Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EKOLOJİK TEKSTİL.  Ekolojik tekstil (Eko-Teks) 1990’ ların başında çevre ve insan sağlığına uygun tekstil üretimini temel alan bir anlayışla ortaya atılmıştır.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EKOLOJİK TEKSTİL.  Ekolojik tekstil (Eko-Teks) 1990’ ların başında çevre ve insan sağlığına uygun tekstil üretimini temel alan bir anlayışla ortaya atılmıştır."— Sunum transkripti:

1 EKOLOJİK TEKSTİL

2  Ekolojik tekstil (Eko-Teks) 1990’ ların başında çevre ve insan sağlığına uygun tekstil üretimini temel alan bir anlayışla ortaya atılmıştır.  Tekstil ürünlerinin üretim süresince kullanılan kimyasallar, boyalar, atıklar, çevre ve insan sağlığını tehtit etmesi ekolojik tekstil çalışmalarının ana hatlarını oluşturmuştur.  Avrupa’da ve özellikle de Amerika’da organik tekstile verilen önem tüketicilerde ekolojik tekstil bilincinin artması ile birlikte; birçok tekstil üreticisi, konfeksiyon imalatçısı ve satıcıları, ürünlerini pazarlarken çevre dostu, zehirsiz gibi terimleri eşyalarında kullanmaya başlamışlardır.ancak bu terimler belirli bir standarda sahip olmadıkları için etiket sistemi getirilmiştir.

3 EKOLOJİK TEKSTİL ETİKETLERİ Avrupa Birliği Ülkelerinde Kullanılan Etiketler  MILLIEVEKEUR ve SKAL (Hollanda’da kullanılan etiket)  SWAN ve THE FALCON (İsveç, Norveç, Finlandiya ve İzlanda’da)  ÖKO-TEX ve SG Etiketi (Almanya’da)  NF-Environnement (Fransa’da)

4 YEŞİL NOKTA ve ÇEVKO  Yeşil nokta, sanayi kuruluşlarının ambalaj atıkları yükümlülüklerini yerine getirdiğini gösteren uluslar arası bir semboldür.  1991 yılında Almanya’da kullanılmaya başlandı. Ve kullanımını yaygınlaştırmak için 1995 yılında PRO-EUROPE kurulmuştur.

5  2002 yılında ÇEVKO VAKFI Türkiye’de kullanım hakkını almıştır.31 ülkede, 170.000’den fazla kuruluşla, 460 milyar ambalaj üzerinde, 300 milyon tüketiciye ulaşmaktadır. Bunlar kağıt/karton, plastik, kompozit, metal,cam vb.

6 MOTORLU TAŞITLARDA HOMOLOGASYON (Tip Onayı)  Homologasyon dünyanın birçok ülkesinde araç sistemlerinin satış öncesi yasal düzenlemelerine uygunluğunu doğrulayan bir prosestir.  Bu proses TİP ONAYININ alınmasıyla sonuçlanmaktadır.

7

8 Dünya’da Homologasyon Mevzuatında İki Organ Mevcuttur  EC-European(Economic) Council, Avrupa Birliği tarafından yayınlanan ve AB’de geçerli direktiflerdir.  UN-ECE Economic Commission for Europe, BMAEK tarafından yayınlanan ve dünya çapında kabul gören regulasyonlardır.

9  Regulasyonlara göre onaylanan aksamlar üzerine E onay işareti ile yanına onaylayan ülkeyi tanıtan numara konur. Türkiyede onay kuruluşu Sanayi ve Ticaret Bakanlığı olup tanım numarası 37’dir  Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na muayene ve testleri yapmak üzere TSE, İTÜ gibi kuruluşlar teknik hizmet verir.

10 Dünya’da bazı onay kuruluşları AlmanyaKraftfahrt- Bundesamt KBA Çek CumhuriyetiUstar pro vyzkum motorovych vozidel UVMY İngiltereVehicle Certification Agency VCA İrlandaNational Standards Authority of Ireland NSAI HollandaReichsdienstRDW JaponyaMinistry of TransportMOT TürkiyeMinistry of Industry and Trade STB

11 Konu ile ilgili sorular  Ekolojik tekstilin amacı nedir?  Yeşil Nokta ve Çevko Türkiye’de kullanım hakkını kaç yılında almıştır?  Homologasyon nedir?

12 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM Fatma BAYRIN 091015018


"EKOLOJİK TEKSTİL.  Ekolojik tekstil (Eko-Teks) 1990’ ların başında çevre ve insan sağlığına uygun tekstil üretimini temel alan bir anlayışla ortaya atılmıştır." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları