Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ORHUN ÂBİDELERİ (GÖKTÜRK KİTABELERİ)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ORHUN ÂBİDELERİ (GÖKTÜRK KİTABELERİ)"— Sunum transkripti:

1 ORHUN ÂBİDELERİ (GÖKTÜRK KİTABELERİ)

2 BİR KAVMİ BİR MİLLET YAPAN ESER ASIRLAR İÇİNDEN MİLLİ İSTİKAMETİ AYDINLATAN IŞIKTIR. MUHARREM ERGİN

3 KAZANIMLAR: 1.Yazılı belgelerin bulundukları yerleri ve yazıların özelliklerini belirler. 2.Köktürk Yazıtları’nın yazılı Türk edebiyatındaki önemini açıklar.

4 ORHUN ABİDELERİ FOTOĞRAFLARI
Tonyukuk Kitabesi’nden

5 Yazıtların Coğrafi Konumu
Orhun ve Selenga ırmakları arasındaki Orhun Vadisi’nde 47. derece kuzey enlemiyle 103. derece doğu boylamının kesiştiği noktada bulunmaktadır.

6 TONYOKUK ANITI ( ) Bu kitabe senelerinde kendisi tarafından dikilmiştir. Bu taşlar diğerlerine göre daha siliktir. Taşlarda Göktürklerin Çin esaretinden nasıl kurtulduğu, kurtuluş savaşının nasıl yapıldığı ve Tonyukuk'un neler yaptığı anlatılır.

7 KÜL TİGİN ANITI (732) Bu yazıt Bilge Kağan tarafından
ölen kardeşi Kül Tigin adına 732’de dikilmiştir.

8 BİLGE KAĞAN ANITI (735) Bilge Kağan Anıtı, 734 yılın ölen Bilge Kağan adına oğlu Tenri Kağan tarafından yaptırılmıştır. 735 yılın Yollug Tigin tarafından yazılmıştır.

9 ORHUN ABİDELERİNİN ÖNEMİ
Türklerin İLK yazılı eseridir. Türk ve Türkçe adının geçtiği İLK metinlerdir. Doğu Göktürklerin tarihine ışık tutar. Söylev türünde yazılmıştır. Oldukça gelişmiş ve işlenmiş bir dil kullanılmıştır. Türk dilinin gelişmişlik düzeyine ilişkin etraflı bilgiler edinilebilir. Hem dinî hem de din dışı konular işlenmiştir. Tarih, coğrafya ve edebiyata kaynak olacak niteliktedir. Türk tarihini, toplumun yaşam biçimini, dünyaya bakış tarzını ortaya koyar. Kitabelerde idarecilerin ve sultanların halkı aydınlatması, yaptıklarının hesabını halka vermesi söz konusudur.


"ORHUN ÂBİDELERİ (GÖKTÜRK KİTABELERİ)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları