Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MADDELER DOĞADA KARŞIK HALDE BULUNUR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MADDELER DOĞADA KARŞIK HALDE BULUNUR"— Sunum transkripti:

1 MADDELER DOĞADA KARŞIK HALDE BULUNUR

2 Maddeler Doğada Karışık Halde Bulunur
Saf Maddeler Karışımlar Homojen Heterojen

3 Maddeler Doğada Karışık Halde Bulunur
Saf maddeler sabit bir bileşimi olan ve özellikleri belirli olan maddelerdir. Elementler ve bileşikler saf maddelerdir. Su, civa saf maddeye örnektir.

4 Saf Maddenin Özellikleri
Saftırlar. Aynı tür taneciklerden oluşurlar. Belli erime ve kaynama noktaları vardır. Homojendir. Fiziksel yöntemlerle daha maddelere basit ayrıştırılmazlar. Belli koşullarda belli öz kütleye sahiptirler.

5 Karışımlar Karışımlar iki veya daha fazla saf maddenin karışmasından oluşurlar. Karışım içerisinde her madde kendi fiziksel özelliğini korur. Karışımlar ikiye ayrılır: Homojen Heterojen

6 Karışımlar Karışımlar katı, sıvı, gaz halinde olabilirler. Örnek;
Hava; gaz-gaz karışımıdır. Tuzlu su; katı-sıvı karışımıdır. Gazoz; gaz-sıvı karışımıdır. Alkollü su; sıvı-sıvı karışımıdır. 14 ayar altın; katı-katı karışımıdır.

7 Karışımın Özellikleri
Yapılarında iki yada daha fazla madde bulundururlar. İstenilen oranda karıştırılırlar. Fiziksel olarak karışırlar. Kendini oluşturan maddelerin özelliklerini taşırlar. Kendini oluşturan maddelerle fiziksel yöntemle ayrıştırılabilirler.

8 Karışımın Özellikleri
Saf değildirler. Belli erime ve kaynama noktaları yoktur. Yapı taşları element yada moleküldür. Belli bir formülleri yoktur.

9 Homojen Karışımlar Bir maddenin diğer bir madde içerisinde her tarafa eşit olarak dağılmasıyla oluşan karışımlara denir. Tuzlu su, şekerli su, hava, maden suyu, alkollü su, gazoz, alaşımlar, kolonya…

10 Homojen Karışım Özellikleri
Homojendirler. Dipte çökelti oluşturmazlar. Berrak görünüşlüdürler. Tanecikleri gözle görülmez.

11 Homojen Karışım Özellikleri
Süzme ile ayrılmazlar. Belirli erime, kaynama noktaları yoktur. Çözünen madde miktarı arttıkça kaynama noktası yükselir, donma noktası azalır.

12 Heterojen Karışımlar Bileşenler karışımın her tarafına aynı şekilde dağılmamış ve maddenin karışım olduğu çıplak gözle anlaşılabilen karışımlardır Demir tozu ve kum karışımı heterojen bir karışımdır.

13 Çözeltiler ve Çözülme İçtiğiniz şekerli çay bir çözeltidir. Çay, şekeri çözmüş; şeker ise çözünmüştür. Kullandığımız çay yapraklarından gelen bazı maddeler de çaya renk katmıştır. Şeker suda çözünür. Çözeltilerin çoğu sıvıdır, fakat katı ve gaz hâlinde bulunan çözeltiler de vardır.

14 Çözeltiler ve Çözülme Çözeltideki katı maddeler, çok küçük parçalar halinde sıvının içinde dağılır. Çözeltileri hazırlamak için genellikle su kullanılır.

15 Çözeltiler ve Çözülme Su ve sirke, su ve süt, gazoz ve vişne suyu karıştırıldıkları zaman birer çözelti olurlar. Çözeltilerde karışım gibi en az iki maddenin bir araya gelmesi ile uğraşır. Çünkü çözeltilerde bir karışımdır.

16 Çözeltiler ve Çözülme Aşağıdaki tabloda çözücü ve çözülen maddeleri ayırt edeceğiz. Çözücü Çözülen Örnek Karışım Katı Alaşımlar Gaz Hava Sıvı Alkollü su Şekerli su Gazoz


"MADDELER DOĞADA KARŞIK HALDE BULUNUR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları