Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ADEZYON KOHEZYON VE KILCALLIK

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ADEZYON KOHEZYON VE KILCALLIK"— Sunum transkripti:

1 ADEZYON KOHEZYON VE KILCALLIK
Adezyon(Yapışma)=Farklı cins moleküllerin birbirine yapışmasına adezyon denir. Adezyon ve kohezyon kuvvetleri moleküller arası çekim kuvvetleridir. Bu kuvvetlerin sebebi elektriksel kuvvetler ve kütle çekimi kuvvetidir.

2 Banyodan çıktıktan sonra vücudumuzda su damlacıklarını kalması,
Yağmur yağdıktan sonra su damlacıklarının cama yapışması Duvara sürülen boyanın yapışması Çay tabağı ve çay bardağının aradaki sudan dolayı birbirine yapışması adezyon`a örnektir

3 Kohezyon(Birbirini tutma)
Aynı cins moleküllerin arasındaki çekim kuvvetinekohezyon denir. Kohezyon kuvvetinin oluşmasının sebebi de elektriksel ve gravitasyonel kuvvetlerdir.  Kohezyon kuvvetinin en güzel örneği su damlasının küresel bir yapıda dağılmadan durmasıdır.

4  Su damlacıklarının bir arada durması kohezyon kuvvetine örnek, su damlacıkların farklı moleküllere yapışması adezyon kuvvetine örnektir.

5 Islanma Şartı:   Cisimlerin ıslanmasın da adezyon ve kohezyon kuvvetleri etkilidir.  Örneğin bir kumaşı ıslatmaya çalışalım , kumaşın ıslanması için adezyon kuvvetinin kohezyon kuvvetinden büyük olması lazım. Adezyon büyük olursa su molekülleri kumaşa yapışır ve ıslanır.

6 Aşağıdaki şekilde su dolu bardakta üç farklı şeklin oluştuğunu görüyoruz. Bardaklarda farklı şekillerin oluşma sebebi adezyon ve kohezyon kuvvetleridir. 1. şekilde adezyon   =  kohezyon kuvvetleri eşit 2. şekilde adezyon   > kohezyon  çünkü su cama yapışmış 3. şekilde kohezyon > adezyon çünkü su molekülleri bir arada kalabilmiş.

7 KILCALLIK Adezyon ve kohezyon kuvvetlerinden dolayı sıvıların ince borularda yükselmesi olayına kılcallık denir. Örneğin su dolu bir bardağa ince cam boru batırırsak su bir miktar cam boru içerisinde yükselir. Bunun sebebi su ve cam molekülleri arasındaki adezyon kuvvetinin, su molekülleri arasındaki kohezyon kuvvetinden büyük olamasıdır.

8 Aynı gözlemi cıva için yaparsak, cıvanın kılcal boru içerinde alçaldığını görürüz. çünkü cıva molekülleri arasındaki kohezyon kuvveti, cıva ve cam molekülleri arasındaki adezyon kuvvetinden daha büyüktür. Kılcallık olayında kullanılan sıvının cinsi ve borunun ince olması önemlidir. Kullanılan boru ne kadar ince olursa sıvılar o kadar yükselir veya alçalır.

9 Örnekler; Gaz lambasında gaz yağının fitil de yükselmesi Bitkilerde kökten alınan suyun üst kısımlara kadar taşınması Peçetenin ve süngerin  suyu çekmesi Şekerin ucunu ıslattığımız da tamamının ıslanması

10 Fatoş Kaya 9/A Meryem Taş 9/D


"ADEZYON KOHEZYON VE KILCALLIK" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları