Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TARLA Tesisi’nde İsimlendirme ve Etiketleme Kerem ATAŞEN.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TARLA Tesisi’nde İsimlendirme ve Etiketleme Kerem ATAŞEN."— Sunum transkripti:

1 TARLA Tesisi’nde İsimlendirme ve Etiketleme Kerem ATAŞEN

2 Temel Yapılacaklar Kablo: Her kablo bir eşsiz bir dizi ile isimlendirilecek ve etiketlenecek. Kablo Ağacı: Bir kablonun bütün sonları teker teker numaralandırılacak. Kablo Demeti: Demetin içindeki her kablo ayrı(unique) etiketlenecek.(?)

3 TARLA’ da Kullanılan ve Kullanılması Öngörülen Kablo Tipleri Ethernet, rj45 Ethernet Canbus rs232, DB9 rs485,rs422 Gbip Modbus Bacnet (Building Automation and Control Network) (Bina otomasyonu için oluşturulmuş data haberleşme protokol standardıdır.) Bacnet Profibus (seri port / fiber optik altyapısını kullanır) Profibus Profinet (Ethernet üzerinden) Profinet DB16 DB40

4 Etiketleme Neden Gerekli? Kablolar; Kurulumu (Installation) Entegrasyonu (Integration)(?) Konfigürasyonu (Configuration) Sorun Gidermeyi (Troubleshooting) sürekli olarak/ileriye yönelik kolaylaştırmak için isimlendirilmeli ve etiketlenmelidir.

5 Etiketleme Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Her kablo iki başından da etiketlenmeli. Uzun kabloların mantıklı/gerekli/kullanışlı aralıklarda ilave etiketleri olmalı. Etiketleme işlemi kablo çekme işleminin sonunda yapılmalı. Etiketler kurma/montaj/takma sırasında kablodan çıkıp düşmemeli ve takma/montaj işlemlerini engellememeli. (*) Etiketler kablonun baş noktalarından mantıklı uzaklıkta olmalı ki kablo başa yakın bir yerden kazara kesilirse veya başı kesilip yeni başlık çakılırsa etikete zarar gelmesin.

6 (*) Bu sebepten takma/montaj işlemlerini engellemeyecek, fazla alan kaplamayacak etiketleme malzemeleri kullanılmalı. Bunlardan denenen en ideali 12mm’ lik şeffaf makaron. Shielded Ethernet kablolarından bu makaronun geçmesi sorun. Daha büyük mm’ deki makaronlar kabloya tam yapışmıyor ve sallanıyor(16 mm’ lik denendi- 14??). Şayet 12 mm’lik makaron yerine başka bir gereç bulunamazsa ileride alınacak Ethernet kablolarının baş kısımlarında büyük shieldları olmamalı.

7 Cihaz ve Kablo İsimlendirme Yordamı TARLA Projesi kapsamında kullanılmakta ve kullanılacak olan tüm sistemler temel alınarak tümden gelim yapılacak. Bu sistemlerin bütün halinde isimlendirilmesi ve etiketlendirilmesi mümkün olmayanları kısımlara ayrılacak. Her kısımda bulunan cihaz isimleri mantıklı/okunabilir şekilde kısaltılacak. Kısımlarda birden fazla bulunan/bulunacak aynı cihazlar diziliş sıralarına ve/veya kullanım yerlerine göre aritmetik olarak numaralandırılacak.(?) Kullanılan kablo tipleri için büyük alfabe harfleri kablo tiplerinin alfabetik sıralamasına veya kullanım çokluğuna göre verilecek.(?) Kullanılan kabinler konum gözetmeksizin kullanıma geçiş tarihine göre aritmetik olarak numaralandırılacak.

8 Device Naming and Cable Labeling source_sys : source_sect : source_dev /cable_type/ dest_sys : dest_sect : dest_dev. cabinet Device Name Label Device Name 2 chars 5 chars1 char2 chars 4 chars 08 00 cli00A 08 02 sw00r000 Ethernet cable from client pc to switch to internet connection

9 İlk Etiketleme Örneği 08 – Control System 02 – Network na00 – NAS’ ın İlk Portu A – Ethernet Cable sw00 - 00 Numaralı Switch R000 – 000 Numaralı Kabin Diğer NAS için nasıl bir isim verilecek? Cable Port Label ?

10 Cable Port Label Kablo ağaçlarının portları port numarası ile etiketlenmeli. Kablo port etiketleri montaj/takma işlemine engel olmamalı. Ve yine : etiketler kablonun baş noktalarından mantıklı uzaklıkta olmalı ki kablo başa yakın bir yerden kazara kesilirse veya başı kesilip yeni başlık çakılırsa etikete zarar gelmesin.

11 EPICS TARLA Tesisi’ nde proje kapsamında kullanılacak bütün donanımların optimal ve/veya istenilen şartlarda çalışmasının kontrolünü yapmak amacıyla kullanılacak bir yazılım aracı. Kontrol amaçlı yazılacak programlarda, oluşturulacak arayüzlerde kontrolü yapılacak cihazların isimleri belirli bir formatta olmalı ki neleri kontrol ettiğimizi, nelerin hangi değişkenlerini kontrol ettiğimizi sadece program veya arayüz hazırlanırken değil daha sonra tekrar bakıldığında anlayabilelim ve karışıklık çıkarmayacak bir düzende ilerleyelim. Bu sebeple EPICS içinde Records ve PV lerin isimlendirilmesi önemli.

12 Record and PV Naming system : section : device : function. FIELD Device Name EPICS PV Name EPICS Record Name 2 chars 5 charsx chars 0002 iop00 curr VAL current value of first ion pump in bunch compressor


"TARLA Tesisi’nde İsimlendirme ve Etiketleme Kerem ATAŞEN." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları