Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEMEL BİLGİSAYAR DERSİ BÖLÜM 2 YAZILIM Doç. Dr. Mehmet ERTAŞ Fen Fakültesi, Fizik Bölümü 1.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEMEL BİLGİSAYAR DERSİ BÖLÜM 2 YAZILIM Doç. Dr. Mehmet ERTAŞ Fen Fakültesi, Fizik Bölümü 1."— Sunum transkripti:

1 TEMEL BİLGİSAYAR DERSİ BÖLÜM 2 YAZILIM Doç. Dr. Mehmet ERTAŞ Fen Fakültesi, Fizik Bölümü mehmetertas@erciyes.edu.tr 1

2 2 Bilgisayar “DONANIM (hardware)” ve “YAZILIM (software)” olmak üzere iki temel bileşenden oluşur. Bilgisayar denildiğinde akla DONANIM ve YAZILIM gelmelidir. YAZILIM YAZILIM:  Donanımı kullanmak için gerekli programlardır.  Bilgisayarın nasıl çalışacağını söylerler.  Elle tutulmazlar ve gözle görülmezler.  Genel olarak bilgisayarı kullanabilmemiz ve istediğimiz işlemleri yapabilmemiz için geliştirilen programlara verilen isimdir.  Belirli bir işlemi yapmak üzere bilgisayara kurulurlar.

3 3 YAZILIM TÜRLERİ Y A Z I L I M Uygulama Yazılımları (Örn: Word, Excel, Power Point gibi) Sistem Yazılımları ve İşletim Sistemi Yazılımları (Örn: MS DOS, Windows XP, Windows Vista, Windows 7 gibi) Diğer Yazılımlar (Örn: Derleyiciler, oyunlar gibi) Soru: İşletim sistemleri ne tür yazılımlardır? Cevap: SİSTEM YAZILIMIDIR

4 4 İŞLETİM SİSTEMİ YAZILIMLARI işletim sistemleri Bilgisayar kullanıcısı ile bilgisayarı oluşturan donanımlar arasındaki iletişimi sağlayan yönetici yazılımdır. Bilgisayarlar işletim sistemleri olmadan bir takım elektronik parçalardan ibarettir. Bir nevi işletim sistemi bizimle bilgisayar donanımı arasında tercüman gibidir. Bizden giden istekleri donanımın anlayacağı komutlar şeklinde iletirken, donanımdan gelen istekleri ve mesajları bizim anlayacağımız şekilde iletir.

5 5 Bilgisayar donanımlarının birbiri ile uyumlu bir biçimde çalışmasını sağlar. ilk yazılım işletim sistemidir. İşletim sistemi olmadan uygulama yazılımları ve diğer yazılımlar çalışamazlar. Bu nedenle bir bilgisayara yüklenmesi gereken ilk yazılım işletim sistemidir. Diğer yazılımlar işletim sistemi üzerine yüklenirler. Başka bir deyişle, işletim sistemi bir bilgisayar sisteminin maestrosudur. EK-2

6 6 İşletim sistemleri günümüzde bilgisayar teknolojisinin gelişmesi ile birlikte çeşitlilik kazanmıştır. Örneğin,  MsDos  Unix  Linux  Macintosh  Os/2  Android  Ios  WINDOWS.

7 7 İ ŞLETİM S İSTEMLERİ Ö ZELLİKLERİNE G ÖRE B ELLİ G RUPLARA A YRILMAKTADIR A.KULLANICI ARA BİRİMİNE GÖRE İŞLETİM SİSTEMLERİ: 1. Metin Tabanlı İşletim Sistemleri: Bu tür işletim sistemlerinde görsel bir ara yüz bulunmamaktadır. Komutlar klavyeden girilir. Bu tür işletim sistemlerine MS-DOS veya UNIX işletim sistemleri örnek gösterilebilir.

8 8 2. Görsel İşletim Sistemleri: Bu tür işletim sistemlerinde görsel bir ara yüz mevcuttur. Kullanıcı işlemleri görsel öğeler kullanarak gerçekleştirir. (Windows, Linux, Android, ios)

9 9 B. KULLANICI SAYISINA GÖRE İŞLETİM SİSTEMLERİ: 1. Tek Kullanıcılı İşletim Sistemleri: Bu tür işletim sistemlerinde birden fazla kullanıcının farklı dosya ve ayarlar ile oturum açılmasına izin verilmez. İşletim sistemi oturum açan kullanıcıya göre farklılık göstermez. (DOS, Windows 98) 2. Çok Kullanıcılı İşletim Sistemleri: Sisteme birden fazla kullanıcı tanımlanabilir. Kullanıcılar farklı ayarlar ile ve kişisel dosyaları ile oturum açabilirler. (Windows, UNIX, LINUX) EK-1a

10 10 C. YAPILAN İŞLEM SAYISINA GÖRE İŞLETİM SİSTEMLERİ: 1. Tek Görevli İşletim Sistemleri: Sistem aynı anda sadece 1 iş yapabilir. Örneğin dosya kopyalama işlemi yapılırken başka bir işlem yapılmasına izin verilmez. (MS-DOS vs) 2. Çok Görevli İşletim Sistemleri: Sistem aynı anda birden fazla işi gerçekleştirebilir. Örneğin, müzik dinlerken internet siteleri gezilebilir veya yazı yazılabilir. (Windows, Linux, Android vs)

11 11 1)MsDOs (Microsft disk operating system) B AZI İ ŞLETİM S İSTEMLERİ VE Ö ZELLİKLERİ Disk işletim sistemi anlamına gelen DOS, metin tabanlı, tek kullanıcılı ve tek görevli bir işletim sistemidir. Dosya adları en fazla 11 karakterden oluşmaktadır. Bu işletim sistemi ile bir ağ kurulamaz. Bugün Windows’un DOS tabanlı olmayan sürümleri, bir komut satırı ekranı ile DOS komutlarını desteklemektedir.

12 12 2) Unix 60’lı yılların sonunda “C” diliyle yazılan bir işletim sistemidir. Çok kullanıcılı ve aynı anda birçok işi yapabilen bir işletim sistemidir Hem metin ara yüzlü hem de grafik ara yüzlüdür. Pek çok Unix çeşidi vardır. (BSD Unix, OpenSolaris, HP-UX, AIX, SCO Unix, Sun OS… ) Özellikle bankalar, büyük şirketler ve devlet kurumlarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Kullanımının zorluğundan dolayı daha çok uzmanlar tarafından kullanılmasına neden olmaktadır.

13 13 3) Linux Linux kodları açık olarak ücretsiz dağıtılan bir işletim sistemidir. C programlama dilini bilen kullanıcılar Linux’ u değiştirebilir, geliştirebilir. Grafik kullanıcı arabirimine sahiptir. Çok kullanıcılı ve çok görevli işletim sistemidir Ubuntu, Red Hat, Fedora, Debian gibi farklı çeşitleri vardır. TÜBİTAK’ın geliştirdiği yerli Linux dağıtımı PARDUS projesidir. PARDUS = Yerli Malı Linux

14 14 En temel özelliği kullanım kolaylığıdır ve fare kullanımı çok önemlidir. 4) Macintosh İşletim sistemi Macintosh, 1984 yılında apple firması tarafından üretilmiş bir bilgisayardır ve işletim sistemini de apple firması üretmiştir Grafik kullanıcı arabirimi olan işletim sistemleri Macintosh’ten esinlenmişlerdir. 5) OS/2 İşletim sistemi OS/2 kullanımı yaygın değildir. Grafik tabanlı olmasından dolayı Windows ve Macintosh’e benzer. Önemli özellikleri arasında MS-dos ve Windows’u çalıştırabilmesi, Internet’e bağlanması ve multimedia desteği sayılabilir.

15 15 5) Android İşletim sistemi Android; Linux tabanlı, mobil cihaz ve cep telefonları için açık kaynak kodlu bir mobil işletim sistemidir. Android’in halihazırda 25o ooo'den fazla uygulama bulunmaktadır. Google Play, Android işletim sistemi uygulamalarının indirilebildiği kurumsal uygulama mağazasıdır. 6) Ios İşletim sistemi Apple telefonlarda (iPhone) ve Tabletlerde (iPad) kullanılan bir işletim sistemidir.

16 16 5) Windows İşletim sistemi Microsoft şirketinin geliştirdiği Windows (pencereler)  Kullanıcıya grafik arabirimler ve görsel iletilerle yaklaşarak, yazılımları çalıştırmak, komut vermek gibi klavyeden yazma zorunluluğunu ortadan kaldıran, dünyada en çok kullanılan işletim sistemi ailesidir.  Özellikle tablet bilgisayarlar için Windows 8 geliştirilmiştir.  İlk Windows 1981 yılında satışa sunulmuştur.  Günümüzde en çok kullanılan sürümü Windows 7 olmuştur.

17 17

18 18

19 19

20 20

21 21 Microsoft Windows Serüveni 1993 199019871985 1999 1998199619951993 2003 20012000 20082009 2006 2007 2010

22 mehmetertas@erciyes.edu.tr 22 Hızlı Bakış: Windows Sürümleri Windows 95, 98 ve ME sürümleri DOS tabanlıdır. Windows NT üzerine geliştirilen Windows 2000’in elde ettiği başarı sonrasında DOS tabalı Windows’lar terk edilmiştir. Windows XP, Windows 2000 mimarisi üzerine kuruludur. XP sonrasında ev ve iş istasyonları için ayrı Windows versiyonları da terk edilmiştir. Bunun yerine, daha az veya daha fazla özellik sunan farklı alt sürümlerin çıkartılması yoluna gidilmiştir. Popüler Windows Sürümleri Windows 95Windows NT 3.1 Windows 98NT Workstation 4 Windows MEWindows 2000 Windows XP Home / Pro Windows Vista Starter / Home Basic / Home Premium Bussines / Ultimate Windows 7 Starter / Home Basic / Home Premium Professional / Ultimate / Enterprise

23 23 EK-1a

24 24 EK-1b

25 25 İşletim Sistemlerinin Temel İşlevleri (Yerine Getirmesi Gereken Fonksiyonlar) (Yerine Getirmesi Gereken Fonksiyonlar) Bilgisayarı başlatmalı ve kapatmalı İyi Bir Kullanıcı arayüzü sağlamalı Programları yönetmeli Bilgileri uzun vadede saklamalı Görevleri düzenlemeli Aygıtları düzenlemeli İnternet bağlantısı oluşturmalı Monitör performansını kontrol etmeli Yardımcı programlar sağlamalı Otomatik olarak güncelle yapabilmeli Ağı kontrol etmeli Güvenliği yönetmeli EK-2


"TEMEL BİLGİSAYAR DERSİ BÖLÜM 2 YAZILIM Doç. Dr. Mehmet ERTAŞ Fen Fakültesi, Fizik Bölümü 1." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları