Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ORTAM SANAL OLSADA İŞLENEN SUÇ GERÇEKTİR !

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ORTAM SANAL OLSADA İŞLENEN SUÇ GERÇEKTİR !"— Sunum transkripti:

1 ORTAM SANAL OLSADA İŞLENEN SUÇ GERÇEKTİR !
1

2 PROJENİN AMACI: Kocaeli ve ilçelerinde internet ortamında işlenen suçlarda farkındalık yaratabilmek için ortaokul ve lise seviyesindeki okula devam eden öğrencileri internet kullanımı konusunda bilinçlendirmek, İnternet suçlarını birey, aile ve toplum olarak oluşmadan engellemek, Siber suç oranında ve mağdur sayısında önemli bir azalma sağlamaktır.

3 İÇERİK: İnternetin Hayatımızdaki Yeri İnternetteki Risk ve Tehditler İnternetteki Paylaşımların Oluşturdukları Riskler Alınması Gereken Güvenlik Tedbirleri Şifre Güvenliği Siber Zorbalık

4 İnternet neler getirdi?
Sosyal Ağlar Oyun Mahalleler arası turnuvalar yerine Uluslararası turnuvalar 1.8 milyar dolar 2 milyar dolar Eğitim Ders takip sistemli üniversiteler, dershaneler Online üniversiteler, dershaneler 4

5 Kendini ifade etme platformu
Bildiklerimizi, Fikirlerimizi ve Yeteneklerimizi paylaşma Forum Blog Sosyal paylaşım siteleri Üye olduğu gruplar ile Profil oluşturarak Haber sitelerinde yorum yapabilme 5

6 Bankacılık - İnternet Bankacılığı Yatırımcılık Havale, EFT
Alış-Veriş Sanal marketler İkinci el alım satım Haberleşme Görüntülü görüşme Mektuplaşma Resmi yazışma ÖSS KPDS Bankacılık - İnternet Bankacılığı Yatırımcılık Havale, EFT Fatura ve diğer ödemeler 6

7 Araştırma Kütüphane Klasik kütüphane arşivi Sanal kütüphaneler Ortak oluşturulan Ansiklopedi Toplumun nabzı Anket uygulamaları

8 Habercilik Reklamcılık
Radyo, TV ve Gazetelerin yanına internet gazeteleri ve haber siteleri Kişisel bir olayın görüntüsünün, ses kaydının, yorumun haber olması Reklamcılık Kurum, kuruluş tanıtımları Para kazanma as 8

9 ALINMASI GEREKEN GÜVENLİK TEDBİRLERİ ;
Tanıyıp güvendiğiniz birisi ile paylaştığınız resimler bazen size özel kalmayabiliyor. Peki ya tanımadıklarınızla paylaştıklarınız ne olacak? Çok özelse, bırakın sizde kalsın !

10 Sosyal paylaşım sitelerinde;
Web kameranızı tanımadığınız kimselere kesinlikle açmayın. (facebook, twitter vs.) herkesin, kendini tanıttığından farklı bir kişi olabileceğini unutmayın. Facebook profiliniz herkese açık olmasın. Gizlilik ayarlarınızı yapın. Tanımadığınız arkadaşlık isteklerini kabul etmeyin.

11 Güvenli çıkış yöntemlerini kullanmayı unutmayın.
Profilinizde size ait önemli bilgileri paylaşmayın. MSN ve diğer sosyal ağlarda kimseye para ve kontör göndermeyin. Şifreleriniz birbirinin aynı ardışık tahmin edilebilir olmasın.

12 Bilgisayarınızı güncel tutun.
Kablosuz Modeminizi şifresiz kullanmayın. Tanımadığınız kişilerden gelen mailleri açmayın. İşlevini bilmediğiniz programları yüklemeyin.

13 Sahte sitelere dikkat edin.
Güvenli internet kullanın. İnternet geçmişinin bulunduğu Temp klasörünü temiz tutun. Güncel bir virüs tarama programı ile periyodik tarama gerçekleştirin. En az 6 ayda bir format atın.

14 Türkiye İnterneti Ne Kadar Sevdi?
2.5 Milyar Dünyada İnternet kullanıcısı var… yaklaşık 37 Milyon Türkiye’de ise yaklaşık internet kullanıcısı var… 1.2 Milyar 2013 itibariyle Dünyada yaklaşık Facebook kullanıcısı var… 32 Milyon Türkiye’de ise yaklaşık Facebook kullanıcısı var... 470 Milyon 2013 itibariyle Dünyada yaklaşık Twitter kullanıcısı var… 12 Milyon Türkiye’de ise yaklaşık Twitter kullanıcısı var...

15 İnternetteki Risk ve Tehditler
Teknik Zararlar Fiziksel, sosyal ve psikolojik zararlar Hayati zararlar Zaman Kaybı 15 15

16 Fiziksel, sosyal ve psikolojik zararlar
Antisosyal Kişilik Oluşması Oyun Bağımlılığı Şiddete Meyillenme Duyarsızlaşma 16 16

17 Teknik Zararlar Belge ve Doküman Kaybı Bilgisayarın Virüslenmesi
Bilgisayarda Casus Yazılım İstilası Belge ve Doküman Kaybı Yazılımların Bozulması 17 17

18 Zaman Kaybı Zamanla Düşüncelerinizi Kaybedersiniz
Zamanla Para Kaybedersiniz Zamanla Mutluluk Kaybedersiniz Zamanla Düşüncelerinizi Kaybedersiniz Zamanla Her Şeyinizi Kaybedebilirsiniz!! 18 18

19 Kişisel bilginiz ‘’özelinizse’’, bırakın özel kalsın.
Paylaşmak zorunda değilsiniz. T.C Kimlik numaranız Ev / Okul /İş adresiniz Doğum gününüz adresiniz Telefon numaranız Vs. •Halka açık bir bilgisayar kullanıyorsanız ekranınızda kişisel verileriniz varken kısa bir süre için bile olsa sakın oturduğunuz yerden kalkmayın, ayrılmayın. •Arkanızdan sizi izleyenlere dikkat edin. Şifre ve kullanıcı adı girerken parmaklarınız veya ekran izlenebilir. Kalkmadan önce bilgisayardaki çevrimiçi etkinliğinizin geçmişini silin.

20 İNTERNETTEKİ RİSKLER Çocuk İstismarı: Çocukların, internet üzerinden kötü niyetli kişilerle bağlantı kurma riski. Dolandırıcılık: Sahte banka ve alışveriş siteleri, spam mesajlar. Müstehcenlik: Yazılı ve görsel müstehcen içerikler. Zararlı Yazılımlar: Virüs, trojan gibi casus yazılımlarla kişisel bilgilerin çalışma riski. Kumar: Sahte bahis sitelerinde yaşanabilecek mağduriyetler. Siber Zorbalık: İnternet üzerinden çocuklara yapılan tehdit ve hareketler.

21 Sosyal paylaşım sitelerinde gizlilik ayarları yapılmalı (facebook vb.)
Paylaştığınız bilgi ya da fotoğrafları kimlerin görüp, kimlerin göremeyeceği ayarlanmalı Her arkadaşlık teklifine evet denilmemeli Size arkadaşlık teklif eden gerçekte o kişi olmayabilir Başkası adına hesap oluşturmak ve kendini onun yerine koymak sizi sıkıntıya sokabilir.

22 •Özel bilgilerinizi silin
•Özel bilgilerinizi silin. Web tarayıcılar, şifreleriniz ve ziyaret ettiğiniz her sayfanın kaydını tutar. •Halka açık bilgisayarda bilgili bir hırsız bilgisayara girdiğiniz şifreleri veya hesap numaralarını kaydetmesi için casus yazılım kurmuş olabilir. •Halka açık kablosuz bağlantı noktalarında dizüstü bilgisayarınızı güvenlik duvarı, anti virüs, istenmeyen e-posta ve casus yazılım önleme programlarıyla koruyun.

23 Bir güvenlik duvarı sizin, ilk savunma hattınızdır.
Bilgisayarınıza casus yazılım önleme programları kurun.

24 ŞİFRE GÜVENLİĞİ Şifrenizi en yakın arkadaşlarınıza dahi vermeyin. Şifreniz sizin bilginiz dışında başka kişiler tarafından yasadışı işler yapmak için kullanılabilir. Şifrenizin tahmin edilemez olması birçok riski azaltır. En az sekiz karakterden oluşan ve mümkün olduğunca bundan daha uzun karakteri içeren tahmin edilmesi zor bir şifre tercih edin. .Şifrenizin içeriğinde; anne baba adı, doğum tarihi, doğum yeri, memleket ismi vs. kolay tahmin edilir bilgilerin olmamasına özen gösterin.

25 ŞİFRENİZ NASIL GÜVENLİ OLUR…
En az 8 karakter uzunluğunda olmalıdır. En az bir rakam içermelidir. (0……..9) En az bir küçük harf içermelidir. (a……..z) En az bir büyük harf içermelidir.(A……..Z) En az bir özel karakter içermelidir.

26 "Zombi bilgisayar" ne demek?
İstenmeyen e-postalar kutunuza düşen e-postalar genellikle, "zombi bilgisayarlar" tarafından gönderiliyor. Zombi bilgisayar, üçüncü şahısların denetimi ve kontrolü altına girmiş olan bilgisayarı tanımlamaktadır. Bilgisayarınızın "zombi" yani köle hale gelmesi, onun bir veya daha çok kişi tarafından sizin haberiniz olmadan kontrol edilmesi, PC'lere saldırılar düzenlenmesi anlamına geliyor. ÜLKEMİZDE YAKLAŞIK OLARAK 6 MİLYON ZOMBİ BİLGİSAYAR BULUNDUĞU DEĞERLENDİRİLMEKTEDİR.

27 Siber Suç Nedir ? Kovuşturma Soruşturma
Ceza Topluma Kazandırma Kovuşturma Soruşturma Siber Suç Nedir ? Bilgisayar ve iletişim teknolojileri kullanılarak kanun tarafından suç kabul edilen bir fiilin işlenmesidir. 27 27

28 Size rahatsızlık veren kişileri ve siteleri cezalandırmanın en etkin yolu;
savcılık veya emniyet birimlerine şikâyet etmektir. Böyle bir durumda; iletişimi kesin sonra da ailenize veya okulunuzdaki rehberlik öğretmenlerinize mutlaka bildirin.

29 KOCAELİ SİBER SUÇLARLA MÜCADELE ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

30 İhbar İstek ve Şikayetleriniz
Polis İmdat 155 Telefon: / E-posta: Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Telefon: E-posta:

31 TEŞEKKÜRLER…


"ORTAM SANAL OLSADA İŞLENEN SUÇ GERÇEKTİR !" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları