Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HİDROSEFALİLİ ÇOCUĞUN BAKIMI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HİDROSEFALİLİ ÇOCUĞUN BAKIMI"— Sunum transkripti:

1 HİDROSEFALİLİ ÇOCUĞUN BAKIMI
Araş.Gör.Sümeyra Topal

2 Hidrosefali

3 Serebrospinal sıvının yapımı ve emilimi arasındaki dengesizlik,
sıvının beyindeki ventriküllerde ve subaraknoid mesafede fazla birikmesine neden oluşur.

4 Kafatasından beyine dura-araknoid-pia

5

6 Üretilen BOS subaraknoid mesafeye ve
BOS’un %80’i koroid pleksuslar tarafından üretilir. Geri kalan %20-30 BOS üretimi interstisyel sıvı (ekstrakoroidal) ve ependima tarafından yapılır. Üretilen BOS subaraknoid mesafeye ve ventriküllere geçerek sistemik dolaşıma katılır.

7 Serebrospinal sıvının artışının nedeni?????
Koroid pleksuslar sıvının aşırı üretimi Serebrospinal sıvının dolaştığı beyin ventrikülleri ve subaraknoid alanda enfeksiyon, travma vb. nedenlerle tıkanıklık olması Serebrospinal sıvının subaraknoid alandan emilimin bozulması

8 Çocukta yaklaşık 250ml/gün’dür.
HİDROSEFALİ BOS üretim hızı 0.35 ml/dk, 20 ml/saat, erişkinde 500 cc/gün , Çocukta yaklaşık 250ml/gün’dür. Tüm sinir sistemindeki BOS volümü 150 cc olup büyük kısmı beyinde, cc ise omuriliktedir.

9 -Konjenital hidrosefalinin görülme sıklığı her 1000 canlı doğumda 1-1
-Konjenital hidrosefalinin görülme sıklığı her 1000 canlı doğumda arasında bildirilmiştir . -Bununla birlikte, diğer konjenital nörolojik hastalıklarla birlikte olan ve edinilmiş birçok intrakraniyal patolojiye bağlı olarak gelişen hidrosefali ile bu oran her 1000 canlı doğumda 3-4’e ulaşmaktadır.

10 Hidrosefali, batan güneş manzarası

11 Hemşirelik Bakımı Ameliyat öncesi çocuğun norölojik durumu ve intrakraniyal basınç artması belirtileri izlenir. Kafa çevresi her gün ölçülür ve kaydedilir. Fontoneller ve suturalar gerginlik ve ayrılma yönünden kontrol edilir.

12 Hidrosefalili bebeğin başı serbestçe hareket edemeyecek kadar ağırdır
Hidrosefalili bebeğin başı serbestçe hareket edemeyecek kadar ağırdır.Baştaki deri incelmiştir ve basınç noktalarında dekibitüs ülserleri gelişebilir. Bunu önlemek için iki saate bir pozisyon değişimi yapılır.

13 Beslenme güçlüğü olabileceği için bebek az mıktarlarda fakat sık aralıklarla beslenir.
Bebekte intrakraniyal basınç artışına neden olabileceği için konstipasyon önlenmelidir.

14 Ameliyat sonrası bakım
Stabil oluncaya kadar 15 dakikada bir yaşam bulguları ve nörolojik durumu kontrol edilir. İnsizyon yeri ve sant kapagı üzerindeki basıncı onlemek için bebek ameliyat olan tarafa yatırılmaz.

15

16

17 Ameliyat sonrası dönemde serebro spinal sıvının şant yolu ile hızlı boşalımını önlemek için bebeğin yatağının baş kısmı genellikle düz bırakılır ya da yaklaşık 30 derece yükseltilir.r bebeğin başı çok yükseltilirse serebro spinal sıvı şanttan çok hızlı akabilir ve serebral arterlerde yırtılmalar görülebilir.

18 KİBAS yönünden hasta izlenir
Belirtileri: fontonellerde gerginlik kafa çevresinin artması huzursuzluk yada letarji bilinç düzeyinde azalma yavaş emme, kusma kan basıncı ve vücut ısısında artma nabız ve solunum hızında artma

19 Enfeksiyon belirtileri gözlenir.
AÇT Ameliyat sonrası bağırsak hareketleri geri dönünceye kadar ağızdan beslenmez.

20 Aile Eğitimi Çocuk hastaneden taburcu olmadan önce aileye şant bakımı öğretilir. Ventriküloperitoneal şantı olan çocuğun ebeveynlarine yönelik eğitimler şunları içerir. Uyku hali, kusma, baş ağrısı, huzursuzluk vb KİBAS belirtilerini gözleyin eğer bu belirtiler varsa çocuğunuzu hastaneye getirin. Gece yatarken yatağın baş kısmını hafif yükseltin. Çocuğun baş aşağı sarkık şekilde uyumasına izin vermeyin.

21 Kostipasyonu önleyin. Çocuğun dikkatini kulağın arkasındaki pompa kısmına çekmeyin. Büyük çocuklarda buraya sürekli dokunmamaları gerektiğini öğretin. Çocuğun temasa dayalı sporlar hariç tüm aktivitelere katılmasını destekleyin. Enfeksiyon belirtilerine karşı uyanık olun. Çocuk büyüdükçe şantın etkili biçimde çalışması için değiştirilmesi gerekir.


"HİDROSEFALİLİ ÇOCUĞUN BAKIMI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları