Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAVA NASIL ORALARDA? 4/C.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAVA NASIL ORALARDA? 4/C."— Sunum transkripti:

1 HAVA NASIL ORALARDA? 4/C

2 GEZİ Öğretmenimiz gelecek hafta hava durumu iyi olursa kır gezisine çıkacağımızı söyleyince bütün sınıf neşeyle bağırmıştık. Ama herkes öğretmenimizin söylediği bir şeyi atlamıştı “hava durumu iyi olursa”.

3 GEZİ Peki neydi bu hava durumu?
Öğretmenimize sorduğumda sıra arkadaşımla beni, bu konuyu araştırmamızı ve arkadaşlarımıza da bilgi vermemizi istedi.

4 ARAŞTIRMA O gün çalışmamıza “hava durumu” kavramını incelemeyle başladık. Hava durumu; “bir yerde kısa süre içinde sıcaklık,yağış, basınç,rüzgar gibi hava olaylarını gösteren durum” olduğunu öğrendik.

5 ARAŞTIRMA Hava durumunu belirtmek için çeşitli haritaların kullanıldığını, Bunlardan birisinin de illerdeki sıcaklık derecelerini, hava olaylarını gösteren harita olduğu

6 HARİTA Bu haritayı okurken Adana parçalı bulutlu 16 derece tabirini kullanırız.

7 GRAFİKLER Hava durumunu resimli grafiklerle de gösterebileceğimizi öğrendik.

8 ESKİDEN Hava durumu ile ilgili bilgileri öğrenmek insanlara yaşamlarında kolaylık sağlar Dışarı çıkarken hava durumuna uygun giyiniriz,hava durumuna uygun seyahat ederiz.

9 ÇİFTÇİLER Çiftçiler havanın durumuna göre tarlalarını ekerler.

10 UÇAKLAR Uçak ve vapur seferleri hava durumuna göre düzenlenir.

11 BALIKÇILAR Balıkçılar ise hava durumuna göre denize açılırlar.
Denizler fırtınalı ve yağışlı ise o gün balığa çıkmaktan vazgeçerler. Aksi halde yaşamları tehlikeye girer, tekneleri batar.

12 METEOROLOJİ Araştırmamız sırasında meteoroloji kavramı dikkatimizi çekmişti. Ayrıca her akşam hava durumunda “Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden aldığımız bilgilere göre hava durumunu sunuyoruz “ cümlesi geçiyordu.

13 METEOROLOJİ Hava durumlarını “hava tahmin uzmanlarının” yaptığını öğrendik.

14 METEOROLOJİ Elde edilen veriler ile hava tahmin haritaları oluşturulduğu, Bu haritaların uzman kişilerce incelenerek havanın nerede, ne kadar süreyle, nasıl olacağının belirlendiği,

15 METEOROLOJİ Okuduğumuz yazıda; sıcaklık, yağış, nem, basınç, rüzgar değerlerinin ölçümlerinin çeşitli aletler tarafından yapıldığı Ölçümlerin her saat başı ; sıcaklık ölçer(termometre),

16 METEOROLOJİ basınç ölçer (barometre), nem ölçer ( hidrograf),
yağış ölçer (plüviyometre) gibi aletlerle yapıldığı,

17 METEOROLOJİ Tahminlerin günlük, üç günlük yada haftalık olabildiği,
Bu tahminlere en çok başvuran kurumların basın yayın kuruluşları,silahlı kuvvetler, denizciler, hava yolları şirketleri ve tarımla uğraşan kişiler olduğunu öğrenmiştik.

18 TEKNOLOJİ Öğretmenimizle ve arkadaşlarımızla bu bilgileri paylaştığımızda bize çok teşekkür ettiler.

19 TEKNOLOJİ Öğretmenimizin söylediğine göre insanlar eskiden hava durumlarını takip etmek amacıyla çok değişik yöntemler geliştirmişler. Sürekli doğayı gözlemlemişler ve edindikleri bilgilerle hava durumlarını tahmin etmede kullanmışlar.

20 GEÇMİŞTE Açılmış çam kozalağından havadaki nem miktarının az olduğu,
Çekirgelerin çok ses çıkarmasının ertesi günü çok sıcak olacağı.

21 GEÇMİŞTE At kestanesi ağaçlarının çiçeklenmesinin havaların iyiye gittiğinin göstergesi gibi bir çok gözlemler yapılmıştır.

22 TAKVİM YAPRAĞI Bu gün bu tür bilgileri yalnızca takvim yapraklarında görebiliyoruz. Bir çoğumuz “ kırlangıç fırtınası, kocakarı soğukları, cemrenin havaya, suya, toprağa düşmesi gibi tabirleri büyüklerimizden duymuşuzdur.

23 GÜNÜMÜZDE Günümüzde ise Teknolojik gelişmeler sayesinde çok hassas ölçümlerle, neredeyse hatasız hava tahminlerinin yapıldığını söyledi öğretmenimiz.

24 GEZİ Çünkü hava iyi olursa geziye gidebileceğiz.
Akşam hava durumunu dinledim, gelecek hafta sıcaklıklar artacakmış. Bu haberi öğretmenimle paylaşmak için sabırsızlanıyorum. Çünkü hava iyi olursa geziye gidebileceğiz.


"HAVA NASIL ORALARDA? 4/C." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları