Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ö.T.M.T Öğr. Gör. Özlem BAĞCI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ö.T.M.T Öğr. Gör. Özlem BAĞCI."— Sunum transkripti:

1 Ö.T.M.T Öğr. Gör. Özlem BAĞCI

2 Amaç Analiz Teknikleri
Psikomotor Amaçların Analizi Psikomotor bir becerinin analizi, beceriyi işlemlerine ve işlem basamaklarına ayırmak ve bunları basitten karmaşığa doğru bir sıra içinde düzenlemek demektir.

3 Psikomotor Amaç Analizi Süreci
İşlemler ve işlem basamaklarının belirlenmesi ve sıraya konulması. Alternatif yolların belirlenmesi. Standartların belirlenmesi. Araç-gereçlerin belirlenmesi. Gerekli/ilgili bilgilerin belirlenmesi.

4 Örnek Kasanın elektriğini kapatmak. Teknik aletleri hazırlamak.
Kasanın kablolarını çıkartmak. Kasayı parçalarına ayırmak. Bozuk olan parçayı çıkartmak. Yeni parçayı yerine takmak. Kasayı montelemek. Kasanın kablolarını takmak.

5 Bilişsel Amaç Analizi Süreci
Öğrenme amacı ele alınmalı ve “öğrencinin bu amaca erişebilmesi için neleri bilmesi gerekmektedir?” sorusu sorulmalıdır. Önceki basamakta belirlenen her bir bilgi ele alınmalı ve “Öğrencilerin bu bilgiyi öğrenebilmesi için önceden neleri öğrenmiş olması gerekmektedir? Ve nelerin eksik olması bu bilgilerin öğrenilmesini zorlaştırır” sorusu sorulmalıdır.

6 Bilişsel Amaç Analizi Süreci
Önkoşul öğrenmelerin analiz edilmesinin ne kadar devam edilmesi gerektiği belirlenmelidir. Buna yönelik analiz, öğrencilerin önceden sahip oldukları davranışlara kadar devam eder ve tanımlanır. Öğrencilerin öğrenme amacı ile ilgili sahip oldukları davranışları belirlenmelidir. Öğrenme hiyerarşisi oluşturulmalıdır. Bu aşamada, analiz yoluyla tespit edilen bilgi ve beceriler hiyerarşik olarak basitten karmaşığa doru sıralanmalıdır. Öğrenme hiyerarşisinin doğruluğu kontrol edilmelidir.

7 Öğrencilerin Analizi Öğrenciler bazı yönlerden birbirlerine benzerler, ama giriş davranışları açısından farklılıklar gösterirler. Öğrencilerin bir konu hakkında önceden sahip oldukları bilgi ve beceriler hakkında bilgi toplanır. Öğrencilerin analizi, bir amacı ne kadar analiz etmemiz gerektiğini ve öğretimin başlangıç düzeyini belirlememize yardımcı olur.

8 Öğrencilerin Analizi Öğrenciler birçok yönden birbirilerinden farklılık gösterirler. Bu farklılıkları bilmemiz gerekmektedir. Niçin? Çünkü, hangi yöntemi, hangi araç gereçlerle, nasıl bir ortamda ve ne öğreteceğimizi bilmemiz için. Bunları belirlemek için 3 farklı kaynaktan bilgi toplanabilir. Öğrencilerden, öğrenciler hakkında bilgi olan kişilerden ve kendi varsayım ve tahminlerimizle.

9 Öğretim Durumlarını Planlama
Bir öğretimin temel aşamaları beş kısımdan meydana gelir. Giriş Sunu Alıştırma Geri Bildirim Değerlendirme

10 Giriş Aşaması Bu bölümde öğrencilerin dikkati öğrenme içeriğine yani öğrenilecek materyale çekilmelidir. Bunun için birçok sözel ve görsel uyarıcılar kullanılabilir. Bu aşamada öğrencilere öğretim sonunda ne yapabilecekleri gösterilebilir ve bunların kendileri için neden önemli olduğu kavratılmalıdır.

11 Sunu Aşaması Bu bilgi, olgu, kavram, kural, ilke veya yöntemlerin öğrenciye sunulduğu bölümdür. Bilgiler öğrencilere sunulurken aşırı bilgi yükünden kaçınılmalıdır. Bu aşamada bazı stratejiler kullanılabilir. Bunlar; Ders özeti, Tekrar, Kolaydan zora sıralama, Genelleme yapma, Dikkatleri çekme.

12 Alıştırma Aşaması Alıştırma, öğrencilere kazandırmak istediğimiz davranışları uygulama fırsatı sağlar. Alıştırma fırsatı verilmediği zaman veya alıştırma öğretim sonuna bırakıldığı zaman daha az etkili olur. Alıştırma faaliyetlerinin etkili olabilmesi için, öğrencilere birden fazla alıştırma fırsatı verilmeli ve alıştırma materyal sunulduktan hemen sonra yapılmalıdır.

13 Geribildirim Aşaması Geribildirim, öğrencilere gösterdiği davranış ve bu davranışı nasıl geliştirebilecekleri hakkında bilgi verir. Geribildirim, öğrencilerin yaptıkları yanlışların düzeltilmesine yardım eder. Geribildirimin etkili olabilmesi için; Kapsamlı olmalı, Belirgin olmalı, Düzeltici olmalı, Anında verilmeli, Pekiştirici olmalıdır.

14 Değerlendirme Aşaması
Değerlendirme aşamasında, öğrencilerin hedeflere ulaşma düzeyleri ölçülür, yaptıkları yanlışlar tespit edilir ve öğrencilere yanlışlarını düzeltme fırsatı verilir. Bu aşamada şu kararları alabiliriz: Öğrencilerin giriş davranışları ölçülecek mi? Öğrencilere bir ön test uygulanacak mı? Öğretim sırasında öğrenci davranışları ölçülecek mi? Öğrencilere bir son test uygulanacak mı?


"Ö.T.M.T Öğr. Gör. Özlem BAĞCI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları