Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GÜNÜMÜZDE ÇIKAN SORULAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GÜNÜMÜZDE ÇIKAN SORULAR"— Sunum transkripti:

1

2 GÜNÜMÜZDE ÇIKAN SORULAR
İlgilerim, yeteneklerim neler? Nasıl bir eğitim almalıyım? Bir iş bulabilmem için yeterli ve gerekli becerileri nasıl kazanacağım? İşverenlerin çalışanlarından talep ettikleri mesleki beceriler neler ? Geleceğin meslekleri neler?

3

4 MESLEKİ REHBERLİK Her yaştan bireylere,
Yaşamlarının herhangi bir döneminde, Eğitsel ve mesleki tercihlerini yapabilmeleri, Kendileri ve mesleklerini geliştirebilmeleri ve sürdürebilmeleri için verilen destek hizmetleridir.

5 MESLEKİ REHBERLİK Bireylerin, istihdam edilmelerinde destek sağlamak,
İşgücü piyasasında olan bireylere mesleki kararlarında yardımcı olmak, İşgücü piyasası ihtiyaçları ile bireylerin özelliklerini daha iyi eşleştirmek, Eğitimi bırakma oranlarını düşürmek için önemlidir.

6 HAYAT BOYU MESLEKİ REHBERLİK
Hükümetlerin eğitimdeki politika hedefleri, İş piyasası ve sosyal eşitlik hedefleri , İnsan gücünün etkili ve verimli kullanımı, Hayat boyu öğrenme ve aktif işgücü politikaları

7

8

9

10

11 NEDEN MBS? Mesleki rehberlik çalışmalarına her yaştan bireylerin erişimini sağlamak, Mesleki rehberlik çalışmalarını yaygınlaştırmak, MEB, İŞKUR ve diğer kurum ve kuruluşlar kapsamında verilen mesleki rehberlik çalışmalarına destek sağlamak, Ülke genelinde farklı kurum ve kuruluşlar arasında verilen mesleki rehberlik çalışmalarında eşgüdüm sağlamak.

12 Ulusal Mesleki Bilgi Sistemi
Birey, sistemde yer alan ölçme araçlarına (ilgi, yetenek, mesleki değer) verdiği cevaplarla kendini tanıma boyutunda öz değerlendirmesini yaparak profil elde etmektedir.

13

14 MBS’de Ölçme Araçları Meslek gruplarıyla eşleştirilmede temel alınacak, birey profillerini belirlemek amacıyla üç ölçme aracı geliştirilmiştir. Yetenek ölçeği Mesleki değer ölçeği İlgi ölçeği (Kısa form)

15

16 ÖĞRENCİLERİN SİSTEM HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ
“Hangi yaşta olursa olsun, insanlar kendileri hakkında yeni şeyler öğrenmeyi veya keşfetmeyi sever ” “Kendimizi ve yeterliklerimizi görme konusundaki testleriyle bizi bir adım daha ileri taşıyabilir” “Meslek seçiminde yol gösteriyor, ilgi alanlarımıza göre geleceğe yönlendiriyor” “Mesleğimi seçerken kararsızlığa düşersem başvurmak için gerçekten çok iyi bir kaynak”

17 MBS ile kazançlarımız…
Hizmetlerin web tabanlı olarak tüm hedef gruplara “her an/her yerden” erişiminin sağlanması, Kullanıcı bilgilerinin kanıta dayalı veri tabanı oluşturması, Mesleki kararların oluşturulması sürecinde önemli bir araç olması, Eğitim ve is piyasası bilgilerinin bir arada yer aldığı veritabanı oluşturması,

18

19

20

21

22 MBS’DE YER ALAN DİĞER BAŞLIKLAR NELERDİR?
“Aileler”, “Eğitimciler/Uzmanlar” başlıklarında ise anababalarve eğitimciler/Uzmanlar için çocuklarının ya da öğrencilerinin mesleki gelişimlerine nasıl destek olabilecekleri konusunda bilgiler sunulmaya çalışılmış ve gelişimlerini destekleyebilecek kaynaklar önerilmiştir.

23

24

25

26 TEŞEKKÜR EDERİZ... MERVE ÜÇÜNCÜ (MARMARAEREĞLİSİ ÇOK PROGRAMLI LİSESİ)
PELİN YALÇINKAYA (SÜLEYMAN TURGUT KIRALİ İLKÖĞRETİM OKULU)


"GÜNÜMÜZDE ÇIKAN SORULAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları