Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kitlesel Açık Çevrimiçi Dersler SİNAN BERTAŞ 20144557.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kitlesel Açık Çevrimiçi Dersler SİNAN BERTAŞ 20144557."— Sunum transkripti:

1 Kitlesel Açık Çevrimiçi Dersler SİNAN BERTAŞ 20144557

2 MOOC NEDİR? Bilişim teknolojilerindeki baş döndürücü gelişim, açık öğretim, e-öğrenme, uzaktan eğitim derken yeni, yaygın ve açık eğitim modeli gereksinimini ortaya çıkarmıştır. Bir dönem televizyon aracılığıyla verilen video derslerin yerine internet tabanlı, eşzamanlı ve çok daha büyük kitlelere hitap eden bir kurs modeli olarak Kitlesel Açık Çevrimiçi Dersler (KAÇD-Massive Open Online Courses - MOOCs) ortaya çıkmıştır.

3 MOOC NEDİR? Türkçe karşılığı kitlesel açık çevrimiçi ders olan MOOC (Massive Open Online Course) yeni bir uzaktan eğitim yaklaşımıdır.

4 MOOC NEDİR? Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) üniversitelerin öncülük ettiği bu yeni öğretim tekniği ilk çıktığı dönemde hızla yaygınlaşmış hatta 2012, KAÇD yılı ilan edilmiştir. Öğrenenlerin yerellikten kurtularak ulusal ve uluslararası platformlarda, alanında uzman ve popüler kişilerden ders dinleme imkanı sunan bir ortam olarak KAÇD yi tercih ettikleri/edecekleri düşünülmektedir.

5 MOOC’UN AVANTAJLARI 1. Erişilebilirlik: Herkese açık ve sürekli erişilebilir olması KAÇD nin en önemli avantajıdır. İnternet bağlantısı olan herkes, ilgi veya ihtiyaç duyduğu erişime kolayca erişebilir. 2. Ücretsiz olması katılımcılar açısından diğer bir artısıdır. 3. Hayatboyu öğrenme ve yaygın eğitimi destekleyen önemli bir öğretim teknolojisi olması sürdürülebilir olmasını sağlayacaktır.

6 MOOC’UN AVANTAJLARI 4. Öğrenmeyi bireyselleştirmesi, öğrenci merkezli eğitimi desteklemesi ve kişilerin kendine uygun öğrenme yöntemini seçmesine imkân tanıyacak çeşitlilikte içerik sunulması önemli bir artıdır. 5. Özellikle bağlantıcı KAÇD modeli öğrenme işbirliklerinin oluşmasını ve öğrenmede paylaşım ve yardımlaşmayı artırmaktadır.

7 MOOC’UN AVANTAJLARI 6. Bir üniversiteye kayıt yaptırmaksızın akademik düzeyde eğitim alma imkânı sunması oldukça caziptir. 7. Çok büyük kitlelere hitap etmesi ayırt edici özelliklerinden birisidir. 8. Geniş ders yelpazesi sunulmaktadır. Kişisel gelişimden matematiğe, mühendislikten sağlığa birçok alanda derslerin bulunması KAÇD nin üstün yönlerinden bir diğeridir.

8 MOOC’UN DEZAVANTAJLARI 1. Akreditasyon: KAÇD ler için en yoğun eleştiri akreditasyon konusunda yapılmaktadır. Akademik düzeyde ciddi bir gayret sonucunda alınmış olan derslerin akreditasyonu konusunda bir netlik sağlanamamıştır. Kampüs içi KAÇD yle üniversiteler bu sorunu aşmış olsa da genele açık KAÇD ler katılım belgesi vermekte veya ücret karşılığında sertifika vermeyi önermektedir. 2. Yüksek maliyet dezavantajlardan bir diğeridir. Bir üniversite KAÇD yapacaksa öncelikle maliyeti yüksek olan teknolojik altyapıya ihtiyaç duyar (Martinez & Canizal, 2014 ).

9 MOOC’UN DEZAVANTAJLARI 3. Tüm uzaktan eğitim teknolojilerinde olduğu gibi iletişim eksikliği KAÇD nin de eleştirilen bir diğer yönüdür. 4. Devam sorunu: Çoğu zaman çok büyük kayıt sayılarıyla başlayan kursları düzenli bir şekilde takip ederek tamamlayan kişi sayısı oldukça düşük olmaktadır. 5. Bazen KAÇD sisteminden bazen de katılımcının sisteminden kaynaklanan teknik sorunlar ve bu konudaki destek eksikliği katılımcı sayısını ve motivasyonunu düşüren önemli etkenlerden birisidir.

10 MOOC’UN DEZAVANTAJLARI 6. Geniş kitlelere ulaşıldığı için bazen sunulan içeriğin basitleştirilmesi akademik düzeyde eğitim beklentisi olanlar için hayal kırıklığı yaratmaktadır. 7. KAÇD kendi kendini kontrol ve öz disiplin gerektiren bir kurs modelidir. Bu konuda gerekli iradeyi gösteremeyen bireyler açısından KAÇD uygun bir platform değildir.

11 SONUÇ Eğitim teknolojilerini gelişen teknolojiden bağımsız düşünmek imkânsızdır. Uzaktan eğitim de ortaya çıktığı günden bu yana teknolojik gelişmelerin eşliğinde şekil ve kapsam değiştirerek süregelmiştir. Günümüzde eğitime yönelik yapılan yeniliklerde temel alınan 3 temel husus vardır. Bunlar, büyük kitlelere ulaşma, zengin dijital içerik ve kişiye özgü öğrenme ortamları oluşturmadır (Ferriman, 2014). KAÇD bu 3 unsuru da bünyesinde barındıran bir kurs modelidir.

12 SONUÇ Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde de 2013 yılından itibaren KAÇD için büyük maddi kaynaklar ayrılmaya ve üniversitelerde çalışmalar yapılmaya başlanmıştır. Türkiye’de KAÇD konusunda Atatürk Üniversitesi başta olmak üzere KOÇ Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi çalışmalar yapmaktadır.

13 Zaman Ayırdığınız Için TEŞEKKÜRLER


"Kitlesel Açık Çevrimiçi Dersler SİNAN BERTAŞ 20144557." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları