Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAKLARIMI ÖĞRENİYORUM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAKLARIMI ÖĞRENİYORUM"— Sunum transkripti:

1 HAKLARIMI ÖĞRENİYORUM
ÜNİTE : 1 HAKLARIMI ÖĞRENİYORUM

2 BİREYLER, GRUPLAR VE SORUMLULUKLARI
Birey olarak değişik zamanlarda, değişik gruplar içerisinde farklı görev ve sorumluluk alabiliriz. Ailemizin çocuğu, Okulun bir öğrencisi, Sosyal kulübün başkanı, Futbol maçının taraftarı, Mağazanın müşterisi gibi.

3 Birey; Bulunduğu grup ve kurum içerisinde yerini, görevini ve sorumluluklarını belirlemeli, Hangi grup veya kurum içerisinde olursa olsun, ilişkilerini sıcak tutmalı, iletişim ve davranış kurallarına uymalıdır.

4 AİLE İÇİNDE SORUMLULUKLARIMIZ
Ailede; Sevgi, Saygı, Hoşgörü, Bağlılık, Huzur ve Dayanışma esastır. Aile içi demokrasinin başlıca unsurları; İş bölümü, Düşünce ve görüşlere saygı, Aile saygınlığının korunmasıdır.

5 Aile bireyleri; Sabah kalkınca birbirine güler yüzle günaydın demeli, Okula veya işe gidenler iyi dileklerle uğurlanmalı, Akşam eve dönenler güler yüzle karşılanmalıdır. Aile birliğinin sağlam olması için aşağıdaki kurallara uyulmalıdır: Aile bireyleri, kendi üzerlerine düşen görevleri yapmalıdır. Çağdaş Türk ailesinde kadın erkek eşirliği vardır.

6 Anne ve baba ailenin sorumluluğunu birlikte paylaşmalıdır.
Çocukların bakımı, evin temizliği ve düzeni anne ve baba tarafından ortaklaşa yapılır. Anne ve baba çocukların eğitiminden sorumludur. Çocukların evde yapması gereken işler: Kendi odalarını toplamalı, Giysilerini kendi giymeli, Derslerini düzenli çalışmalı, Okul eşyalarını korumalı ve ev işlerine yardım etmelidir.

7 Aile içindeki dayanışma ile aile bireyleri;
Huzurlu ve mutlu olurlar, Daha verimli işler üretirler, Eksiklerini tamamlama fırsatı bulurlar. Sağlıklı yaşamak için temiz olmalıyız. Evimizde; Odaları, tuvaleti, banyoyu ve lavaboyu temiz tutmalıyız. Özel günlerde akrabalarımızı ziyaret etmek, büyüklerimizin ellerini öpmek önemli sorumluluklarımızdandır.

8 OKULUMUZ Okulumuzda; Müdür, Müdür yardımcıları, Öğretmenler,
Memurlar ve Hizmetliler görev yapar. Öğrenciler ise eğitim ve öğretim görür. Müdürümüz, okul yönetiminin başıdır. Okuldaki eğitim öğretim işlerinin düzenli yürütülmesini sağlar.

9 Müdür yardımcılarımız;
Yönetim işlerinde müdüre yardım eder. Yazışma işlerini yürütürler. Öğretmenlerimiz; Bizlere güzel konuşmayı, konuşulanları dinlemeyi öğretirler. Hak ve sorumluluklarımızı öğrenmemizde bize rehberlik ederler. Memurlar; resmi yazışmaların dosyalanmasını, hizmetliler okulumuzun temizlik işerini yürütürler.

10 OKULUMUZDAKİ HAK VE SORUMLULUKLARIMIZ
Okulda uyulması gereken kurallar vardır. Bunlar; Okul düzenine uymak, Okul arkadaşlarıyla iyi geçinmek, onların üzüntü ve sevinçlerini paylaşmak, Okul bireylerine saygılı davranmak, Okul eşyalarına zarar vermemek, Doğru sözlü ve nazik olmak, Okula temiz ve uygun kıyafetle gelmek,

11 Okulu, okul bahçesini ve sınıfları temiz tutmak,
Öğretmen konuşurken sözünü kesmemek ve izin alarak konuşmak, Okula zamanında gitmek derslere zamanında girmektir. OKULUN VE OKUL EŞYALARININ KORUNMASI Okulumuzu ve okul eşyalarını; İyi ve temiz kullanmak, Zarar vermemek ve Korumak bizim sorumluluğumuzdur.

12 Okulumuzda; Koridor, Tuvalet, Laboratuar, Merdiven ve Bahçe gibi alanları kullanmak hepimizin hakkıdır. Bu hakkımızı kullanırken arkadaşlarımızı rahatsız etmekten kaçınmalıyız. Okul dışında da çevreyi rahatsız etmemeye çalışmalıyız.

13 ATATÜRK’ÜN KİŞİLİĞİ VE ÖZELLİKLERİ
Çok Yönlüydü Atatürk hem fikir hem de hareket adamıydı. Seçkin bir yöneticiydi. Tarih, hukuk, ekonomi, eğitim, sanat gibi pek çok alanda örnek görüşleri olan ve bu görüşleri uygulayan bir önderdi. Gerçek Bir Liderdi Bir işe başlarken çok yönlü olarak düşünür, hedefini kesin olarak belirlerdi.

14 Amacına ulaşmak için büyük bir azimle işe sarılırdı.
İleri Görüşlüydü Atatürk ince bir sezgi gücüne sahipti. Olayların gidişinden sonucu tahmin eder, ona göre önlemini alıdı. Örneğin, 1. Dünya Savaşı’nın sonucu daha bu savaşa girmeden görebilmişti. Açık Sözlüydü Doğru bildiğini büyük bir cesaretle açıkça söylerdi. Başkalarından da aynı şeyleri beklerdi.

15 İdealleri olan bir liderdi
Kalbi insan sevgisi ile doluydu Vatanını ve milletini çok severdi Ancak dahi insanlarda bulunabilen yaratıcı güce sahipti Sabırlı ve disiplinliydi Mantıklıydı Sanat severdi Türk kadınına çok değer veren bir liderdi

16 ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİ
1924 tarihli Cenevre Çocuk Hakları Bildirgesi çocuk hakları için önemli bir adımdır. Türkiye bu bildirgeyi aynı yıl kabul etmiştir. Bu konuda 23 Nisan Bayramı örnek bir davranıştır. 20 Kasım 1959’da Birleşmiş Milletler “Çocuk Hakları Bildirgesi’ni ilan etmiştir. Türkiye sözleşmeyi 1990’da imzalamış ve 1990’da onaylamıştır.

17 Sözleşmeyi imzalayan devletler, sözleşmede yazılı olan tüm hakları tanımakla yükümlüdür.
Bu hakların tanınmasında ırk, renk, cinsiyet, dil gibi hiçbir bakımdan ayrım gözetilemez. Çocuk Hakları Sözleşmesi ile getirilen yükümlülükler; Bedensel ve ruhsal olarak sağlıklı gelişebilme hakkı, Yeterli beslenme, barınma, dinlenme ve tıbbi bakım hakkı Sevgi ve anlayış görme ve korunma hakkı Ücretsiz eğitim hakkı, oyun hakkı.

18 Hazırlayan : Adem TIMARTAŞ
Yeşilbayır İlköğretim Okulu 5/A Sınıf Öğretmeni


"HAKLARIMI ÖĞRENİYORUM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları