Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Anlatım Biçimleri 1.AçıklamaAçıklama 2.TartışmaTartışma 3.ÖykülemeÖyküleme 4.BetimlemeBetimleme.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Anlatım Biçimleri 1.AçıklamaAçıklama 2.TartışmaTartışma 3.ÖykülemeÖyküleme 4.BetimlemeBetimleme."— Sunum transkripti:

1 Anlatım Biçimleri 1.AçıklamaAçıklama 2.TartışmaTartışma 3.ÖykülemeÖyküleme 4.BetimlemeBetimleme

2 Açıklama Bir durum ya da düşünceyle ilgili olarak gerekli bilgileri vermeye,iyice anlaşılmayan ya da yanlış anlaşılan bir sözü,düşünceyi açıklığa kavuşturmaya açıklama denir.

3 ÖRNEK “Ana dili sevgisi yaratılıştandır küçük yaşlarda belirmeye başlar.Çocuk,ana dilini önce anasından ve daha sonra ailedeki büyüklerinden öğrenir.Daha sonra,sokakta arkadaşlarıyla oynayarak,okulda kitapları okuyarak derslerde öğretmenlerini dinleyerek bu bilgiyi genişletir”. Bu parçada yazar ana dili sevgisi ve öğrenimi konusunda açıklama yapmaktadır.

4 Tartışma Tartışma bir konunun farklı yorumlanmasından anlaşılmasından doğar.Tatışma tarzındaki anlatım biçiminde karşı tarafın görüşlerini çürütmek,geçersiz hale getirmek esastır. Bunun için önce karşı tarafın görüşlerini ele alınıp incelenir. Bu tür anlatım biçiminede Tartışma denir.

5 ÖRNEK “Değer verip baş tacı ettiğim bir yazar,gözlem ile deneyimin aynı şey olduğunı söylüyor.Üstüne üstelik deliller getirmeye çalışıyor bu konuda.Şimdiye dek büyük yazar diyebildiğim bu kişi bilmiyor ki gözlem farklı deneyim farklı. Bu parçada yazar gözlem farklı deneyim farklı konusunda tartışma yapmaktadır.

6 Öyküleme Duyguları,düşünceleri,söylenmek istenenleri,anlatılanları bir olay içinde veya bir olaya bağlı olarak anlama yöntemidir.Öykülemede olay,yer,zaman,şahıs kadrosu gibi unsurlar bulunur.Olay,öykülemenin en temel unsurudur.olayın olmadığı yerde öyküleme söz edilemez.

7 ÖRNEK Ayakabıcı iskemlesine oturdu.Hasan da merakla karşısına geçti.Şaşarak eğlenerek seyrediyordu.Tamirci kartona benzeyen kalın deriyi iki tarafı keskin incecik sapsız bıçağıyla kesti.Ağzına bir avıç çivi doldurdu.Sonra bunları ağzından çıkarıp ayakabıların altına çabucak mıhladı.Burada hasanın yamirciyi hayretle izlemezini öyküleyerek anlatıyor.

8 Betimleme Kelimelerle resim çizmeye ve varlıkların kendilerine has ayırıcı özelliklerini gözler önüne sermeye betimleme denir.betimlemenin insanı konu edinen kısmına portre denir.İnsanın fiziki yönünü konu eden portreye fiziki portre insanın karakterini konueden portreye ruhi portre denir.

9 Örnek Bir yanımız kuleli öbür yanımız Vaniköy korluğu.Ymaçta bir apartman… Yanında yöresinde başka apartman yok.Hafif bir yokuşun sonunda,tepede,tek başına,on sekiz daireli,iki bölümlü apartman…

10 SORULAR

11 Çoktan seçmeli Aşağıdakilerinhangisi anlatım biçimlerinden birisi değildir ? A)Açıklama B)Tartışma C)Tanık gösterme D)Betimleme

12 İnsasnı konu eden anlatım biçimi aşağıdakilerden hangisidir ? A)Tartışma B)Öyküleme C)Açıklama D)Betimleme

13 Doğrumu Yanlışmı ( ) Bir durum ya da düşünceyle ilgili olarak gerekli bilgileri vermeye,iyice anlaşılmayan ya da yanlış anlaşılan bir sözü,düşünceyi açıklığa kavuşturmaya Tartışma denir Cevap= Bir durum ya da düşünceyle ilgili olarak gerekli bilgileri vermeye,iyice anlaşılmayan ya da yanlış anlaşılan bir sözü,düşünceyi açıklığa kavuşturmaya açıklama denir Y

14 ( )Kelimelerle resim çizmeye ve varlıkların kendilerine has ayırıcı özelliklerini gözler önüne sermeye betimleme denir. D

15 Boşluk Doldurma ………… bir konun farklı yorumlanmasından anlaşılmasından doğar Öykülemenin en temel unsuru ……….’dır İnsasnın karakterini konu eden portre …… portredir Tartışma Olay Ruhi

16 HAZIRLAYAN ADI:Şahin SOYADI:Kapçak SINIFI:8/A NO:114


"Anlatım Biçimleri 1.AçıklamaAçıklama 2.TartışmaTartışma 3.ÖykülemeÖyküleme 4.BetimlemeBetimleme." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları