Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

NELERDEN BAHSEDECEĞİZ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "NELERDEN BAHSEDECEĞİZ"— Sunum transkripti:

1 NELERDEN BAHSEDECEĞİZ
Kendine güven! Kendine güvenen çocuklar Sorumluluk! Sorumluluk alabilen çocuklar Disiplin- Ceza-Kurallar Hasan ÇELİK Hamidiye Anaokulu

2 Özgüven Ne Demektir? Özgüven, bir çocuğun kendisine yönelik iyi duygular geliştirmesi sonucu kendisini iyi hissetmesi demektir. Başka bir deyişle kendisi olmaktan memnun olması demektir. Kendine karşı olumlu inanç ve duyguları.

3 "Özgüven sürekli değişen dünya ile başetmeyi sağlar’’
Tıpkı alfabeyi öğrenmenin çocukları okumaya hazırlaması gibi, güçlü bir özgüven de onları yaşamda karşılaşacakları zorluklara karşı hazırlar. Güçlü bir özgüven duygusu çocuğa sürekli değişen dünya ile baş etmek ve buna uyum sağlamak için gerekli esnekliği ve kaynakları sağlar. Çocuğun okulda kendisiyle alay edilmesinden, elindeki oyuncağının alınmasına ve ergenlik döneminde alkol, uyuşturucu gibi zararlı maddeleri reddedebilmeye kadar pek çok konu ile mücadele edebilme kabiliyetini artırır.

4 Çocukların güvenleri ailelerinin onlara güvenmesi ile gelişir.
Kendine Güvensizlik; Yüksek başarı beklentisi Çocuğun hatalarını düzeltmek için onu eleştirmek Çocuğun dayak hırpalanma gibi cezalar ile eğitilmesi Olumsuz sıfatlar ile nitelendirmek ( tembel, pısırık, sorumsuz…) Çocuğa hiç söz hakkı vermemek, Aile içinde kendini değersiz görmesi, Yaşına ve gelişimine uygun sorumluluklar verilmemesi oluşmasını sağlar.

5 Çocuklarımız için bu kadar değerli olan Özgüveni nasıl geliştirebiliriz?
Çocuğumuz bizden bir istekte bulunuyorsa ve bu istek kabul edilebilir bir şeyse, kısaca “evet” demek yerine, onun bir seçim özgürlüğü olduğunu vurgulayan sözlerle yanıt verebiliriz ; Eğer sen istiyorsan ! Eğer gerçekten istiyorsan ! Buna sen karar ver ! Bu senin seçimine bağlı ! Senin vereceğin karar benim için de geçerlidir !

6 Var olmalarının sizin için ne kadar önemli olduğunu onlara gösterin.
Çocuğunuza kendisine has yeteneklerini ortaya çıkartmasında yardımcı olun. Yaptıkları ve ilgilendikleri şeylerin sizin için ne kadar önemli ve değerli olduğunu gösterin.

7 Çocuğunuza kendi davranışlarınızla örnek olduğunuzu unutmayın.
Beklentileriniz çocuğunuzun seviyesinde olsun, onu aşacak beklentilerden kaçının. Birlikte vakit geçirin. Çocuklarınıza sorumluluk verin.. Çocuğunuzla ilgili problemleri onu suçlamadan ya da onun karakterini eleştirmeden tartışın.

8 Onların özgüvenlerini sağlayacak sözlerde bulunun! .
Haklısın. Seni seviyorum. Ne kadar düşüncelisin. Sana güveniyorum. Seninle vakit geçirmek çok hoşuma gidiyor. Çok güzel! Dürüst davrandığın için teşekkür ederim. Ben senin bunu yapabileceğine inanıyorum Herkes hata yapabilir Seninle gurur duyuyorum

9 Özgüven, özgür ve demokratik aile ortamlarında, olayların nedenlerini açıklayan anne ve baba yaklaşımıyla gelişebilir. Baskıcı ortamda, uyguladıkları kuralların nedenlerini çocuklarına açıklama gereği duymayan ailelerde, yeterince gelişmez.

10 SORUMLULUK SORUMLULUK = Çocuğun kendi kendine yetmesi BEN DEĞERLİYİM
BEN DEĞERSİZİM Çocuğu korumak, onu kanatlarının altında büyütmek,kendi başına konuyla baş başa bırakmamak onun gelişimini engeller

11 başkalarının haklarına saygı göstermek,
SORUMLULUK başkalarının haklarına saygı göstermek, kendi davranışlarının sonuçlarını kabul etmektir. Ve bunların temelleri de okul öncesinde atılır.

12 Uygun oranda (yaşına, cinsiyetine, fizik gücüne uygun) verilen sorumluluk;
çocuğun kendine güvenini arttırır, ve başarma duygularını tatmin eder, çevresini ve kendini organize ve kontrol etme becerilerini geliştirir.

13 SORUMLULUK KAZANDIRKEN
Çocuğa yaşına ve gelişim düzeyine uygun görev ve sorumluluklar verin. Çocuğun seçim yapmasına izin verin. Onu görev ve sorumluluklarıyla baş başa bırakın. Sorumluluk alma konusunda çocuğun gösterdiği çabalara saygı duyun.

14 SORUMLULUK KAZANDIRKEN
Çocuğunuzun deneyim ve girişimlerindeki yanlış sorunları kırcı biçimde eleştirmeyin. Örn: yapamadığı zaman ‘beceriksiz’ demek. kendi başına düşünmesini sağlayın., kendi sorununu çözmesine fırsat vermeniz, çocuğunuzun sorumluluk duygusunu geliştirecektir.

15 DİSİPLİN NEDİR? DİSİPLİN = DAVRANIŞI YÖNLENDİRME
İstenilen davranışları ve alışkanlıkları öğretmek, kendi kendine denetlemesini öğretmek. DİSİPLİN = DAVRANIŞI YÖNLENDİRME

16 Disiplin Uygun sınırlar koymama
Disiplin vardır ancak ne zaman, nerede uygulanacağı belirsizdir Anne babalar kendi ruh durumları, çocuğun yapısı ve çevre koşulları nedeniyle çocuklarına karşı tutarsız davranabilirler.

17 Disiplin Acındırma yolu Bütün gün bağıran, azarlayan, söylenen anneler
Çocuğa küsme Korkutma, utandırma, gururunu kırma Dayak

18 DİSİPLİN; aşırı gevşeklik, herşeye izin vermek, SINIRSIZ özgürlük, değildir.

19 DAVRANIŞI YÖNLENDİRİRKEN
Kurallar Tutarlı Çocuklara da kuralları oluştururken söz vermek. Kabul edilebilir ve edilemeyecek davranışlarla ilgili sınırlar çizmek. Çocuklara kuralların neden gerekli olduğu anlatılmalıdır.

20 DAVRANIŞI YÖNLENDİRİRKEN
Yanlış davranışı görmezlikten gelmemek, neden yanlış olduğu üzerinde açıklama yapmak. Cezaya ilk çare olarak başvurmamak. Çocuğun davranışını uyarırken, onun karakterine ilişkin sert, kırıcı bir yorumda bulunmamak. (sen zaten hep böylesin) Hatalarını nasıl telafi edeceklerini göstermek. Öğüt vermek yerine model olmak. Görmek istediğiniz davranışı sergilemek.

21 Sağlıklı Tutum Gevşek Eğitim Sıkı Eğitim Yetersiz Sevgi Aşırı Sevgi
SAĞLIKLI TUTUM Biraz olumsuzluk Yeterli sevgi Yeterli hoşgörü Yeterli disiplin

22 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER…


"NELERDEN BAHSEDECEĞİZ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları