Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DOĞAL AFETLER VE KORUNMA YOLLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DOĞAL AFETLER VE KORUNMA YOLLARI"— Sunum transkripti:

1 DOĞAL AFETLER VE KORUNMA YOLLARI
Deprem Erozyon Sel baskınları Toprak kayması Çığ

2 DEPREM NEDİR? Dünyanın yer kabuğunda çeşitli nedenlerle kısa süreli olarak görülen sarsıntılara deprem denir. Depremin en şiddetli olarak duyulduğu yere deprem merkezi denir. Sarsıntının etkili olduğu yerlere deprem alanı denir.

3 DEPREME KARŞI ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
Depreme engel olamayız ama depremin zararlarını en aza indirmek için önlemler alabiliriz. Binalar gevşek toprak alanlarından uzak, sert yerlere yapılmalıdır. Evler tek veya iki katlı olmalıdır. Büyük binalar betonarme, sağlam yapılmalıdır.

4 DEPREM ANINDA YAPILMASI GEREKENLER
Deprem anında bulunduğumuz yerde sağlam eşyaların yanında cenin şeklini alıp sarsıntının bitmesini beklemeliyiz. Sarsıntı bittiği an hemen bulunduğumuz yeri terk edip dışarı çıkmalıyız.

5 DEPREM ANINDA YAPILMASI GEREKENLER
Binaların yapımında depreme dayanıklı kaliteli malzeme kullanılmalıdır. Binaların iki kattan fazla olmamasına dikkat edilmelidir. Yapılar yapım sırasında denetlenmelidir ve kaçak yapılaşmaya izin verilmemelidir.

6 SEL BASKINLARI Yerleşim yerlerini su basmasıyla oluşan doğal afete sel veya su baskını denir. Sel suları hızla akar ve önüne gelen her şeyi sürükler, can ve mal kaybına sebep olur.

7 SEL BASKINLARINI ÖNLEME ÇALIŞMALARI
Yerleşim yerleri sel bölgelerinin dışına çıkartılmalıdır. Akarsu yatakları temizlenmeli ve genişletilmelidir.

8 SEL BASKINLARINI ÖNLEME ÇALIŞMALARI
Akarsular barajlarla ve bentlerle kontrol altına alınmalıdır. Çıplak alanlar ağaçlandırılmalıdır. Akış hızı fazla olan akarsuların yatağında diklik giderici basamaklama yapılmalıdır.

9 ERAZYON Toprağın üst tabaksının su veya rüzgarın etkisiyle aşınıp sürüklenmesine erozyon denir. Erozyon bir başka şekli ile rüzgar süpürmesidir.

10 TOPRAK KAYMASI(HEYELAN)
Kaya parçalarının ve toprak katmanının kayarak yer değiştirmesine toprak kayması veya heyelan denir. Heyelan yurdumuzda en çok doğu Karadeniz yöresinde görülmektedir.

11 TOPRAK KAYMASINI ÖNLEME ÇALIŞMALARI
Dik ve çıplak yerler bitki örtüsü ile kaplanmalıdır. Yolların heyelan bölgelerinden uzağa yapılmasına çalışılmalıdır. Dik yerlerin etek kısımları fazla kazılıp oyulmamalıdır.Gerekirse destek duvarı yapılmalıdır.

12 Akar su yatakları dayanıklı duvarla kontrol altına alınmalıdır.
Yol yapımında yarmalar fazla dik ve derin açılmamalıdır. Yerleşme yerleri toprak kayma alanlarının dışına çıkarılmamalıdır.

13 ÇIĞ Kışın dağdan kayarak aşağıya doğru hareket eden,ilerledikçe kütlesi ve gücü artan karın kaymasına çığ denir. Çığ en çok doğu Anadolu bölgemizde görülür.

14 ÇIĞ AFETİNE KARŞI ALINABİLECEK ÖNLEMLER
Eğimin çok bulunduğu yerler yeterince ağaçlandırılmalıdır. Çığ olma olasılığı kuvvetli olan yerlerde perdeleme yapılmalıdır. Kış sporları çığ alanlarından uzak yerlerde yapılmalıdır.

15 ÇIĞ AFETİNE KARŞI ALINABİLECEK ÖNLEMLER
Çığ bölgelerinden geçerken gürültü çıkarılmamalıdır. Kara ve demir yolu ulaşımı çığ alanlarının uzağında yapılmalıdır. Yerleşim yerleri çığ alanından uzaklara konmalıdır.


"DOĞAL AFETLER VE KORUNMA YOLLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları