Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLGİSAYAR TEMEL KAVRAMLAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLGİSAYAR TEMEL KAVRAMLAR"— Sunum transkripti:

1 BİLGİSAYAR TEMEL KAVRAMLAR
Bilgi ve İletişim Teknolojisi Ders Notları

2 Temel Kavramlar Donanım: Bilgisayarın fiziksel parçalarına verilen isimdir. Yazılım: Bilgisayarın verimli şekilde kullanımını sağlayan programlardır.

3 AMACINA GÖRE BİLGİSAYAR ÇEŞİTLERİ
Server(Sunucu): İnternet veya belirli bir ağ üzerinde herhangi bir hizmeti vermek amacıyla diğer bilgisayarların bağlandığı genellikle güçlü bir bilgisayardır.

4 Server(Sunucu)

5 AMACINA GÖRE BİLGİSAYAR ÇEŞİTLERİ
Client(İstemci):Ağ veya internet üzerinde herhangi bir hizmeti almak için sunucu bilgisayara bağlanan bilgisayarlardır.

6 Client(İstemci)

7 Donanımlar-Çevresel Birimler
Bilgisayar parçalarıdır. Örnek: Fare, klavye, Hoparlör, Mikrofon, Kamera, monitor, Yazıcı, Tarayıcı, Modem, Flash Bellek, vb. kasanın dışında bulunan bilgisayar donanımlarına çevresel birimler denir.

8 İç Donanım Birimleri Kasanın içinde bulunan ve Anakart üzerinde takılan bilgisayar parçalarıdır. Anakart: Bilgisayarın tüm parçaları buraya bağlanır. İnsan vücudundaki iskelet sistemi gibi bilgisayarı bir arada tutar.

9 Anakart

10 İç Donanım Birimleri İşlemci: Bilgisayarın hızını belirleyen en önemli parçasıdır. Bilgisayar içindeki hesaplamaları yapar. İnsandaki beyin gibi bir işlevi vardır. İşlemcilerin hızı belirleyen özelliği frekanstır. Örnek:2,50 Ghz(GigaHertz)

11 İşlemci

12 İç Donanım Birimleri Bellek(RAM): Bilgisayarda o anda yapılan işlerin tutulduğu hafıza birimidir. İnsandaki kısa süreli hafızaya benzer. RAM miktarı yükseldikçe aynı anda daha fazla program açılabilir. RAM kapasitesi performansta önemli bir etkendir. Kapasite Örnek: 4,00 GB (GigaByte)

13 RAM

14 Kapasite arttıkça bilgisayara daha fazla dosya kaydedilebilir.
İç Donanım Birimleri Sabit Disk: Bilgisayarda çalışan işlemler RAM’de tutulur. Eğer bu bilgiler kaydedilirse sabit disk’e yüklenir. İnsandaki uzun süreli hafızaya benzer. Örnek kapasite: 2 TB(TeraByte) Kapasite arttıkça bilgisayara daha fazla dosya kaydedilebilir.

15 Sabit Disk

16 İç Donanım Birimleri Ekran Kartı: Bilgisayarda monitöre
gelen görüntünün oluşturulduğu yerdir. Oyunlarda veya grafik tasarımda performans üzerinde ciddi bir etkisi vardır. Örnek kapasite: 2 GB (GigaByte)

17 Ekran Kartı

18 İç Donanım Birimleri Ses Kartı: Bilgisayarda hoparlörden çıkan sesin oluşturulduğu yerdir.

19 Ses Kartı

20 Bilgisayar Ağları Bilgisayarların birbirleri ile iletişim kurmasını sağlayan ve bilgisayarlar arası ortak işlemler yapmamıza imkan veren bilgisayarlar sistemidir.

21 Bilgisayar Ağları

22 Bilgisayar Ağlarında Kullanılan Bazı Cihazlar
Kablosuz Modem: Günümüzde neredeyse internet olan her evde ve işyerinde bulunan bir donanımdır. Bu donanıma bağlanan cihazlar arasında kablosuz ağ kurulabilir.

23 Kablosuz Modem

24 Bilgisayar Ağlarında Kullanılan Bazı Cihazlar
Hub: Bir ağ kablosu ve birden fazla bilgisayar varsa kablo sayısını arttırmak için kullanılır. Switch(Anahtar): Hub ile aynı amaçlıdır. İş yerlerinde daha büyük ağlar kurmak için kullanılır.

25 Hub

26 Switch(Anahtar)

27 Bilgisayar Ağlarında Kullanılan Bazı Cihazlar
Repeater: Ağ kablosuz veya kablolu sinyalinin zayıfladığı durumlarda sinyali güçlendirmek için kullanılır.

28 Repeater(Kablolu)

29 Repeater(Kablosuz)

30 Bilgisayar Dosya Boyutu Birimleri
En küçük birim bit olarak isimlendirilir ve bilgisayarın kullandığı gibi ifadelerde her 0 veya 1, 1 bit olarak adlandırılır. ifadesi 8 basamaktan oluştuğu için 8 bit’tir.

31 Bilgisayar Dosya Boyutu Birimleri
8 bit = 1 byte 1024 byte = 1 KB(KiloByte) 1024 KB = 1 MB(MegaByte) 1024 MB = 1 GB(GigaByte) 1024 GB = 1 TB(TeraByte)

32 Dosya Boyutu Birimleri

33 Bilgisayar Dosya Boyutu Birimleri Örnek Sorular
2 MB = ? KB 4 TB = ? GB 3 Byte = ? Bit 1 KB = ? Bit 2 GB = ? MB 1 GB = ? KB Cevaplar slayt sonunda

34 İnternet Tarayıcı Yazılımlar
İnternet tarayıcılar; facebook, twitter, google, gibi web sayfalarının içeriklerini görüntülememizi sağlayan programlardır.

35 İnternet Tarayıcı Yazılımlar

36 Yaygın Olarak Kullanılan İnternet Tarayıcılar
Internet Explorer(Windows 10 Öncesi) Microsoft Edge(Window 10 ile başladı) Google Chrome Mozilla Firefox Safari Yandex Opera vb. birçok program vardır.

37 Tarayıcıların Genel Özellikleri
Internet Explorer: Windows 10 öncesi tüm windows sürümlerinde olduğu için yaygındır. Zaman zaman hatalar ve donmalar yaşatabilir.

38 Tarayıcıların Genel Özellikleri
Microsoft Edge: Windows 10 ile beraber Internet Explorer yerine gelmiştir. Performans olarak daha iyidir.

39 Tarayıcıların Genel Özellikleri
Google Chrome: Genelde en iyi performansı veren ve google arama motoru ile entegre özellikleri bulunan tarayıcıdır. Ek özellikler istenirse uzantı denilen eklentilerden kurulabilir.

40 Tarayıcıların Genel Özellikleri
Mozilla Firefox: Açık kaynak kodlu, eklentileri ile üstün özelliklere sahip olabilen bir tarayıcıdır. Eklentiler: Reklam Engelleme, Youtube vb yerlerden video indirme, vpn ve daha birçok özelliği olan eklentileri mevcuttur. Eklenti adresi: addons.mozilla.org

41 Tarayıcıların Genel Özellikleri
Safari: Apple firmasının ürettiği Iphone, Macbook gibi cihazlara eklediği tarayıcıdır. Yandex: Rus kökenli, Google’a rakip firmanın aynı ismi taşıyan tarayıcısıdır. Opera: Turbo gibi interneti hızlandırabilen özelliği bulunan ve yıllardır piyasada olan bir tarayıcıdır.

42 Genel Tarayıcı Eklentileri
Flash Player: İnternette oyun, video , animasyon gibi web hizmetlerinden faydalanmak için gerekli bir yazılımdır. Java: İnternette bulunan bazı oyunları, bilgisayarda bulunabilen bazı yazılımları ve bazı internet sitelerini açmamız için bu yazılım gerekebilir. SilverLight: Microsoft firmasının ürettiği, video animasyon gibi hizmetler için kullanılabilen yazılımdır.

43 Güvenlik Bilgisayarlarımızda güvenliği sağlayan çeşitli yazılımlar mevcuttur. Antivirüsler Güvenlik Duvarları Casus yazılım koruma programları

44 Güvenlik-Antivirüsler
Antivirüsler temelde iki adet özelliği sahiptir. Bunlar 1: Bilgisayara zaman zaman genel tarama yaparak virüsleri bulup silme, 2: Aktif Koruma: Virüs bulaştığı anda daha fazla yayılmadan yakalayıp virüsü silme

45 Güvenlik-Antivirüsler Örnekler
-Eset Nod Avast -Security Essentials -Symantec Norton -Windows Defender -AVG -Panda -Avira -Kaspersky

46 Antivirüsler

47 Güvenlik Duvarları Bilgisayarımıza internet üzerinden açılan kapılar bulunmaktadır. Bu kapılara port adı verilir. Bu portlar normalde tamamen açıktır ve her türlü güvenlik riskine sebep olabilirler. Güvenlik duvarları bu portları ancak izin verirsek açarlar, diğer durumlarda kapalı tutarak güvenliğimizi sağlarlar.

48 Güvenlik Duvarı

49 Güvenlik – Casus Yazılımlardan Korunma
Casus yazılımlar virüslerden biraz daha farklı olarak az zararlı gibi görünürler ancak kişisel bilgilerimizi internette farklı yerlere sızdırabilirler. Casus yazılımlardan koruma programları antivirüs özelliği de taşıyabilirler ve özel olarak casus yazılım silme konusunda iyidirler.

50 Casus Yazılımdan Koruma Programları Örnekleri
Malwarebytes Ad-Aware Bitdefender

51 Boyut Birimleri Cevaplar
2 MB = 2048 KB (2*1024) 4 TB = 4096 GB (4*1024) 3 Byte = 24 Bit (3*8) 1 KB = 8192 Bit (1*1024*8) 2 GB = 2048 MB (2*1024) 1 GB = KB (1*1024*1024)


"BİLGİSAYAR TEMEL KAVRAMLAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları