Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AKP’NİN KADIN İSTİHDAM PAKETİ KİME MÜJDE ! ?. İSTİHDAM Bir ülkede çalışabilir nüfus içinde olup ücretli olarak bir işte çalışanların toplamıdır.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AKP’NİN KADIN İSTİHDAM PAKETİ KİME MÜJDE ! ?. İSTİHDAM Bir ülkede çalışabilir nüfus içinde olup ücretli olarak bir işte çalışanların toplamıdır."— Sunum transkripti:

1 AKP’NİN KADIN İSTİHDAM PAKETİ KİME MÜJDE ! ?

2 İSTİHDAM Bir ülkede çalışabilir nüfus içinde olup ücretli olarak bir işte çalışanların toplamıdır.

3 Kimler İstihdam Edilir »F»Farklı deri rengine sahip olanlar »F»Farklı ırktan olanlar »F»Farklı dini inanışlardan olanlar ya da inanmayanlar »F»Farklı politik görüşten olanlar »F»Farklı cinsel kimlikleri olanlar Kapitalist sistemde teorik olarak; emek gücüne sahip olan herkes istihdam edilebilir.

4 Türkiye’de İstihdam Verileri KADINERKEK %30,7%72 İş Gücüne Katılım Oranı

5 Türkiye’de İstihdam Verileri İşsizlik Oranı KADINERKEK % 12,7%9 Veriler DİSK-AR Raporu ve BBC Türkçe Haber Sitelerinden alınmıştır.

6 Türkiye’de İstihdam Verileri Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre işgücüne katılan kadın sayısı 88 bin kişi ile sınırlı bir düzeyde artarken, istihdam edilenlerin sayısı 19 bin kişi azalmış bunun sonucunda işsiz kadın sayısı ise 107 bini kişi artmıştır. Yeni işsizlerin % 53’ü kadınlardır. İşsizlik Oranı

7 Türkiye’de İstihdam Verileri Kayıt Dışı Çalışma KADINTOPLAM NÜFUS %53.4%37.7

8 Kadın emekçileri erkek emekçilerden ayıran nedir?

9 Kadın Emeğinin Özgüllükleri Cinsel İşbölümü EV İÇİ İSTİHDAM

10 Kadınların tabi, bağımlı, ezilmiş gibi ifade edebileceğimiz konumlarının temelinde ikili emekleri yatar.

11 GÖRÜNMEYEN EMEK Ücret Karşılığı Yoktur Mübadele Değeri Taşımaz Ev içinde aile ilişkileri ile sarmalandığı için fark edilmesi güçtür. Çoğu zaman sevgi ve doğanın gereği olarak ifade edilir Bir diğer adı : Duygulanımsal Emek’tir.

12 Ev içinde yeniden üretim ile ilgili işler ; Yemek Temizlik Eş, hasta, çocuk, yaşlı, engelli bakımı …

13 AKP HÜKÜMETİ BU İŞLERİ KADINLARIN DOĞAL GÖREVİ OLARAK GÖRÜYOR Bu yüzden sürekli ailenin öneminden ve kadınların aile içerisindeki rollerinin kutsallığından bahsediyor.

14 Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı evden bakım hizmetleri kapsamında 1.250.000 kişiye aylık nakit para ödemesi yapıyor. Geçen yıl 440.347 engellinin ailesine evde bakım için her ay asgari ücret yatırıldı. Yardım yapılan kişilerden sadece 40.414’ü işe yerleştirildi AKP HÜKÜMETİ BU İŞLERİ KADINLARIN DOĞAL GÖREVİ OLARAK GÖRÜYOR

15 İSTİHDAMDA KADIN EMEĞİ Ev içindeki işlere benzer sektörlerde (Hizmet, dokuma, gıda vb.) Az beceri gerektiren Yükselme olanağı kısıtlı Düşük ücretli Yarı-zamanlı Evden çalışma Sendikasız Örgütsüz

16 AKP’nin hazırladığı kadın istihdam paketi kadın emeğinin ikincilleştirilmesine çözüm olabilir mi

17 Paketin İçerisinde Neler Var?

18 Doğum İzni Süreleri Kreş Sorunu Evden çalışma Kısmi Zamanlı Çalışma Özel istihdam büroları

19 DOĞUM İZNİ SÜRELERİ Pakette Neler var? 16 haftadan 18 haftaya çıkacak İzinden sonra işe geri dönüş olacak Emzirme izinleri kaldırılıyor

20 Mevcut Durum Hamilelik ihtimali olduğu için kadınlar işe alınmıyor ! Gebelik nedeniyle işten çıkarmalar devam ediyor ! İşe geri dönüşü denetleyecek hiçbir mekanizma yok! DOĞUM İZNİ SÜRELERİ

21 Nasıl Olmalı? Doğum izni değil zorunlu ebeveyn izni Hiçbir hak kaybı ya da kısmi zamanlı çalışma zorunluluğu olmadan ebeveyn izni kullanılabilmelidir. Gerekli denetimler yapılmalıdır.

22 Kreş Sorunu Pakette Neler var? Organize Sanayi Bölgelerine kreş teşviki yapılacak. Kamuda kreş zorunluluğu gelecek

23 Kreş Sorunu Mevcut Durum Zaten kreş zorunluluğu vardı ! 100-150 kadın çalışanın olduğu bütün işyerleri (kamu/özel) kreş açmak zorunda ! Ama ne denetim var ne de yaptırım ! Kreş teşviği verilen özel işletmelerde; kadın çalışanlara zorla form imzalatıldığı biliniyor.

24 Kreş Sorunu Biz Ne İstiyoruz? Bakım hizmetleri kadının ne doğal görevi ne de sorumluluğudur Tüm Kamu kreşleri açılmalıdır En az 50 çalışanın olduğu her iş yeri kreş açmalıdır. Gerekli denetimler yapılmalıdır.

25 Evden Çalışma Pakette Neler Var? İş yasası uzaktan çalışmaya uygun hale getirilecek Ev eksenli çalışma ve evden büro işlerinin yönetimi teşvik edilecek

26 Evden Çalışma Mevcut Durum Çalışanlar çok düşük ücretlere çalıştırılmaktadır. Sendikalaşmanın önüne geçer. Kadının asli görevi ev işleri ve bakım hizmetleridir.

27 Evden Çalışma Biz Ne İstiyoruz? Güvenceli Sendikalı Çalışma Ev işleri ve bakım hizmetleri devlet-toplum sorumluluğunda olmalıdır.

28 Kısmi Zamanlı Çalışma Pakette Neler var? Kamuda çalışan kadınlar; her bir doğum için 69 ay (5.75 yıl) boyunca günde 4 saat çalışıp part-time memurluk yapacak ! Özel sektörde ilk çocuğunu yapan kadınlar 2 ay, ikinci çocuk için 4 ay, üçüncü çocuk için 6 ay süreyle part-time işçilik yapacak! Yarı zamanlı çalışanlara tam maaş !

29 Kısmi Zamanlı Çalışma Ev işleri ve çocuk bakımı sadece kadınların sorumluluğunda görülmektedir Kadınların maaşlarının yarısı emekçilerin ücretleri ile oluşturulan İşsizlik Fonundan karşılanacak Emeklilik artık hayal !

30 Kısmi Zamanlı Çalışma Biz Ne İstiyoruz? Tam Zamanlı, Düzenli ve Güvenceli İstihdam ! Mezarda Emeklilik İstemiyoruz ! Ev işleri ve bakım hizmetleri devlet-toplum sorumluluğunda olmalıdır.

31 ÖZEL İSTİHDAM BÜROLARI Kadın emeği en fazla 6 ay süreyle istenen işyerlerine kiralanacak Doğum iznine ayrılan kadının yerine geçici işçi bulunacak Ev işçisi kadınlar bu yöntemle kayıt altına alınacak

32 ÖZEL İSTİHDAM BÜROLARI Kadınlar güvenceli, yüksek ücretli ve nitelik gerektiren işlerden dışlanıyor Aynı anda birden fazla işte çalışmalarına rağmen kadınlar geçinemeyecek Ev işçisi kadınlar, yaşlılar ve engelliler bu bürolar aracılığıyla grevlerin yapıldığı fabrikalarda çalıştırılacak

33 ÖZEL İSTİHDAM BÜROLARI Kölelik koşullarında çalışmayı dayatan istihdam bürolarına hayır ! Emeklilik hakkı olan, güvenceli, nitelikli çalışma; insan onuruna yakışır şekilde yaşayabileceğimiz ücret istiyoruz !

34 Çifte Sömürüye Son demek için yeni istihdam paketine hayır !


"AKP’NİN KADIN İSTİHDAM PAKETİ KİME MÜJDE ! ?. İSTİHDAM Bir ülkede çalışabilir nüfus içinde olup ücretli olarak bir işte çalışanların toplamıdır." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları