letmelerinde yapılan i ş lerde a ğ ırlık büro i ş leri yönündedir. Üretim i ş letmelerinde ise, temel amaç üretim faaliyetleridir. Bununla beraber amaç do ğ rultusunda belirli büro i ş lerinin yerine getirilmesi bir zorunluluktur. Örne ğ in, haftada yüzlerce buzdolabı üreten bir i ş letmede üretilecek mamullerin tasarlanması; üretim planlarının yapılması; gerekli hammadde ve malzemelerin satın alınması; personelin i ş e alınması, kontrol edilmesi, ücretlerinin ödenmesi; finansman faaliyetlerinin yürütülmesi; muhasebe ve stok kayıtlarının tutulması vb. burada hepsini sıralayamayaca ğ ımız çok sayıda i ş lem, idari binalarda yer alan bürolarda yapılır. Genel bir ortaklık altında (holding gibi) farklı ş irketlerin yönetimini koordine eden genel ba ş kanlık büroları ve genel idari bürolar; pazarlama, sevkiyat, ihracat büroları vb.leri de bu tip bürolar içine girer.

4 – Devlet daireleri: Devletin i ş lemlerini yerine getiren ve hükümetin politikalarını uygulayan bürolardır. Devlet, büyük bir i ş letme olarak dü ş ünülürse, ona ba ğ lı tüm daireler birer büro niteli ğ i ta ş ırlar. Örne ğ in, nüfus dairesi, tapu dairesi, vergi dairesi gibi büroların tümünde devlete ait resmi i ş lemler yürütülür. Nitelikleri farklı olsa da, kamu kurum ve kurulu ş larına ait bürolarda ya da özel i ş letmelerin bürolarında yürütülen i ş ler ve verilen büro hizmetleri temelde benzerdir. Ancak “Büro Yönetimi” dersinde ele alaca ğ ımız büro, özel i ş letme örgütlerinin yapısında yer alan bürodur. Bu nedenle kamuda yer alan büroların yönetimi konusuna girilmemi ş tir.

5 – Kamu hizmet kurumlarının büroları: Toplum gereksinimlerini kar ş ılayan, toplum yararını ya da bu tip büronun özel faaliyet alanını kontrol eden bürolardır. Bunlar, daha çok kamu hizmet kurumlarının bünyelerinde yer alırlar. Örne ğ in, belediye sular idaresine, elektrik i ş letmesine, Posta ve Telgraf İş letmesine ait bürolar bu grupta yer alır. – Kâr amacı gütmeyen di ğ er kurulu ş ların büroları: Kâr amacı gütmeyen sosyal ya da genel hizmet merkezi olan bürolardır. Bu bürolar, devlet tarafından kurulup desteklenebilece ğ i gibi, gönüllü ki ş iler tarafından da kurulup yürütülebilir. Kızılay, Çocuk Esirgeme Kurumu, Türk Hava Kurumu ile özel ki ş ilerin kurdu ğ u dernek ve vakıflar gibi kamu yararına hizmet üreten bürolar bu gruba girer.

6 1.3.2. Görevlerine Göre Bürolar 1.3.2.1. Bir mesle ğ in sunuldu ğ u bürolar: Mali müsavirlik bürosu, avukatlık bürosu, yeminli (mütercim) tercüman bürosu vb. 1.3.2.2. Bir fabrikanın ya da benzer sanayi tesisinin faaliyetlerinin düzenlendi ğ i bürolar: Ar-Ge bürosu, İ nsan Kaynakları bürosu, Halkla İ liskiler bürosu. 1.3.2.3. Ürün veya hizmetlerin satıs ve da ğ ıtımıyla ilgilenen bürolar: Satıs bürosu, Reklâm bürosu gibi. 1.3.2.4. Bir sirketin veya sirket toplulu ğ unun faaliyetlerinin düzenlendi ğ i bürolar: Yönetici büroları, Danısma büroları, Hukuk büroları gibi. 1.3.2.5. Kamu hizmetlerinin yürütüldü ğ ü bürolar: Belediyelerin Su, Emlâk Vergisi, İ skân vb. büroları, resmî islemlerin yürütüldü ğ ü bürolar, Askerlik, Nüfus, Vergi İ sleri gibi bürolar. 1.3.2.6. Kanun yararına çalısan kurum ve kurulusların büroları: Kızılay, Çocuk Esirgeme Kurumu, Verem Savas Derne ğ i gibi.

7 1.3.3. Belirli Bir Örgüt İ çinde Yer Alıp Almamalarına Göre Bürolar 1.3.3.1. Ba ğ ımsız bürolar Bu tür bürolar kendi baslarına tam bir isyeri seklinde faaliyet gösterirler. Ba ğ ımsız bürolar, genellikle mesleki uzmanlık hizmeti sa ğ lamaktadırlar. Örne ğ in emlâk bürosu, avukatlık bürosu, malî müsavirlik bürosu, noterlik, mühendislik ve mimarlık bürosu gibi bürolar. 1.3.3.2. Belli Bir Örgüt Yapısı İ çinde Yer Alan Bürolar Bürolar, özel bir isletmenin, devletin, kamu hizmet kurumlarının ya da di ğ er kâr amacı gütmeyen kurum ve kurulusların içinde yer alabilirler.

8 2.6. Büroların İş lev ve Fonksiyonları Büroların birçok islevi vardır. Bunlardan en önemlisi bilgi edinme ve elde edilen ham bilgileri islevsel bilgi haline dönüstürüp, yönetime karar verme asamasında destek olmaktır. Mal veya hizmetin üretiminin miktarı ve kalitesi büyük ölçüde bürolarda yapılan hizmetlerin verimlili ğ ine ve etkinli ğ ine ba ğ lıdır. Baska bir deyisle büroların süratli, ekonomik, etkin, kaliteli ve basit yöntemlerle is yapması ve isletilmesi istenmektedir. Büroların görevlerini su sekilde açıklayabiliriz: -Bilginin Toplanması: Bir arastırma yapılırken, süreli ve süresiz yayınlardan, görsel-isitsel araçlardan, net ortamından ve isletmemizin kendi arsivindeki belgelerden (örgüte yazılan dilekçelerden, sikayet ve tesekkür mektupları, doldurulan formlar gibi) ve buna benzer bilgi kaynaklarından veriler toplanır.

9 -Bilginin kayıt edilmesi: Toplanan bilgiler, e ğ er bize gönderilen yazılardan elde ediliyorsa bunlar gelen evrak defterine kaydedilerek, bilgilerin kaybolmasına engel olunmalıdır. -Bilginin düzenlenmesi: Elde edilen bilgilerin tasnif edilmesi gereklidir. Tasnif; hangi belgenin hangi dosyaya yerlesece ğ i ve arandı ğ ında kolay bulunabilmesi için nerede muhafaza edilece ğ inin belirlenmesi islemidir. -Bilginin iletilmesi: Zaman zaman saklanan bu bilgiler kullanılmak üzere istenecektir. İ ste istendi ğ i an iletilmesi için uygun ve islevsel dosyalama yapılması bilginin sa ğ lıklı iletilmesini sa ğ layacaktır. -Verilerin korunması: Uygun kosullarda dosyaların saklanması ve muhafazası islemidir. Buna göre büro, örgütün bilgi merkezi olarak nitelendirilir.

10 İ ste bürolarda verimli ve kaliteli hizmet üretebilmek için su kosulların yerine getirilmesi gerekir. Bunlar;  Bürolarda islerin planlanması ve is programlarının yapılması  Büroların örgütlenmesi  Örgüt, pozisyon ve fonksiyonların semalarının olusturulması  Bürolarda verimlilik ve is basitlestirme  İ s bölümü ve is da ğ ıtımı tekni ğ i  Bürolarda is akısı  Hareket ekonomisi tekni ğ i  Bü  Bürolarda form kullanım esasları ve form kontrolü  Büro araç-gereç ve makineleri, seçim-kullanım esasları  Bilgisayar hizmetlerinin seçimi ve gelistirilmesirolarda yerlesme ve çalısma kosullarının gelistirilmesi

11 2.7. Büroların Faaliyet Alanları GENEL OLARAK BÜRO FAAL İ YET ALANLARI  Yazılı, sözlü ve görsel iletisimin sa ğ lanmasıyla ilgili isler.  Kayıt yönetimiyle ilgili tüm islemler. (Kayıtların yaratılmasından, gelen-giden belgelerin kontrol edilmesine, dosyalama ve arsivlemeye kadar tüm islemleri kapsar.)  Veri, enformasyon toplama ve süreçleme islemleri. (okuma, özümseme, analiz ve sentez yapma, koordine etme, hesaplama, karsılastırma, ço ğ altma vb. islemleri kapsar.)  Malî islemler (Bütçeleri, finansal tabloları ve raporları hazırlamayı, muhasebe, tahakkuk, ödeme, maliyet ve fiyat hesaplama islemlerini, vergi ve yasal belgelerle ilgili islemleri kapsar.)  Üretim planlaması, ürünlerin ve hizmetlerin tasarlanması, standartların saptanması, kaliteyle ilgili kayıtların tutulması vb.leriyle ilgili isler.

12  Reklam, halkla iliskiler ve promosyonla ilgili tasarım, kayıt ve iletisim asamalarının yerine getirilmesiyle ilgili isler.  Pazar arastırmaları, satıs tahminleri, gerçeklesen satıslar, fiyat listeleri, ürün katalogları vb.lerinin tasarlanması, basılması ve yayımlanmasıyla ilgili isler.  İ nsan kaynakları yönetimiyle ilgili isler. (Ücretlerle, özlük haklarının izlenmesiyle ilgili islemler, sicil islemleri, sa ğ lık, izin, rapor, terfi, görevlendirme, yer de ğ istirme, ödüllendirme, disiplin vb. insan kaynaklarıyla ilgili tüm islemleri kapsar.)  Ayniyat ve demirbas islemleri.  Büro makinelerinin alımı, bakımı, onarımıyla ilgili islemler.  Büro için personel bulunması, seçilmesi, ise alınması ve e ğ itilmesi, iliksilerin sürdürülmesi, çalısanların sa ğ lı ğ ının, güvenli ğ inin ve refahının sa ğ lanmasıyla ilgili islemler.  Yemekhane, kafeterya, kres, otopark vb. yerler için idari destek hizmetlerinin verilmesiyle ilgili isler. Do ğ al olarak burada sıralanan islerin hepsi her büroda yapılmayaca ğ ı gibi, bazı bürolarda yapılan isler bunlarla sınırlandırılamaz.

13 Ayrıca, mal ve hizmet üretimi için; oPlanlama yapılması oPazar ara ş tırmalarının gerçekle ş tirilmesi, o İ leti ş im faaliyetlerinin görülmesi, oGeribildirimlerin de ğ erlendirilmesi, oMü ş teri memnuniyeti ve mutlulu ğ unun temel hedef alınmasıdır.


"Ba ğ ımsız Bürolar Bu tür bürolar kendi ba ş larına tam bir i ş yeri ş eklinde faaliyet gösterirler. Ba ğ ımsız bürolar, genellikle mesleki uzmanlık hizmeti." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları