Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AMETİST TAŞI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AMETİST TAŞI."— Sunum transkripti:

1 AMETİST TAŞI

2 Ametist Taşı Dünya üzerinde yer alan bazı maddeler, oldukça değerli yapıdadır. Bu değer, gerek doğada nadir bulunmalarından gerek de insanlar için getirdiği yararlardan gelmektedir. Ametist bu türde değerli bir taştır. 

3 Ametist taşı şeffaf, sarı, mor, yeşil ve mavi renklere sahip olmakta olan bir kuvars kristalidir. Bu denli ametist taşlarından en güçlü enerjiye sahip olanları ise koyu mor ya da açık renkli olanlarıdır.

4 Diğer faydaları Bu taşın manyetik ortamlarda bulunan radyasyonun da etkisini azalttığına Bağışıklık sistemine, Kanın temizlenmesine, Enerji verimine, Göz hastalıklarına, Baş ağrılarına, Zihinsel faaliyetlere, Uykusuzluk sorununa ve de strese…

5 Ülkemizde Ametist Taşı
Ametist Brezilya, Uruguay, Bolivya, Arjantin, Zambiya, Namibya ve diğer Afrika ülkelerinde çıkarılır. "En kaliteli kristalli ametistler genellikle Hindistan, Brezilya ve Uruguaydaki volkanik kayaçların içindeki gaz boşluklarında (jeodlarda) oluşur."  Türkiyede Balıkesir - Dursunbey ilçesinde, Erzincan ve Orduda da ametist yatakları olduğu bilinmektedir

6 Dursun Bey- Ametist Taşı
Ametist taşı dünyanın kabul ettiği şifalı taşların başında geliyor. Özellikle Dursunbey"de çıkanı rengi ve özellikleri ile sıralamada başı çekiyor. Asırlar boyu şifalı taş olarak bilinen ametist yüzünden Dursunbey özellikle Rus turistlerin akınına uğramaktadır.

7 Kullanım Şekilleri Daha çok insanoğluna fayda sağladığı için kullanımı tercih edilen ve popüler olan bu taş, aynı zamanda takı sektöründe de oldukça sık kullanılmış ve de kullanılmaya da devam etmektedir. Bu taş, geçmiş dönemlerdeki kraliyet ailelerinin üyelerinin sahip olduğu mücevherlerde kullanılmıştır. Bardaklar, kupalar ve çanaklarda kullanılmış, farklı şekillerde biblolar yapılmıştır.

8 Pazarlama Alanları Kuyumculuk Gümüş İşlemeciliği Diğer Takı Sektörleri
Hediyelik Eşya Süslemecilik Hobi Mağazaları Yurt dışı pazarları

9 Sektördeki Sorun Sektördeki başlıca sorun belli bir üretim ve pazarlama düzeninin kurulamamış olmasıdır. Bunun nedenleri, yarı kıymetli taş oluşumlarının küçük boyutta olmaları, Maden Kanunu'nda bu sektöre dönük özel koşulların yer almaması, Uzakdoğu ülkelerinden çok ucuza işlenmiş taş ithalatı yapılmasıdır. 

10 Çözüm Önerileri Maden Kanunu kapsamında küçük maden işletme koşulları tanımlanmalı, kolaylıklar sağlanmalı ve kaçak üretimler yasallaştırılmalıdır. Yarı kıymetli taş borsası kurulmalı ve çeşitli şekillerde üretilen taşlar bu borsada değerlendirilmelidir. Yarı kıymetli taş oluşumlarının talanını önlemek için yataklaşmanın yakınındaki yöre köylülerinin bilinçlendirilmesi ve köye ekonomik girdilerin sağlanması gerekir.  Devlet Planlama Teşkilatı'nca desteklenerek proje ile bir atölye-laboratuar kurulmalı ve çalışmalar köy düzeyine indirilerek yerel halkın eğitimi ve üretim yapabilmesi sağlanmalıdır. Kalite arttırılmalı ve değişik satış organizasyonları yapılmalıdır.

11 PROJEMİZ Projemizle amacımız, Balıkesir ve Dursunbey için özel bir ayrıcalık niteliği taşıyan bu ametist taşının atölye ve laboratuarlar kurarak köy halkına ametist taşı işlemesinin ve pazarlanmasının öğretilmesini sağlamaktır. Böylece hem bu taşın kaçakçılığına engel olunarak yöre halkı için bir gelir kaynağına dönüştürülecek hem de bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlanacaktır.

12 Ametist Taş İşlemeciliği


"AMETİST TAŞI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları