Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İŞLETİM SİSTEMLERİ Derya Işık

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İŞLETİM SİSTEMLERİ Derya Işık"— Sunum transkripti:

1 İŞLETİM SİSTEMLERİ Derya Işık 1030710476

2 İşletim sistemi,bilgisayar donanımı ile kullanıcı programları arasında yer alarak kullanıcıların bilgisayar sisteminden kolayca yararlanabilmelerini sağlayan sistem yazılımı olarak tanımlanır. Görevleri: ●Verilen işlemleri belirli bir sırada ve zamanda uygulamasını sağlar. ●Bellekle ilgili denetleme ve organizasyonu yapar.Belleğin dolu veya boş kısımlarını kontrol ederek,işlemler için gerekli belleği ayırır ve işlem bitince bu belleği boşaltır. ●Bilgisayar ile çevre birimleri arasında veri alışverişini sağlar.(mouse,keyboard gibi)

3 Özelliklerine Göre İşletim Sistemlerinin Sınıflandırılması
a)Tek Kullanıcılı sistemlerde kullanılan işletim sistemi: Kullanıcının tek bir program ile çalışmasına izin veren sistem yazılımlarıdır. b)Tek Kullanıcı İle Çoklu Programlama Yapan Sistemler : Tek Kullanıcıya aynı anda birden fazla programla çalışmasını sağlayan sistem programlarıdır. c)Çok Kullanıcılı Ve Çoklu Programlama Yapabilen Sistemler : Network çalışma prensiplerinde anlatıldığı üzere birçok terminal kullanıcısı aynı anda birbirinden çok programa ulaşıp , çalışabilmesini sağlayan işletim sistemi programlarıdır.

4 Başlıca işletim sistemleri MS Dos Linux Mac OS Windows Unix Vista

5 MS Dos İşletim Sistemi Disk Operating System (kısaca DOS) bilgisayarlar için ufak ve basit bir işletim sistemi türü olup Microsoft firması tarafından geliştirilmiş eski bir işletim sistemidir. Windows üretildikten sonra unutulmuş ve şu anda sadece format atarken ya da dosya kurtarırken kullanılmaktadır.

6 Mac OS İşletim Sistemi Macintosh işletim Sistemi, kısaca Mac OS, Apple firması tarafından piyasaya sürülen işletim sistemi ailesidir.

7 Windows İşletim Sistemi
Microsoft Windows, 1981 yılında eski MS-DOS işletim sistemi üzerine IBM PC eklentisi yapılarak piyasaya sürülmüştür. İlk olarak 1985 yılında yayımlanan Windows, kişisel bilgisayarların iş dünyasına hakim olmuştur. Windows XP ile başlayarak tüm modern versiyonları Windows NT çekirdeği üzerine kurulmuştur.

8 Unix İşletim Sistemi UNIX, 1969 yılında, Ken Thompson ve Dennis Ritchie tarafından Bell Laboratuvarları'nda geliştirilmiş, çok kullanıcılı, çok görevli yapıyı destekleyen bir bilgisayar işletim sistemidir.

9 Linux İşletim Sistemi Linux, serbestçe dağıtılabilen, çok görevli, çok kullanıcılı UNIX işletim sistemi türevidir. Linux, İnternet üzerinde ilgili ve meraklı birçok kişi tarafından ortak olarak geliştirilmekte olan ve başta IBM-PC uyumlu kişisel bilgisayarlar olmak üzere birçok platformda çalışabilen ve herhangi bir maliyeti olmayan bir işletim sistemidir.

10


"İŞLETİM SİSTEMLERİ Derya Işık" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları