Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

28.BÖLGE HATAY ECZACI ODASI İNFERTİLİTE KONULU ECZACI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI HAZIRLAYAN ECZ. İREM ÖZKAYA MERTAYAK.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "28.BÖLGE HATAY ECZACI ODASI İNFERTİLİTE KONULU ECZACI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI HAZIRLAYAN ECZ. İREM ÖZKAYA MERTAYAK."— Sunum transkripti:

1 28.BÖLGE HATAY ECZACI ODASI İNFERTİLİTE KONULU ECZACI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI HAZIRLAYAN ECZ. İREM ÖZKAYA MERTAYAK

2 İnvitro Fertilizasyon(IVF), Yardımcı üreme yöntemi olarak kabul edilir. Ovülasyon indüksiyonu (OI) ve Intrauterin inseminasyonu (IUI) işlemi bu kapsamda değerlendirilmez. OI : (Yumurtlama tedavisi) veya IUI ( Aşılama işlemi)

3 OI (Yumurtlama tedavisi) veya IUI ( Aşılama işlemi) 20.15 kodu ile çıkan raporlardır. Evli olmakla birlikte, eşlerden herhangi birinin sağ çocuğunun olmaması koşuluyla uygulanan OI VE IUI tedavilerine ilişkin giderlerin kurumca ödenebilmesi için Kadın hastalıkları ve doğum uzmanının yer aldığı Sağlık Kurulu raporu düzenlenmiş olması, Uygulamanın yapıldığı merkezin kurumla anlaşmasının olması gerekir.

4 Raporda ; Hasta yaşı, Tanı, Endikasyon, Uygulanacak tedavi, Kaçıncı deneme olduğu, İlaçların günlük ve maksimum dozlarının belirtilmiş olması gerekir.

5 Her uygulamadan sonraki OI veya IUI tedavisi için yeniden sağlık raporu düzenlenecektir. İlaçlar Kadın Hastalıkları uzman hekimlerince reçete edilecektir.

6 İLAÇLARIN KULLANIM DOZLARI Standart hasta grubunda ; Açıklanamayan İnfertilite veya Erkek İnfertilitesi veya Endometriyozis olgularında Uygulama başına toplam 1000 iü toplam 3 siklus yani 3000 iü gonadotropin ödenir.

7 Kadın İnfertilitesinde anovulasyon (yumurtlamanın olmaması ) ile birlikte seyreden aşağıdaki durumlar, OI ve IUI işleminde istisnai haller olarak kabul edilir:

8 Polikistik Over Sendromu (PCOS): En az 3, en fazla 6 klomifen sitrat (Klomen) tedavisine yanıt almayan hastalarda toplam 6 uygulama ve toplam 10.000 ünite garadotropin ödenir. 20.16 Hipogonadotropik hipoganadizm: Hastalarda toplam 6 uygulama toplam 10.000 ünite ganadotropin ödenir.(20.17) Hipogonadizm : Katılım paysızdır. Erkeklerde testis, kadında yumurtalıklar fonksiyonlarındaki yetersizlikle ortaya çıkan sağlık sorunudur. (Hormon yetersizliğidir) (07.1.2) ICD-10 Kodları E 28.3 E 28.9 E 29.1 E 29.9

9 INVİTROFERTİLİZASYON (IVF) Evli olmakla birlikte, sağ çocuk olmaması koşuluyla en fazla 2 deneme ile sınırlı uygulanan IVF tedavilerine ilişkin giderler aşağıdaki şartların birlikte sağlanması koşuluyla kurumca karşılanır:

10 Yapılan tıbbi tedaviler sonrasında, normal tıbbi yöntemlerle çocuk sahibi olamadığının ve anca yardımcı üreme yöntemi ile çocuk sahibi olunabileceğine dair sağlık raporu düzenlenmiş olması. 23 yaşı doldurup, 40 yaştan gün almamış olmak. Uygulamanın yapıldığı merkezin kurum ile sözleşmesi olması. En az 5 yıldır genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olunan kişi olup, 900 gün genel sağlık sigortası prim gün sayısının olması veya halen genel sağlık sigortalısı olan kadının bu bentteki koşulları taşımaması halinde, eşinin gerekli koşulları sağlaması. Son 3 yıldır diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınamamış olması gerekir. Kadında gebeliğin sürdürülmesine engel olabilecek sistem ile hastalığın bulunmadığının raporda belirtilmiş olması gerekir.

11 IVF için: 2 Kadın doğum uzmanı ve 1 üroloji hekiminin katılımı ile oluşturulan sağlık kurulları tarafından düzenlenecektir. 3.basamak Sağlık Kurumu olacak Hasta yaşı Kimlik bilgisi Endikasyon Uygulanacak tedavi, günlük ve maksimum dozlar yazılacaktır.

12 ERKEK FAKTÖRÜ Üroandrolojik tedaviye rağmen, en az 15 gün arayla yapılan 3 spermiyogramın hepsinde sperm sayısının 5 milyondan az olduğu belirtilecek. (Bu şartlarda 3 yıl gebe kalmama şartı aranmaz.) Sperm sayısının 5 milyondan fazla olması durumunda 2 deneme gonadotropin verilerek OI + IUI yapılmış olmasına rağmen gebe kalınamadığı yazılacak. Sadece normal yoldan sperm elde edilemeyen hastalığın olduğu belgelenirse spermiyografi sonucu aranmaz.

13 KADIN FAKTÖRÜ KÖTÜ OVARYAN (20.19) yanıtlı veya düşük ovaryan rezervli hastada ; 2 uygulama siklus başına 4500 iü ye kadar toplam 9000 iü gonadotrapin ödenir. Bu hastalarda IVF öncesi IUI işlemi yapılmış olması şartı aranmaz. NORMAL OVARYAN (20.18) yanıtlı hastada en fazla 2 uygulama toplam 6000 iü gonadotrapin ödenir. Bu hastalarda IVF öncesi IUI işlemi yapılmış olması şartı aranır.

14 ÖRNEKLER

15 NORMAL OVARYAN VE AÇIKLANMAYAN İNFERTİLİTE tanımı var ise; Hem erkek hem kadının tetkiklerinin normal olmasına ve gonadotropinlerle en az 2 denem OI + IUI uygulanmasına rağmen, evlilik tarihinden itibaren 3 yıl veya daha uzun süre gebe kalınamadığı belirtilir. 2 uygulama toplam 6000 iü gonadotropin ödenir.

16 NORMAL OVARYAN, ERKEK FAKTÖRÜ var ise; Üroandrolojik tedaviye rağmen en az 15 gün ara ile 3 spermiyogramın hepsinde total pregresif sperm sayısının 5 milyondan az olduğu oligoastenospermi olguları ile azospermi olguları olduğu raporda belirtilir. ( 3 yıl gebe kalınamama şartı ARANMAZ)

17 N 97.1: Kadın infertilitesi, tubal kaynaklı 20.18 : Normal ovaryon, tüp bebek IVF uygulanacak kadında sistemik hastalık olmadığı belirtilecek kaçıncı uygulama olduğu yazacak. {Tubal faktörde tüp bebek öncesi OI ve IUI tedavi yapılma şartı aranmaz.} 20.16: (PCOS), en az 3 en fazla 6 klomifen sitrat tedavisine yanıt alınmayan hastalarda 6 uygulama toplam 10.000 iü gonadotropin ödenir.

18 Teşekkürler..


"28.BÖLGE HATAY ECZACI ODASI İNFERTİLİTE KONULU ECZACI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI HAZIRLAYAN ECZ. İREM ÖZKAYA MERTAYAK." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları