Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İnsan Kaynakları Yönetimi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İnsan Kaynakları Yönetimi"— Sunum transkripti:

1 İnsan Kaynakları Yönetimi

2 HOŞGELDİNİZ

3 KARİYER NEDİR?

4 Kariyer Nedir İlerleme ve gelişme Meslek, iş
Kariyer olarak elde edilen, iş davranış ve tutumlar Statü, güç ve saygınlık elde etmek. Para kazanmak

5 KARİYER PLANLAMA Kariyer Nedir?
İnsanın iş hayatı boyunca yer aldığı basamaksal mevkiiler ve yaptığı işleri bulunduğu konumla ilgili tutum ve davranışları içeren süreçtir.

6 KARİYER PLANLAMA Kariyer Planlaması: Kişisel yeteneklerin gelecekte planlanması sürecidir. Kariyer planlamanın en temel amacı bireyin elde ettikleri bilgi birkimi ve geleceklerini kontrol edebilme yeteneklerinin gelişmesidir.

7 Kariyer Planlamasının Amaçları
İnsan Kaynaklarının etkin kullanımı Yükselme ihtiyaçlarının tatmini için işgörenlerin gelişimi Yeni ve farklı bir alana giren işgörenlerin değerlendirilmesi İyi eğitim ve kariyer olanaklarının bir sonucu olarak iş başarısının yükseltilmesi İşgören bağlılığın sağlanması Bireysel gelişim ve eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi

8 KARİYER YÖNETİMİ Kariyer yönetimi, işgücünün ihtiyaçlarını tatmin etmek ve bireylerin kariyer hedeflerine ulaşmasını sağlamak için yöneticilere imkan sağlayan hedeflerin planlanması,stratejilerin düzenlenmesi ve uygulanması sürecidir

9 Kariyer Evreleri İlk Kariyer Dönemi:
Kişinin ilk kariyeri ergenlik ve yetişkinlik diye adlandırılan yaşları arasında yavaş yavaş olgunlaşmaya ve bu dönemin sonuna doğru ortaya çıkmaya başlar.Çocukluk döneminde meslekler hakkında bilgi çok sınırlıdır.ergenlik dönemiyle beraber bireyin çevresine olan ilgisinin artmasıyla kendini ispatlama ve kimlik edinme çabası ortaya çıkar.ilk kariyer ve keşif dönemi olarak bilinen bu dönem 10 lu yaşlarda başlayarak yetenekleri keşfetme , bilgiyi toplama ve tecrübe edinmeye başlama seklinde gelişir.

10 Kariyer Evreleri: İlerleme:
26 ile 35 yaşları arasında önce iş arayarak başlayan bu dönem sırasıylailk işi bulma, işe yerleşme, yetenek kazanmak,işi öğrenmek,ve cevresi tarafından kabul görmek süreçlerini içerir.kişi sürekli ilerlemeye , yeni sorumluluk ve yetkiler almaya çalışır.

11 Kariyer Evreleri Kariyer Ortası 36-50 yas arasını kapsar
Çıraklıktan Ustalığa Öğrencilikten Öğreticiliğe geçiş Kariyer Platosu Orta Yaş Krizi Mentor (Akıl Hocası,Kılavuz)

12 Kariyer Evreleri Kariyer Sonu En Uzun safha 51-67 yaş

13 Kariyer Yolu Bir kişinin kariyerini olşturan birbirini takip eden işlerdir. Belli bir meslekte ileriye doğru olan hareketi ifade eder. Sadece işgören için değildir,işletme için de önemlidir.

14 Meslek Seçimi ve Kariyer Planlama

15 Meslek Seçimi ve Kariyer Planlama
Workshop

16 Birey Açısından Kariyer Planlama
Kendi kariyerinizin sorumluluğu kendinize aittir. Kariyerinizi yönetmek hayatınız boyunca devam edecek bir süreçtir. Size uygun olan çalışabileceğiniz yerikendiniz bulmak zorundasınız Çalışmak istediğiniz işi ,ekonomik durumunuz, sağlık durumunuz ve yetenekleriniz açısınıdan önce kendinizle,sonra ailenizle ve arkadaşlarınızla vedostlarınızla belirlemek zorundasınız. Proaktif olup , olayların önünden gitmek,sizi amacınıza ulaştıracak olanaklara ve fırsatlara hemen tepki göstermeyip , fırsatları çok iyi analiz etmek, bir şans olabilecek olanakları çok iyi değerlendirmek durumundasınız. Başarınız iş dünyasını, kariyer gelişimini ve değişimini çok iyi anlamanıza bağlıdır. Dünyadaki ve ülkemizdeki gelişmeleri incelemenizi ve haberdar olmanız gerekiyor.

17 İşletme Açısından Kariyer Planlama
Örgütsel Yedekleme Planları Yönetici Geliştirme Oryantasyon Programı Emeklilik İşten Çıkartma Transfer ve Yer Değiştirme Terfi Kurum İçi geçişler

18 Birey ve İşetme Açısından Kariyer Amaçları
Genel Amaçlar: Örgütün yönetsel yükselme gereksinmelerinin karşılanmasını garanti etmek Herangibir düzeyde sorumluluk alma yeteneğine sahip olanları hazırlayacak bir seri eğitim ve deneyim konusunda işgörenlere verilen sözleri yerine getirmek Bireye gerekli cesaret ve motivasyonu sağlayacak çalışmaları gerçekleştirmek

19 Birey ve İşetme Açısından Kariyer Amaçları
Özel Amaçlar: İşgörenlerin hem şimdiki hem de gelcekteki işler için ihtiyaç duyulanbeceri ve nitelikleri tanımalarına yardımcı olmak Kişisel beklentileri örgütsel amaçlarla birleşirmek Sadece yukarıya değil tüm yönlerde bireyler için yeni kariyer yoları ve planları geliştirmek İşgörenlere kendini ve kariyerlerini geliştirme fırsatı sağlamak Kariyerinde durgunluk dönemine giren işgörenleri yeniden canlandırmak

20 İşletme Açısından Faydaları
IK planlamasında yer alan olası işe alımları kurum içinden yapmak Şirketler arası personel yerleştirmede yetişmiş işgörenin hazır olması Kariyer hedefleri verilerek performansların yükselmesine neden olması İşgörenin farkedilme, kendini gerçekleştirme ve eğitim ihtiyaçlarının karşılanması İşgören eskime , durağanlaşması ve deformasyonunun aşınması İşgücü devir oranının düşmesi, devamsızlık ve işten ayrılmaların azalması Kariyer gelişimi sayesinde kurum kültürünün daha iyi tanınması

21 İşgören Açısından Faydaları
İş performasının yükselmesi Yöneticinin görevlerinde anahtar ast olmak Uluslarası , yurt dışı projelerine dahil olmak Kişisel gelişimin hızlanması Ekonomik durum Sosyal Statü Yeni alanlar, uzmanlık

22 KARİYER YÖNETİMİNİN FAYDALARI
Birey için; Doğru hedef belirleme ve plan yapma, performans hakkında geri besleme almak, iş tatmini, bireysel sorumluluk almak, örgüt ve kendisi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak.

23 KARİYER YÖNETİMİNİN FAYDALARI
Örgüt için; Örgütsel bağlılığı artırmak, çalışanları geliştirmek ve iyi bir örgüt imajı oluşturmak.

24 KARİYER YÖNETİMİNİN FAYDALARI
Yönetici için; Astlarıyla iyi bir iletişim kurmak, performanslarını yakından izlemek ve geliştirmek, motivasyonları artırmak, çalışanların örgütte kalmasını sağlamak.

25 Organizasyonel Açıdan Kariyer Gelişimi
İşgörenlerin kariyer etkinliğini geliştirmek için organizasyon tarafından konan çeşitli politika ve uygulamaları kapsar. Bu acıdan bakıldığın calısanların kariyerlerinden ne istediklerini,kariyer fırsatları ve kariyer yönetimi gibi programının değerlendirilmesi gibi özellikleri içerir.

26 Organizasyonel Açıdan Kariyer Gelişimi
İleriye dönük olarak ihtiyaç duyulan ik planlamasının yapılması gerekir. İK planlaması ve politikalarının benimsenmesi gerekir. Çalısanların kariyer yollarının belirlenmesi Eğitim Yetenek testlerine yer verilmelidir.

27 Kariyerde Karşılaşılan Sorunlar
Kariyer Platosu Yetenek Demodeliği Cam Tavan Çift Kariyerli Eşler Ay Işığı Sorunu

28 Kariyerde Karşılaşılan Sorunlar
Kariyer Platosu: Kariyer duraklaması olarak bilinen, kişinin kariyerinin herangibir aşamasında terfi olanaklarının geçici ya da kalıcı olarak azalması durumunda bulundukları yerde sabit kalmalarını anlatan bir ifadedir.

29 Kariyerde Karşılaşılan Sorunlar
Yetenek Demodeliği: İşgörenlerin yeni iş süreçleri hakkında bilgileri, teknik ve teknolojileri bilmemelerinden kaynaklıyetersizlik ve yeteneklerini eskimesi olarak düşünülebilinir.

30 Kariyerde Karşılaşılan Sorunlar
Cam Tavan: Kadınların iş yaşamında karşılaştıkları sorunları ifade etmektedir..

31 Kariyerde Karşılaşılan Sorunlar
Çift Kariyerli Eşler: Çift kariyerlerli eşlerde önceliğinerkeğe verilmesi gerektiğinden doğna inanışın, kadınların belli dönemlerde kariyer yaşamlarına ara vermeleri veya iş hayatlarını sonlandırmaları anlamını ifade eder.

32 Kariyerde Karşılaşılan Sorunlar
Ayışığı Sorunu: Düzenli istihdam içinde olan kişinin çalışma saatleri dışında başka bir işte çalışması durumunda ortaya çıkan sorundur.çalışanların mevcut işlerini kaybetme ihtimaline karşı ek işleri bir güvence olarak görmeleri ve maddi anlamda ikinci bir gelire sahip olarak ihtiyaçlarını karşılamak istemelerinden kaynaklanmaktadır.

33 Olumsuz Faktörler Beceri eksikliği Tükenmişlik Sendromu Gözden Düşme
Dışlanmıs hissetme Ait hissetmeme İş Yükü Eğitim Oryantasyon Eksikliği Çift taraflı yanlış kararlar


"İnsan Kaynakları Yönetimi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları