Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Almanlar’ın Jugendstil, Fransızlar’ın Art Nouveau, İngilizler’in Modern Style dedikleri gençlik üslubu 20.yüzyılın başlangıcında NewYork’tan Türkiye’ye.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Almanlar’ın Jugendstil, Fransızlar’ın Art Nouveau, İngilizler’in Modern Style dedikleri gençlik üslubu 20.yüzyılın başlangıcında NewYork’tan Türkiye’ye."— Sunum transkripti:

1

2 Almanlar’ın Jugendstil, Fransızlar’ın Art Nouveau, İngilizler’in Modern Style dedikleri gençlik üslubu 20.yüzyılın başlangıcında NewYork’tan Türkiye’ye kadar bütün uygar dünyayı sarmıştır. Bu üslubun manevi kökleri praeraphalit (estetikçi) lerin dostu John Ruskin’e kadar ulaşır. John Ruskin (1819-1900)

3 1896 da Paris te Art Nouveau adı verilen bir mağaza açılmıştır. Bu mağazada mobilyalar ve dekoratif objeler satılmıştır. Art Nouveau akımının doğma nedenlerinden biri akademik sanata karşı 19.yy ikinci yarısında başgösteren sanatsal direnme hareketidir.

4 Salon des Refusés

5 Art Nouveau akımı Almanya da Jugendstil ismi ile birleşmiş ve ismi bu akıma Münihte çıkan Jugend adlı bir gazete vermişti. Bu gazete ile birlikte Simplizismus dergiside yayımlanmıştı. Bu çağda modern eğilimli dergilerin doğmasına uygun bir ortam vardı.

6 Mimarlık (sivil,dinsel), resim, heykeltraşlık, uygulamalı, grafik sanatlar ( afiş,vitray,mobilya,süs objeleri, seramik, cam işleri, giysiler, müzik aletleri, aydınlatma araçları, renkli duvar kağıtları, biblolar, cilt işleri ve moda ürünleri) Art Nouveau nun uygulama alanına girmiştir.

7 William Morris makinalaşmaya karşı çıkmış, el emeğinin savunucu olmuştur. 1861 de kendi atölye ve mağazası olan Morris Company açılmıştır. atölye- mağazada mobilyalar, desenli kumaşlar, renkli duvar kağıtları, dekoratif objeler ve vitray imal oluyor aynı zamanda satış yapılıyordu.

8 Hector Guimard Victoria and Albert Museum Collection

9 Hector Guimard

10 Ruskin ve Morris e oranla Velde, kullanılan eşyaların biçim yönünden ruhsuzlaşmasının nedenini yeni gelişen makineleşme de değil, kurumu yöneten ruhta buluyordu.

11 Architectural window by Henry Van de Velde

12

13 Eiffel Tower Gustave Eiffel 1889

14 Paris Metro Girişi

15 Art Nouveau Poster Peacock Alphons Mucha (tavus kuşu) İngiltere William Blake ve praeraphalit (estetikçi) resim sanatçıları, Fransa da Gaugin, Van Gogh, Henri de Toulouse afiş niteliğinde dekoratif anlamlı resimler yaptılar.Önemli Temsilcilri: Dekoratör mimar Arthur Macmundo (1851-1942), Çek asıllı ressam dekarotör Alfons Maria Mucha (1860-1939).

16 Art Nouveau hareketinin öncülerinden Alphons Mucha'nın F. Champenois Imprimeur-Editeur adlı eseri, 1897

17 Jugendstil süs biçimine takılı kalmış ve sembolik boya sanatı şiir gibi estetizm içine düşmüştü. İstanbul’un ilk Art Nouveau binası

18

19 Avusturyalı Ressam Gustave Klimt (1865-1956) Viyana Art Nouveau (scession) kurucularındandır. Madame Fritza Riedler portresi sanatçının en önemli yapıtıdır.

20 Art Nouveau pewter Vase (kalaylı) Art Nouveau nun el sanatları ürünlerini güzel formlar vererek değerlendirme ve yayma estetik ilkesi 20.yy industrial design ekonomik ilkesini hazırlamıştır.

21 Antonio Gaudi (1852-1926) Art Nouveau stilinin seçkin İspanyol temsilcisi. Sagrada Familia

22 Casa Mila

23 Kaynakça: Dünya Sanat Tarihi - Adnan Turani Sanat Tarihi - Dr.Cahid Kınay Rahime GEL - 141020019 Zehra GÜLMEZ - 141020020


"Almanlar’ın Jugendstil, Fransızlar’ın Art Nouveau, İngilizler’in Modern Style dedikleri gençlik üslubu 20.yüzyılın başlangıcında NewYork’tan Türkiye’ye." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları