Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Temiz su kaynakları azalıyor. Dünyanın üçte biri sularla kaplı olmasına rağmen ancak yüzde iki buçuk kullanılabilir temiz su bulunuyor. temiz su kaynakları.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Temiz su kaynakları azalıyor. Dünyanın üçte biri sularla kaplı olmasına rağmen ancak yüzde iki buçuk kullanılabilir temiz su bulunuyor. temiz su kaynakları."— Sunum transkripti:

1

2 Temiz su kaynakları azalıyor. Dünyanın üçte biri sularla kaplı olmasına rağmen ancak yüzde iki buçuk kullanılabilir temiz su bulunuyor. temiz su kaynakları her geçen gün azalıyor. sesli

3 Dünya nüfusunun hızlı artışı, su kaynaklarının ise kirlenmesi ve küresel ısınma nedeniyle temiz su kaynakları insanlığın ihtiyacını karışılamaya yetmiyor. Araştırmalara göre 2.3 milyar kişinin sağlıklı suya hasret olduğu ve yılda 7 milyon kişinin ise kirli su yüzünden oluşan hastalıklarla hayatını kaybettiği belirtiliyor

4 Birleşmiş Milletlerin raporuna göre dünya 2025yılında büyük su sıkıntısı çeker duruma gelecek. Bu sıkıntıların ağırlıklı olarak orta doğu ülkeleri ve Arap yarımadasında yaşanması bekleniyor bugün petrol uğruna savaşılan bu bölgelerde gelecekte su nedeniyle savaşlar yaşanmasından endişe ediliyor.

5 UNCEF ‘in araştırmalarına göre Türkiye yıllık kişi başına 1642 metre küp kullanıla bilir su potansiyeli ile su sıkıntısı olan ülkeler kategorisinde yer alıyor.

6 Hürriyet-Türkiye'nin 1960’larda 28 milyon nüfusuyla kişi başına düşen kullanılabilir su miktarında 4000 metreküp ile su zengini olduğuna, ancak bugünkü nüfusuyla kişi başına düşen 1400 metreküple su sıkıntısı çeken ülkeler arasında yerini almış olduğuna dikkat çekildi. Kaçak kuyularla yer altı suyunun tüketilmesinin ise Türkiye’nin özellikle İç Anadolu Bölgesi’nin doğal kaynaklarını, biyolojik çeşitliliğini ve ekonomisini tehdit eden önemli bir sorun olduğu bildirildi. Yapılan araştırmalar sonucunda, 2025’te özellikle Türkiye, Mısır ve Suriye’de küresel ısınmayla beraber yağış miktarının yüzde 25 düşeceği bildirildi.

7 Dünyadaki akarsuların yarısı kirlendi 2.3 milyar kişi sağlıklı suya hasret ve yılda 7 milyon kişi su ile ilgili hastalıklardan ölüyor. Ayrıca, 800 milyon kişi gıda yetersizliği ile karşı karşıya ve en önemlisi de dünyadaki akarsuların yaklaşık yarısı ciddi boyutta kirlenmiş durumda. 2025 yılı itibariyle dünya nüfusunun üçte ikisi (5 milyar kişi) su sıkıntısı yaşayacak, bunun 1 milyardan fazlası açlıkla karşı karşıya kalacak.

8 Trakya'da 10 yıl sonra kullanmaya bile su bulamayacağız Trakya Üniversitesi'ne bağlı Çorlu Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Halim Orta, Trakya'da su rezervinin 3.4 milyar metreküp olduğunu belirterek, "Trakya'da 10 yıl sonra, değil içme suyu, kullanmaya su bulamayacağız." dedi.

9 Türkiye'de kullanılan su miktarı yılda 400 metreküp iken, Trakya'da bu oran 150 metreküptür. Su kaynakları açısından bakıldığında, Trakya, Ergene ve Marmara havzasından oluşmaktadır. Ergene havzası yeraltı su kaynakları açısından bakıldığında, Türkiye'nin en zengin ve kaliteli su yataklarına sahiptir.

10 Ergene havzasından 80-120 metreden çıkan su, bugün 350-400 metreden çıkarılmaktadır. Bu bize yeraltında 200 metre su rezervinin kaldığını göstermektedir. İyimser bir tabloyla baktığımızda Trakya'da 10 yıl sonra, değil içme suyu, kullanmaya su bulamayacağız."

11 Trakya'ya yılda 400 bin kişinin göç ettiğini ve nüfus artışının tehlikeli bir boyuta ulaştığını belirten Prof. Dr. Orta, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tarım toprakları ve su yönetimi konusunda halk eğitilmeli ve bilinçlendirilmelidir. Nehirlerin kirlenmesi önlenmeli ve atık suların yeniden kullanımıyla ilgili atılımlar yapılmalıdır.

12 Susuzluk ve kuraklığa doğru Yaşlı dünyamızın başına bir bela daha sarıldı. Zengin ülkelerin doğayı hoyratça tüketmek için yarıştıkları bilinen bir gerçek. Bu hoyratlığa bağlı olarak sinyaller veren küresel ısınma ve dünya genelindeki iklim değişiklikleri kapımıza dayandı. Bilim adamlarına göre çok yakın bir gelecekte korkunç bir kuraklığın getirdiği çölleşme ile karşılaşacağız. Bu kuraklık ve çölleşme sonucunda dünya insanları aç ve susuz kalacaklar.

13 http://kalipci68.mysite.com


"Temiz su kaynakları azalıyor. Dünyanın üçte biri sularla kaplı olmasına rağmen ancak yüzde iki buçuk kullanılabilir temiz su bulunuyor. temiz su kaynakları." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları