Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ"— Sunum transkripti:

1 DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ KADİR GECESİ Bir Ömre Bedel Gece

2 Ne büyük bir nimet. Yeni bir kadir gecesine daha kavuştuk.
GEBZE MÜFTÜLÜĞÜ MEHMET AKİF ERSOY CAMİİ Ne büyük bir nimet. Yeni bir kadir gecesine daha kavuştuk. Ne büyük bir lütuf. Yaratanımız bize bir fırsat daha verdi. Ne büyük bir rahmet. Rahmetin tecellisi olan Cebrail (a.s.)'ın Rabbimizin inayetiyle dünya semasına indiği bir geceyle buluştuk. Ne büyük bir mağfiret. Affa uğrayabileceğimiz bir gece daha bizlere nasip oldu. Bizlere nimetlerini bahşeden, sayısız lütuflarla bize rahmet eden, bağışlanmamız için bizlere fırsatlar yaratan ve bizleri mübarek bir güne kavuşturan Halik-i Zü'l-Celal Allah-u Teala (c.c.)'na sonsuz kez şükrediyoruz.

3 MEHMET AKİF ERSOY CAMİİ
GEBZE MÜFTÜLÜĞÜ MEHMET AKİF ERSOY CAMİİ Bu gece, ihya edildiği zaman bin aydan, bir ömürden daha hayırlı bir gece. Bu gece, Yüce Rabbimizin inayetiyle meleklerin, Cebrail (a.s.) yeryüzüne indiği bir gece. BU GECE KUR’AN-I KERİMİN DOĞUM GÜNÜ. Bu gece, Kur’an-ı Kerim’in gönlümüze, dünyamıza, âleme doğduğu bir gece. Bu gece, Rahmet-i İlahiye tecelli etti. Bu gecede Âlemlere rahmet olarak gönderilene Hz. Muhammed Mustafa’ya (s.a.s.) Peygamberlik vazifesi verildi. Bu geceye, Hak (c.c.), Kadir Gecesi dedi. Bu gece, Kur’an gecesi. Bu gece, bağışlanma gecesi. Bu gece, bir ömre bedel ibadetlerle Rabbimize yönelme gecesi.

4 KADİR GECESİNDE NE OLDU?
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ KADİR GECESİNDE NE OLDU? HAZRETİ MUHAMMED (SAV) EFENDİMİZ BÜTÜN İNSANLARA SON PEYGAMBER OLDU. KUR’AN-I KERİM’İN AYETLERİ İNMEYE BAŞLADI.

5 DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ İLK VAHİY Buhari ve Müslim'de Hz.Ayşe (ra) şöyle rivayet etmiştir : Hz. Muhammed (sav) 610 yılının Ramazan ayında Hıra/Nur dağının zirvesindeki bir mağarada Allah’a ibadet ettiği sırada , vahiy meleği Cebrail (as) gelerek O’na son Peygamber olduğunu bildirdi.

6 DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ İLK VAHİY Cebrail (as) : Yaradan Rabbının adıyla Oku ! dedi. Peygamberimiz (sav) : ”Ben Okuma bilmem.” diye cevap verdi. Bu durum üç kere tekrarlandı.Vahiy meleği Cebrail (as) Peygamberimize (sav) sonunda Yaradan Rabbının adıyla Oku !”emriyle başlayan Alak suresinin ilk 5 ayetini okudu.

7 İLK İNEN KUR’AN AYETLERİ
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ İLK İNEN KUR’AN AYETLERİ Alak Suresi : 1-5. Ayetler

8 DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ 1-2.Yaratan Rabbinin adıyla oku! O, insanı “alak” dan yarattı. 3.Oku! Senin Rabbin en cömert olandır O, kalemle yazmayı öğretendir, insana bilmediğini öğretendir . Alak Suresi Kur’an’ın(Mushafın)96. Suresidir

9 YARATAN RABBİNİN ADIYLA
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ KUR’AN’IN İLK EMRİ YARATAN RABBİNİN ADIYLA OKU ! Alak Suresi / 1. Ayet

10 DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ Peygamberimiz (sav) , hemen evine geldi. “ Beni örtün..” diyerek yatağına yattı. Kalkınca durumu eşi Hz. Hatice’ye anlattı. O büyük kadın şu sözleri ile O’nu teselli etti.

11 DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ İLK VAHİY ( Miladi 610 ) Sana müjdeler olsun. And olsun ki Allah seni asla utandırmaz. Çünkü sen ; Akrabalarını ziyaret edersin, doğruyu söylersin. Acizlere yardım edersin. Misafirlerini ağırlarsın.Yoksullara kazanç sağlarsın. Hak’tan gelen afetlere ve belalara karşı halka yardımcı olursun"

12 DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ KADİR GECESİ NİÇİN GİZLİ TUTULMUŞ? Allah,insanlara, emir ve yasaklarına her zaman uysunlar diye ölümü nasıl gizli tutmuş ise Ramazanın bütün gecelerini ihya etsinler diye gizli tutmuştur. İnsanlar bu geceye güvenip de diğer geceleri ihmal etmesinler diye Mükellef insan o geceyi araştırmada gayret göstersin böylece mükafat kazansın diye

13 KADİR GECESİ HANGİ GECEDİR ?
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ KADİR GECESİ HANGİ GECEDİR ? KUR’AN BU AYDA İNDİ BU KESİN: شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِيَ أُنزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ 2.KUR’AN BU AYIN KADİR GECESİNDE İNDİ.BU DA KESİN:إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ Demek ki kadir gecesi Ramazan ayında gizlidir. Ama Efendimiz(sav) ip uçları vermiştir.

14 تَحَرَّوْا لَيْلَةَ الْقَدْرِ في الْعَشْرِ الأَواخِرِ مِنْ رَمَضَانَ
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ KADİR GECESİ NEZAMANDIR?  Kur’an-ı Kerim’in inmiş olduğu, Ramazan ayı içinde bulunan ve bin aydan hayırlı olan kadir Gecesi’nin hangi gece olduğunu, yegâne önderimiz Rasulullah (s.a.s) bizlere beyan buyurmuştur. تَحَرَّوْا لَيْلَةَ الْقَدْرِ في الْعَشْرِ الأَواخِرِ مِنْ رَمَضَانَ İbn Abbas (r.anhuma )’nın rivayetiyle şöyle buyurmuştur Rasulullah (s.a.s): “Siz kadir Gecesi’ni Ramazan’ın son onu içinde arayınız..” تَحرّوْا لَيْلةَ القَدْرِ في الوتْـرِ من العَشْرِ الأَواخِرِ منْ رمَضَانَ HZ. Aişe (r.anha)’dan . Rasulullah (s.a.s) şöyle buyurur: “Sizler kadir Gecesi’ni, Ramazan’ın son on günündeki tek gecelerde arayınız!.” Sahih-i Buhârî Kitabu salati’t Teravih, B.4, Hds.9.

15 DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ Kadir Gecesi’nin hangi gece olduğu meçhuldür. Ramazan ayında, ramazan ayının son on gecesinde veya son yedi gecesinde, ramazanın tek olan son on gecelerinde aranılması hususunda rivayetler vardır. Efendimiz (s.a.v.) son on gece îtikafa girer ve ev halkını da ibâdete teşvik ederdi. Kadir Gecesi’nin tam olarak bilinmemesinin pek çok hikmeti vardır. Müminler, bu sâyede tembellikten kurtulmakta ve Kadir Gecesi’ni yakalayabilme arzusuyla ramazan boyunca gecelerini değerlendirmektedirler.

16 “Allah Teâlâ şu beş şeyi, beş şeyde gizlemiştir:
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ “Her Geceni Kadir Bil; Her Geçeni Hızır Bil” “Allah Teâlâ şu beş şeyi, beş şeyde gizlemiştir:   1- Rızâsını, taatlarda gizlemiştir. 2- Gazabını, ma’siyetlerde gizlemiştir. 3- Orta namazını, diğer namazlar arasında gizlemiştir. 4- Velî kulunu, halk arasında gizlemiştir. 5- Kadir Gecesi’ni, ramazan ayında gizlemiştir.”

17 DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ İLGİLİ HADİSLER "Kim Kadir Gecesi'nde inanarak, ihlas ile o geceyi ibadetle geçirirse, geçmiş günahları bağışlanır." "Kadir Gecesi yatsı namazında cemaatte hazır bulunan, ondan nasibini almıştır."

18 KADİR GECESİNİN FAZİLETİ(Hadis)
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ KADİR GECESİNİN FAZİLETİ(Hadis) KİM FAZİLETİNE İNANARAK VE SEVABINI ALLAH’TAN UMARAK KADİR GECESİNİ İHYA EDERSE GEÇMİŞ BÜTÜN GÜNAHLARI AFFEDİLİR. (Buhari)

19 KADİR GECESİ HANGİ GECEDİR ?
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ KADİR GECESİ HANGİ GECEDİR ? PEYGAMBERİMİZ BUYURUYOR Kİ : KADİR GECESİNİ RAMAZAN AYININ SON 10 GÜNÜNÜN TEKLİ GECELERİNDE ARAYINIZ. (Buhari) RAMAZAN AYININ 27. GECESİ OLMASI EN KUVVETLİ GÖRÜŞTÜR.

20 DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ اِنَّٓا اَنْزَلْنَاهُ ف۪ي لَيْلَةِ الْقَدْرِۚ ﴿1﴾ وَمَٓا اَدْرٰيكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِۜ ﴿2﴾ لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ اَلْفِ شَهْرٍۜ ﴿3﴾ تَنَزَّلُ الْمَلٰٓئِكَةُ وَالرُّوحُ ف۪يهَا بِاِذْنِ رَبِّهِمْۚ مِنْ كُلِّ اَمْرٍۙۛ ﴿4﴾ سَلَامٌ۠ۛ هِيَ حَتّٰى مَطْلَعِالْفَجْرِ ﴿5﴾ “Gerçek şu ki, Biz onu “Kur’ân’ı” kadir gecesi’nde indirdik. Kadir gecesi’nin ne olduğunu sana bildiren nedir? Kadir Gecesi, bin aydan daha hayırlıdır.  Melekler ve ruh, onda Rablerinin izniyle her bir iş için inerler. Fecrin çıkışına kadar bir esenliktir “selâmdır” o.” (Kadir Suresi-1-5 )

21 اِنَّٓا اَنْزَلْنَاهُ ف۪ي لَيْلَةِ الْقَدْرِ(1)
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ   اِنَّٓا اَنْزَلْنَاهُ ف۪ي لَيْلَةِ الْقَدْرِ(1) Şüphesiz, biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik. BİZ İNDİRDİK ifadesi indirenin yüceliğini ifade eder. Bizi yaratan, rızık veren, kainatı insanın yaşayabileceği şekilde yaratan Bir insan için koca bir sistem yaratan, Her gün teneffüs ettiğimiz oksijeni yaradan, Yediğimiz gıdaları yaratan, onları hazmedici bir bünyeyi yaradan, biz farkında olmadan kalbimizi çalıştırıp kanımızı temizleyen, yediğimiz gıdaları vücudun ihtiyacına göre azalara gönderen, Güneşi her gün doğudan doğuran Bize sayılamayacak kadar nimet veren Yüce Allah indirdi. Bu ayet aynı zamanda müşriklerin Kur’an’ı Hz. Muhammed Yazdı iddialarına da cevaptır. Kadir gecesi indirilmeye başlandı ve 23 yılda indirilmesi tamamlandı.

22 MEHMET AKİF ERSOY CAMİİ
GEBZE MÜFTÜLÜĞÜ MEHMET AKİF ERSOY CAMİİ Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ KUR’AN’IN İNDİĞİ AY شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذ۪ٓي اُنْزِلَ ف۪يهِ الْقُرْاٰنُ هُدًى لِلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِنَ الْهُدٰى وَالْفُرْقَانِۚ “Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur'an'ın indirildiği aydır.” (Bakara Suresi-185 ) حٰمٓۜ ﴿1﴾ وَالْكِتَابِ الْمُب۪ينِۙ ﴿2﴾ اِنَّٓا اَنْزَلْنَاهُ ف۪ي لَيْلَةٍ مُبَارَكَةٍ اِنَّا كُنَّا مُنْذِر۪ينَ ﴿3﴾ ف۪يهَا يُفْرَقُ كُلُّ اَمْرٍ حَك۪يمٍۜ ﴿4﴾ “Hâ, Mîm. Apaçık kitaba andolsun. Gerçekten Biz, onu mübarek bir gecede indirdik. Gerçekten Biz uyaranlarız. Katımızdan bir emirle her hikmetli işe o gecede hükmedilir. Çünkü biz, Rabbinin bir rahmeti olarak peygamberler göndermekteyiz. O işitendir, bilendir. ” (Duhan Suresi-1-4)

23 DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ Kadir gecesini önemli kılan en temel faktör Yüce Rabbimizin bizlere bildirdiği üzere, Kur’an-ı Kerim’in kendisinde indirilmeye başlanmasıdır. Kur’an-ı Kerim son ilahi mesajdır. İnsanlığı yanlıştan doğruya ulaştıran, dünya ve ahiret huzuru sağlayan son kutsal kitaptır. Allah’ın insanlık için merhametinin nişanıdır. Kur’an-ı Kerim bir geceyi bin aydan daha hayırlı kılmaktadır. Yüce Allah Kuran-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı geceyi mübarek olduğunu sizlere şöyle bildirmektedir.

24 وَمَٓا اَدْرٰيكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِۜ 2
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ وَمَٓا اَدْرٰيكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِۜ 2 Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Bilirmisin nedir sen Kadir Gecesi? Kadir gecesini Hz. Peygamberin de bilmediğini ifade ediyor Yüce Allah. İnsan bilmediği şeyi nasıl yazar. Bir insan kendi yazdığı kitapta önce bilmediğini söyleyip ardından o konuyu açıklayabilir mi? Soruları ve cevapları da Kur’an’ı Hz. Peygamber’in yazmadığını ifade ediyor. Diğer taraftan Kadir gecesi öyle bir gecedir ki yaldızca senin idrakine kalsa idi O’nun mahiyetini, değerinin derecesini, önemini bilmezdin. O İneni biz indirdiğimiz gibi O Gecenin önemini de biz bildireceğiz sana. Çünkü o geceye insanlar değer biçemez, gereken değeri ifade edemezler.

25 لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ اَلْفِ شَهْرٍۜ ﴿3﴾
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ اَلْفِ شَهْرٍۜ ﴿3﴾ Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Bilir misin nedir Kadir Gecesi ? ayetine cevap veren bu ayet onun tarihinin açıklanması yerine bu gecenin önemi ve insanlar için hayır ve bereketi üzerinde durulmuştur. Yüce Allah Kadir Gecesinin değerini zaman ölçüsü ile anlatmaktadır. İçinde Kadir gecesi olmayan 1000 aydan DAHA HAYIRLI. Neden bu kadar değerli olduğunu da sonraki ayetler açıklamaktadır.

26 DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ تَنَزَّلُ الْمَلٰٓئِكَةُ وَالرُّوحُ ف۪يهَا بِاِذْنِ رَبِّهِمْۚ مِنْ كُلِّ اَمْرٍۙۛ ﴿4﴾ Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. Bu gecenin değerini bu ayetler belirlemektedir. “Kadr” Kelimesi “Kanun, Plan” demektir. Fiil kalıbında kanuna bağladı, planladı demek olur. Kadir gecesinde Melekler ve Cebrail yeryüzüne inerler ve her işi planlarlar. Bir yıllık bir plan yaparlar her türlü iş için kainatın planlamasını yaparlar. Bu gece tevbe ve af dilemenin önemi bundan kaynaklanmaktadır. Meleklerin ve Cebrail’in yapacağı planlamaya dahil olacağından gerçekleşmesi garanti olmaktadır.

27 ALİMLER BU GECEYE ŞU SEBEPLERLE KADİR GECESİ DENDİĞİNİ SÖYLEMİŞLERDİR:
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ ALİMLER BU GECEYE ŞU SEBEPLERLE KADİR GECESİ DENDİĞİNİ SÖYLEMİŞLERDİR: 1- Bu gece işlerin ve hükümlerin takdir edildiği gecedir. “Kadr” kelimesi “değer” demektir. Yine fiil kalıbı “değerlendirdi” demektir. Bir önceki kadir gecesinden bu kadir gecesine kadarki bir yıllık olayların da değerlendirmesi yapılır. Aynı zamanda bu gecede bizim isteklerimiz de değerlendirilip karara bağlanır. Duhan 4 ve 5. ayetlerde “ فيها يفرق كل أمر حكيم أمرا من عندنا... ” “Her hikmetli iş nezdimizde bir emir ile o gece ayrılır” buyrulmaktadır. İbni Abbas'tan rivayet edildiğine göre, hikmetli işlerin birbirinden ayırt edilmesi şu şekilde cereyan etmektedir: Bu seneden gelecek seneye kadar meydana gelecek olayların hepsi ayrı ayrı melekler tarafından defterlere yazılır.

28 DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ Rızıklar, eceller, zenginlik, fakirlik, ölümler, doğumlar hep bu esnada kaydedilir. Herkesin ve her-şeyin o sene içindeki mukadderatı kaydedilir Mikail(as):Rızıkla alakalı defterler Mikail (as)’e verilir. Cebrail(as): Savaşlarla ilgili defterler Cebrail (as)’a verilir. İsrafil(as):Ameller nüshası dünya semasında görevli melek olan İsrafil'e verilir Azrail(as):Ölüm ve musibetlerle ilgili defter de Azrail (as) teslim edilir.

29 DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ “Kadr”, “ daraltmak, eksiltmek ” anlamına gelmektedir. Kadir gecesinde Meleklerin yeryüzüne inmesi, insanların tevbe edip af dilemeleri kötülüklerin alanını daraltmakta, günahları eksiltmektedir. (Fecr, 89/16) Şeytanın çalışma alanını daralmaktadır. Bu gecede inmeye başlayan Kur’an’ın görevlerinden biri de kötülüğün alanını daraltmak, iyiliğin alanını genişletmektir.

30 سَلَامٌ۠ۛ هِيَ حَتّٰى مَطْلَعِ الْفَجْرِ ﴿5﴾
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ سَلَامٌ۠ۛ هِيَ حَتّٰى مَطْلَعِ الْفَجْرِ ﴿5﴾ O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir. Ve …. Bu gece insanlık için “selam” dır. “Selam”; “Rahmet, merhamet, barış” anlamlarına gelmektedir. Yüce Allah bu gecede kullarının önce kendileri ile BARIŞMALARINI istiyor. YANLIŞ İNANÇ VE DÜŞÜNCELERDEN VAZ GEÇİP KAPISINA GELMELERİNİ AF DİLEMELERİNİ İSTİYOR.

31 KADİR GECESİNİ DEĞERLİ KILAN KUR’AN’IN O GECE DE İNMEYE BAŞLAMASIDIR.
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ KADİR GECESİNİ DEĞERLİ KILAN KUR’AN’IN O GECE DE İNMEYE BAŞLAMASIDIR. لَوْ أَنزَلْنَا هَذَاالْقُرْآنَ عَلَى جَبَلٍ لَّرَأَيْتَهُ خَاشِعاً مُّتَصَدِّعاً مِّنْ خَشْيَةِاللَّهِ وَتِلْكَ الْأَمْثَالُ نَضْرِبُهَا لِلنَّاسِ لَعَلَّهُمْ يَتَفَكَّرُون “Biz bu Kur'ân'ı bir dağa indirseydik, Allah'ın korkusundan onu baş eğmiş, parça, parça olmuş görürdün. Bu misalleri düşünsünler diye insanlara veriyoruz.” (Haşr 21)

32 DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ تركت فيكم أمرين. لن تضلوا ما تمسكتم بهما. كتاب الله تعالى و سنة رسول الله صلى الله عليه و سلم İmam-ı Malik’e ulaştığına göre Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Size iki şey bırakıyorum. Bunlara uyduğunuzda, bunlara sımsıkı sarıldığınızda asla sapıtmayacaksınız: Allah’ın kitabı ve Rasûlullah’ın sünneti.” (Muvatta, Kader 3,2/899)

33 ŞİMDİ HERKESİN EVİNDE EN AZ 7 ADET KUR’AN VAR 120 M2 YE 7 KUR’AN
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ KUR’AN-I KERİM HZ. EBUBEKİR DÖNEMİNDE KİTAP HALİNE GETİRİLDİ. İSLAM COĞRAFYASI BU DÖNEMDE 1,5 MİLYON KM2 İDİ ,5 MİLYON KM2 DE 1 ADET KUR’AN HZ OSMAN DÖNEMİNDE 7 ADET ÇOĞALTILDI. BU DÖNEMDE İSLAM COĞRAFYASI 3,5 MİLYON KM ,5 MİLYON KM2 DE 7 ADET KUR’AN ŞİMDİ HERKESİN EVİNDE EN AZ 7 ADET KUR’AN VAR M2 YE 7 KUR’AN

34 DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ MEHMET AKİF DİYOR YA: YA AÇAR BİR BAKARIZ NAZMI CELÎL’İN YAPRAĞINA, YA DA ÜFLER GEÇERİZ BİR ÖLÜNÜN TOPRAĞINA. İNMEMİŞTİR HELE KUR’AN BUNU HAKKIYLA BİLİN, NE MEZARLIKTA OKUMAK, NE DE FAL BAKMAK İÇİN.

35 KUR’AN’I KERİM’İN ÖNEMİ
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ KUR’AN’I KERİM’İN ÖNEMİ الَر كِتَابٌ أَنزَلْنَاهُ إِلَيْكَ لِتُخْرِجَ النَّاسَ مِنَ الظُّلُمَاتِ إِلَى النُّورِ بِإِذْنِ رَبِّهِمْ إِلَى صِرَاطِ الْعَزِيزِ الْحَمِيدِ “Elif. Lâm. Râ. (Bu Kur'an), Rablerinin izniyle İNSANLARI KARANLIKLARDAN AYDINLIĞA, yani her şeye galip (ve) övgüye lâyık olan Allah'ın yoluna çıkarman için sana indirdiğimiz bir kitaptır” ( İbrahim, 14/1). يَا أَيُّهَا النَّاسُ قَدْ جَاءتْكُم مَّوْعِظَةٌ مِّن رَّبِّكُمْ وَشِفَاء لِّمَا فِي الصُّدُورِ وَهُدًى وَرَحْمَةٌ لِّلْمُؤْمِنِينَ “Ey insanlar! Size Rabbinizden bir öğüt, gönüllerdekine bir şifa, müminler için bir hidayet ve rahmet gelmiştir.”( Yunus, 10/57)

36 DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ وَقَالَ الرَّسُولُ يَا رَبِّ اِنَّ قَوْمِي اتَّخَذُوا هٰذَا الْقُرْاٰنَ مَهْجُورًا ﴿30﴾ Peygamber Diyecek ki “Ey Rabbim! Kavmim bu Kur’an’ı büsbütün terk etti” (Furkan,25/30) اَفَلَا يَتَدَبَّرُونَ الْقُرْاٰنَۜ وَلَوْ كَانَ مِنْ عِنْدِ غَيْرِ اللّٰهِ لَوَجَدُوا ف۪يهِ اخْتِلَافًا كَث۪يرًا Hâlâ Kur’an’ı düşünüp anlamaya çalışmıyorlar mı? Eğer o, Allah’tan başkası tarafından (indirilmiş) olsaydı, mutlaka onda birçok çelişki bulurlardı. Nisa, 4/82

37 KUR’AN ÖYLE BİR KİTAPTIR Kİ
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ KUR’AN ÖYLE BİR KİTAPTIR Kİ Yetimi, fakiri, mazlumu himaye edip, padişahla köleyi, kumandanla neferi, davalıyla davacıyı aynı sandalyeye oturtup muhakeme eden bir kitaptır. İnsanları türlü türlü sapıklıklardan kurtaracak, fazilet yoluna yönlendiren, emir ve yasaklarına göre hareket edenlere gözlerin görmediği kulakların duymadığı mükafatlar verecek bir kitaptır Emir ve yasaklarını ihlal edenlere de bakışları bulandıracak başları döndürecek yürekleri hoplatacak cezalar var olduğunu ifade eden kitaptır.

38 KUR’AN ÖYLE BİR KİTAPTIR Kİ
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ KUR’AN ÖYLE BİR KİTAPTIR Kİ Kur’an ışıkları dünyamıza salınırsa insanoğlu asırlık karanlıklardan kurtulur. Kur’an borusu evimizde, sokağımızda, caddemizde, mahallemizde, şehrimizde, ülkemizde, dünyada öterse uykuda olanlar uyanır. Kur’an yağmur gibi yağıp yıldırım gibi çakınca millet canlanır. Mabed nurlanır. Kalp ruh ve akıl aradığını bulur. Perişan ruhlar derman bulur. Kur’an’ın insana açtığı sofrada yemeğini yiyen hem ruhunu hem bedenini hem dünyasını hem ahretini kurtaracaktır.

39 KUR’AN ÖYLE BİR KİTAPTIR Kİ
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ KUR’AN ÖYLE BİR KİTAPTIR Kİ Ağaçların kuzeyi yosun bağladığı gibi Kur’an ışığından uzak gönüller de yosun bağlar. Kur’an’ın bir hedefi bir gayesi vardır. Bizi götürmek istediği bir nokta vardır. Kur’an bizi bir halden uzaklaştırıp başka bir hale değiştirmek için gelmiştir. Uzaklaştırmak istediği nokta zulumettir, karanlıktır. Götürmek istediği nokta da aydınlıktır, nurdur. Onun için Kur’an’ı sadece evde bulundurmak yetmez.

40 KUR’AN’I BU MİLLETTEN KOPARIN
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ KUR’AN’I BU MİLLETTEN KOPARIN 19. yy son yıllarında ingiliz parlamentosunda kürsüye çıkan sömürgeler başkanı Gladstone, elindeki Kur’an’ı göstererek şöyle der: Bu kitap Müslümanların elinde kaldıkça biz onlara gerçek anlamda egemen olamayız. Ne yapıp etmeli ya Kur’an’ı ortadan kaldırmalıyız ya da Müslümanları Kur’an’dan uzaklaştırmalıyız. (Diyanet Aylık Dergi Şubat 2013 syf 266)

41 ZAMANI KIYMETLENDİREN MUHATABINIDA KIYMETLENDİRİR
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ ZAMANI KIYMETLENDİREN MUHATABINIDA KIYMETLENDİRİR Nasıl ki ; KUR’AN, bir ayı on bir ayın sultanı yapıyor ise, KUR’AN bir geceyi Kadir gecesi olarak bin aydan daha hayırlı yapıyor ise, Gönlümüze, benliğimize hayatımıza aktaracağımız Kur’an’da bizleri öyle bir ulvi mertebeye ulaştıracaktır.

42 الم ذَلِكَ الْكِتَابُ لاَ رَيْبَ فِيهِ هُدًى لِّلْمُتَّقِينَ
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ الم   ذَلِكَ الْكِتَابُ لاَ رَيْبَ فِيهِ هُدًى لِّلْمُتَّقِينَ “Elif Lam Mim. Bu, kendisinde şüphe olmayan kitaptır. ALLAH’A KARŞI GELMEKTEN SAKINANLAR İÇİN yol göstericidir.”( Bakara,2/1-2) اِنَّا نَحْنُ نَزَّلْنَا الذِّكْرَ وَاِنَّا لَهُ لَحَافِظُونَ “Kur'an'ı kesinlikle BİZ indirdik; elbette onu yine biz koruyacağız”. (NAHL suresi 43. ayet) اِنَّا نَحْنُ نَزَّلْنَا عَلَيْكَ الْقُرْاٰنَ تَنْز۪يلًاۚ Şüphe yok ki, Kur’an’ı Sana elbette BİZ indirdik BİZ. İnsan, 76/23

43 مَنْ اَعْرَضَ عَنْهُ فَاِنَّهُ يَحْمِلُ يَوْمَ الْقِيٰمَةِ وِزْرًا
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ وَلَقَدْ يَسَّرْنَا الْقُرْاٰنَ لِلذِّكْرِ فَهَلْ مِنْ مُدَّكِرٍ “Andolsun biz Kur'an'ı, öğüt almak için kolaylaştırdık. O halde düşünüp ibret alan yok mu?” (HADÎD suresi 16. ayet) مَنْ اَعْرَضَ عَنْهُ فَاِنَّهُ يَحْمِلُ يَوْمَ الْقِيٰمَةِ وِزْرًا “Kim ondan yüz çevirirse, şüphesiz ki kıyamet gününde o, ağır bir günah yükünü yüklenecektir.” (TÂHÂ suresi 101. ayet)

44 كَلَّٓا اِنَّهُ تَذْكِرَةٌۚ ﴿54﴾ فَمَنْ شَٓاءَ ذَكَرَهُۜ ﴿55﴾
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ كَلَّٓا اِنَّهُ تَذْكِرَةٌۚ ﴿54﴾ فَمَنْ شَٓاءَ ذَكَرَهُۜ ﴿55﴾ Hayır, DÜŞÜNDÜKLERİ GİBİ DEĞİL! Şüphesiz bu (Kur’an) bir uyarıdır. Artık kim dilerse ondan öğüt alır. Müddessir, 74/54-55 كِتَابٌ اَنْزَلْنَاهُ اِلَيْكَ مُبَارَكٌ لِيَدَّبَّرُٓوا اٰيَاتِه۪ وَلِيَتَذَكَّرَ اُو۬لُوا الْاَلْبَابِ ﴿29﴾ Bu Kur’an, âyetlerini düşünsünler ve akıl sahipleri öğüt alsınlar diye Sana indirdiğimiz mübarek bir kitaptır. ( Sa’d 29 )

45 DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ مَثَلُ الَّذ۪ينَ حُمِّلُوا التَّوْرٰيةَ ثُمَّ لَمْ يَحْمِلُوهَا كَمَثَلِ الْحِمَارِ يَحْمِلُ اَسْفَارًاۜ بِئْسَ مَثَلُ الْقَوْم ِ الَّذ۪ينَ كَذَّبُوا بِاٰيَاتِ اللّٰهِۜ وَاللّٰهُ لَا يَهْدِي الْقَوْمَ الظَّالِم۪ينَ ﴿5﴾ Tevrat’la yükümlü tutulup da onunla amel etmeyenlerin durumu, ciltlerle kitap taşıyan eşeğin durumu gibidir. Allah’ın âyetlerini inkâr eden topluluğun hâli ne kötüdür! Allah, zalimler topluluğunu hidayete erdirmez. (Cuma, 5) تَنْز۪يلَ الْعَز۪يزِ الرَّح۪يمِۙ ﴿5﴾ لِتُنْذِرَ قَوْمًا مَٓا اُنْذِرَ اٰبَٓاؤُ۬هُمْ فَهُمْ غَافِلُونَ ﴿6﴾ Kur’an, ataları uyarılmamış, bu yüzden de gaflet içinde olan bir kavmi uyarman için mutlak güç sahibi, çok merhametli Allah tarafından indirilmiştir. Yasin, 36/5-6

46 DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ يَا أَيُّهَا النَّاسُ قَدْ جَاءتْكُم مَّوْعِظَةٌمِّن رَّبِّكُمْ وَشِفَاء لِّمَا فِي الصُّدُورِ وَهُدًى وَرَحْمَةٌ لِّلْمُؤْمِنِينَ “Ey insanlar! Size Rabbinizden bir öğüt, gönüllerdekine bir şifa, müminler için bir hidayet ve rahmet gelmiştir.”( Yunus, 10/57) الٓرٰ۠ كِتَابٌ اَنْزَلْنَاهُ اِلَيْكَ لِتُخْرِجَ النَّاسَ مِنَ الظُّلُمَاتِ اِلَى النُّورِ بِاِذْنِ رَبِّهِمْ اِلٰى صِرَاطِ الْعَز۪يزِ الْحَم۪يدِۙ ﴿1﴾ اَللّٰهِ الَّذ۪ي لَهُ مَا فِي السَّمٰوَاتِ وَمَا فِي الْاَرْضِۜ وَوَيْلٌ لِلْكَافِر۪ينَ مِنْ عَذَابٍ شَد۪يدٍۙ ﴿2﴾ Elif Lâm Râ. Bu Kur’an, Rablerinin izniyle insanları karanlıklardan aydınlığa, mutlak güç sahibi ve övgüye lâyık, göklerdeki ve yerdeki her şey kendisine ait olan Allah’ın yoluna çıkarman için sana indirdiğimiz bir kitaptır. Şiddetli azaptan dolayı vay kâfirlerin hâline. (İbrahim, 14/1-2) .

47 DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ وَهٰذَا كِتَابٌ اَنْزَلْنَاهُ مُبَارَكٌ فَاتَّبِعُوهُ وَاتَّقُوا لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَۙ ﴿155﴾ Bu (Kur’an) da bizim indirdiğimiz bereket kaynağı bir kitaptır. Artık O’na uyun ve Allah’a karşı gelmekten sakının ki size merhamet edilsin. (En’am, 6/155) لِيُنْذِرَ مَنْ كَانَ حَيًّا وَيَحِقَّ الْقَوْلُ عَلَى الْكَافِر۪ينَ ﴿70﴾ (AKLEN VE FİKREN) DİRİ OLANLARI UYARMASI VE KÂFİRLER HAKKINDAKİ O SÖZÜN (AZABIN) GERÇEKLEŞMESİ İÇİN KUR’AN’I İNDİRDİK. (Yasin, 36/70) .

48 DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ KUR’AN’IN İSİMLERİ Kur’an : En meşhur ismidir. Okunan şey okunması gereken kitap anlamına gelmektedir. Furkan : iki şeyin arasını ayırmak demektir. Doğru – yanlış, İyi – kötü, faydalı – zararlı, suçlu – suçsuz, güzel – çirkin hak – batıl arasını ayırdığı için bu ismi almıştır. يَٓا اَيُّهَا الَّذ۪ينَ اٰمَنُٓوا اِنْ تَتَّقُوا اللّٰهَ يَجْعَلْ لَكُمْ فُرْقَانًا وَيُكَفِّرْ عَنْكُمْ سَيِّـَٔاتِكُمْ وَيَغْفِرْ لَكُمْۜ وَاللّٰهُ ذُو الْفَضْلِ الْعَظ۪يمِ ﴿29﴾ Ey iman edenler! Eğer ALLAH’A KARŞI GELMEKTEN SAKINIRSANIZ; O, size İYİYİ KÖTÜDEN AYIRT EDECEK BİR ANLAYIŞ VERİR ve sizin kötülüklerinizi örter, sizi bağışlar. Allah, büyük lütuf sahibidir. ( Enfal, 8/29)

49 DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ KUR’AN’IN İSİMLERİ Şifa ve Rahmet يَٓا اَيُّهَا النَّاسُ قَدْ جَٓاءَتْكُمْ مَوْعِظَةٌ مِنْ رَبِّكُمْ وَشِفَٓاءٌ لِمَا فِي الصُّدُورِ وَهُدًى وَرَحْمَةٌ لِلْمُؤْمِن۪ينَ Ey insanlar! İşte size Rabbinizden bir öğüt, kalplere bir şifâ ve inananlar için yol gösterici bir rehber ve rahmet olan Kur’an geldi. (Yunus, 10/57) Kur’an manevi hastalıklara şifadır. Gönül hastalığının tedavisi için Yüce Allah Kur’an’ı göndermiştir. Doktor hastanın muaynesini yaptıktan sonra hastasına uygun olmayan şeyleri yasaklar, Yüce Allah’da insanı Yüce Yaradan’dan Hak’tan ve doğrudan uzaklaştıracak şeyleri kullarına yasaklar. Doktor mikropları yok etmek için ilaç tedavisine başladığı gibi Kur’an’da insanın gönlünde Allah’dan başka var olan şirk mikroplarını atabilmek için ibadet tedavisi uygulamayı emreder. İbadet kalbi temizler. İnsanın gönlü Kur’an’dan istifade ettiği ölçüde şifa bulur ve rahmete kavuşur.

50 DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ KUR’AN’IN İSİMLERİ Müheymin: Gözetici, koruyucu, hükmü altına alıp kontrol etmek, kuşun yavrusunu kanatlarının altına alması böyle ifade edilir. Ruh ve Nur ; Ruh bedende hangi işlevi görüyorsa Kur’an’da insanlık için aynı işlevi görmektedir. Ruh bedenden çıkınca beden nasıl kokuşmaya başlıyorsa, Kur’an’da bir fert ve toplum hayatından çıkarsa o toplum da kokuşmaya başlar. İlişkiler zayıflamaya, kavgalar, huzursuzluklar artmaya başlar. Kur’an evin duvarında asılı dururken insana şifa vermez. Yemeklere bakarken doymadığımız, suya bakarak hararetimiz geçmediği gibi Kur’an’ı da yanımızda bulundurarak görevimizi yapmış olmayız. Kitap,ZikirMecid, Aziz,Hakim, Mev’ize, Beyan, Nimet, Burhan, Kayyım, Hak, Hablüllah, Kerim, Aceb, Mutahhar, Musaddık de Kur’an’ın isimleridir.

51 KUR’AN’I HAYATA OKUTMAK
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ KUR’AN’I HAYATA OKUTMAK İkra: Okumak, Kur’an’ı oku, Hayat kitabını Yaradılış kitabını oku anlamları var Tertil: Kur’an’ı ağır ağır okumak. Gönle iyice sindirerek, Arapçasını da düzgün okuyarak, ne demek istediğini de anlayarak, manaya vakıf olarak okumak. Tilavet : Sözün gereğini yerine getirmek, izlemek, takip etmek emirlerine uyma yasaklarından kaçma anlamlarındadır. وَالشَّمْسِ وَضُحٰيهَاۙۖ ﴿1﴾ وَالْقَمَرِ اِذَا تَلٰيهَاۙۖ ﴿2﴾ Güneşe ve onun aydınlığına andolsun, Onu takip eden Ay’a andolsun, (Şems 91/1-2) Işığı ondan almak lazım, izinden gitmek lazım, O’nu takip etmek lazım yörüngesine girmek lazım ki tilavet etmiş olalım.

52 KUR’AN’I HAYATA OKUTMAK
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ KUR’AN’I HAYATA OKUTMAK اُتْلُ مَٓا اُو۫حِيَ اِلَيْكَ مِنَ الْكِتَابِ وَاَقِمِ الصَّلٰوةَۜ اِنَّ الصَّلٰوةَ تَنْهٰى عَنِ الْفَحْشَٓاءِ وَالْمُنْكَرِۜ وَلَذِكْرُ اللّٰهِ اَكْبَرُۜ وَاللّٰهُ يَعْلَمُ مَا تَصْنَعُونَ ﴿45﴾ (Ey Muhammed!) Kitaptan sana vahyolunanı (TİLAVET ET) oku, NAMAZI DA DOSDOĞRU KIL. Çünkü namaz, insanı hayâsızlıktan ve kötülükten alıkoyar. Allah’ı anmak (olan namaz) elbette en büyük ibadettir. Allah, yaptıklarınızı biliyor. Ankebut, 29/45 …… Ona iman edenler, ona saygı gösterenler, ona yardım edenler ve ona indirilen nura (Kur’an’a) uyanlar var ya, işte onlar kurtuluşa erenlerdir. A’raf 7/157

53 KUR’AN’I HAYATA OKUTMAK
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ KUR’AN’I HAYATA OKUTMAK وَلَوْ اَنَّهُمْ اَقَامُوا التَّوْرٰيةَ وَالْاِنْج۪يلَ وَمَٓا اُنْزِلَ اِلَيْهِمْ مِنْ رَبِّهِمْ لَاَكَلُوا مِنْ فَوْقِهِمْ وَمِنْ تَحْتِ اَرْجُلِهِمْۜ مِنْهُمْ اُمَّةٌ مُقْتَصِدَةٌۜ وَكَث۪يرٌ مِنْهُمْ سَٓاءَ مَا يَعْمَلُونَ۟ ﴿66﴾ Eğer onlar Tevrat’ı, İncil’i ve Rableri tarafından kendilerine indirileni (Kur’an’ı) gereğince uygulasalardı, elbette üstlerinden ve ayaklarının altından (bol bol rızık) yiyeceklerdi. Onlardan orta yolu tutan bir zümre vardır. Ama onların birçoğunun yaptığı ne kötüdür! Maide, 5/66 فَاسْتَمْسِكْ بِالَّذ۪ٓي اُو۫حِيَ اِلَيْكَۚ اِنَّكَ عَلٰى صِرَاطٍ مُسْتَق۪يمٍ ﴿43﴾ Öyle ise sana vahyedilene sımsıkı sarıl. Şüphesiz sen doğru bir yol üzeresin. Zuhruf, 43/43

54 KUR’AN’I HAYATA OKUTMAK
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ KUR’AN’I HAYATA OKUTMAK يَٓا اَيُّهَا الَّذ۪ينَ اٰمَنُٓوا اَط۪يعُوا اللّٰهَ وَرَسُولَهُ وَلَا تَوَلَّوْا عَنْهُ وَاَنْتُمْ تَسْمَعُونَۚ ﴿20﴾ وَلَا تَكُونُوا كَالَّذ۪ينَ قَالُوا سَمِعْنَا وَهُمْ لَا يَسْمَعُونَ ﴿21﴾ Ey iman edenler! Allah’a ve Resûlüne itaat edin ve (Kur’an’ı) dinlediğiniz hâlde ondan yüz çevirmeyin. İşitmedikleri hâlde, “işittik” diyenler gibi de olmayın. Enfal, 8/20-21 وَمَا كَانَ لِمُؤْمِنٍ وَلَا مُؤْمِنَةٍ اِذَا قَضَى اللّٰهُ وَرَسُولُهُٓ اَمْرًا اَنْ يَكُونَ لَهُمُ الْخِيَرَةُ مِنْ اَمْرِهِمْۜ وَمَنْ يَعْصِ اللّٰهَ وَرَسُولَهُ فَقَدْ ضَلَّ ضَلَالًا مُب۪ينًا ﴿36﴾ Allah ve Resûlü bir iş hakkında hüküm verdikleri zaman, hiçbir mü’min erkek ve hiçbir mü’min kadın için kendi işleri konusunda tercih kullanma hakları yoktur. Kim Allah’a ve Resûlüne karşı gelirse, şüphesiz ki o apaçık bir şekilde sapmıştır. Ahzab, 33/36

55 KUR`AN`I AŞINA KARIŞTIRMAYANLAR
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ KUR`AN`I AŞINA KARIŞTIRMAYANLAR KUR`AN`I iŞiNE KARIŞTIRMAYANLAR KUR`AN`I EŞiNE KARIŞTIRMAYANLAR KUR`AN`I LEŞiNE DE KARIŞTIRMASIN

56 KUR’AN’I OKUMAK KUR’AN’I HAYATA OKUTMAK
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ KUR’AN’I OKUMAK KUR’AN’I HAYATA OKUTMAK Kendileri için Allah’tan başka ne bir dost, ne de bir şefaatçi bulunmaksızın, Rab’lerinin huzurunda toplanmaktan korkanları, Allah’a karşı gelmekten sakınsınlar diye, onunla (Kur’an ile) uyar. En’am, 6/51 Cep telefonuna gelen mesajları okumadan duramayan insan, Yüce Yaratıcının mesajlarına aynı duyarlılığı neden göstermez. 6236 msj geldi Hesap günü okunmamış , anlaşılmamış, gereği yerine getirilmemiş msj la Rabbimizin huzuruna nasıl gideceğiz Dil okur, Akıl tercüme eder, kalp ders alır. Üçü bir arada olması lazım. İnanan insan Kur’an’ı Hayatına Okutur.

57 NE MUTLU KUR’AN İLE DOST OLABİLENLERE
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ KUR’AN’I DOST EDİNMEK İnsan iyi bir dosta ihtiyaç duyar şu dünya da bizim zor zamanımızda yanımızda olacak dostlar ne kadar önemlidir. Bu dostlukların kurulması da çok önemlidir. En sıkıntılı anımızda yanımızda isteriz dostumuzu. İşte kabrin karanlığında , sıratın dehşetinde mahşerin şaşkınlığında insana bir dost lazım. Nedir O? KUR’AN ; Eğer dünyada Kur’an ile dost olmuşsak kabirde , mahşerde, sıratta O’nu yanıbaşımızda göreceğiz. Ama dünyada O’nu tanımamışsak, hayatımıza karıştırmamışsak, evimizin bir köşesine caminin içine ölülerin arkasından okunmaya mahkum etmişsek O’nu sıkıntılı zamanımızda yanımızda bulamayacağız. NE MUTLU KUR’AN İLE DOST OLABİLENLERE

58 KUR’AN’DAN YÜZ ÇEVİRMEK
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ KUR’AN’DAN YÜZ ÇEVİRMEK وَمَنْ اَعْرَضَ عَنْ ذِكْر۪ي فَاِنَّ لَهُ مَع۪يشَةً ضَنْكًا وَنَحْشُرُهُ يَوْمَ الْقِيٰمَةِ اَعْمٰى ﴿124﴾ “Her kim de benim zikrimden (Kur’an’dan) yüz çevirirse, mutlaka ona dar bir geçim vardır. Bir de onu kıyamet gününde kör olarak haşrederiz.” Ta-Ha 20/124 Kim, kendisine Rabbinin Ayetleri hatırlatılıp da onlardan yüz çeviren ve elleriyle yaptığını unutandan daha zalimdir? Şüphesiz biz, onu anlamamaları için, kalplerine perdeler gerdik, kulaklarına da ağırlıklar koyduk. Sen onları hidayete çağırsan da artık ebediyen hidayet bulamazlar. Kehf, 18/57 Kim Rabbinin zikrinden (Kur’an’dan) yüz çevirirse, Rabbi onu gittikçe yükselen bir azaba sokar.” Cin,72/17

59 KUR’AN’DAN YÜZ ÇEVİRMEK
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ KUR’AN’I OKUMAK KUR’AN’DAN YÜZ ÇEVİRMEK وَقَالَ الشَّيْطَانُ لَمَّا قُضِيَ الْاَمْرُ اِنَّ اللّٰهَ وَعَدَكُمْ وَعْدَ الْحَقِّ وَوَعَدْتُكُمْ فَاَخْلَفْتُكُمْۜ وَمَا كَانَ لِيَ عَلَيْكُمْ مِنْ سُلْطَانٍ اِلَّٓا اَنْ دَعَوْتُكُمْ فَاسْتَجَبْتُمْ ل۪يۚ فَلَا تَلُومُون۪ي وَلُومُٓوا اَنْفُسَكُمْۜ مَٓا اَنَا۬ بِمُصْرِخِكُمْ وَمَٓا اَنْتُمْ بِمُصْرِخِيَّۜ اِنّ۪ي كَفَرْتُ بِمَٓا اَشْرَكْتُمُونِ مِنْ قَبْلُۜ اِنَّ الظَّالِم۪ينَ لَهُمْ عَذَابٌ اَل۪يمٌ ﴿22﴾ İş bitirilince şeytan da diyecek ki: “Şüphesiz Allah, size gerçek olanı söz verdi. Ben de size söz verdim ama yalancı çıktım. Zaten benim sizi zorlayacak bir gücüm yoktu. Ben sadece sizi çağırdım, siz de hemen bana geliverdiniz. O hâlde beni kınamayın, kendinizi kınayın. Artık ben sizi kurtaramam, siz de beni kurtaramazsınız. Şüphesiz ben, daha önce sizin, beni Allah’a ortak koşmanızı kabul etmemiştim. Şüphesiz, zalimlere elem dolu bir azap vardır.” İbrahim, 14/22

60 DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ KADİR GECESİ DUASI

61 ALLAHIM ! SEN AFFEDİCİSİN. AFFETMEYİ SEVERSİN. BİZLERİ AF EYLE.!
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ KADİR GECESİ DUASI ALLAHIM ! SEN AFFEDİCİSİN. AFFETMEYİ SEVERSİN BİZLERİ AF EYLE.!

62 KADİR GECESİNİ İHYA ETMEK
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ KADİR GECESİNİ İHYA ETMEK « مَنْ قام لَيْلَةَ القَدْرِ إِيماناً واحْتِسَاباً ، غُفِر لَهُ ما تقدَّم مِنْ ذنْبِهِ » Ebu Hüreyre’ın (r.a.) rivayetiyle Rasülüllah (s.a.s.) şöyle buyurur: “Her kim imanından dolayı Faziletine inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek Kadir Gecesi’ni taatle geçirirse, onun lehine, geçmiş günahları mağfiret olunur/ geçmiş günahları bağışlanır.” (Sahih-i Buhârî Kitabul iman B.25, Hds.28, Riyazü’s-salihin, Hadis No: 1192) Sevgili Peygamberimiz, Ramazanın son on gününde, her zamankinden daha fazla ibadet eder, aile fertlerini de ibadet için uyandırırdı.( Müslim, İtikaf, 8)

63 اقْرَؤُا القُرْآنَ فإِنَّهُ يَأْتي يَوْم القيامةِ شَفِيعاً لأصْحابِهِ
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ Bu gün ve gecede Kuran-ı Kerimi bizler gönlümüze indirmeliyiz. O’nun manevi feyzinden istifade etmeliyiz. OKUMALI, ANLAMALI VE HAYATIMIZA AKTARMAYA KARAR VERMELİYİZ. Peygamber Efendimiz bir hadislerinde şöyle buyurmaktadır. اقْرَؤُا القُرْآنَ فإِنَّهُ يَأْتي يَوْم القيامةِ شَفِيعاً لأصْحابِهِ “Kur’an okuyunuz. Çünkü Kur’an, kıyamet gününde kendisini okuyanlara şefaatçi olarak gelecektir”(Riyazü’s-Salihin, Hadis No: 993)   Hz. Mevlâna: “Ey genç! Ne bütün geceler Kadir’dir, ne bütün geceler ondan hâlidir.” der.

64 DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ ÜMİT KESMEK YOK قُلْ يَا عِبَادِيَ الَّذِينَ أَسْرَفُوا عَلَى أَنفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِن رَّحْمَةِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِيعًا إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ “De ki, Ey kendilerinin aleyhine aşırı giden kullarım! ALLAH’IN RAHMETİNDEN ÜMİDİNİZİ KESMEYİN. Şüphesiz Allah bütün günahları affeder. Çünkü O, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.” Zümer Suresi, 39/53

65 DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ Bu gece kurtuluş gecesi. Bu gece mağfiret gecesi. Bu gece Rızık isteyenler için rızkın bolca verildiği gece. Bu gece dua etmek isteyenler için duaların reddolunmadığı bir gece. Bu gece dertleri olanlar için dertlerine deva gecesi. Bu gece hasta olan bedenlere ve gönüllere şifa gecesi. Bu gece gönüllerin gecesi, af, merhamet ve rahmet gecesi.

66 MEHMET AKİF ERSOY CAMİİ 1. TEVBE VE İSTİĞFAR YAPMAK:
GEBZE MÜFTÜLÜĞÜ MEHMET AKİF ERSOY CAMİİ 1. TEVBE VE İSTİĞFAR YAPMAK: Yapmış olduğumuz hatalarımızı gözden geçirmenin en güzel anlarından biride bu kandil geceleridir. يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا تُوبُوا إِلَى اللَّهِ تَوْبَةً نَّصُوحًا “Ey iman edenler! Allah’a samimiyetle tövbe edin!” Bu gecede Yüce Rabbimize yapmış olduğumuz günah, hata ve isyanlarımız için tevbe edelim, istiğfarda bulunalım. “ يا أيها الناس توبوا الى الله فإني أتوب في اليوم اليه مائة مرة ” “Ey insanlar, Allah’a tevbe edin. Zira ben günde yüz kere O’na tevbe ediyorum.” (Müslim, Zikr, 42) buyurmuştur. Günahlar insanların sırtında yüktür. Bu gece ise bu yükü hafifletme vaktidir. Onun yolu ise tövbedir. Tevbe için iyi bir hazırlık yapmalı, güzelce abdest almalı, helal lokma yemeye gayret etmeli, pişmanlık duyup, bir daha günaha düşmemeye karar vermeliyiz.

67 اقْرَؤُا القُرْآنَ فإِنَّهُ يَأْتي يَوْم القيامةِ شَفِيعاً لأصْحابِهِ
GEBZE MÜFTÜLÜĞÜ MEHMET AKİF ERSOY CAMİİ 2. KUR’AN-I KERİMi ANLAMAK VE YASAMAK ICIN OKUMAK: Hayat rehberimiz kuranın indirildiği ayı ve özellikle kadir gecesini en güzel geçirmenin yolu kuran okumaktan geçer. Peygamberimiz şöyle buyurmaktadır. اقْرَؤُا القُرْآنَ فإِنَّهُ يَأْتي يَوْم القيامةِ شَفِيعاً لأصْحابِهِ “Kur’an okuyunuz. Çünkü Kur’an, kıyamet gününde kendisini okuyanlara şefaatçi olarak gelecektir” (Riyazü’s-Salihin, Hadis No: 993) Gönlümüzü, gecemizi, geleceğimizi ve geçmişlerimizi Kuranın nuruyla nurlandıralım. Ölmüşlerimizin ruhlarını Yasinlerle, Tabarekeler ile, Amme suresiyle, en azından fatiha ve ihlas sürelerini okumak suretiyle ruhlarını şad edelim.

68 MEHMET AKİF ERSOY CAMİİ 3. SALÂTÜ-SELÂM GETİRMEK:
GEBZE MÜFTÜLÜĞÜ MEHMET AKİF ERSOY CAMİİ 3. SALÂTÜ-SELÂM GETİRMEK: Alemlere rahmet olarak gönderilen Sevgililer Sevgilisi Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.s.) salat ve selam olsun. Her daim kendisine yapılan selama karşılık veren Sevgili Peygamberimize bu gecede olan bağlılığımızı ve O’na olan sevgimizi çokça salat ve selam getirmekle ifade edeceğiz. Çünkü bu ay peygamberliğin verildiği ay’dır. إِنَّ اللَّهَ وَمَلَائِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِيِّ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوا تَسْلِيماً “Şüphesiz Allah ve melekleri Peygamber’e salât ediyorlar. Ey iman edenler! Siz de ona salât edin, selam edin.”

69 MEHMET AKİF ERSOY CAMİİ
GEBZE MÜFTÜLÜĞÜ MEHMET AKİF ERSOY CAMİİ 4. KAZA VEYA NAFİLE NAMAZ KILMAK : Bu Kandil Gecesinde en az beş vakit (bir günlük) geçmiş namazlardan kaza edelim. Üzerimizde kaza borcu yok ise nafile namaz kılalım kandil gecesini ibadetle ihya etmiş, değerlendirmiş oluruz. Efendimiz (s.a.v.) bir hadîs-i şeriflerinde şöyle buyurur: مَنْ صَلّى صَلاةَ الْعَشَاءِ في جَمَاعَةٍ فَكأنَّمَا قَامَ نِصْفَ اللَّيْلِ، وَمَنْ صَلّى الصُّبْحَ في جَمَاعَةٍ فَكَأنَّمَا قَامَ اللَّيْلَ كُلَّهُ "Kim yatsı namazını cemaatle kılarsa sanki gecenin yarısını ihya etmiş gibidir. Kim de sabahı da cemaatle kılmışsa gecenin tamamını ihya etmiş gibidir." [Müslim, Mesacid 260, (5656)

70 MEHMET AKİF ERSOY CAMİİ 5. ALLAHI BOL BOL ZİKRETMELİ
GEBZE MÜFTÜLÜĞÜ MEHMET AKİF ERSOY CAMİİ 5. ALLAHI BOL BOL ZİKRETMELİ Zikir kışa dönmüş kalplerimizi bahara çevirir. Zikir ölmüş ruhlara hayat verir. Bu gecede zikir bizlere güzellikler katacaktır. Tatmin olmayan kalbimizi tatmin edecektir. اَلَّذٖينَ يَذْكُرُونَ اللّٰهَ قِيَامًا وَقُعُودًا وَعَلٰى جُنُوبِهِمْ وَيَتَفَكَّرُونَ فٖى خَلْقِ السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضِ رَبَّنَا مَا خَلَقْتَ هٰذَا بَاطِلًا سُبْحَانَكَ فَقِنَا عَذَابَ النَّارِ “Onlar, ayakta dururken, otururken, yanları üzerine yatarken (her vakit) Allah'ı anarlar, göklerin ve yerin yaratılışı hakkında derin derin düşünürler (ve şöyle derler:) Rabbimiz! Sen bunu boşuna yaratmadın. Seni tesbih ederiz. Bizi cehennem azabından koru!” (NİSA suresi 142. ayet) اَلَّذٖينَ اٰمَنُوا وَتَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُمْ بِذِكْرِ اللّٰهِ اَلَا بِذِكْرِ اللّٰهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ “Bunlar, iman edenler ve gönülleri Allah'ın zikriyle sükûnete erenlerdir. Bilesiniz ki, kalpler ancak Allah'ı anmakla huzur bulur.” (HİCR suresi 6. ayet)

71 MEHMET AKİF ERSOY CAMİİ
GEBZE MÜFTÜLÜĞÜ MEHMET AKİF ERSOY CAMİİ 6. DUA YAPMALI Hz. Aişe (r’anha) anlatıyor: Ya Rasulullah, kadir gecesi’ne rastlarsam ne dua edeceğim bana bildir, diye talepte bulunmuş. قُلْتُ : يا رَسُولَ اللَّهِ أَرَأَيْتَ إِن عَلِمْتُ أَيَّ لَيْلَةٍ لَيْلَةُ القَدْرِ ما أَقُولُ فيها ؟ قَالَ : « قُولي : اللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبُّ العفْوَ فاعْفُ عنِّي » Rasulullah (s.a.s) şöyle buyurmuştur: “Allah’ım, şüphesiz sen affedicisin affetmeyi seversin. Beni affet,” diye dua et (Tirmizî, “Deavât”, 84.)

72 MEHMET AKİF ERSOY CAMİİ
GEBZE MÜFTÜLÜĞÜ MEHMET AKİF ERSOY CAMİİ 7. MUHASEBE YAPALIM: Ömrümüzün muhasebesini yapalım. Bundan sonra iyi bir mü’min olmaya, düzenli namaz kılmaya, günahlardan sakınmaya Rabbimize söz verelim. Kurana karşı tavrımızı sorgulayalım ve belirleyelim. KURAN BİZDEN RAZI MI? Kur’an yarın kıyamette bize şefaat edecek mi? Yoksa bizden şikayet mi edecek? Kuran hayatımızın neresinde, Kuran okuyor muyuz? Kuranı anlamaya çalışıyor muyuz? Kuran nidalarıyla evimizi süslüyor muyuz? Kuranı çoluk çocuğumuza öğretiyor muyuz? Kur’an için hangi hizmette bulunduk, hangi adımları attık. Kur’an’ın kaç ayetini yada Kaç suresini ezbere/ manasını biliyoruz? Çocuklarımıza hangi surelerini ezberlettik? Kuran öğrenmelerini teşvik ettik mi, ne hediye aldık?

73 KUR`AN MUHASEBEMiZi YAPALIM:
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ KUR`AN MUHASEBEMiZi YAPALIM: Ömrümüzün muhasebesini yapalım. Bundan sonra iyi bir mü’min olmaya, düzenli namaz kılmaya, günahlardan sakınmaya Rabbimize söz verelim. Kurana karşı tavrımızı sorgulayalım ve belirleyelim. KURAN BİZDEN RAZI MI? Kur’an yarın kıyamette bize şefaat edecek mi? Yoksa bizden şikayet mi edecek? Kuran hayatımızın neresinde, Kuran okuyor muyuz? Kuranı anlamaya çalışıyor muyuz? Kuran nidalarıyla evimizi süslüyor muyuz? Kuranı çoluk çocuğumuza öğretiyor muyuz? Kur’an için hangi hizmette bulunduk, hangi adımları attık. Kur’an’ın kaç ayetini yada Kaç suresini ezbere/ manasını biliyoruz? Çocuklarımıza hangi surelerini ezberlettik? Kuran öğrenmelerini teşvik ettik mi, ne hediye aldık?

74 DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ Kur’an’a müsaade edelim evimize girsin Kur’an’a müsaade edelim iş yerimize girsin Kur’an’a müsaade edelim aile hayatımıza girsin Kur’an’a müsaade edelim eğitimimize girsin Kur’an’a müsaade edelim sosyal hayatımıza girsin Kur’an’a müsaade edelim hukukumuzu belirlesin Kur’an’a müsaade edelim arkadaşlık ilişkilerimizi belirlesin Kur’an’a müsaade edelim akrabalık ilişkilerimizi belirlesin

75 İBADETLERİYLE BARIŞSIN
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ BARIŞIK OLALIM Kur’an ile arası iyi olmayanlar, yanlış rehberlerini terk etsin KUR’AN’LA BARIŞSIN Namazla arası iyi olmayanlar şeytanın verdiği vesveseleri bıraksın NAMAZLA BARIŞSIN İbadetlerle arası iyi olmayanlar, tembellik, başıboşluk ve mazeretleri bıraksın İBADETLERİYLE BARIŞSIN

76 DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ BARIŞIK OLALIM Tevbe ile arası iyi olmayanlar, günahlarını itiraf etsin “Allah’ım Sen affedicisin affı seversin bizi affeyle” desin TEVBEYLE BARIŞSIN Helallerle arası iyi olmayanlar içki, kumar, faiz, loto, toto, at yarışı vb haramları terk etsin HELALLERLE BARIŞSIN, Kardeşlikle arası iyi olmayanlar, “Arabın Arap olmayana üstünlüğü yoktur” ilkesini düşünsün ırkçılık yapmasın KARDEŞLERİYLE BARIŞSIN Aile fertleri, akraba ve arkadaşlarıyla kavgalı ve küs olanlar İNSANLARLA BARIŞSIN

77 MEHMET AKİF ERSOY CAMİİ
GEBZE MÜFTÜLÜĞÜ MEHMET AKİF ERSOY CAMİİ 8. ZİYARETLEŞME: Anne ve babalarımızın hayatta ve yanımızda ise ellerini öpmeli, onların hayır dualarını almalı, uzakta iseler bir telefon açmak suretiyle bu feyizli gecede kendilerini memnun etmeye çaba göstermeli, dualarıyla hayatımızı güzelleştirmeliyiz. وَقَضٰى رَبُّكَ اَلَّا تَعْبُدُوا اِلَّا اِيَّاهُ وَبِالْوَالِدَيْنِ اِحْسَانًا اِمَّا يَبْلُغَنَّ عِنْدَكَ الْكِبَرَ اَحَدُهُمَا اَوْ كِلَاهُمَا فَلَا تَقُلْ لَهُمَا اُفٍّ وَلَا تَنْهَرْهُمَا وَقُلْ لَهُمَا قَوْلًا كَرٖيمًا “Rabbin sadece kendisine ibadet etmenizi, anne-babanıza da iyi davranmanızı kesin bir şekilde emretti. Onlardan biri veya her ikisi sizin yanınızda yaşlanırsa kendilerine “öf” bile deme; onları azarlama ikisine de güzel söz söyle. وَاخْفِضْ لَهُمَا جَنَاحَ الذُّلِّ مِنَ الرَّحْمَةِ وَقُلْ رَبِّ ارْحَمْهُمَا كَمَا رَبَّيَانٖى صَغٖيرًا Onları esirgeyerek alçakgönüllülükle üzerlerine kanat ger ve. ”Rabbim, küçüklüğümde onlar beni nasıl yetiştirmişlerse, şimdi de sen onlara (öyle) rahmet et” diyerek dua et”  

78 MEHMET AKİF ERSOY CAMİİ
GEBZE MÜFTÜLÜĞÜ MEHMET AKİF ERSOY CAMİİ 9. KÜSLERİN BARIŞMASI: İslam Dini Müslümanların birbirleri arasında üç günden fazla küs kalmayı meşru görmemiş, hatta bu husus haram kılınmıştır. Hepimiz insanız, hepimizin hataları olmaktadır. Yüce Rabbimiz merhamet sahibidir ve merhamet edenleri sevmektedir. Bu sebeple, nefsanî arzularımızın esiri olmadan eşimize, çocuklarımıza, akrabalarımıza, komşularımıza ve beraber yaşadığımız insanlara karşı bir gönül kırıklığımız varsa bu mübarek gece ne müsait bir gecedir. إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ فَأَصْلِحُوا بَيْنَ أَخَوَيْكُمْ وَاتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ “Mü’minler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin. Allah’a karşı gelmekten sakının ki size merhamet edilsin.”

79 KADİR GECESİNİ NASIL İHYA EDELİM.
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ KADİR GECESİNİ NASIL İHYA EDELİM. 1- DUA EDELİM : Kendimize, ailemize, çocuklarımıza, milletimize, mü’minlere dua edelim. Ana-baba duası alalım. 2- TEVBE EDELİM : Büyük küçük bütün günahlarımızın bağışlanması için tevbe edelim. 3- KUR’AN OKUYALIM : Kendimiz ve mevtalarımızın ruhu için Kur’an ve meali okuyalım. 4- NAMAZ KILALIM : Kaza veya nafile namaz kılalım. 5- TESBİH ÇEKELİM : Zikir kelimelerini söyleyelim. 6- SELAT GETİRELİM : Peygamberimize selat getirelim. 7- ZİYARET YAPALIM : Dost,yakın ve komşularımıza tebrik ziyareti yapalım. Şehit ailelerini ve hastaları ziyaret edelim. 8- TEBRİKLEŞELİM : Birbirimizin kandilini tebrik edelim. Dargınları barıştıralım. 9- MUHASEBE YAPALIM: Ömrümüzün muhasebesini yapalım. Bundan sonra iyi bir mü’min olmaya, düzenli namaz kılmaya, günahlardan sakınmaya Rabbimize söz verelim. 10- Hiç değilse Yats- teravih ve sabah namazlarını cemaatle kılmaya gayret edilmeli. 11- İKRAM-YARDIM YAPALIM: Yoksul, yetim ve öğrencilere maddi yardım yapalım. Çocukları sevindirelim.

80 DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ Ayet-i kerimelerin ve hadis-i şeriflerin ışığında Kadir gecesi ile ilgili şu hususların ön plana çıktığını görmekteyiz. 1.Bu gecede Kur’an indirilmeye başlanmıştır. 2.Bu gece Alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimizin (s.a.s.) Peygamberlik vazifesinin başladığı bir gece. 3.Bu gece Kur’an ve insan buluşmasının ilk yaşandığı bir gece. 4.Kadir gecesinde insan ile buluşan Kur’an’ın ilk ayetleri ise “oku”dur. Kur’an-ı, Peygamberimizi, hayatı, alemi, kendimizi okumalı, Rabbimize yönelmeliyiz. 2.Kadir gecesini Ramazan ayının son on gününde aramalıyız. 3.Ramazan ayının son on günü geldiğinde diğer zamanlarda yapmış olduğumuz ibadetleri biraz daha artırmalıyız. 4.Bu gece içerisinde kadir gecesi bulunmayan bin aydan daha hayırlıdır. 5.Bu gece Cebrail (a.s.) ve melekler Allah’ın izniyle her türlü iş için dünya semasına inerler. 6.Bu gece tan yerinin aydınlanmasına kadar esenliktir. 7.Kadir gecesinin farkında olan, ihya eden insan için bağışlanma, esenlik, dünyevi ve uhrevi birçok güzellikler mevcuttur. 8.Kandil geceleri birlik ve beraberliğimiz için birer ganimettir. Bu gecelerde birbirlerimizi unutmamalı, hayır ve duada bulunmalıyız.

81 HAZIRLAYAN: MUSA SAYGILI DiTiB Düren Fatih Camii Din Görevlisi
Köln Ataşeliği DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ KADİR GECENİZ MÜBAREK OLSUN. HAZIRLAYAN: MUSA SAYGILI DiTiB Düren Fatih Camii Din Görevlisi


"DiTiB DÜREN FATiH CAMİİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları