Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GEÇM İŞ TEN GÜNÜMÜZE EVLER İnsanlar çok eski zamanlardan beri çeşitli evlerde yaşamışlardır. Sıcaktan, soğuktan ve çeşitli tehlikelerden korunmak için.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GEÇM İŞ TEN GÜNÜMÜZE EVLER İnsanlar çok eski zamanlardan beri çeşitli evlerde yaşamışlardır. Sıcaktan, soğuktan ve çeşitli tehlikelerden korunmak için."— Sunum transkripti:

1

2

3 GEÇM İŞ TEN GÜNÜMÜZE EVLER İnsanlar çok eski zamanlardan beri çeşitli evlerde yaşamışlardır. Sıcaktan, soğuktan ve çeşitli tehlikelerden korunmak için değişik evler yapmışlardır. binalar, zaman içerisinde pek çok değişiklik geçirmiştir. Bu değişiklikler, hem görünüşten hem de kullanılan yapı malzemelerinden kaynaklanır.

4 GEÇM İŞ TEN GÜNÜMÜZE EVLER Bu projemizde tarihi Türk evleri hakkında genel bilgi vereceğiz, ayrıca yaşadığımız yöreye ait eski evler ve onların özelliklerini anlatacağız.

5 GEÇM İŞ TEN GÜNÜMÜZE EVLER TÜRK EVİ NEDİR? Türk evi tarih boyunca Türklerin içinde oturdukları ev tipleri olarak tanımlanabilir. Ama Türklerin tarih sahnesine ilk çıktıkları zamandan bu yana mekânları da çok değişmiş; Orta Asya'dan Balkanlar'a Kuzey Afrika'dan Arabistan'a, oradan Karadeniz'in kuzeyine kadar uzanmışlar, ayrıca pek çok da devlet kurmuşlardır. Biz Türk evi olarak Osmanlı İmparatorluğu'nun bize miras bıraktığı, zamanımıza gelen örnekleri 17. yüzyıla kadar uzanabilen evlere bakarak şu niteliklere sahip olanlara Türk Evi diyoruz:

6 GEÇM İŞ TEN GÜNÜMÜZE EVLER Özgün Oda düzeni: Türk evinin en önemli öğesi odadır. İzleyebildiğimiz dönemler boyunca nitelikleri pek az değişmiştir.

7 GEÇM İŞ TEN GÜNÜMÜZE EVLER Çok Katlılık: En az iki katlı olup üst kat yaşama katı olarak belirginleşir ve amaçlanan planı verir. Zemin kat sanki bir sur duvarı imişcesine sağır, yüksek ve kâgirdir. Üst kat çıkmalarla sokağa uzanır.

8 GEÇM İŞ TEN GÜNÜMÜZE EVLER TÜRK EVİNİN GENEL GÖRÜNÜŞÜ Türk evi sınırları içinde gördüğümüz ev tipinde zemin kat taş veya kerpiç bir duvarla sokağa kapalıdır, üst kat ağır taşıyıcı duvarlar veya ahşap direkler üzerine oturur. Üst katlar ahşap çatkılıdır. Orta kat, varsa, alçak tavanlı yarım veya tam kattır.

9 GEÇM İŞ TEN GÜNÜMÜZE EVLER Üst kat devirler içinde giderek çok pencereli ve çıkmalarla hareketli bir görünüm kazanmıştır. Pencereler önceleri camsızdır, camın yaygınlaşmasıyla iki yana kanat açılan çerçeveler yapılmıştır. Batı etkilerinden sonra ise düşey sürme pencereler görülmeye başlar. Pencerelerin standart ölçülerde olması ortak bir ritm yaratarak tek eve olduğu kadar, sokağa ve kente de bütünlük sağlamıştır.

10 GEÇM İŞ TEN GÜNÜMÜZE EVLER ODALAR Türk evinde en önemli birim odadır. Her oda evli bir çifti barındıracak niteliklere sahiptir. Her odada oturulabilir, yatılabilir, yıkanılabilir, yemek yenilebilir ve hatta yemek pişirilebilir. Bütün odalar aynı özelliklere sahiptir. Ölçüler değişebilir ama nitelikler değişmez. Bu özellikler geleneksel yaşama biçimiyle ilgili olup yaşama biçimi çok uzun yıllar değişmediği için oda tasarımı da aynı kalmıştır.

11 GEÇM İŞ TEN GÜNÜMÜZE EVLER TÜRK EVİ PLAN TİPLERİ Türk evinde plan, odaların bir sofa çevresine dizilmesiyle oluşur. Oda, biçimi, büyüklüğü, nitelikleri pek az değişken bir yaşama birimidir. Odalar arası alan diyebileceğimiz sofa ise, her özelliğiyle değişkendir. Bu yüzden ev tipini sofa belirler.

12 GEÇM İŞ TEN GÜNÜMÜZE EVLER

13 HABERLERDE AYDIN’IN TARİH KOKAN EVLERİ

14 ESK İ AYDIN EVLER İ İ LG İ BEKL İ YOR Aydın merkezde Cumhuriyetin ilk yıllarında yapılan, şehrin tarihini yansıtan onlarca eski Aydın evi ilgisizlik ve bakımsızlık dan viran durumda. Yetkililerin hemen önlem almamaları halinde Aydın’ın geçmişini bugünlere taşıyan bir çok tarihi ev yıkılma yada yangın tehlikesi ile karşı karşıya bulunuyor.

15 Aydın merkez Köprülü ve Güzelhisar mahallelerinde bulunan eski Aydın evleri de bakımsızlık dan yıkılma tehlikesi ile yaşıyorlar. Köprülü mahallesindeki eski Aydın evinin bakımsızlıktan özellikle çatısında önemli hasarlar meydana geldiğini belirten Köprülü Mahallesi sakinleri tarihi evin çatısına acil olarak tadilat yapılmazsa çatının göçmesinin an meselesi olduğunu söyleyerek “Böyle evler bakımsızlık dan dolayı kapıları, pencereleri açık olduğu için tinercilerin mesken tuttuğu yerler oluyor. Aydın’da pek çok boş ev tinerciler tarafından yakıldı. Bu tarihi evin başına da aynı şey gelmemeli. Yetkililer böyle eski evlere sahip çıkmalı” dediler

16 Aydın’daki tarihi evler restore edilerek ekonomiye kazandırılıyor Aydın Belediyesi sivil toplum örgütlerinden alacağı destekle, ilin tarihi evleriyle ilgili proje başlatıyor. Aydın Belediye Başkanı İlhami Ortekin, Aydın Genç İşadamları Derneği (AYGİAD) tarafından restore edilen Çankaya Caddesi’ndeki tarihi binada incelemelerde bulundu. AYGİAD Başkanı Kazım Karamanoğlu yaptığı açıklamada, 1932 yılında yapılan tarihi binanın üçüncü dereceden sit alanı olduğunu, buranın restorasyonu için gerekli bürokratik izinleri aldıklarını belirterek, “Tamamı 330 metrekare alandan oluşan iki katlı tarihi binanın restorasyonunu tamamlayacağız. Restorasyon çalışmaları bittikten sonra burayı derneğimizin idari binası olarak kullanacağız” dedi.

17 Aydın Belediye Başkanı İlhami Ortekin de sivil toplum örgütlerinden destek alarak tarihi evlerle ilgili proje başlatacaklarını belirterek şöyle konuştu: “Aydın’da korumaya alınmış yapıları kamulaştırıp restore ettikten sonra satacağız. Elde edeceğimiz parayla oluşturacağımız fonla, birden fazla tarihi yapıyı kullanılır hale getireceğiz. Böylece, restore edilen tarihi evleri satarak ekonomiye ve tarihe kazandıracağız. Koruma altına alınan yapılar yıkılmaya terk edilmiş. Yıkılıncaya kadar da kimse ellemiyor. Belediye olarak bu uygulamaya 2006 yılının ilk ayında geçeceğiz.”

18 Bakan Koç, Aydın'da Kültür ve Turizm Bakanı Koç, Ramazan Bayramı dolayısıyla bayramlaşmak için geldiği memleketi Aydın'da eski eser sahipleri ve turizmcileri rahatlatacak açıklamalarda bulundu. Başaran Ulusoy ile birlikte Aydın'da jeotermal turizme açılması düşünülen sahayla tarihi evlerde inceleme yapan Atilla Koç, amaçlarının Türk turizmini dünyaya en iyi şekilde açmak olduğunu ifade etti.

19 GEÇM İŞ TEN GÜNÜMÜZE EVLER DÜNDEN BUGÜNE EVLER

20 DÜNDEN BUGÜNE EVLER

21

22

23 Görüldüğü gibi geçmişten günümüze evler yaşam koşullarına ve değişen zamana bağlı olarak değişmekte. Ama bizim yapabileceğimiz geçmişi bugünde de yaşatmak…

24 BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM… HAZIRLAYAN MAHİR UĞUR ÖĞRETMENİM SEDATBİLİR GÜZELHİSAR İLKÖĞRETİM OKULU 2 A SINIFI- AYDIN


"GEÇM İŞ TEN GÜNÜMÜZE EVLER İnsanlar çok eski zamanlardan beri çeşitli evlerde yaşamışlardır. Sıcaktan, soğuktan ve çeşitli tehlikelerden korunmak için." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları