Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KÜTLE ÖLÇÜLERİ  Bir cisimde bulunan madde miktarına kütle denir.  Kütle ölçüsü birimi gramdır.  Gram kısaca (g) harfi ile gösterilir.  (+4) santigrad.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KÜTLE ÖLÇÜLERİ  Bir cisimde bulunan madde miktarına kütle denir.  Kütle ölçüsü birimi gramdır.  Gram kısaca (g) harfi ile gösterilir.  (+4) santigrad."— Sunum transkripti:

1 KÜTLE ÖLÇÜLERİ  Bir cisimde bulunan madde miktarına kütle denir.  Kütle ölçüsü birimi gramdır.  Gram kısaca (g) harfi ile gösterilir.  (+4) santigrad derecedeki 1cm küp arı suyun kütlesine 1 gram denir.  Bir cismin kütlesine yer tarafından uygulanan yer çekimi kuvvetine o cismin ağırlığı denir.  Cisimlerin kütleleri terazi ve baskül gibi tartı aletleri ile ölçülür.

2 UYARI :  Ağırlık ve kütle farklı değerlerdir.  Bir cismin ağırlığı, o cismin kütlesi değildir.  Eşit kollu terazi ile ölçtüğümüz kütledir. Ağırlık değildir.  Günlük hayatta yanlış olarak kütle yerine ağırlık kullanılır.

3 UYARI :  1 kental = 100 kg  1 ton = 1000 kg  1 çeki = 250 kg  1 kg = 1000 g Soru : 1 ton 1 ton daha kaç eder? Cevap : tonton eder.

4 BRÜT KÜTLE, NET KÜTLE, DARA Brüt kütle : Bir maddenin kabı ile birlikte olan kütlesidir. Brüt kütle = net kütle + dara Dara : Bir maddenin bulunduğu kabın kütlesidir. Dara = brüt kütle – net kütle Net kütle : Brüt kütleden daranın çıkarılmasıyla bulunan kütledir. Net = brüt kütle - dara

5 Örnek : Bir yoğurt kabının darası 190 g’dır. Kabın içindeki yoğurdun kütlesi 470 g olduğuna göre, brüt kütlesi kaç g’dır? Çözüm : Brüt kütle = net kütle + dara = 470 + 190 = 470 + 190 = 660 g = 660 g Örnek : Kömür yüklü bir kamyonun brüt kütlesi 18 400 kg’dır. Kömürün kütlesi 9 600 kg’dır. Kamyonun darası kaç kg’dır? Çözüm : Dara = brüt kütle – net kütle Dara = 18 400 – 9600 Dara = 8800 kg


"KÜTLE ÖLÇÜLERİ  Bir cisimde bulunan madde miktarına kütle denir.  Kütle ölçüsü birimi gramdır.  Gram kısaca (g) harfi ile gösterilir.  (+4) santigrad." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları