Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sensörler.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sensörler."— Sunum transkripti:

1 Sensörler

2 Dijital Sensörler Lever Button Bumper Switch Sensor
Limit Switch Sensor Button Bumper Switch Sensor Ultrasonic sensor Motion

3 Analog Sensörler Proximity sensors(Yakınlık Sensörleri) Accelerometre
Yakınlık sensörleri engelden objeye kadar olan mesafeyi ölçer. İki türdür: Infrared ve Sonar. Accelerometers hareketi hisseder, bu şekilde pozisyon, eğim,oriyentasyon bilgileri verir. Accelerometre Basınç miktarını ölçer, örneğin parmakla basınç veya bir yüzey üzerinde durarak yapılan basınç. Basınç sensörleri

4 Analog Sensors Işık sensörleri Sıcaklık sensörler
Sensöre çarpan ışık miktarını ölçer Fahrenheit veya Celsius cinsinden hava sıcaklığı ölçer. Sıcaklık sensörler Parmağın bir yüzeye dokunma pozisyonunu ölçer. Ribbon sensörleri (dokunma sensörleri) Potansiyometre Dönüş değerini ölçer, car stereos, dimmers, equalizers kullanılır.

5 Yakınlık Sensörleri Laser proximity sensör Sonar proximity sensör

6 Rotary Encoder(Optical Shaft Encoder)
Rotary encoder dijital bir sensördür. Dönüş hızını ölçer. Disk dönerken, kızıl ötesi ışık geçen bölmelerin sayısını sayar. 90 tane sayma 1 dönüş yapar. Disc with 90 equally spaced slots Hsu/Youssefi

7 Analog and Digital Signals
Light intensity Temperature Pressure Flow rate

8 Analog Signal Digital Signal 0011 0010 0100 0001 1010 0111
Sensor Buffer Amplifier Low-pass filter Sample & hold A/D Converter Computer Memory

9 Endüktif Sensörler İndüktif sensörler manyetik alanlarına giren metal nesneleri, hareket etseler de etmeseler de temassız olarak algılar.  Bir indüktif sensör tüm iletken malzemeleri algılayabilir. Çalışması ne mıknatıslanabilir malzemelerle ne de metallerle sınırlıdır. Salınan elektromanyetik alana dayalı çalışma ilkesinden dolayı indüktif sensör  cisimlerin hareket edip etmemelerine bakmadan onları algılar. İndüktif anahtarların algılama mesafesi, sensör içindeki bobinin boyutu ile doğru orantılıdır. Bu da daha fazla algılama mesafesi için, daha büyük boyutlarda sensör demektir. Anahtarlama frekansı, hertz (hz) olarak ölçülür ve sensörün saniyede kaç kez on-off olabileceğinin ölçüsüdür. Özellikle hızlı algılama gereken uygulamalarda dikkate alınması gerekir. Hedefin indüktif sensöre yaklaşırken algılama yaptığı nokta ile , uzaklaşırken algılamanın sona erdiği nokta arasındaki mesafeye histerezis denir. Bu değer  normal algılama mesafesinin yüzdesi olarak verilir.

10 Kapasitif Sensörler Kapasitif sensörler bir kapasitörün elektrik alanına yaklaşan cismin neden olduğu kapasite değişikliğini algılar. Kapasitif sensörler metallerin yanı sıra plastik, tahta, kağıt, kumaş vb. malzemeleri algılayan sensör çeşididir. Bu sensörler ilke olarak indüktif sensörlere benzer. Fiyatları indüktif sensörlerden daha pahalı, fotosellere (optik sensörler) göre hemen hemen aynıdır ( modeline , teknik özelliklerine ve teknolojisine göre değişebilir ). Algılama mesafeleri indüktif sensörlere göre daha fazladır. Dielektrik katsayısına bağlı olarak kapasitif yaklaşım anahtarı iletken olmayan veya iyi iletken olmayan tüm malzemeleri algılayabilir. İndüktif yaklaşım anahtarlarında olduğu gibi çalışma ilkesi hedefin hareket etmesinden etkilenmez. Belirleyici olan uzaklıktır, hedef cismin yüzeyi önemli değildir.

11 Metali gorenler enduktif, herseyi gorenler ise kapasitiftir
Metali gorenler enduktif, herseyi gorenler ise kapasitiftir. Enduktif olanlar cok daha ekonomiktir ve kucuk caplarda uretilebilirler. Sensörlerin, pnp ve npn tipleri ise cikis tiplerini belirtir. pnp sensorlerin cikisinda cismi gordugunde voltaj olur, gormediginde 0 V olur. npn sensorlerin cikisinda ise gormediginde voltaj olur, gordugunde ise 0 V olur.

12 Uygulamaları Uygulama Sensör
2,5 mm’den yakın saydam veya yarısaydam cisimlerin algılanması Kapasitif Metal olmayan kaplarda cisimlerin seviyelerini belirlemede Metal cisimlerin yakın mesafede konumlarının belirlenmesi Endüktif verilmiştir. Referans olarak kullanılabilir.

13 CO2 Gas Sensor CO2 sensor measures gaseous CO2 levels in an environment Measures CO2 levels in the range of ppm Monitors how much infrared radiation is absorbed by CO2 molecules

14 Sağlık Sensörleri

15 Nabız sensörü

16 Kalp Atış sensörü (EKG)


"Sensörler." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları