Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KARIŞIMLAR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KARIŞIMLAR."— Sunum transkripti:

1 KARIŞIMLAR

2 İçerisindekiler KARIŞIM NEDİR? KARIŞIMLARIN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
HETEROJEN KARIŞIM ŞEMASI HETEROJEN KARIŞIMLARIN TANIMI VE ÇEŞİTLERİ HETEROJEN KARIŞIMLARIN ÖZELLİKLERİ BAZI KARIŞIMLARDAKİ DAĞILAN VE DAĞITAN FAZLAR SÜSPANSİYON YAŞAMIMIZDAKİ SÜSPANSİYONLAR EMÜLSİYON AEROSOL KOLOİD ADİ KARIŞIM

3 KARIŞIM NEDİR? Birden fazla maddenin kimyasal özellikleri değişmeyecek şekilde istenilen oranda bir araya getirilmesiyle oluşan madde topluluğuna karışım denir.

4 Saf maddeler element ve bileşiklerden oluşur
Saf maddeler element ve bileşiklerden oluşur. Fakat maddelerin çoğu ne tek bir elementtir; ne de tek bir bileşiktir. Maddelerin çoğu saf madde olmayan karışımlardır.

5 KARIŞIMLARIN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
1-) Karışımı oluşturan maddelerin kimyasal özelliklerinde değişiklik olmaz. 2-) Saf değildir. 3-) Fiziksel yollarla karıştırılırlar. 4-) Fiziksel yollarla ayrıştırılır. 5-) Erime ve kaynama noktaları sabit değildir. 6-) Karışımların öz kütleleri sabit değildir. Karışımı oluşturan maddelerin miktarına bağlı olarak karışımın öz kütlesi değişir.

6 7-) Karışımın yapısında farklı cins atom veya molekül vardır
7-) Karışımın yapısında farklı cins atom veya molekül vardır. 8-) Karışımda bulunan maddelerin miktarı arasında belirli, sabit bir oran yoktur. 9-) Yapılarında iki veya daha fazla madde bulundurular. 10-) Kendini oluşturan maddelerin özelliklerini taşırlar. 11-) Belli bir formülleri yoktur.

7 KARIŞIMLAR HOMOJEN KARIŞIMLAR HETEROJEN KARIŞIMLAR
KONUMUZ HETEROJEN KARIŞIMLAR OLDUĞUNDAN HOMOJEN KARIŞIMLARI ATLAYABİLİRİZ.

8

9

10 HETEROJEN KARIŞIMLAR

11 HETEROJEN KARIŞIMLARIN TANIMI VE ÇEŞİTLERİ
Her tarafta aynı özelliği göstermeyen ve içindeki taneciklerin gözle görülebildiği karışımlara ‘Heterojen karışım’ denir. *Çok fazlı karışımlardır. Yani özellikleri her yerinde aynı olmayan karışımlardır. *Heterojen karışımlardan alınan farklı örneklerde maddelerin karışma oranları aynı olamaz.

12 HETEROJEN KARIŞIM ÖRNEKLERİ

13 HETEROJEN KARIŞIMLAR Elde edilen karışımın fiziksel özellikleri çoğunlukla; *Karışımı meydana getiren maddelerin fiziksel özelliklerinin ortalamasıdır. *Heterojen bir karışımda fazlardan biri diğeri içinde ince dağılmış halde bulunur. İki fazlı bu karışımlara genelde dispers sistemler adı verilir. *Herhangi bir faz içinde dağılmış olan faza dispers faz veya iç faz, dispers fazın dağıldığı ve ortamı teşkil eden faza ise dispersiyon aracı veya dış faz denir.

14 HETEROJEN KARIŞIMLARIN ÖZELLİKLERİ
1- Heterojen özellik gösterirler. 2- Bulanık görünürler. 3- Dipte çökelti oluştururlar. 4- Genellikle tanecikleri gözle görülür. 5- Fiziksel yolla (süzme) ayrılırlar. Not: Karışımları oluşturan maddelerden biri diğeri içinde dağılıyorsa dağılan maddeye dağılan faz, diğer maddeye ise dağıtan faz denir.

15 BAZI KARIŞIMLARDAKİ DAĞILAN VE DAĞITAN FAZLAR

16

17 SÜSPANSİYON Katı-sıvı heterojen karışımlara denir. Dağıtan fazı sıvı, dağılan fazı katıdır. ÖRNEK Tebeşir tozu- su Su-talaş Ayran Kumlu-su Türk kahvesi Çorba

18 Bütün maddeler bir çözücü ile çözelti meydana getirmezler
Bütün maddeler bir çözücü ile çözelti meydana getirmezler. Örneğin tebeşir tozları su ile karıştırılırsa çözelti meydana gelmez, tozlar suda asılı halde kalır. Bu şekildeki heterojen (iki fazlı) karışımlara süspansiyon denir. Süspansiyon bir çözelti değildir. Fazların yoğunlukları farklı olduğundan birbirinden kolaylıkla ayrılabilir.

19 YAŞAMIMIZDAKİ SÜSPANSİYONLAR
Ca(OH)2 (KALSİYUM HİDROKSİT) SÜSPANSİYONU: Sönmüş kireç ismiyle satılan, suda çözünmeyen beyaz tozun suyla karıştırılması ile oluşur. Kireç denince, sönmüş kireç anlaşılır. Badana yapımında kireç süspansiyonu kullanılır. Mg(OH)2 (MAGNEZYUM HİDROKSİT) SÜSPANSİYONU: Magnesi kalsine adıyla bilinen antiasit mide süspansiyonudur.

20 BaSO4 (BARYUM SÜLFAT): Ameliyat esnasında kullanılan sargı bezi, pamuk, makas vb. steril ameliyat malzemeleri baryum sülfat çözeltisine batırılmıştır. Ameliyat esnasında vücudun içinde unutulan ameliyat malzemelerini, röntgen çekiminde BaSO4 gösterir. Ayrıca BaSO4 süspansiyonu ve hint yağı karışımı; XM solüsyonu adındaki ilaçtır. Röntgen filmi çekiminden az önce hastaya içirilir. İçirilen sıvının mideden bağırsağa kaç dakikada geçtiği BaSO4 ile anlaşılır; geçiş süresine göre hastalığa teşhis konur.

21 EMÜLSİYON Sıvı-sıvı heterojen karışımlara denir. Dağıtan fazı da dağılan fazı da sıvıdır. ÖRNEK Zeytinyağı-su karışımı Benzin-su Mayonez Su-Karbontetraklorür Lipo ve hidro olmak üzere iki çeşittir. Lipo, yağ içindeki su emülsiyonudur. Bazı kremler örnek verilebilir. Hidro, su içindeki yağ emülsiyonudur. Balık yağı örnek verilebilir.

22 AEROSOL Katı-gaz ya da sıvı-gaz heterojen karışımlara denir. Dağıtan fazı gaz, dağılan fazı sıvı ya da katıdır. ÖRNEK Duman Sis Spreyli parfümler Spreyli böcek ilaçları Bulut Volkanik kirlilik Tozlu hava

23 KOLOİD Çıplak gözle bakıldığında heterojen olduğu anlaşılmayan katı-sıvı karışımlara denir. Koloidler, sıvı içerisinde dağılan taneciklerin büyüklüğü açısından çözeltiler ile süspansiyonlar arasında yer alır. Bu yüzden koloid karışımlara normal olarak bakıldığında iki fazlı olduğu anlaşılmamaktadır. Koloitlerde çözünen madde ancak mikroskopla görülebilir.

24

25 ÖRNEK Duman Boya Süt Krema Çalkalanmış yumurta Jöle Sabun köpüğü Not: En çok bilinen koloidler dağıtıcı ortamı su olanlardır. Sabun köpüğü hem hidro- fil hemde hidrofob kısım içermesinden dolayı koloid için iyi bir örnek teşkil eder.

26 ADİ KARIŞIM ÖRNEK Salata
Süspansiyon ve emülsiyon özelliği göstermeyen karışımlara denir. ÖRNEK Salata

27 KAYNAKÇA http://www.fenokulu.net http://kimyabilim.com
Kimya ders kitabı Palme 10.Sınıf Kimya Konu Anlatım Kitabı

28 KONU: Heterojen Karışımlar ve Sınıflandırılması
AKSARAY FEN LİSESİ Hazırlayanın; ADI: Rabia Nur SOYADI: Tekeç SINIFI: 10-C NUMARASI: 209 KONU: Heterojen Karışımlar ve Sınıflandırılması


"KARIŞIMLAR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları