Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DOĞALGAZ NEDİR? Doğalgaz metan, etan, propan gibi hafif moleküler ağırlıklı hidrokarbonlardan oluşan renksiz, kokusuz ve havadan hafif bir gazdır. En önemli.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DOĞALGAZ NEDİR? Doğalgaz metan, etan, propan gibi hafif moleküler ağırlıklı hidrokarbonlardan oluşan renksiz, kokusuz ve havadan hafif bir gazdır. En önemli."— Sunum transkripti:

1 DOĞALGAZ NEDİR? Doğalgaz metan, etan, propan gibi hafif moleküler ağırlıklı hidrokarbonlardan oluşan renksiz, kokusuz ve havadan hafif bir gazdır. En önemli özelliği temiz bir yakıt olması ve çevreyi kirletmemesidir. Gaz halinde olması nedeniyle hava ile daha iyi bir karışım oluşturarak kolay yanar, tam yandığında mavi bir alev oluşturur.

2 DOĞALGAZIN AVANTAJLARI RENKSİZ VE KOKUSUZ (ANLAŞIMASI ZOR) HAVADAN HAFİF (SIZINTILARI BİRİKMEZ, UÇARAK KAYBOLUR) BİLEŞİMİNDE ZEHİRLEYİCİ MADDE OLMAYAN (ZEHİRSİZ) KAÇAKLARI ÖZEL KOKUSUNDAN ANLAŞILABİLEN TEMİZ (CİHAZLARIN ARIZA İHTİMALİ AZ, BAKIM VE İŞLETME GİDERİ DÜŞÜK) KOLAY YANAR (VERİMLİ) CİHAZLAR KÜÇÜK

3 DOĞALGAZ KAYNAKLARI BİLİNEN DÜNYA REZERVİ: 100 TRİLYON m3 YILLIK DÜNYA TÜKETİM:1.7 TRİLYON m3 ERİŞİLEN REZERV: TOPLAM REZERVİN %15’i ÖMRÜ: 40-60 YIL KAYNAK: %42 BAĞIMSIZ DEVLETLER TOPLULUĞU %25 ORTA DOĞU (İRAN KÖRFEZ ÜLKELERİ)

4 ÜLKEMİZDE: MARDİN’DE 1 MİLYAR m3 TRAKYA’DA 14 MİLYAR m3 DOĞALGAZ TEMİNİ: 1986’da 25 YILLIK BDT İLE ANLAŞMA YAPILMIŞTIR. İRAN, CEZAYİR ve AZARBEYCAN’dan da DOĞAL GAZ ALINMAKTADIR. MARMARA EREĞLİ’SİNDE LNG (SIVILAŞTIRILMIŞ DOĞALGAZ) İSTASYONU VAR.

5

6 Doğalgazın Geleceği Doğalgaz; doğanın, çevrenin, dolayısıyla insan geleceğinin ciddi bir sigortasıdır. Dünyada kullanımı hızla yaygınlaşan doğalgaz, yüksek ısıl değeri ve diğer nitelikleriyle önemli bir tercihe dönüşmektedir. Otomatik kontrole daha uygun olması nedeni ile enerji tasarrufu sağlamaktadır. Devreye girip çıkması daha kısa sürede olduğundan otomatik kontrolle kullanılması daha kolaydır.

7 Doğalgaz diğer yakıtlardan ucuzdur. Doğalgazın kullanıldığı sistemlerde yanma kontrolü kolayca yapılabilir ve sabit bir verim elde edilir. Yanma verimi kömüre göre daha yüksek, fueloil'e eşdeğer olduğundan fiyatının ucuzluğu nedeniyle her iki yakıta göre de daha ekonomiktir. Doğalgaz almak kolaydır; ne önceden para yatırmak, ne dağıtım için sıranızın gelmesini beklemek, ne de depolama zahmetine girmek gerekmemektedir. Doğalgazı önce kullanacak, sonra ödeyeceksiniz. Kullanıldıktan sonra kül vs. gibi hiçbir artık bırakmadığından doğalgaz size ek masraflar çıkarmayacaktır. Doğalgaz sürekli ve kesintisiz kullanım olanağı vermektedir.

8 DOĞALGAZ VE ÇEVRE Doğalgaz diğer yakıt türlerine göre daha temiz bir yakıttır. İçeririnde kükürt ve organik kükürt bileşikleri yok denecek kadar azdır. Böylece yanma sonucunda kükürtlü gazların atmosferi kirletmesi söz konusu değildir. Doğalgaz yandığında kül bırakmaz, çöp dağlarında sorun yaratmaz. Kısaca, petrol ürünleri ve kömürün tersine kullanımı çevre kirliliğine çok az etki eder

9 PETROL VE ÇEVRE Ulaşım araçlarında, konutların ısıtılmasında ve sanayi­de kullanılan petrol aslında kullanımının her aşamasın­da doğaya zararlı olan bir enerji kaynağıdır. Petrolün sondajlanması, borularla taşınması sırasında meyda­na gelen sızıntılar, petrolün kullanımıyla çıkan karbon­ dioksit ve petrol kazalarının yol açtığı kirlilik doğal den­ geyi tehdit eden başlıca etkilerdir.Her yıl, milyonlarca galonluk petrol, rutin gemi ve ara­ba bakımlarından, denizlerdeki petrol platformlarından ve gemilerden denizlere akmaktadır. Bir petrol sızıntı­sının miktarının yanı sıra zararın büyüklüğü dökülen petrolün cinsi, yeri, hava sıcaklığı, mevsim ve rüzgar gibi etmenlere de bağlıdır. Dünya'da petrolün taşınmasında en büyük pay deniz taşımacılığına aittir.

10

11 KÖMÜR VE ÇEVRE Kömür, fosil bir yakıt türüdür. Karbon bakımından zengin olan kömür, yerin yüzeyine yakın, çeşitli derinliklerde bulunabilmektedir. Isınma başta olmak üzere birçok farklı alanda kullanılmaktadır. Fakat kalitesiz kömürlerin yüksek karbon salınımı nedeni ile hava kirliliği meydana gelmekte ve bu durum dolaylı yoldan insanların da sağlığını etkilemektedir.

12 Kömürün solunum sistemine zararları Kömür, yandıktan sonra içerisinde bulunan uçucu organik bileşikler, güneş ışığı sayesinde reaksiyonlara neden olarak hava kirliliğine neden olmaktadırlar. Bu reaksiyonlar sonucunda ortaya çıkan azot dioksit gibi bileşikler, kronik akciğer hastalıklarına veya akciğer kanserine neden olabilmektedir.

13 Kömürün sinir sistemine zararları Beyin damarlarında tıkanıklık oluşması felç, inme ve ölümle sonuçlanabilir. Kömür yandığı esnada havaya eser miktarlarda cıva karışmaktadır. Uzun süreli teneffüs edilmesi, özellikle çocuklarda telafisi bulunmayan zekâ geriliklerine neden olabilir. Aynı risk anne karnındaki bebekler için de geçerlidir. Hatta hamile bayanlarda, otistik bebek doğumlarına neden olması da kömürün zararları arasında yer almaktadır.


"DOĞALGAZ NEDİR? Doğalgaz metan, etan, propan gibi hafif moleküler ağırlıklı hidrokarbonlardan oluşan renksiz, kokusuz ve havadan hafif bir gazdır. En önemli." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları