Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Satın aldığınız mal ve hizmetin ; Ambalajında,etiketinde, tanıtma ve kullanma klavuzun da belirtilen, Satıcı tarafından vaadedilen, Standardında belirtilen,

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Satın aldığınız mal ve hizmetin ; Ambalajında,etiketinde, tanıtma ve kullanma klavuzun da belirtilen, Satıcı tarafından vaadedilen, Standardında belirtilen,"— Sunum transkripti:

1

2 Satın aldığınız mal ve hizmetin ; Ambalajında,etiketinde, tanıtma ve kullanma klavuzun da belirtilen, Satıcı tarafından vaadedilen, Standardında belirtilen, Nitelik veya miktarına aykırılıklardan, Kullanım amacı bakımından değerini veya beklediğiniz faydaları azaltan veya ortadan kaldıran eksikliklerden, Birini taşıması durumunda bu mal veya hizmet ayıplıdır.

3 A YıPLı MAL IHTIHARNAME ÖRNEĞI

4 Satın aldığınız ayıplı maldan ve/veya ayıplı malın neden olduğu her türlü zarardan dolayı satıcı,bayi,acenta,imalatcı-üretici ve ithalatçı birlikte ve zincirleme sorumludurlar. Satın aldığınız malın ayıbı gizli nitelikte ise, hakkınızı aramak için kanuni süre iki yıldır. Satıcı,satılan malın ayıbını tüketiciden hile ile gizlemişse 2 yıllık zamanaşımı süresinden faydalanamaz.

5 M AHKEMEDEN K RITIK 'E MNIYET K EMERI ' K ARARı Mahkeme, emniyet kemeri uyarı ışığı yanmayan bir otomobili ayıplı mal kabul etti. Üç yıl önce satılan otomobilin geri alınıp yapılan ödemenin ise faizi ile iadesine karar verdi. Ankaralı Profelis Bilişim şirketi aralık 2012'de yeni bir otomobil satın almaya karar verdi.Balgat'ta bulunan N. Motorlu Araçlar A.Ş. isimli şirketten 65 bin 893 liraya bir otomobil satın alındı.Balgat Otomobili bir süre kullanan şirket yetkilileri, sağ ön koltuktaki emniyet ikaz ışığının çalışmadığı fark edildi. Ancak kullanım kılavuzunda söz konusu özelliğin bulunduğu bilgisi yer alıyordu.

6 Av. Özocak açıklamasının devamında "Tüketici bir ürünü ilk satın aldığında, kullanım kılavuzunda bir fonksiyonun var olduğu söylenmiş ise ve eğer aldıktan sonra bu fonksiyonun olmadığını görmüşse, bu fonksiyonun esaslı, hayati veya çok önemli bir özellik taşıyıp taşımadığına bakılmaksızın, eksikliğin giderilmesini satıcınızdan isteyebilirsiniz. Eğer eksikliğin giderilmesi teknik olarak mümkün değilse, bu durumda malı iade ederek bedelini faiziyle birlikte satıcınızdan isteyebilirsiniz" dedi.

7

8 T ÜKETICILERIN K ORUNMASı H AKKıNDA K ANUN ' DA YENI DÜZENLEMELER BU GECE YARıSıNDAN ITIBAREN UYGULANMAYA KONULACAK. Tüketicilerin Korunması Hakkında Kanun'da yeni düzenlemeler bu gece yarısından itibaren uygulanmaya konulacak. Yeni yasa daha önce tüketicilerin zarar görmelerini sağlayan, mağduriyete yol açan ve haksız ceza ödemelerine neden olan bir çok düzenlemeyi kaldırıyor. Tüketiciler ayıplı mallar nedeniyle tazminat davaları açabilecek olmalarına karşılık, "haksız zenginleşme" unsuru nedeniyle yaptırımların yetersiz kalması, davaları koruyucu önlem olmaktan çıkarıyor. 27 Mayıs 2014 Salı 16:12

9 T ÜRK TÜKETICILERDEN V OLKSWAGEN ' E ' AYıPLı MAL ' DAVASı Volkswagen'in sattığı dizel araçlarda zehirli egzoz gazı emisyonu testlerini manipüle eden yazılım olduğunun açıklanmasının ardından, Volkswagen'in Türkiye distribütörü Doğuş Oto araçların Türkiye mevzuatına uygun olduğunu açıkladı; ancak bazı tüketiciler şirketin "ayıplı mal" sattığı gerekçesiyle dava açıyorlar.

10 Türkiye pazarında satılan araçların yüzde 15.5 payı Volkswagen'e ait. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre ilk dokuz ayda Türkiye pazarında toplam 662,988 adet Otomobilve hafif ticari araç satış yapıldı. En yüksek satış 102,777 adet ile Volkswagen marka araçlarda olurken; bunu 81,502 adet ile Ford, 76,812 adet ile Renault marka araçlar izledi.OtomobilFordRenault

11


"Satın aldığınız mal ve hizmetin ; Ambalajında,etiketinde, tanıtma ve kullanma klavuzun da belirtilen, Satıcı tarafından vaadedilen, Standardında belirtilen," indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları